Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 06 Apr 2016, 18:05

La data 06:04:2016 in stupii expusi spre sud am gasit cate 9 rame populate full..5 rame puiet pe suprafata mare..estimez 5-6 dm patrati din total 7 dm ..deci undeva intre 20-25 dm patrati de puiet..o rama intreaga ouata de curand complet...deci matcile oua zdravan..am mutat totul deci 4 colonii pe lazi de 13, podisor cu gaura cu plasa dubla pt unificare de miros..am amplasat la extremitatea cuiburilor 2 r cu sarme...cand deschid tura urmatoare vad daca albina sta calare pe ele...daca da, bag una la crescut.
Acum incep ciresii..albine multe la apa, 35 grade in palet..inca nu desfac paletii..ii las pana ajung suficient de populati sa poata genera suficienta caldura cat sa poata incalzi 10-11 rame de puiet.
A inceput sa apara nectar...polen este mult..nu consider cuib bocat daca e polen...
In stupii pe Dadant sunt 3 r de puiet.
Posibil sa fie si mai mult ca sunt si populati pe 9 rame.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Apr 2016, 23:43

Roi pe 6 r inainte de largire spatiu.
Fişiere ataşate
rsz_1img_20160407_125943.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Apr 2016, 23:47

Devine neincapator...cand vor ocupa spatiul de sub rame de 2-3 cm le mut..
Fişiere ataşate
rsz_img_20160407_131124.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Apr 2016, 23:55

Si puietul..4-5 de astea in fiecare roi.
Fişiere ataşate
rsz_1img_20160407_130339.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Apr 2016, 23:59

Si verso..
Abia astept sa iasa puietul asta sa pot muta si sa dau la crescut..inca nu pot face asta..as raci cuibul si nu e ok..inca e micutz...da' nu mai e mult.
Natura da frumos !!
Fişiere ataşate
rsz_img_20160407_130303.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 08 Apr 2016, 07:40

Ce pot sa va zic...e bine ca am iernat si pe 6 si pe 8-9..acum pot face o paralela.
Pe 6 e bine pt inmultire, te duci ca migu' la numar si repede..sansele la iernare sunt f bune, uzura e mica..treaba cu urdinisele diametral opuse e buna, ventilatie ok..lipsa umiditate, iernare uscata..in schimb acum se cunosc alea 2-3 rame lipsa fata de ceilalti..ceilalti sunt pe 9 si cred ca acum ori s-au dat la construit cele 2 cadre goale ori..oricum exced in albina cele 9 rame.
Ventileaza mai puternic, e o cadenta de zbor mai buna..mai mult polen, mai mult puiet..ceva mai avansati.
Cred ca e ideal sa iernam si roi pe 6 dar si familii bune din care sa putem fura puiet pt roi in 15-20 aprilie.
La cei iernati unii peste altii..cei de sus stau mai la cald..schimba albina mai din timp sau vb vine..daca e hranita proteic din toamna nu apuci sa vezi albina moarta..este incredibil cat de repede recupereaza insa la puiet cei de jos...si ii si intrec pe cei care sus ies mai bine la zborurile de curatire din timpul iernii..
Am instalat niste podisoare cum avea sarbul Vener..cu gaura 4 cm plasa dubla..unificarea de miros merge brici..curentul de aer se formeaza intre urdinisul de jos si cel de sus prin acea gaura...la o viitoare manevra va explic ce se intampla..
BUNKA

Mesajde akmm » 08 Apr 2016, 09:01

BUNKA scrie:Si verso..
Abia astept sa iasa puietul asta sa pot muta si sa dau la crescut..inca nu pot face asta..as raci cuibul si nu e ok..inca e micutz...da' nu mai e mult.
Natura da frumos !!

Cum blocheaza cu polen, in loc sa oua, cum intra in friguri.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde BUNKA » 08 Apr 2016, 15:04

La mine lucrurile decurg altfel..baga polen apoi puiet, apoi mai eclozeaza, apoi le mai dau spatiu, le bag la crescut..matcile oua mai multe rame ..ajung la 13, apoi la 26, apoi fac o inversare de corpuri, apoi cind e blana pe 2 corpuri bag al treilea..i tercalez niste sarme..iar construiesc, iar se dezvolta...apoi...fac roii !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 08 Apr 2016, 17:17

Am observat ca multi sunt "impotriva blocajului cu polen"...adevarul este ca tot ce vedem puiet capacit cand eclozeaza este un mare devorator de polen, si acum albina tanara pana in 5 zile consuma polen...el dispare tot atat de repede cum apare in rame.
Putina lectura din A. Malaiu lumineaza problema.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 08 Apr 2016, 18:59

La 5 rame cu 4-5 dm patrati de puiet vorbim de 16500-20000 de albine tinere care in primele 5 zile de la eclozare isi fac incarcarea proteica pt a deveni doici si cerese..deci trebuie polen...ciclicitatea de 20-21 de zile face ca matca sa aiba constant zona de ouat..noi nu trebuie decat sa extindem volumul dupa nevoi, sa fim atenti la ce da natura..daca da...daca nu da sa dam noi, sa adaugam cadre la construit etc.
La mine nu intra in friguri inainte sa ocupe 36-39 rame...da'stau de curu' lor.
BUNKA

Mesajde Beekeeping » 11 Apr 2016, 12:15

Adrian, pune-ma te rog in legatura cu cineva din Bucuresti care foloseste Delon modificat.

PS e greu de obtinut de la tine o oferta, nu raspunzi la tel/email.

Multumesc
Beekeeping

Mesajde BUNKA » 12 Apr 2016, 06:54

Am un program foarte intens cu munca antrenamente si drumuri zilnice..4-5 ore de somn..am vazut mailul, iti raspund !
Daca sunt la utilaje ..nici o sansa sa aud telefonul..e posibil sa fi sarit peste apelul tau, de regula sun inapoi.
N-am mult..numai vreo 200 de lazi de facut in perioada urmatoare.
BUNKA

Mesajde akmm » 12 Apr 2016, 09:06

BUNKA scrie:Am observat ca multi sunt "impotriva blocajului cu polen"...adevarul este ca tot ce vedem puiet capacit cand eclozeaza este un mare devorator de polen, si acum albina tanara pana in 5 zile consuma polen...el dispare tot atat de repede cum apare in rame.
Putina lectura din A. Malaiu lumineaza problema.

Dupa 30 ani de apicultura vrabia nu mai viseaza Malaiu...
Abundenta de polen este una din cauzele declansarii roitului, nu ca e mult si se impute in stup.Evident ca se mananca.recomandat este sa se ridice fagurii complet blocati si sa se treaca la rezerva, zice cartea.Si tot cartea zice si ca acesti faguri prost depozitati, sunt facuti praf de gaselnita.
Eu am pus acesti faguri roilor artificiali formati, care de regula isi pierd culegatoarea in schimb au o explozie de puiet eclozat cu cas la gura.In aceste momente pastura aia e binevenita.
akmm

Mesajde BUNKA » 12 Apr 2016, 11:11

Dupa 20-30 de ani nu poti spune ca le stii pe toate..de fapt am vazut multi apicultori la 80 de ani care zic asa...cu albina, tot inveti si tot inveti...si tot prost mori !!
Inclin sa cred ca au dreptate si ca mereu descoperim cate ceva despre ea..chiar si dupa cateva zeci de ani.

Rama batuta cu polen pot sa o consider blocaj numai daca nu am dat spatiu la timp, daca nu am bagat la construit..daca nu am extins cuibul.
Cei care lucreaza cu 8-10-11-12 rame pt cuib si atat...au probleme...cei care folosesc 2 corpururi pt puiet si aceeasi rama..gen ME sau ce am eu...e altceva !
Imi pot permite sa am multe rame "blocate" fara ca asta sa influienteze negativ ouatul...da'..na'...fiecare cu placerea lui!!
Fiecare cu modelu' lui de lada rama, fiecare cu stilu' lui de lucru !
Zilele astea de exemplu fac o inversare la un ME pe 8 rame...alta treaba nu am la el..astept sa se umple de musca.
BUNKA

Mesajde varza » 12 Apr 2016, 11:41

Din putina mea experienta sustin fagurii naturali :idea: . Revin daca nu se considera ca poluez topicul cu noi informatii si poze ( asta in 1-2 saptamani ca atunci ajung la ele). Tin sa zic ...... inca nu folosesc delon ...... INCA :lol: . Multa sanatate si multumiri colegului BUNKA pentru informatiile impartasite :idea: .
varza

Mesajde akmm » 12 Apr 2016, 13:35

BUNKA scrie:
Rama batuta cu polen pot sa o consider blocaj numai daca nu am dat spatiu la timp,...........

Sa fie si un lup mancat de oaie.In paharul cu vin acru nu torni vin bun.Deja e plin.
akmm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR