mellis scrie:bitt scrie:[. Am ales Dadant pt ca se lucreaza cel mai usor (desi toti clasici Hristea, Malaiu, etc., recomanda multietajul ca fiind cu pana la 30% mai bun). Tot ce vreau este un Hoffman micsorat si celula mai mica (in trepte). Ce anume adauga un grad de dificultate si risc crescut la aceste doua elemente?
Aceasta este concluzia ta după ce ai folosit ME?
Ai ME sau ai văzut cum merg comparat cu DB?
Sănătate..
Zero (0) experienta inseamna/= zero concluzii.

Concluzia cu Dadantul este trasa de cei citati mai sus, eu doar am folosit concluziile lor. Dadant este cel mai vandut si il gasesti la orice colt de strada (la fel ca pe foita de 5.4) cu rama de 37 si tot ce exista accesoriu in domeniul adaptat acestui model. Numai pt aceste motive si tot pot sa spun ca este cel mai simplu. Uite, te rog cata cearta si bataie imi iau doar pt ca vreau o rama altfel. Nu o spun cu suparare pt ca majoritatea au bune intentii si iubesc albina. Toti gandesc "Doamne, inca cateva familii de albine omorate de unul". Si daaaa, au de ca sa creada asta pt ca si mie imi este frica de acelasi lucru .

Am inteles ca "albina" nu-i ca vara, ca poti sa ai grija de ea, sa-i faci tratamente si sa o duci la spa si in final, sa uiti subarul deschis intr-o zi nepotrivita si sa moara toata. Discutiile despre albina cu pro si contra incep de la folosirea sau nu a manusilor, tipul de tratament, pozitionarea dupa soare, "campurile energetice ale dacilor", cresterea si inmultirea matcilor sau a trantorilor sau, sau, sau... Si fiecare idee este aprig disputata de simpatizanti sau opozanti. Am cumparat aceaste familii de pe un camp unde predecesoarele lor stau de multe zeci de an. Cu minim de tratamente (si doar daca este cazul) si in niste stupi care se desfaceau in bucati daca ii impingeai un centimetru si care aveau 3-4 urdinisuri in lemnul gaurit de vreme.

Au iernat in aceste cutii si la sfarsitul lui februarie cand le-am vizitat prima data pt recunoastere, carau polen si stateau pe 7-8 rame calare pe 2-3 rame de puiet.