BUNKA scrie:Nu te mai intreba...sunt in grafic!
Si 25 mm e caracteristica distantarii la 37 mm...e un parametru care regreseaza mai greu dar usor usor se duce spre 20-22mm...fagurele capacit cu miere nu are relevanta ci doar cel de puiet.
Da depinde unde masori...daca masori jos unde e puietul..e 20 mm cel putin la mine..mai sus e mai gros unde sunt coroanele...desi tin hofmanele stranse.
bitt scrie:BUNKA scrie:Nu te mai intreba...sunt in grafic!
Si 25 mm e caracteristica distantarii la 37 mm...e un parametru care regreseaza mai greu dar usor usor se duce spre 20-22mm...fagurele capacit cu miere nu are relevanta ci doar cel de puiet.
Da depinde unde masori...daca masori jos unde e puietul..e 20 mm cel putin la mine..mai sus e mai gros unde sunt coroanele...desi tin hofmanele stranse.
Asta a fost logica intrebarii, pentru ca rama de fagure (comparata cu Hoffmanul tau) nu parea de 25 ci de 24. Am studiat cu atentie pozele postate de tine si albina nu sta inghesuita iar fagurii sunt degajati normal nicidecum lipiti cum se sustine ca ar fi daca cobori sub 35 mm. Din punct de vedere al transferului termic, aerul este cel mai bun izolator. Cu conditia sa fie inchis intre pereti cu distanta mai mica de 10 mm (asa a aparut geamul termopan). Peste 10 mm apar transferuri termice. Deci albina construieste cu distante de 6-9,5 mm intre faguri pt ca "stie termodinamica"). Nu ma pricep la albine, nu am inca stupi (o sa am dupa ce termin de citit si ma lamuresc) deci nu ma bagati in seama prea mult daca gresesc.
Bunka, nu am vazut in pozele cu stupii semne pe rama de orientare, ai renuntat la proiectul cu Y? Am mai discutat cu cineva si spunea ca nu se poate implementa foarte usor din motive de "practica" (pe care nu le-am inteles prea bine).
sammy scrie:Eu ma bucur ca inmultesti si imi place ideea. Te felicit! Ce am remarcat pana acum e ca forma lazii nu e chiar asa importanta pe cat lasa unii autori sa se inteleaga. Sper sa ma lamuresc anul asta si cum stau lucrurile cu unele aspecte legate de celula naturala.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Balian şi 60 vizitatori