Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albina mica naturala, distanta dintre rame si intre cent

Mesajde bitt » 14 Apr 2016, 08:11

Mishu05 scrie:O rindea electrica ieftina nu trece de 200-250 lei. Iei frumos rame stas cu latimea de 37mm pui rindeau invers si te joci un pic de-a rindeluirea ( cu atentie insa la buricele degetelor). De la 37 la 32mm nu dai prea mult . Iti poti face si un sablon pentru a mai diminua din riscul de accident.
Pana la urma de ce vrei sa cresti albina pe celula mai mica? Vrei sa ajungi sa nu le mai faci tratamente sau de ce?

Multumesc pt sfat. Cred ca asa o sa fac in prima faza desi am doua maini stangi :). Dar in loc de 32 o sa ma opresc la 33 (cate 2 mm pe fiecare parte).
Vreau albina mica pentru ca asa este ea de la mama natura. Polenizeaza mai multe specii ceea ce este bine pt natura si aduna nectar de la mai multe specii si mai usor. Atat.
Nu cred ca albina mica rezolva problema tratamentelor. A nu face tratamente inseamna condamnare la moarte. Nu cred ca in conditiile Romaniei, este posibil asa ceva. Cei care au incercat au pierdut 95% din colonii. Iar faptul ca cei 5% supravietuitori sunt mai rezisetenti inseamna aproape nimic. Trebuie sa treci prin mai multe valuri de atacuri ca sa numesti selectie naturala. Asta inseamna cateva generatii pierdute spre 95% cu o speranta incerta. Vorbind de genetia este foarte putin posibil sa pastrezi caracterele puternice ale supravietuitorilor fara sa le amesteci continuu cu ce exista in jur. Cei care au facut asa ceva, au conditii de izolare buna si pot sa spere. Parertea mea.... Pe de alta parte, o albina mai mica, eclozata cu o zi mai devreme si cu o durata de viata in plus de 10-20 zile care pot sa insemne o colonie cel putin dubla. Nici asta nu inseamna foarte mult in termeni matematici (volumul celulei mai mici, gusa mai mica... cand tragi linie ce castigi prin armata pierzi in volum). Deci daca intrebarea este daca intrevad castiguri economice si practice, raspunsul este nu :)
bitt

Mesajde bitt » 14 Apr 2016, 08:12

teinegru64 scrie:Activ are pe 32 .Si valy gorj are expierienta.

Multumesc foarte mult. O sa incerc sa-i contactez pe PM. Sper sa raspunda.
bitt

Mesajde varza » 14 Apr 2016, 14:01

Da am facut cateva rame cu 32 pe care am pus la roi..... sunt rame oarbe! Albina a construit relativ la 33mminsa spre margini are nevoie de o distanta mai mare..... asa ca se poate ca 37 sa fie si ea o distanta naturala dar nu in mijlocul cuibului dupa parerea mea! ;) In orice caz am sirame mult mai distantate intre ele si nu am observat diferente prea mari in dezvoltare...... sau nu am fost destul de atent!
Idea e ca daca vrei sa construiasca corect fara sa le uneasca intre ele indiferent de rama folosita le adaugi dupa ultima cu puiet sau le intercalezi incat sa le obligi sa construiasca drept! Butoaie pline de pe acum si pentru cei ce folosesc 32 cat si pentru cei cu 37 :D !
Ps: ramele le-am redus la 32 cu o rindea manuala! Tot ce pot sa spun e ca e munca de chinez de acea am si renuntat ..... poate daca ar fi stas astfel de rame altfel ar sta treaba! :(
varza

Mesajde bmdna » 14 Apr 2016, 20:44

Domnule bitt,

Imi pare rau ca e asa o distanta intre noi. Cred ca ne-am fi inteles pentru ca si eu am niste fixuri. Eu am oarece scule si as putea sa-ti fac rame la ce dimensiune vrei. Chiar free of charge. Dar cu conditia sa ma mai ajuti pe la stupina mea. Fiind distanta asa mare, nu e posibil, Vreau sa-ti mai spun o parere. Ar fi bine sa te antrenezi un pic, daca nu esti si un pic mester, sa-ti faci singur niste rame, capace, funduri, va fi foarte greu sa razbesti.

Nu pot sa nu remarc cu cata siguranta povestesti ca albina mica polenizeaza mai bine, aduna mai bine... ca e naturala . Mi-e teama ca iei din zbor o parere. Ai cu ce compara? Eu cred ca albina normala, pe care o avem majoritatea celor de pe aici polenizeaza si aduna cel putin la fel de bine ca si albina mica. Sa nu uitam ca in urma cu ceva ani si oamenii erau mai mici ca cei de acum. Acum sint ma mari, ce sa le facem, sa punem copiilor niste corsete sa nu mai creasca asa de mult?
bmdna

Mesajde bitt » 14 Apr 2016, 23:04

bmdna scrie:Domnule bitt,

Imi pare rau ca e asa o distanta intre noi. Cred ca ne-am fi inteles pentru ca si eu am niste fixuri. Eu am oarece scule si as putea sa-ti fac rame la ce dimensiune vrei. Chiar free of charge. Dar cu conditia sa ma mai ajuti pe la stupina mea. Fiind distanta asa mare, nu e posibil, Vreau sa-ti mai spun o parere. Ar fi bine sa te antrenezi un pic, daca nu esti si un pic mester, sa-ti faci singur niste rame, capace, funduri, va fi foarte greu sa razbesti.

Nu pot sa nu remarc cu cata siguranta povestesti ca albina mica polenizeaza mai bine, aduna mai bine... ca e naturala . Mi-e teama ca iei din zbor o parere. Ai cu ce compara? Eu cred ca albina normala, pe care o avem majoritatea celor de pe aici polenizeaza si aduna cel putin la fel de bine ca si albina mica. Sa nu uitam ca in urma cu ceva ani si oamenii erau mai mici ca cei de acum. Acum sint ma mari, ce sa le facem, sa punem copiilor niste corsete sa nu mai creasca asa de mult?

:) Mi-ar facea placere sa lucrez pe langa un apicultor cu experienta si as plati si ramele si bani pt asta. Cu conditia sa nu faca atac cerebral daca-i omor albinele din greseala :))
Lasand gluma... da este perfect adevarat. Daca nu te pricepi la tamplarie ai probleme f mari si te lovesti de toate colturile. Si nu, eu nu ma pricep la tamplarie. Nu ca ar fi chirurgie pe creier dar nu am scule. Motiv pt care mi-am cumparat de la un mare magazin stupii gata facuti. Dupa o saptamana, stupii au "lucrat" si iesea albina pe toate partile. Aveau fetele urdinisuri pe unde vroiam. Motiv pt care am amanat proiectul meu "bio" sau "wild" sau cum o fi pentru la toamna si am facut stupi din polistiren extrudat de 50 (aparent ma pricep mai bine decat mari mesteri de la magazin). Am comandat si termometre cu hydrometru pt fiecare stup sa monitorizez si sa suplinesc cat de cat lipsa de experienta cu teorie si un pic de tehnica. Nu ajuta mult dar macar pt linistirea constiintei. Pana la toamna cand am de gand sa cumpar circular si freza si ce-o mai fi nevoie pe acolo, ma opresc cu ganditul. Doar fac pasii pt dotare. Luni sper sa-mi vina presa de foite de 4.9 (stiu ca de 5.1 era mai bine dar nu am gasit.... inca). Da...va rog sa nu radeti, nici pe ea (pe presa) nu stiu cum sa o folosesc :)... Si .... nici nu stiu daca o sa o folosesc pt ca chiar o sa mai ma gandesc la proiectul cu foite. Prea cu foc este toata lumea impotriva.

Cat priveste la polenizare/recolta/eficenta intre albina mare si mica, asta cu siguranta nu stie nimeni sa zica. Eu vorbesc doar din prisma concluziilor logice (defect de inginer care pune sublerul pe suflet) :) Poate Bunka, dar sistemul lui este complex. Nu stii daca este de la albina, rama, sau stup sau de la toate la un loc.
Este foarte posibil sa fie mai eficenta albina mare... nu stiu.
Eu asta am si rugat, daca este cineva care foloseste sistemul de rame pe 32 (ca foite sigur nu are nimeni) sa ne impartaseasca din experienta.
bitt

Mesajde BUNKA » 15 Apr 2016, 05:50

Salut,
Atentie mare la hofmanul de 32..nu mai adaugati milimetri daca vreti sa mearga treaba.
Daca nu curat propolisul in lazile de 9 r Delon ajung sa stea lejer 8 fara sa iti dai seama..deci la 8 r propolizate se fura 32 mm....ce spuneti de asta??
Parerea mea, ori le cureti ceea ce e noaptea mintii..la stupi multi nu poti...ori vara cand e cald strangi tare la dalta, ori te gandesti din start la hofman 31 mm...incep sa iau in serios varianta de 31 mm

Apoi atentie la foite...albina mare o sa dea rateuri la foi de 4,9 mm
Apoi nu faceti struto-camile..distantare de 33-32 mm in combinatie cu celula de 5,4
Experienta o castigati singuri in sistemul de fagure natural sau foi de 4,9...aveti incredere ca lucrurile sunt diferite, chiar sunt..se confirma tot ce s-a scris in literatura de specialitate despre asta.
Lipsa tratamentelor este condamnare..in acelasi timp toxicizarea cuiburilor cu substante insecticide nu se pupa cu sistemele naturale de intretinere...trebuie ajutate cu tratamente lite..trebuie sa invatati sa cititi semnele care arata o problema si cat de grava e ea...in 2-3 sezoane invatati toate smecheriile daca aveti okii si mintea deschise

Este foarte mare pacat sa folosesti un sistem natural cu toate beneficiile lui, sa inveti si sa observi lucruri noi fara ca sa faci si putina selectie pt rezistenta !!!
Daca albina se descurca cu 80% din problema varoa..cu restul o mai ajutam noi in anii problematici..trebuie NOI sa invatam despre ea..ea face mai repede ceea ce pt noi e mult mai dificil de inteles
Una peste alta ma bucur ca sunt destui care au intrat la teste...Chiar sunt..si ca se mai deschide gura pe subiectul asta..cu timpul lucrurile se vor schimba, se va crea o nisa in breasla, de apicultori atenti si aplecati spre albina...asta este cel mai important.
Cineva a facut o corelatie intre suprafata foitei sau ramei si cat de corect sunt construiti fagurii...e corect, exista aceasta corelatie..un fagure mare 1/1...va avea defecte in cred peste 80% din cazuri.
BUNKA

Mesajde varza » 15 Apr 2016, 14:47

BUNKA scrie:Daca nu curat propolisul in lazile de 9 r Delon ajung sa stea lejer 8 fara sa iti dai seama

Nu esti singurul ....... am vreo 2-3 stupi doar cu 9 rame in loc de 10........ si nu ca nu as vrea sa mai pun a 10..... dar am tot amanat razuirea propolisului de pe ele. :?
varza

Mesajde varza » 15 Apr 2016, 15:01

Oricum ceva si mai curios este ca marele stupar Antonescu in cartea sa : Albinele si noi ...... a adaptat celule mai mari decat stasul din ziua de azi si le-a folosit din cate spunea cu mare succes...... ori Antonescu nu e chiar oricine ........ oricum o sa incerc daca prind pe mana si cele mai mari dimensiuni (5.8)....... doar asa ma pot convinge. :lol: care sunt mai bune ca si productie de miere
varza

Mesajde bitt » 15 Apr 2016, 21:31

BUNKA scrie:Salut,
Atentie mare la hofmanul de 32..nu mai adaugati milimetri daca vreti sa mearga treaba.
Parerea mea, ori le cureti ceea ce e noaptea mintii..la stupi multi nu poti...ori vara cand e cald strangi tare la dalta, ori te gandesti din start la hofman 31 mm...incep sa iau in serios varianta de 31 mm

In primul rand vreau sa multumesc pt interventie, am deschis acest topic pt ca nu vroiam sa-ti incarc pagina cu mesajele mele desi (dupa parerea mea s-ar fi potrivit acolo).

Legat de 32-31-33, m-am gandit la acest lucru dar neavand experienta nu credeam ca propolizeaza ata de mult. M-am gandit la o abatere de 0.5 mm de rama, 1 mm maxim la doua rame. Ceea ce la DB de 12 cum am acum, ar fi fost la fix. Bgam 3 rame normale in capete pt trantori+9 rame de 32 si ramaneau 15 mm pt propolizare. O sa o iau in calcul aceasta incarcare.
bitt

Mesajde vulpea » 15 Apr 2016, 21:46

pt.bitt :cati stupi ai si de care 'stil' ?.PS.unde stai in Bucuresti ? la intrebare,raspunde-mi pe PM.
vulpea

Mesajde bitt » 15 Apr 2016, 21:48

Apoi atentie la foite...albina mare o sa dea rateuri la foi de 4,9 mm
Apoi nu faceti struto-camile..distantare de 33-32 mm in combinatie cu celula de 5,4
Experienta o castigati singuri in sistemul de fagure natural sau foi de 4,9...aveti incredere ca lucrurile sunt diferite, chiar sunt..se confirma tot ce s-a scris in literatura de specialitate despre asta.

Am urmarit ultimile controverse de la congresele lor si inteleg ca sunt foarte multi care nu pot sa coboare dimensiunea natural. Chiar dupa mai multe generatii, albina construieste natural, fara foita inca f aproape de 5.4. La unii a construit natural de la a treia generatie cu 4,9 iar la altii pur si simplu a fost necesara foita.
Cat priveste albina mare vs foita 4,9. Da,toata lumea este de acord ca in primul an da rateuri la 4,9. Dar in minunata noastra tara nu exista 5.1. Cu greu am reusit sa fac rost de o presa de 4,9 (pe care habar nu am cum sa o folosesc). Suedezii sunt full livrare pe 2016 si pe 4.9 si pe 5.1. Iar din Germania&Co preturile sunt hilare. Iti cumperi un portavion de banii aia :)) Deci am cam terminat solutiile. Greu cu naturalul in Romania.

Fata de struto-camila, am rezerva lipsei de solutii. Am discutat cu cei cativa care folosesc rama de 32. Au observat o diferenta a albinei doar din rama. Nu poti fara un sistem. La mine au construit la 37 Hoffman natural doua rame superbe, full de trantor de 6.7 :))
Cum ar zice tata, "tu faci ce poti, restul mai este si vointa Lui". Daca reusesc sa fac rame de 32 si sa gasesc pe cineva sa-mi faca faguri cu presa mea de 4.9, incep sa fac experienta pe 3-4 stupi.
bitt

Mesajde bitt » 15 Apr 2016, 22:01

varza scrie:Oricum ceva si mai curios este ca marele stupar Antonescu in cartea sa : Albinele si noi ...... a adaptat celule mai mari decat stasul din ziua de azi si le-a folosit din cate spunea cu mare succes...... ori Antonescu nu e chiar oricine ........ oricum o sa incerc daca prind pe mana si cele mai mari dimensiuni (5.8)....... doar asa ma pot convinge. :lol: care sunt mai bune ca si productie de miere

Nu numai Antonescu, in secolul 18 s-au facu multe experimente cu celule din ce in ce mai mari. A fost o adevarat cursa. Interesant ca 5.4 a fost considerat o asa zisa "revenire" la natural.
bitt

Mesajde bitt » 15 Apr 2016, 22:11

Lipsa tratamentelor este condamnare..in acelasi timp toxicizarea cuiburilor cu substante insecticide nu se pupa cu sistemele naturale de intretinere...trebuie ajutate cu tratamente lite..trebuie sa invatati sa cititi semnele care arata o problema si cat de grava e ea...in 2-3 sezoane invatati toate smecheriile daca aveti okii si mintea deschise

Pt ca nu mai sunt chiar ager de ochi, mi-am propus la fiecare intrare in cuib sa fac poze cu DSLR, sa descarc pozele si sa studiez gradul de infestare. Plus fundul AV :)). Pana acum sunt exagerati de curati.
Am aplicat preventiv, solutia de alcool cu picaturi de lavanda si cimbrisor care a parut un fel de apa sfintita :) Dar am si Varachet in sertar.. Anul asta sigur nu ma risc daca apare vre-un semn mai serios.
Mi-am propus tratament cu AcidOxalic (dar nu acum pt ca inteleg ca omoara puietul necapacit. Apropo ... A folosit cineva nebulator de copii pt tratamentul de acid oxalic?
bitt

Mesajde Mishu05 » 15 Apr 2016, 23:53

"Vreau albina mica pentru ca asa este ea de la mama natura"

De unde stii? :D ( asa este, e mai mica si mai blanda - mie asa mi s-au parut cand am gasit un roi intr-un plop pe dorobanti - bucuresti).
PS: vezi ca paduchii nu ies mereu in poza...chiar si cu dlsrlsds.. :lol:

Cand ii vezi e un pic cam tarziu. Cand vezi albinele cu aripile lipsa iarasi e cam tarziu..
Sfatul meu este sa tii 5-10 familii pe clasic 2-3 ani sa te obisnuiesti cu metoda traditionala. Nu e atat de complicata si da rezultate inca bune.
Dupa care sa faci experimente. Apropo de hoffman si alti milimetri. Am un prieten care foloseste rame drepte cu latimea de 20mm sau 22mm. Le distanteaza din degete. Rezultate exceptionale la capitolul viteza de lucru, punti de ceara/crescaturi ( 0) , zdrobire albina ( 0 ) , etc.
Le distantezi cum vrei tu.
Mishu05

Mesajde BUNKA » 16 Apr 2016, 08:00

Mishu..mi-ai luat vorba din gura..paduchii stau intre tergite, doar cand calaresc albina ii vezi..ei au un traseu foarte clar .Directia este catre rama de larvar in stadiu de larva grasa incolacita..putin inainte de a se ridica in picioare.
Sunt arrasi acolo de ceva hormonal cred..stii chiar tu mi-ai spus treaba asta cand vb noi de metode de starpire neconventionale.
Puiet in stadiul ala fix nu e foarte mult e vorba de tot atata puiet in stadiul ala cat e ponta in perioada respectiva...daca oua 1500..o sa fie 2000 sau pe acolo de larve apropiate ca varsta..cu diferente doar de cateva ore unde parazitul va dori sa intre.
El isi petrece timpul in general "la munca" adica in interiorul celulelor capacite incercand sa se reproduca.
In cazul albinei mari unde una din componentele VSH care se manifesta pe celula mica in schimb de loc sau foarte putin pe celula mare, adica descapacirea puietului capacit in faza de ochi roz ..ziua 12, deci in cazul asta varoa este captiv din ziua 9 pana in ziua 21 in cazul puietului de albina..deci 12 zile, dupa ce iese cu alai de acolo nu zaboveste mult afara...se deplaseaza catre urmatoarea zona de larvar care dupa 12 zile este in alta locatie in cuib.
La mine ..sau pe celula mica ..intra in ziua 9 este dat afara in ziua 12...dupa care intra iar ...se pierde puiet de albina (consum inutil de energie si timp)...am scris ceva despre treaba asta la Roger Delon
Este crucial pt albina ca timpul si energia sa fie folosite eficient...ori in lipsa celorlalte doua comportamente care tin de genetica, colonia nu are eficienta energetica maxima.
Ea cheltuie timp si resurse pt a creste un puiet pe care il ucide mai apoi...dar ucide tot ce e parazitat si nu ar trebui sa fie asa
Lipseste a doua componenta VSH...anume, albina trebuie sa faca diferenta intre celula parazitata cu femela varoa fertila de una infertila si sa curete doar celula cu activitate de reproducere.
Intai trebuie inteles mecanismul asta...pt ca doar daca intelegi stii cum sa actionezi.
Testul Harbo trebuie facut, testul VKF la fel...dar testele astea degeaba le faci daca nu ai atins 4,9--4,8 mm, sau daca ai putini
Dee Lusby vorbeste despre selectie de la 500 in sus, eu o sa caut in ei incepand de la 100
Dupa ce faci testul si dupa ce gasesti ce trebuie folosesti matcile alea pt crestere trantori...muti in locatie de selectie, acolo cresti matcile, le imperechezi
Avem avantajul ca matcile mici nu se pot imperechea cu trantori din conventional...deci pericolul nu sunt trantorii de pe celula mare pt o eventuala poluare genetica ci tocmai cei de pe celula mica...de aceea trebuie mutate familiile de reproductie pe locatie diferita...acolo iti faci de cap
Matcile imperecheate se introduc in stupina mare...cand se schimba mare parte din matci cu unele cu insusiri de rezistenta fenomenul se generalizeaza in intreaga stupina pt ca sunt necesare doar 2 alele din 4 pt VSH
Si aproape orice combinatie genetica in stupina respectiva va da asta...;)
Pt VKF...aceeasi reteta, stupina de selectie, reproductie.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 16 Apr 2016, 08:36

bitt scrie:

Pt ca nu mai sunt chiar ager de ochi, mi-am propus la fiecare intrare in cuib sa fac poze cu DSLR, sa descarc pozele si sa studiez gradul de infestare. Plus fundul AV :)). Pana acum sunt exagerati de curati.
Am aplicat preventiv, solutia de alcool cu picaturi de lavanda si cimbrisor care a parut un fel de apa sfintita :) Dar am si Varachet in sertar.. Anul asta sigur nu ma risc daca apare vre-un semn mai serios.
Mi-am propus tratament cu AcidOxalic (dar nu acum pt ca inteleg ca omoara puietul necapacit. Apropo ... A folosit cineva nebulator de copii pt tratamentul de acid oxalic?

Fa-ti intai rame cu 31-32 hofman..apoi creste albina mica..cand ai facut masuratori si stii clar ca ai rezolvat treaba asta..uita-te la puiet, asa iti dai seama de infestare, va apare instinctul igienic puternic, din toate ramele de cuib vei gasi una pe care albinele au o activitate intensa de descapacire a puietului capacit de ziua 12...acolo pe rama aia ai teoretic 80% din toata infestarea..in celule, dar practic o celula descapacita este parasita imediat de varoa...deci in cazul celulelor mici este o joaca permanenta de-a soarecele si pisica...o fugareala fara tinta.
Albina inca nu stie cum sa dea lovitura decisiva si sa incheie meciul..
Treaba asta are loc acum primavara si toamna...in sezon mai putin, si fam mele nu avanseaza asa cum ar trebui acum..dar vor inceta cu vanatoarea curand si se vor apuca de treaba...eu va trebui sa le dau cu "parfum"..uleiuri pt ca si uleiurile duc la infertilitate la paraziti.
Alta treaba e ca daca spargi foarte tare, adica de 5-6-7ori populatiile de varoa se dilueaza per colonie, cu ceva tratamente anul asta iar nu sunt pb
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR