Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albina mica naturala, distanta dintre rame si intre cent

Mesajde bitt » 17 Apr 2016, 11:20

BUNKA scrie:Cam "proaspete" roiurile ca sa aiba atata zburatoare ..este ??
Roiuletele mele le intrec acum la cadenta de zbor pe cele pe celula mare la care am facut o simpla divizare..din 2-4..si sunt la 8-10 rame acum.
Tare as fi curios care sunt diferentele in viteza de deplasare la albinele mici fata de cele mari dar...de unde atatea scule ??

La roiuri/cuiburi mai faci stimulare in perioada asta? Am citit ca metoda de crestere de 5-10 a efectivelor este pe vatra, prin stimulare echilibrata cu un cules usor fara uzura, unde albina traieste mai mult si ciclul de 21 de zile prinde pana la 2-3 generatii de albina. In felul asta in 6-8 luni mor 3-4 generatii de albine si se nasc 8-12 generatii. Asta pe hartie :))) Normal ca nu exista nici un fel de cules/miere la final de sezon dar ai o rata de reproducere uriasa.
bitt

Mesajde TeoTraian » 17 Apr 2016, 11:28

Rama cu hofmanul de 31-32mm crescute natural celula este de 4,8-4,9mm.
Fişiere ataşate
IMAG0342.jpg
IMAG0345.jpg
TeoTraian

Mesajde BUNKA » 17 Apr 2016, 11:55

Foarte frumos au crescut-o...daca nu ai fi pus poza cu fagurele in constructie as fi zis ca ai pus foita.
Super !
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Apr 2016, 11:58

bitt scrie:
BUNKA scrie:Cam "proaspete" roiurile ca sa aiba atata zburatoare ..este ??
Roiuletele mele le intrec acum la cadenta de zbor pe cele pe celula mare la care am facut o simpla divizare..din 2-4..si sunt la 8-10 rame acum.
Tare as fi curios care sunt diferentele in viteza de deplasare la albinele mici fata de cele mari dar...de unde atatea scule ??

La roiuri/cuiburi mai faci stimulare in perioada asta? Am citit ca metoda de crestere de 5-10 a efectivelor este pe vatra, prin stimulare echilibrata cu un cules usor fara uzura, unde albina traieste mai mult si ciclul de 21 de zile prinde pana la 2-3 generatii de albina. In felul asta in 6-8 luni mor 3-4 generatii de albine si se nasc 8-12 generatii. Asta pe hartie :))) Normal ca nu exista nici un fel de cules/miere la final de sezon dar ai o rata de reproducere uriasa.

Momentan nu le-am dat nimic..e prea mare abundenta in natura, ar fi cumva dezavantajos...daca proceseaza zahar, nu mai culeg cu aceeasi intensitate.. Mai bine pastrez zaharul pt momente in care natura nu da...atunci construiesc cele mai misto rame.
Da..treaba cu durata de viata, cu rata de inmultire..sunt adevarate nu doar pe hartie, altfel nu ar fi iesti treaba.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Apr 2016, 12:03

bitt scrie:Bunka, nu stiu ce sa zic, am experimentat o rama cu Hoffman 37 si au construit si uratel si full trantor. Deci clar nu merge pe conventional. Partea si mai proasta ca la DB cu rame de 32 intra 14 rame!!!! Ceea ce sigur nu este ok pt mine ca incepator. Delonii tai sunt alta poveste, dar ai acumulat deja experienta si iti vine usor, intelegi exact ce/cand sa faci. Am mai primit un sfat de la cineva care se pricepe si lucreaza cu rama de 32 care m-a sfatuit sa bag rama doar in roiuri. Momentan insa nu am roi dar o sa incerc. Si mai este un "coleg" aici care a fost amabil si sa oferit sa ma ghideze (din pacate telefonic ca este distanta mare intre noi) pe drumul acesta.

Personal, o sa fac cu rama 31-32 dar cu distanta Hoffman intre faguri de 8. Adica bratul Hoffman de 4mm. Cu propolizare sa se duca in 10 mm. Daca faci masuratorile pe urmele din stupii naturali (ai postat si tu o poza cu un stup natural), distanta este intre 6 si 11. Iar 11 este f f rar si pe margini, pe cate o intrare. In plus vreau aranjarea fagurilor in cuib Housel (asta pt mine este chiar usor ca fiind la inceput nu am 2000 de rame de marcat) :) Asta ar fi primul lucru posibil.

Am inceput sa citesc si cum se fac fagurii artificiali pt ca vreau sa bag in lucru presa de 4,9 pe care am luat-o. Sper in 2 saptamani sa stiu sa fac foite si o sa bag in lucru 2-3 de test pe rame "cioplite" de mine. Oricum, daca merge, TREBUIE sa gasesc pe cineva sa le faca. Asta chiar nu mi-ar placea sa fac :).

Momentan "zuzele" par sa se descurce f bine, si pana vin caldurile instalez si termometrele/hydrometrele cumparate. Cred ca nu gresesc/risc f mult. Sau mai bine spus, sansa sa gresesc cu rame de 32 este egala cu sansa sa gresesc cu rame de 37.

Iti dau un pont...indiferent cat de gros e leatul de sus sau cat lasi tu urechea la hofmann ele se vor adapta la distantarea care le-o setezi...deci la 32 mm vor face fagure de 20-21mm iar restul este spatiu intre faguri...incearca si te vei convinge.
Daca vrei spatiu mai mic trebuie sa mai tai 2 mm din hofmann...te duci in 30 mm.
BUNKA

Mesajde TeoTraian » 17 Apr 2016, 12:09

Nu folosesc foita pentru ca nu am presa si sa cumpar nueste plus posibil boli
TeoTraian

Mesajde bitt » 17 Apr 2016, 12:29

TeoTraian scrie:Rama cu hofmanul de 31-32mm crescute natural celula este de 4,8-4,9mm.

Foarte foarte, frumos :o
Am daca nu deranjez cateva intrebari:
1. In cat timp (cate generatii) au ajuns sa construiasca la 4.9?
2. Ce rama este , DB, ME, Delon, .... ?
3. Ce probleme exista (daca exista) la rama de 32? Adica la ce sa fiu atent?
bitt

Mesajde bitt » 17 Apr 2016, 12:33

BUNKA scrie:Iti dau un pont...indiferent cat de gros e leatul de sus sau cat lasi tu urechea la hofmann ele se vor adapta la distantarea care le-o setezi...deci la 32 mm vor face fagure de 20-21mm iar restul este spatiu intre faguri...incearca si te vei convinge.
Daca vrei spatiu mai mic trebuie sa mai tai 2 mm din hofmann...te duci in 30 mm.

Deci sus 20-21 plus Hoffman? Parca am emotii, ca la mine albina este mare.
Cand ai pus prima oara rama de 32 cu leat de 20, la albinele crescute pe 5.4, ce probleme au fost?
bitt

Mesajde TeoTraian » 17 Apr 2016, 12:37

Rama este delon, probleme legate de hofman 32mm sunt cele enumerate de Bunka, eu lucrez pe acest sistem de 3 ani si abia azi am masurat celula.0744781163 ( daca doresti mai multe informati ).
TeoTraian

Mesajde bitt » 17 Apr 2016, 13:09

TeoTraian scrie:Rama este delon, probleme legate de hofman 32mm sunt cele enumerate de Bunka, eu lucrez pe acest sistem de 3 ani si abia azi am masurat celula.0744781163 ( daca doresti mai multe informati ).

Multumesc foarte mult.
bitt

Mesajde BUNKA » 17 Apr 2016, 17:36

bitt scrie:
BUNKA scrie:Iti dau un pont...indiferent cat de gros e leatul de sus sau cat lasi tu urechea la hofmann ele se vor adapta la distantarea care le-o setezi...deci la 32 mm vor face fagure de 20-21mm iar restul este spatiu intre faguri...incearca si te vei convinge.

Deci sus 20-21 plus Hoffman? Parca am emotii, ca la mine albina este mare.
Cand ai pus prima oara rama de 32 cu leat de 20, la albinele crescute pe 5.4, ce probleme au fost?

N-au fost probleme..atata doar ca am avut cativa faguri la inceput cu celula de trantor integral sau amestecat cu celula de lucratoare insa s-a rezolvat imediat ce au crescut 2-3 astfel de faguri.
Dupa ce dai la crescut intre ei se rezolva...e nevoie de putina dibacie dar le ghicesti usor usor..
O sa pun la Roger Delon niste poze..sa spun cate ceva..
BUNKA

Mesajde bitt » 17 Apr 2016, 22:53

Tot cautand un producator de faguri la presa (homemade) mai pe langa casa de care sa ma "lipesc", am dat intamplator de un topic unde se discuta despre foite de la sarbi si de la italieni cu celula de 5.6, 5.8 si chiar de 6.0. Ce sa zic.... Toti participantii la topic discutau cu un firesc maxim. MAXIM am zis :) ... Aici daca am zis ca sa revin la dimensiunea ei initiala, m-ati si trimis sa culeg roi din plopii din Dorobanti :) .. Nu-i cu suparare ca-i bine sa glumim. Viata nu "se merita" dupa cum zicea un amic fara zambet pe fata... Dar ca nu inteleg dubla masura. In fine, poate este si pt ca sunt eu incepator rau si se teme lumea (ca si mine de altfel :) ) sa nu omor zuzele.
bitt

Mesajde Shrek » 17 Apr 2016, 23:33

bitt scrie:Toti participantii la topic discutau cu un firesc maxim. MAXIM am zis :) ... Aici daca am zis ca sa revin la dimensiunea ei initiala, m-ati si trimis sa culeg roi din plopii din Dorobanti :) .. Nu-i cu suparare ca-i bine sa glumim. Viata nu "se merita" dupa cum zicea un amic fara zambet pe fata... Dar ca nu inteleg dubla masura. In fine, poate este si pt ca sunt eu incepator rau si se teme lumea (ca si mine de altfel :) ) sa nu omor zuzele.

Pai ce aici discutam nefiresc!? Nu neaparat maxim?! Zici ca te-au trimis sa aduni roii din Dorabanti?! Esti mai aproape de casa! Daca te-ar fi trimis sa-i aduni din Siberia? Iti dai seama ce greu era? Sigur albinele erau mai mici! Naturale!
Shrek

Mesajde bitt » 18 Apr 2016, 00:31

Shrek scrie:
bitt scrie:Toti participantii la topic discutau cu un firesc maxim. MAXIM am zis :) ... Aici daca am zis ca sa revin la dimensiunea ei initiala, m-ati si trimis sa culeg roi din plopii din Dorobanti :) .. Nu-i cu suparare ca-i bine sa glumim. Viata nu "se merita" dupa cum zicea un amic fara zambet pe fata... Dar ca nu inteleg dubla masura. In fine, poate este si pt ca sunt eu incepator rau si se teme lumea (ca si mine de altfel :) ) sa nu omor zuzele.

Pai ce aici discutam nefiresc!? Nu neaparat maxim?! Zici ca te-au trimis sa aduni roii din Dorabanti?! Esti mai aproape de casa! Daca te-ar fi trimis sa-i aduni din Siberia? Iti dai seama ce greu era? Sigur albinele erau mai mici! Naturale!

Atata doar ca albinele mici sunt de la arcul Mediteranei in jos nu in Siberia. Dar total neimportant in context si nici nu cred ca te intereseaza..
Apropo de context. Prima interventie am luat-o ca pe o gluma. M-am amuzat... La a doua deja am impresia ca-ti pierzi si timpul tau si pe al meu. Daca ai ceva interesant si cu buna credinta de zis, orice..., esti binevenit si ascult. Ca doar de aceea am deschis topicul. Daca esti aici sa faci misto de mine, iti pierzi timpul. Nu ma ating rautatile gratuite sau nu.
bitt

Mesajde sammy » 18 Apr 2016, 08:39

BUNKA scrie:Foarte frumos au crescut-o...daca nu ai fi pus poza cu fagurele in constructie as fi zis ca ai pus foita.
Super !

Nu este vorba de acelaşi fagure....
sammy

Mesajde sammy » 18 Apr 2016, 08:42

Hoffman 32
Fişiere ataşate
2016-04-18 08-02-43.535.jpg
sammy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR