Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 12 Mar 2016, 15:09

Inca o idee scurta...reluarea pontei, varful de maxima dezvoltare si regresul...ne arata ca ponta nu este continua si uniforma...exista un varf..la unele familii acel varf poate fi foarte "intens"...da tine si de dalta :)
BUNKA

Mesajde CristianBee » 12 Mar 2016, 17:08

BUNKA scrie:
CristianBee scrie:1. Absolut adevarat .
2. Vizualizeaza treaba asta : in primavara devrme cand incepe polenul sa intre matca oua cat oua ( pe 1 , 2 rame sau cat o fi in functie de stup ) dar nu ata incat sa acopere toate celulele puse la dispozitie de catre apicultor .
Spui ca polenul nu este o mare problema : intr-o celula in care a fost depozitat polenul o perioada de timp ( fara cel pentru iarna ) dupa cat timp va fi depus acolo puiet ? . Br. Adam elimina ramele pline cu polen din stupi ! Oare d ce ? .
Imagineazati ca matca are un patern ( sub indrumarea albinei ) si urmeaza acest patern ( din centru spre exterior ) si ea oua in celula 1 si cand vine peste 21 sau 24 zile ( dupa cum vrei sa calculezi ) celula aceea este ocupata de polen sau nectar asftel incat ii perturba acl paterrn al acesteia , lungind cu fiecare celula in care nu poate oua ( pierde
timp ) un astfel de ciclu de ouat ( oua mai putin in acele 21 , 24 de zile ) si de aici pana la un blocaj al cuibului nu este mult .
3. Spatiul trebuie adaptat in functie de puterea stupului respectiv a matcii : spatiu mic in primavara in cuib si mare in caturi iar in vara extins cuibul .
4. Unlimited Broodnest zici : hai sa o luam asa : matca oua cat spui tu 3000 - 4000 oua ( 28,8 sec pt 3000 oua ; 21,6 sec pt 4000 oua ) pe MEDIE intr-un ciclu ( sa spunem 24 de zile ) => 96,000 celule cu puiet !!! Unde ai vazut tu asa ceva pe acest pamant ? .
Ceea ce face Margarit , Dorian sau pe cine ai dat ca si exemplu asta pentru ca matcile nu ar avea spatiu sa oua ci datorita conditiilor locale ( culesuri de vara sau chiar toamna ) , nevoia de rezerve de iernare mari .

In primavara nectarul este rarut in timp ce polenul este majoritar si de aia avem nevoie sa controlam aportul de polen care intra in stup .
Albina neavand nectar in primavara va cara in schimb polen iar noi daca ii punem la dispozitie celule goale ea va cara si tot cara incercand sa le umple ( creem o albina care sa care polen in locul nectarului ) . Odata depozitat in cuib acel polen va intrerupe paternul matcii si lungi cu fiecare celula in plus de polen sau nectar .
Noi avem nevoie in primavara de un cuib strans ( cat poate oua matca atat sa aibe ) astfel incat polenul sa fie prezent dar nu in cantitati excedentare si puse caturile devreme asa incat albina tanara care eclozioneaza sa nu congestioneze cuibul neavand ce face acolo . Albina tanara in cat va cladi ramele ce ii sunt date asa incat odata ce vine culesul noi avem deja albina in caturi urcata iar acolo unde este albina va fi si mierea depozitata .
Stim ca procesul de primire se desfasoara astfel : albina primeste nectarul de la culegatoare si aceasta o da mai departe pe lantul "trofic" pana in cat sau acolo unde este nevoie de aceasta .

Raspunsul tau e larg...o sa raspund pe rand pt ca...tre sa mai mananc, sa mai muncesc...acusi sunt pe drum..50 km...
Punctul 4...ai luat in calcul ca in fiecare din cele 21-24 de zile albine tinere eclozeaza eliberand celule, albine varstnice mor etc ??
- pofta buna ,spor la munca , grija la drum :lol: . Nici nu trebuie luat in calcul ca eclozeaza si mor . Cu ce m-ar
ajuta ? Conteaza in acest ciclu media si nu varfurile .
Fii atent...un corp de 13 rame de al meu e dotat cu peste 80000 de celule, si pot sa iti arat doua corpuri de puiet...bine, coroane, polen...toate alea dar din 160000 de celule daca 60-70000 celule sunt cu hrana restul sunt cu larve oua puiet capacit si spatii din care s-a eclozat....adica 80-90000 celule.
-asta inseamna sa ai 14 rame cu puiet din colt in colt , cu rame cu celule perfecte . Ai vazut , ai asa ceva ? Eu unul nu am vazut asa ceva . Da am avut cazuri in care matcile au ouat mai mult pentru cateva zile dar mai apoi au luat-o mai usor .
Pe ME ai vazut doua corpuri de puiet ??...apucate de calculat...eu am facut calculul asta acum multi ani...
A...sa stii ca e scris pe pagina mea...stii ca un corp ME tine populatia a 3 corpuri ??
Stii ca un corp ME cu gratie full de puiet excede ponta de 2500 oua zilnic ??
- uite eu anul trecut am avut toti stupii pe 1 corp cu gratie si ce iti pot spune este ca am avut 9 rame CU puiet dar niciodata pline ( fara nectar si polen in ele ) . Daca as fi condensat tot acel puiet nu ar fi fost mai mult de 6 rame
Calculeaza !!
Treaba cu matca ce nu oua in celula in care a fost polen e fabulatie...si o demonstrez practic.
- nu am spus ca nu va oua deloc ci nu va oua in acl momnt pentru ca celula este ocupata cu altceva .
Punctul 2....crezi ca matca ramane inmarmurita in fata unei celule cu polen ?? :) te inseli...o va ocoli repede si..scrie in cartea lui Malaiu despre cat polen au nevoie albinele proaspat eclozate pana in ziua a 5-a de viata...cat % creste concentratia proteica in corpul lor etc...lasa-ma cu fratele Adam..si daca ai rame in plus de polen...da-le incoa'...da sa fie de delon modificat :) :) :)

- si ce se intampla cand matca tot ocoleste celula dupa celula ? Pierde timp si va avea un cuib tot mai rasfirat . In timp ce ea ocoleste celulele cu polen si nectar din alte celule vor ecloza albinele din ouale de acum 21 de zile . Ce se intampla cu acele celule care nu vor avea oua in ele ( matca nu a apucat sa oua imediat dupa ce albinele au curatat celulele ) deoarece matca se duce tot mai departe de centrul cuibului in cautarea de celule libere ? . Vor sta asa libere sau vor fi umplute cu ceva , respectiv polen in primavara devreme ? .

Nu lua ceea ce spun eu in nume de rau fata de ceea ce faci tu , eu doar vreau sa aleg ceva cat mai bun .
CristianBee

Mesajde BUNKA » 12 Mar 2016, 19:21

CristianBee scrie:
BUNKA scrie:
CristianBee scrie:1. Absolut adevarat .
2. Vizualizeaza treaba asta : in primavara devrme cand incepe polenul sa intre matca oua cat oua ( pe 1 , 2 rame sau cat o fi in functie de stup ) dar nu ata incat sa acopere toate celulele puse la dispozitie de catre apicultor .
Spui ca polenul nu este o mare problema : intr-o celula in care a fost depozitat polenul o perioada de timp ( fara cel pentru iarna ) dupa cat timp va fi depus acolo puiet ? . Br. Adam elimina ramele pline cu polen din stupi ! Oare d ce ? .
Imagineazati ca matca are un patern ( sub indrumarea albinei ) si urmeaza acest patern ( din centru spre exterior ) si ea oua in celula 1 si cand vine peste 21 sau 24 zile ( dupa cum vrei sa calculezi ) celula aceea este ocupata de polen sau nectar asftel incat ii perturba acl paterrn al acesteia , lungind cu fiecare celula in care nu poate oua ( pierde
timp ) un astfel de ciclu de ouat ( oua mai putin in acele 21 , 24 de zile ) si de aici pana la un blocaj al cuibului nu este mult .
3. Spatiul trebuie adaptat in functie de puterea stupului respectiv a matcii : spatiu mic in primavara in cuib si mare in caturi iar in vara extins cuibul .
4. Unlimited Broodnest zici : hai sa o luam asa : matca oua cat spui tu 3000 - 4000 oua ( 28,8 sec pt 3000 oua ; 21,6 sec pt 4000 oua ) pe MEDIE intr-un ciclu ( sa spunem 24 de zile ) => 96,000 celule cu puiet !!! Unde ai vazut tu asa ceva pe acest pamant ? .
Ceea ce face Margarit , Dorian sau pe cine ai dat ca si exemplu asta pentru ca matcile nu ar avea spatiu sa oua ci datorita conditiilor locale ( culesuri de vara sau chiar toamna ) , nevoia de rezerve de iernare mari .

In primavara nectarul este rarut in timp ce polenul este majoritar si de aia avem nevoie sa controlam aportul de polen care intra in stup .
Albina neavand nectar in primavara va cara in schimb polen iar noi daca ii punem la dispozitie celule goale ea va cara si tot cara incercand sa le umple ( creem o albina care sa care polen in locul nectarului ) . Odata depozitat in cuib acel polen va intrerupe paternul matcii si lungi cu fiecare celula in plus de polen sau nectar .
Noi avem nevoie in primavara de un cuib strans ( cat poate oua matca atat sa aibe ) astfel incat polenul sa fie prezent dar nu in cantitati excedentare si puse caturile devreme asa incat albina tanara care eclozioneaza sa nu congestioneze cuibul neavand ce face acolo . Albina tanara in cat va cladi ramele ce ii sunt date asa incat odata ce vine culesul noi avem deja albina in caturi urcata iar acolo unde este albina va fi si mierea depozitata .
Stim ca procesul de primire se desfasoara astfel : albina primeste nectarul de la culegatoare si aceasta o da mai departe pe lantul "trofic" pana in cat sau acolo unde este nevoie de aceasta .

Raspunsul tau e larg...o sa raspund pe rand pt ca...tre sa mai mananc, sa mai muncesc...acusi sunt pe drum..50 km...
Punctul 4...ai luat in calcul ca in fiecare din cele 21-24 de zile albine tinere eclozeaza eliberand celule, albine varstnice mor etc ??
- pofta buna ,spor la munca , grija la drum :lol: . Nici nu trebuie luat in calcul ca eclozeaza si mor . Cu ce m-ar
ajuta ? Conteaza in acest ciclu media si nu varfurile .
Fii atent...un corp de 13 rame de al meu e dotat cu peste 80000 de celule, si pot sa iti arat doua corpuri de puiet...bine, coroane, polen...toate alea dar din 160000 de celule daca 60-70000 celule sunt cu hrana restul sunt cu larve oua puiet capacit si spatii din care s-a eclozat....adica 80-90000 celule.
-asta inseamna sa ai 14 rame cu puiet din colt in colt , cu rame cu celule perfecte . Ai vazut , ai asa ceva ? Eu unul nu am vazut asa ceva . Da am avut cazuri in care matcile au ouat mai mult pentru cateva zile dar mai apoi au luat-o mai usor .
Pe ME ai vazut doua corpuri de puiet ??...apucate de calculat...eu am facut calculul asta acum multi ani...
A...sa stii ca e scris pe pagina mea...stii ca un corp ME tine populatia a 3 corpuri ??
Stii ca un corp ME cu gratie full de puiet excede ponta de 2500 oua zilnic ??
- uite eu anul trecut am avut toti stupii pe 1 corp cu gratie si ce iti pot spune este ca am avut 9 rame CU puiet dar niciodata pline ( fara nectar si polen in ele ) . Daca as fi condensat tot acel puiet nu ar fi fost mai mult de 6 rame
Calculeaza !!
Treaba cu matca ce nu oua in celula in care a fost polen e fabulatie...si o demonstrez practic.
- nu am spus ca nu va oua deloc ci nu va oua in acl momnt pentru ca celula este ocupata cu altceva .
Punctul 2....crezi ca matca ramane inmarmurita in fata unei celule cu polen ?? :) te inseli...o va ocoli repede si..scrie in cartea lui Malaiu despre cat polen au nevoie albinele proaspat eclozate pana in ziua a 5-a de viata...cat % creste concentratia proteica in corpul lor etc...lasa-ma cu fratele Adam..si daca ai rame in plus de polen...da-le incoa'...da sa fie de delon modificat :) :) :)

- si ce se intampla cand matca tot ocoleste celula dupa celula ? Pierde timp si va avea un cuib tot mai rasfirat . In timp ce ea ocoleste celulele cu polen si nectar din alte celule vor ecloza albinele din ouale de acum 21 de zile . Ce se intampla cu acele celule care nu vor avea oua in ele ( matca nu a apucat sa oua imediat dupa ce albinele au curatat celulele ) deoarece matca se duce tot mai departe de centrul cuibului in cautarea de celule libere ? . Vor sta asa libere sau vor fi umplute cu ceva , respectiv polen in primavara devreme ? .

Nu lua ceea ce spun eu in nume de rau fata de ceea ce faci tu , eu doar vreau sa aleg ceva cat mai bun .

Mare citatul...uite, din punctul meu de vedere tu poti alege orice, eu nu zic ca rama pe care o folosesc eu e cea mai tare, sau de corp..de 9--11-13...nu, eu consider ca daca stapanesti bine anumite chestii poti face treaba si cu ME, si cu orice...ce fac eu este un sistem de lucru personalizat, asa cred eu ca e mai bine, mai rapid etc...dar clar pot sa ma insel, sau poate ca eu stiu cum sa fac sa fie facil insa pt altcineva poate parea complicat.
Eu am observat in timp ca asa cum carti foarte vechi sau mai putin vechi contin informatie de foarte buna calitate, incontestabila...tot asa exista si foarte multe clisee netestate, idei preconcepute fara fundament.
Un cuib"blocat" cu polen poate ramane blocat sau poate sa para doar blocat...tine foarte mult de ceea ce este IN JURUL a ceea ce definim noi CUIB.
Ai vazut vreodata aranjamentul asta...rama cu miere, rama cu puiet ...5 la numar, apoi rama batuta cu polen, apoi inca una full de miere capacita...apoi alte rame mai putin pline cu miere...tendinta oricarui stupar e de a muta una din capat care are celule regulate si ceva miere in interior...ok...stii ce se intampla daca nu intervii in ordinea asta ??
Contrar primului gand ca "e blocat"...rama cu polen va DISPAREA...se va pune puiet acolo, si cand vine randul celei full de miere capacita sa fie eliminata..stii ce face albina?
Nu asteapta pe stupar sa ii mute rama ci dezcapaceste eliptic muta mierea in coroane si matca baga...deci..ce e important e ca tu sa vezi momentul, dezvoltarea..sa corelezi astea doua in asa fel incat sa nu distrugi prin interventia ta niste echilibre ce tin de microclimat...dar in acelasi timp..colonia sa nu sufere nici un moment de lipsa spatiului.
Cum ziceam...trebuie putina experienta...decat sa faci o interventie nepotrivita, proasta, prematura...mai bine nu intervii deloc, si...la fel..o interventie necesara intarziata poate insemna "pasul batut pe loc".
Eu ce te pot indruma este ca inainte de orice decizie...sa citesti f mult, sa ai o gandire analitica ( si vad ca o ai)...e primul pas, apoi sa faci ipoteze de lucru, sa analizezi, sa calculezi...apoi sa TESTEZI.
Trebuie sa ai o viziune a ceea ce vrei sa faci...viziunea mea este f simpla, dar pt mine este foarte motivanta.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Mar 2016, 20:12

Sunt multumit deocamdata de rata de multiplicare, de felul in care ierneaza unitati biologice mici, de explozia in dezvoltare ...de nivelul maxim natural de dezvoltare la care se ajunge din faza de roisor in Martie...toate indiciile sunt ok.
Si mai sunt lucruri care imi dau sperante dar ...cu scrisu' am o problema...as dori sa scriu mai putin si sa fie mai condensata informatia atunci cand o dau...dublata de dovezi.
V-am pupat...ma duc la treaba!! :) :)
BUNKA

Mesajde tuturicius » 12 Mar 2016, 21:25

CristianBee scrie:Ceea ce face Margarit , Dorian sau pe cine ai dat ca si exemplu asta pentru ca matcile nu ar avea spatiu sa oua ci datorita conditiilor locale ( culesuri de vara sau chiar toamna ) , nevoia de rezerve de iernare mari

Dorian lasa sa oua matca unde vrea muschii ei, numai sa oua cat mai mult. Nu vad sa aibe legatura cu rezervele din iarna sau conditiile locale.
Multe notiuni, de principiu, de acolo, vad ca la noi nu se pot aplica pt ca ... conditiile locale. Oare chiar asa sa fie?
tuturicius

Mesajde CristianBee » 12 Mar 2016, 22:23

Spune ce condutii de principiu am invocat eu ca nefiind aplicabile si apoi am sa fac un post in care sa ma explic mai bine .
CristianBee

Mesajde tuturicius » 13 Mar 2016, 01:32

pai asta de mai sus, cu unlimited broodnest la Dorian - zici ca datorita conditiilor locale aplica.
tuturicius

Mesajde BUNKA » 13 Mar 2016, 02:51

Cristian...parca batem oua sa iasa spuma...uite facem practic, la vara iti fac un film unde iau rama cu rama si iti masor suprafetele de puiet, vedem populatia etc..ca sa mearga rapid fac poze la fiecare rama pt ca apoi sa poata fi analizata...o sa fii uimit de calcule...un pont, cartile gresesc :)
BUNKA

Mesajde tuturicius » 13 Mar 2016, 04:20

Din punctul meu de vedere, tot ce e mai mic ca volum decat doua corpuri de ME pe 10 rame, pentru cuib, e mic. Pentru ca mi-au umplut cele doua corpuri fara probleme. 4 acoperitoare cu miere, una-doua cu pastura, si restul puiet. Nu as renunta intr-un cuib la nici una din ramele pe care le-am insirat mai inainte.
tuturicius

Mesajde BUNKA » 13 Mar 2016, 07:55

In cazul meu, eu pt stupii de productie merg pe corpul de 11 rame, doar pt iernare roiuri fac 100 de ladite pe 13 r...sa pot face anual 200 roisori, voi incerca si varianta de a ierna pe 5 rame un roisor..adica lada de 11 data in doua.
Ca idee cu doua corpuri pe 11 rame ma situez sub doua corpuri ME pe 10 rame...la ME sunt 166 dm...iar la corpurile mele sunt cam 157,3 dm patrati de fagure....e o diferenta de 9 dm..asta inseamna o rama de ME plus 0,7 dm in plus.
Cred ca o sa ma obisnuiesc cu gandul asta :)

A..sa continui, pe cele doua corpuri de recolta daca pun doar 10 r in loc de 11...intra cam 40 kg de miere deci..va fi loc :P
BUNKA

Mesajde tuturicius » 13 Mar 2016, 12:34

Nu mai am scapare, trebuie sa-mi iau ruleta sa masor si io cati dm are rama mea. Inaltimea o stiu dar lungimea nu-mi vine niciodata, repede, in cap :lol:
tuturicius

Mesajde CristianBee » 13 Mar 2016, 12:56

Adi : tot ce am spus pana acum este din experienta personala . Am inceput cu 2 corpuri de 10R 3/4 apoi am trecut pe un singur corp de 3/4 cu matca restransa pe cateva rame la jumatatea lui februarie , diafragma , gratie si catul pus la jumatate de martie si am avut rezultate mult mai bune . Am incercat si varianta cu restrangerea la jumatea lunii februarie , diafragma , gratie , ramele in plus din corp puse in cat pe centru si completat cu foite . Prefer sa am 6 rame de puiet fata de 15 rame cu puiet imprastiat si cu o groaza de rezerve . Eu unul am avut parte de culesuri de durata scurta si foarte devreme ( rapita , salcam si tei - toate pana in 15 iunie ) . De aia nu imi pot permite sa las in stup 20 kg de miere sau mai mult pe parcursul unui sezon ( 20 kg inseamna pentru mine 400 de lei ) ,sa car mierea aia dupa mine inseamna masa la transport mai mare .
Ai incercat sa iernezi pe 11 rame sau 9 rame ? . Cum se comporta ( daca le este de ajuns hrana ce le este la dispozitie in acele rame , uzura , dezvoltare in primavara etc ) .
Poate pentru tine care esti la 1 luna in urma mea ca si culesuri merge faza cu doua corpuri nu contesc pentru ca nu cunosc dar pe mine ma intereseaza doar 1 corp .
Cum se descurca acest "dadant" mai mic ? .
Decebal : tradu in romana " unlimited broodnest" si vezi ce da . Inseamna cuib nerestrictionat in nici un fel ( gratie hanneman ) deci matca sa oua unde vrea ea . Si in cat si in cuib si in peretii stupului .
Si eu unul daca as avea culesuri de vara as face ce face el , sa las stupii sa se dezvolte pe barba lor intr-un astfel de cuib pe 2 corpuri . Dar cand am culesuri ce incep la 1 Aprilie sau mai devreme ce sa fac ? Sa stau sa astept ca stupul sa se dezvolte in acele 2 corpuri , sa pun gratia si apoi sa pun catul si sa sper la ceva miere .
Uite in Romania este un om exceptional : Iustin Badoi care foloseste ME dar un ME cum numai el stie sa il foloseasca .
Nu ai sa vezi la el stup pe 2 corpuri - gratie - caturi . Nu , el extrage si din al doilea corp , de unde reiese ca matca nu foloseste tot acel spatiu ci doar o parte .

Sa ma ierti Adrian daca am poluat topicul .
CristianBee

Mesajde BUNKA » 13 Mar 2016, 13:12

CristianBee scrie:Adi : tot ce am spus pana acum este din experienta personala . Am inceput cu 2 corpuri de 10R 3/4 apoi am trecut pe un singur corp de 3/4 cu matca restransa pe cateva rame la jumatatea lui februarie , diafragma , gratie si catul pus la jumatate de martie si am avut rezultate mult mai bune . Am incercat si varianta cu restrangerea la jumatea lunii februarie , diafragma , gratie , ramele in plus din corp puse in cat pe centru si completat cu foite . Prefer sa am 6 rame de puiet fata de 15 rame cu puiet imprastiat si cu o groaza de rezerve . Eu unul am avut parte de culesuri de durata scurta si foarte devreme ( rapita , salcam si tei - toate pana in 15 iunie ) . De aia nu imi pot permite sa las in stup 20 kg de miere sau mai mult pe parcursul unui sezon ( 20 kg inseamna pentru mine 400 de lei ) ,sa car mierea aia dupa mine inseamna masa la transport mai mare .
Ai incercat sa iernezi pe 11 rame sau 9 rame ? . Cum se comporta ( daca le este de ajuns hrana ce le este la dispozitie in acele rame , uzura , dezvoltare in primavara etc ) .
Poate pentru tine care esti la 1 luna in urma mea ca si culesuri merge faza cu doua corpuri nu contesc pentru ca nu cunosc dar pe mine ma intereseaza doar 1 corp .
Cum se descurca acest "dadant" mai mic ? .
Decebal : tradu in romana " unlimited broodnest" si vezi ce da . Inseamna cuib nerestrictionat in nici un fel ( gratie hanneman ) deci matca sa oua unde vrea ea . Si in cat si in cuib si in peretii stupului .
Si eu unul daca as avea culesuri de vara as face ce face el , sa las stupii sa se dezvolte pe barba lor intr-un astfel de cuib pe 2 corpuri . Dar cand am culesuri ce incep la 1 Aprilie sau mai devreme ce sa fac ? Sa stau sa astept ca stupul sa se dezvolte in acele 2 corpuri , sa pun gratia si apoi sa pun catul si sa sper la ceva miere .
Uite in Romania este un om exceptional : Iustin Badoi care foloseste ME dar un ME cum numai el stie sa il foloseasca .
Nu ai sa vezi la el stup pe 2 corpuri - gratie - caturi . Nu , el extrage si din al doilea corp , de unde reiese ca matca nu foloseste tot acel spatiu ci doar o parte .

Sa ma ierti Adrian daca am poluat topicul .

Nu este nici o problema..aia e ideea, un corp de ME e suficient pt ponta pt un stup normal...pt unul anormal :) trebuie al doilea..depinde de tehnica fiecaruia, uite nashu meu tot pe un corp pune gratia..separa mai bine puietul de miere etc.
Inteleg ce zici..sunt doua stiluri de lucru diferite.
Treaba cu cuibul nerestrictionat...ei mai fac o chestie..in primavara muta corpurile...sa vad de un film sa vedeti..
BUNKA

Mesajde CristianBee » 13 Mar 2016, 13:23

CristianBee

Mesajde tuturicius » 13 Mar 2016, 13:35

Cristiane, oi pune filme, ca tot am dat anul asta in boala filmarilor. Anul trecut nu imi daduse in cap ca se poate filma cu telefonul.
tuturicius

Mesajde BUNKA » 13 Mar 2016, 16:13

Roiuletz pe 6 rame acum...cred ca se poate si pe 5 ..resurse mai putine cheltuite.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160313_101719.jpg
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR