Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde asd » 02 Mar 2016, 11:18

Familia din warre a iernat foarte bine.

M-a suprins ce putina albina moarta am gasit pe fundul lazii. Asa ca paranteza: aproape toate nucleele care au primit ramele cu puiet de la familia transferata in warre au sucombat in toamna ca urmare a infestarii.

Avand in vedere ca am renuntat deocamdata la ideea de a face bani cu albinele si ca nu mai am timp prea mult pentru ele o sa fac roi artificiali in warre ca si metoda de combatere a roitului pentru acest sezon. Oricum si la ME merg pe rame fara foite insa vreau ceva si mai simplu iar warre-ul ma satisface deplin.

Roii artificiali impreuna cu reginele de anul trecut vor fi tratati cu acid oxalic la momentul transferului in warre. Familiile donatoare si orfane vor primi cate o botca si vor fi tratate si ele dupa 21 de zile tot cu acid oxalic.

unspecified.jpeg
asd

Mesajde asd » 02 Mar 2016, 11:56

Am scandura de ~12 latime asa ca voi fi si mai lenes: ca sa nu mai faltuiesc o sa fac corpuri de h12 pe care le imbin cu niste cuie(sau cepuri) ascutite la ambele capete. O sa las si cateva magazii de h12 sa vedem poate folosesc la ceva. :) ...modularitatea dusa la extrem :lol:
Fişiere ataşate
warre.jpg
asd

Mesajde asd » 02 Mar 2016, 20:28

... si prototipul:

Raman pe varianta de magazie de 12 cu falt pt. leaturi. Ca le pun sau nu e alta poveste. Scandura bruta de gater, simplu, badaran si ieftin(nici macar nu o sa ma chinui sa le vopsesc). Mie nu imi pasa, credeti ca albinelor le pasa?

DSCN5905.JPG
asd

Mesajde akmm » 03 Mar 2016, 08:24

La Warre nu exista spatiu pe deasupra fagurilor.Avem un exemplu cu ce fac albinele ca sa comunice intre intervale.E intamplator ca sunt gaurite doar 6 rame, iar cele de pa margini nu?
In poza avem prezentat un fagure cu celule jumatate albina-jumatate trantor.
Fişiere ataşate
Warre.jpg
Am scos la topit un corp.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde akmm » 03 Mar 2016, 08:30

asd scrie:Am scandura de ~12 latime asa ca voi fi si mai lenes: ca sa nu mai faltuiesc o sa fac corpuri de h12 pe care le imbin cu niste cuie(sau cepuri) ascutite la ambele capete. O sa las si cateva magazii de h12 sa vedem poate folosesc la ceva. :) ...modularitatea dusa la extrem :lol:

De regula, mai intarit iese corpul unde scandurile ce formeaza inaltimea nu sunt egale in asa fel incat alterneaza.Adica 21 cm se realizeaza dintr-o scandura de 8 cm si una de 13cm.Partea de jos se formeaza cu una de 8, urmatoarea de 13.Cand se imbina se completeaza pana la 21.In acest fel putem bate si un cui in colturi.
akmm

Mesajde akmm » 03 Mar 2016, 08:35

asd scrie:Familia din warre a iernat foarte bine.

M-a suprins ce putina albina moarta am gasit pe fundul lazii.
............

In aceasta iernare, 2015/2016, albina moarta pe fundul lazii este extrem de putina, fata de alte ierni. Explicatia ar fi si faptul ca vremea calda a permis familiei sa-si organizeze curatenia ritmic, fara sa bage de seama stuparul.
Pe ansamblu insa, pot spune si eu ca a cazut mai putina albina peste iarna.
akmm

Mesajde asd » 03 Mar 2016, 08:40

akmm scrie:
asd scrie:Familia din warre a iernat foarte bine.

M-a suprins ce putina albina moarta am gasit pe fundul lazii.
............

In aceasta iernare, 2015/2016, albina moarta pe fundul lazii este extrem de putina, fata de alte ierni. Explicatia ar fi si faptul ca vremea calda a permis familiei sa-si organizeze curatenia ritmic, fara sa bage de seama stuparul.
Pe ansamblu insa, pot spune si eu ca a cazut mai putina albina peste iarna.

La mine nu prea au iesit insa in comparatie cu alti stupi ziceam. Ce-i drept e ca acest stup a avut 2 tratamente in lipsa puiet unul la 1 August si unul in Noiembrie, deci unul in plus fata de ceilalti. E bine insa la toti, albina ca in 2014. Nasol ca azi dim. erau -5. Cred ca a terminat floarea de salcie.
asd

Mesajde asd » 03 Mar 2016, 08:42

akmm scrie:La Warre nu exista spatiu pe deasupra fagurilor.Avem un exemplu cu ce fac albinele ca sa comunice intre intervale.E intamplator ca sunt gaurite doar 6 rame, iar cele de pa margini nu?

Folosesc doar rame naturale la ME si pot spune la fel: gauri cate vrei
asd

Mesajde asd » 03 Mar 2016, 11:48

Vad ca sunt multe variante de warre(http://warre.biobees.com/modifications.htm). Uite una care seamana cu "planul" meu dictat de lene.
http://warre.biobees.com/collins.htm
Interesant.

Imagine Imagine
asd

Mesajde balu » 03 Mar 2016, 14:29

akmm scrie:La Warre nu exista spatiu pe deasupra fagurilor.Avem un exemplu cu ce fac albinele ca sa comunice intre intervale.E intamplator ca sunt gaurite doar 6 rame, iar cele de pa margini nu?

Eu zic ca mai mergea rama, era buna pusa intr-un corp nou intrdus, ca nada
balu

Mesajde akmm » 04 Mar 2016, 16:32

Mi-au incaput toti fagurii in topitorul solar.
Fişiere ataşate
topitor solar.jpg
akmm

Mesajde asd » 06 Mar 2016, 08:35

Pentru cine nu are pretentii:

Scandura de gater cal. 1, debitata la 325, faltuita, asamblat cate juma de corp dupa care unite cu aracet. La urma se face si faltul pt leaturi. Timp total de executie per corp - 10 min.
Diferentele pe latime se regleaza la imbinarea celor 2 jumatati. Cazul din imagine e cel mai nefericit. In rest au fost chiar Ok.

https://www.dropbox.com/s/8g6c3jup732xjgv/20160306_072003.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/ur42haxqqpdwmi3/20160306_072137.jpg?dl=0

Inatimea poate varia putin daca nu folosim rame fixe. Daca as vrea rame as face de alea semi, fara bara de jos insa chiar nu mai am chef de ele.
asd

Mesajde vulpea » 06 Mar 2016, 18:07

si zici ca sunt suficiente doar 2 cuie/latura ? sistemul asta de imbinare o fi mai rigid ca celalalt sistem de imbinare ? cred ca merita sa faci rame fara leatul de jos =sunt mult mai practice de folosit.
vulpea

Mesajde asd » 06 Mar 2016, 18:18

Nu am zis ca e mai bun. Am vrut doar sa reliefez ce simplu se face. Pt. Hobby e cel mai potrivit stup.
asd

Mesajde vulpea » 06 Mar 2016, 20:24

nu am scris ca pe un 'afront',chiar eu prefer acest tip de imbinare-mi se pare f.economic in a utiliza,fara prea mari resturi, materialul.eram f.interesat de economicitatea utilizarii cuielor la prindere=evident eram pentru 3,dar,dat fiind imbinarea scandurilor,4 cuie credeam ca trebuie min.de aceia am intrebat.scrie cum realizezi faltul pentru rame(sau folosesti 'umeras'sipca ?).PS.la imbinarea nesimetrica a scandurii,cred ca ar merge f.b. si 3 cuie/latura.
vulpea

Mesajde asd » 07 Mar 2016, 08:42

Deocamdata nu simt nevoia de mai multe cuie(cuiele cred ca sunt de 10). Sunt suficient de rigide. Faltul pt. leaturi il fac cu o freza dar se poate face si din circular. Motivul pentru care il fac din freza e ca sa nu imi ramana gaurele la margine prin genul asta de imbinare. Dintr-o scandura fac 2 1/4 corpuri si imi raman si ceva aschii pt. aprins focul. Grosimea peretilor e undeva intre 25 si 30.
asd

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR