Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Unde se greseste la adaugarea magaziilor?!

Mesajde varza » 20 Apr 2016, 09:40

mellis scrie:La ME de exemplu pun catul când matca a coborât in C1. Astfel nu am nevoie de hanemann pt izolare.
Sanatate

Multumesc..... Si cand ar veni acel moment in cazul fericit? :)
varza

Mesajde varza » 20 Apr 2016, 09:59

Da, o alta problema pe care o vad ..... momentul potrivit. Sa zicem ca suntem in stationar. Un caz tipic la mine vin pomi fructiferii ,cules de cele mai multe ori f.slab familia totusi incepe sa creasca parca intr-un ritm mult mai accelerat decat rezervele...... ce facem asteptam umflarea fagurilor :oops: ?!
varza

Mesajde mellis » 20 Apr 2016, 09:59

Te salut,
Am vazut ca salcamul este pregatit. Anul trecut am pus catul 3 la salcam - in 5 mai - anul acesta va fi mai repede.
La vremea respectiva - C2 era blocat si matca coborata de ceva vreme.
C3 a fost pus cu rame cladite si foite intercalate, am pus C4 doar cu foite intre C2 (cuib pe 2 corpuri) si C3.
Am ceva poze pe pagina de anul trecut.
Am stors de la el un cat de "miere de mai" si doua de tei (cules principal).
Tot planific sa-l verific anul acesta pentru prima oara dar nu am reusit decat sa-l monitorizez la urdinis.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde mellis » 20 Apr 2016, 22:32

C4 cu foite l-am pus intre C2 si C3 când C3 era deja greu.
A fost clădit relativ repede si plin de miere.
Ar fi mers si C5 dar era turnul prea înalt si devenea vizibil si instabil din cauza suportului.
Nici urma de botci, deranj minim, eficienta buna.
Sanatate
mellis

Mesajde varza » 21 Apr 2016, 19:08

Noh.... am dat-o in bara. Se pare ca datorita vremii , lipsei de cules si probabil nu in ultimul rand a mea .... au aparut primele botci la stupul respectiv(cel care nu a urcat in magazie).... bun inca nu sunt ouate insa se pare ca stupul respectiv nu e singurul mai are inca 3 competitori (toti au inceput sa construiasca in magazie in medie 2 rame si pe urma au tras botci pe ramele date la construit :?). Ce ati face voi in acest moment daca ati dori sa obtineti si miere..... adica nu numai roiuri :lol: ?! Cum reusesc sa tin familia in lada pana la salcam? Multumesc
Salcamul infloreste peste 2 saptamani sau mai mult.
varza

Mesajde Closcutz » 21 Apr 2016, 19:53

L-as slabi, adica i-as lua din ramele cu puiet capacit si chiar si cu larvar cu albina acoperitoare si i-ad baga rame goale, de preferat construite. Sau poti sa-i bagi si foite, dar daca baga botci risti sa le strice. Bine-inteles as fi atent sa didtrug toate botcile mai ales daca sunt ouate.
Closcutz

Mesajde varza » 21 Apr 2016, 20:07

Closcutz scrie:L-as slabi, adica i-as lua din ramele cu puiet capacit si chiar si cu larvar cu albina acoperitoare si i-ad baga rame goale, de preferat construite. Sau poti sa-i bagi si foite, dar daca baga botci risti sa le strice. Bine-inteles as fi atent sa didtrug toate botcile mai ales daca sunt ouate.

Nu e nicio botca ouata..... toate parca s-au molipsit deodata :oops: . De slabit as slabi pe ei..... da nu dispun de matci si nici botci capacite sau macar aproape de capacire. De dat la altii nu doresc ca e cam riscant in lipsa de cules.
Si totusi albina care va iesi din acele rame va participa la salcam ..... daca ar fi in familie si nu ar dori sa roiasca :lol: . Cum o aducem sa lucreze pentru noi nu sa o risipim..... nu zic ca formarea de roi nu e utilizarea eficienta a surplusului de albina dar oare nu se poate mai bine? Multumesc
De construit li sa taiat pofta..... de o saptamana doar bat pasul pe loc ...... findca nici nu a intrat nimic pe urdinis ..... si nici prin podisor.
varza

Mesajde Mircea_63 » 21 Apr 2016, 21:20

Da-i spatiu si de lucru. Variante: descapaceste coronite, scoate rame fara puiet si baga foi la construit, pune cat si ridica in cat rame cu puiet. Scoate mierea chiar daca apoi ii dai sirop, dar sa nu aiba randuiala incheiata de plecare.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde varza » 21 Apr 2016, 23:48

Fac intocmai :!: Poate le conving sa mai ramana putin :lol: .Multumesc
varza

Mesajde mellis » 22 Apr 2016, 00:15

Vezi ca salcâmul a înflorit timid. Zici 2 saptamani, poate atunci e gata...
Anul trecut pe cei cu gând de duca i-am verificat si rupt botci o dată pe săptămână, pus cat 1\1 si urcat rame sus.
Le-a trecut pofta. Nu a plecat niciunul. Cei mai tari au cedat rame la roiuri noi.
Aceste roiuri le folosești la întărirea Fam după cules sau schimbare de mâtci..
Sănătate.
mellis

Mesajde varza » 22 Apr 2016, 06:33

Te salut mellis. La mine in zona salcamul inca nu a dat mugurele floral deci mai are ceva pana infloreste!
varza

Mesajde lucky5strike » 24 Apr 2016, 20:58

varza scrie:Acest topic se vrea a fi despre greselile pe care le-am intalnit IN PRACTICA la adaugarea magaziilor pe stupi si despre cum este influentat stupul de acestea. Am deschis acest subiect si dintr-o nereusita sa zic asa ..... in sensul ca am adaugat magazia la jumate din stupi totul ok mai putin la un stup la care albina statea ciorchine si nici nu avea de gand sa se ocupe de magazie..... botci nu inca..... coronite deasupra puietului nu ..... rame deasupra construite dar doar 2 in rest foite ..... la fel si la ceilalti singura diferenta a fost la acesta faptul ca am format magazia din 2 corpuri de jumate astfel corpul a fost mai inalt decat celelalte . Acum va intreb cum pot remedia aceasta problema si daca se poate si fara sa tai din corp ? :lol: . Ca o ultima precizare fagurii de jos inca nu au ,,albit" iar ultimele 2 rame din 12 nu sunt pline cu miere inca :!:
Cine a mai intalnit probleme la adaugarea magaziei rog sa nu se rusineze si sa marturiseasca drept :lol: .

La punerea primului magazin, se adauga deasupra folie. Magazinul va fi ocupat foarte repede, mai ales pe fondul unui cules.

Bineinteles, familia sa fie in parametri, adica sa ventileze la urdinis dimineata.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR