Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stoparea roirii

Mesajde Arhivistu » 11 Mai 2016, 22:52

in situatia ta sunt si eu doar ca am un numar mai mic de stupi,cam aceleasi lucrari le-am facut si eu,e greu sa le mai oprim din roit mai ales acum ca nu este cules pana infloreste salcamul,astept sa vad ce se mai intampla,daca dau rezultate incercarile de stopare a roirii sau nu :roll:
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde mariusenko » 12 Mai 2016, 09:12

La mine in zona este in toi al doilea val de salcam dar vremea urata nu inceteaza, aducandu-ma aproape de disperare...poate totusi ne vede cineva si raspunde si noua cat de cat
Stationar, Dadant, 10 si 12 rame, cat 3/4
mariusenko

Mesajde mariusenko » 12 Mai 2016, 09:14

m-am tot gandit...mai iau din cei puternici si bag la cei slabi, mai fac vreo 10 roiuri ca atatea cutii goale am(bine ca le am si p-alea) si apoi incerc sa vand roii...pai decat sa roiasca si sa pierd si albinele si productia, mai bine pierd doar productia, nu? Si-a asa, semne bune anu' n-are! :(
mariusenko

Mesajde mariusenko » 12 Mai 2016, 12:07

cat de eficienta si buna este schimbarea locului intre stupii cu familie mai slaba si cei cu familie mai puternica pentru stoparea roitului? Se recomanda asa ceva? Cum se vor integra culegatoarele in noua familie? Se vor accepta intre lele albinele? Dar cu acomodarea cu noua matca nu vor fi probleme?
mariusenko

Mesajde B.K » 12 Mai 2016, 21:01

mariusenko scrie:pai decat sa roiasca si sa pierd si albinele si productia, mai bine pierd doar productia, nu? Si-a asa, semne bune anu' n-are! :(

Ideal ar fi sa nu pierzi nimic , dar experienta o capeti in timp :D
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Arhivistu » 12 Mai 2016, 21:46

La ce vreme se anunta iar poti sa ai si experienta lui {Peste} ca tot nu faci productie :(
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde vulpea » 12 Mai 2016, 21:50

Pt.mariusenko :nu-ti recomand sa faci 'rocada' stup slab/puternic,decat in momentul in care ai cules macar binisor.sunt adeptul 100 % al acestei miscari,DAR numai in timpul unei activitati de cules.mai bine,la momentul asta,foloseste celelalte metode recomandate(slabire fam.puternice/intarire fam.slabe,cu rame,crearea de roi artificiali,s.a.).
vulpea

Mesajde mariusenko » 13 Mai 2016, 10:25

vulpea scrie:Pt.mariusenko :nu-ti recomand sa faci 'rocada' stup slab/puternic,decat in momentul in care ai cules macar binisor.sunt adeptul 100 % al acestei miscari,DAR numai in timpul unei activitati de cules.mai bine,la momentul asta,foloseste celelalte metode recomandate(slabire fam.puternice/intarire fam.slabe,cu rame,crearea de roi artificiali,s.a.).

De maine voi fi "pe ele" vreo 3 zile...oricum metoda cu "rocada" cred ca e ultima pe lista...voi incerca mai multe dupa care voi vedea si voi povesti aici din experienta
mariusenko

Mesajde mariusenko » 13 Mai 2016, 15:01

Am gasit si aceasta metoda pe forumul vechi:
http://stuparitul.3xforum.ro/post/8554/ ... osirea_ei/

Mi se pare interesanta pentru ca vad ca pana acum e singura pe care am gasit-o si unde nu iti mai trebuie inca o lada, ceea ce nu prea am. A mai folosit-o si altcineva in afara de cel care a descris-o aici? Ce parere aveti?
mariusenko

Mesajde cucubau » 13 Mai 2016, 22:40

Stoparea frigurilor de roire presupune timp si munca . Sunt multe metode , fiecare adecvata la timpul disponibil si priceperea fiecaruia.
Situatia in care nu exista cules in natura stoparea se realizeaza cel mai usor. Se rup botcile , se elimina rezervele de miere si familia este rezolvata.
........
cucubau

Mesajde valigorj » 14 Mai 2016, 09:43

metoda cu scuturatul e f buna.cel mai usor e sa scuturam toate albinele inclusiv M pe un cearsaf care are un colt pe urdinis.in acest fel botcile pot fi rupte in totalitate.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde valigorj » 14 Mai 2016, 09:57

o alta metoda care da reusita e urmatoarea.SE MUTA IN SPATE STUPUL SI IN LOC SE PUNE OALTA LADA.SE IA O RAMA PE CARE SE LASA O BOTCA NECAPACITA SI SE PUNE IN LADA GOALA.SE ADAUGA CITIVA FA.IN STUPUL CU M SE RUP TOATE B SI I SE DA APA.DUPA 48 DE ORE SE SCUTURA ALBINELE DE PE R CU B ,SE RUPE B SI SE PUNE IN STUPUL CU M .PESTE 2+3 ORE CORPUL CU M SE PUNE PESTE UN zIAR INTEPAT PESTE LADA CU FA.METODA POATE FI FOLOSITA ATIT INNAINTE CIT SI IN TIMPUL CULESULUI. BAFTA
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde slucianus » 15 Mai 2016, 20:29

pab scrie:Metoda rapida de rezolvare a unei familii de albine aflata in frigurile roitului, dar care inca nu a roit:
Se ia o lada goala cu 5-6 rame cu faguri artificiali, se aseaza langa familia in friguri. Se cauta matca familiei aflata in friguri, daca e marcata, se observa usor, se rup toate botcile de pe rama cu matca, si se pune aceasta rama in stupul gol, cu tot cu matca si albina de pe ea. Se mai ia din stupul in friguri o rama din margine plina cu miere si albina, fara botci si se pune in lada goala, in care avem deja rama cu matca si cei 5-6 faguri artif. Se muta stupul in friguri pe alta locatie in stupina, fara a-l cauta de botci, ca e pierdere de timp. Pe vechea locatie se pune stupul nou care contine rama cu matca, rama cu miere si FA.
Interpretare: familia in friguri mutata si fara matca pierde toata culegatoarea, si implicit nu mai are cu cine sa roiasca (nici matca, nici culegatoare zburatoare). Dar are botci si rame cu puiet. Prima matca eclozionata ar pleca, dar nu are cu cine, asa ca iese la imperecheat , intre timp eclozioneaza destul puiet, familia se reface, avem matca noua.
Matca batrana cu cei 2 faguri (1 cu puiet, unul cu miere +albina) din lada noua, aflata pe vechea locatie, absoarbe toata culegatoarea de la familia initiala aflata in friguri si care a fost mutata. Nemaiavand putere si nici botci, avand FA pt cladit, se ia de treaba.
Eu asa fac, nu am timp sa stau sa rup la botci.

Am aplicat aceasta metoda acum vreo trei saptamani insa familia la care a ramas matca a cladit 2 din 4 rame apoi s-a oprit. Matca le-a ouat pe cele nou construite insa saptamanal gasesc 4 - 6 botci de roire. Ce ma sfatuit sa mai fac ca deja m-a adus la disperare?
Si daca tot am scris sa va mai intreb ceva: intr-unul din stupi de 2 saptamani nu mai observ oua si puiet. Stupul nu a roit pentru ca nu am avut botci de roire si nici nu am gasit botci din care ar fi eclozat vreo matca. Azi am gasit un niste celule ,destul de grupate, laptisor de matca. Am scos cu un betisor insa nu am observat vreo larva. Are cineva vreo idee?
Va multumesc
slucianus

Mesajde mariusenko » 19 Mai 2016, 09:50

Rog raspuns urgent la aceasta problema. Am trei botci in stup - cele din pozele incarcate. Ce parere aveti? Sunt de schimbare linistita sau de roire. Sunt doar trei botci in tot stupul, nu mai sunt alte larve sau oua in alte cupe, foarte putin puiet larvar sau oua de 1-2 zile, mult spre f. mult puiet capacit, destul de multa albina(familie de putere medie socotesc eu). Pe mine ma contrariaza botca de pe rama cu doua botci, cea care este in varful ramei. Deci ce parere aveti, ce este?
Fişiere ataşate
Fotografie0023.jpg
mariusenko

Mesajde mariusenko » 19 Mai 2016, 09:52

Aceasta este a doua rama avand o botca de salvare, capacita. Celelalte doua de pe rama de mai sus sunt necapacite
Fişiere ataşate
Fotografie0024.jpg
mariusenko

Mesajde Mircea_63 » 19 Mai 2016, 14:17

Mariusenko, nu intotdeauna exista o singura metoda si neaparat infailibila.
Insa te rog nu mai posta acelasi lucru de mai multe ori, nici macar in locuri diferite.
Oricum vei primi ajutor..
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR