Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde yellowgreen112 » 23 Apr 2016, 21:47

d-le akmm ,
noutati despre cum au luat in lucru albinele corpurile amplasate sus ca si magazie ?
ma gandeam dupa ce am citit tot postul asta si cel de pe site-ul vechi , se pare ca singura problema pana in prezent e ca trebuie gasita smecheria ca ele sa ia in lucru corpurile nou amplasate.
nu ati incercat sa luati legatura cu stupari care sunt orientati pe warre de pe forumurile din strainatate ? franta sau mai stiu eu unde se practica asa ceva ?

anul asta am in plan ca dupa salcam si tei sa infiintez ( sper - planul e foarte ambitios ) 20 de familii in warre. de asta va tot bat la cap.
yellowgreen112

Mesajde akmm » 25 Apr 2016, 07:44

Corpurile au fost luate in lucru in cules, cele ramase ca magazine zic.La celelalte familii unde am inversat corpurile, nu am umblat, banuiesc insa ca si acelea au fost luate in lucru.Observ ca treaba cu fasiile si triunghiurile din FA, mai pronuntate, au dat rezultate.Pentru a inchide cercul trebuie sa asteptam si momentului roirii.Daca este evitat, putem spune ca avem un salt inainte.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde yellowgreen112 » 25 Apr 2016, 17:33

akmm scrie:Corpurile au fost luate in lucru in cules, cele ramase ca magazine zic.La celelalte familii unde am inversat corpurile, nu am umblat, banuiesc insa ca si acelea au fost luate in lucru.Observ ca treaba cu fasiile si triunghiurile din FA, mai pronuntate, au dat rezultate.Pentru a inchide cercul trebuie sa asteptam si momentului roirii.Daca este evitat, putem spune ca avem un salt inainte.

ati incercat cumva sa puneti corpuri ca si magazii dar doar cu fasii standard cum se recomanda in cartea abatelui warre ?
sunt curios daca fara sa puneti triunghiurile acelea mai pronuntate , albinele ar lua in lucru corpurile noi amplasate sus. poate ca nu se justifica efortul de a pune acele triunghiuri .
yellowgreen112

Mesajde akmm » 27 Apr 2016, 09:35

yellowgreen112 scrie:ati incercat cumva sa puneti corpuri ca si magazii dar doar cu fasii standard cum se recomanda in cartea abatelui warre ?
sunt curios daca fara sa puneti triunghiurile acelea mai pronuntate , albinele ar lua in lucru corpurile noi amplasate sus. poate ca nu se justifica efortul de a pune acele triunghiuri .

Pai cu fasiile am inceput.....
akmm

Mesajde mellis » 27 Apr 2016, 09:39

yellowgreen112 scrie:anul asta am in plan ca dupa salcam si tei sa infiintez ( sper - planul e foarte ambitios ) 20 de familii in warre. de asta va tot bat la cap.

20? Planuri indraznete. Eu zic sa incerci cu mai putine si apoi sa vezi daca tine treaba sau trebuie mici modificari.
Sa te ajute Dumnezeu sa le implinesti.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde yellowgreen112 » 28 Apr 2016, 12:16

@ AKMM - eu intrebam daca ati verificat varianta - corpul cu rame cu fasii inguste de ceara ( cum descrie abatele warre in cartea lui ca face ramele ) amplasat superior ca si magazie - daca este luat de albine in lucru .

nelamurirea mea tine de importanta acelui triunghi din foaie de fagure

@ mellis - multumesc , de scandura de lazi sa am bani . se aduna o suma frumusica cand calculezi cati metri liniari sunt la 40 de corpuri + baza + capac + acel corp intermediar cu izolatie.
yellowgreen112

Mesajde purana » 28 Apr 2016, 15:44

Uite yellowgreen astea au facut numa pe fasii de ceara asa cum e in cartea lui warre, am facut fasiile cu pensula , si a iesit fagure drept ft frumos, si am facut fasii din astea si pe rame dadant si la fel de frumos au construit, problema e ca nu vor sa mearga in jos albinele daca au fasiile astea numai , prefera sa roiasca, de asta incearca sa le ademeneasca akm cu triunghiurile alea de fagure artificial, poti sa te uiti pe forum are poze akm cu magazii puse deasupra si erau cladite si pline cu miere daca tin bine minte. Deci problema era cu mersul in jos, ca in jos merge numa cand are chef , in sus probabil ca se simte fortata si de aia ia in lucru mai repede. Eu cel putin asta am inteles de la mai multi apicultori.
Fişiere ataşate
IMG_20160428_154117.jpg
purana

Mesajde yellowgreen112 » 28 Apr 2016, 19:31

poate nu am inteles eu bine ce am citit aici pe forum sau poate nu m-am exprimat cum trebuie :)
si imi cer scuze daca plictisesc din cauza ca insist asupra subiectului , dar macar ma lamuresc eu , dar poate si altii mai greu de cap ca mine . si asta e un castig. :)

eu am inteles asa : in sistemul warre testat de dl akmm , albinele nu vroiau sa ia in lucru al 3-lea corp amplasat conf. cartii in partea de jos si roiau 1-2 chiar 3 ori.

anul asta dl. akmm a testat 2 idei concomitent :

1. a amplasat al treilea corp nu in partea de jos ci sus ca in sistemul dadant magaziile
2. in locul fasiilor standard recom. in warre care se vad asa bine in poza d-lui purana , a introdus o varianta de fasii mai mari si sub alta forma .

si a constatat ca albinele au luat in lucru corpul al treilea. prin asta eu am dedus ca s-a rezolvat problema macar a luatului in lucru al corpului nr. 3 si a roitului cat timp e loc si in felul asta banui si al corpului nr. 4 si urmatoarele - daca sunt culesuri puternice.

iar eu intrebam daca folosind doar punctul 1. se poate rezolva problema roitului si a luatului in lucru al corpului nr. 3.
yellowgreen112

Mesajde purana » 06 Mai 2016, 12:44

Salutare, la mine a inflorit salcamul de cateva zile dar de cladit nu s au apucat. Au de toate din belsug dar daca caldura nu e nici de cladit nu se apuca, spun asta pt ca la pomi fructiferi au cladit cand au fost 27-28de grade si apoi au incetat cand au fost 22-23 si cules tot a fost si atunci. Voi ce parere aveti, eu asa am citit ca si caldura influenteaza claditul, degeaba au nectar destul. Ma refer la cladit in jos , ca in sus stiu ca o fac albinele ca e stres pt ele chiar daca nu sunt 30 de grade sau poate sunt si 30de grade daca se ridica caldura din cuib nui asa ?
purana

Mesajde danman » 09 Mai 2016, 20:22

Asa este. Cata vreme nu au cele doua condiții cumulate (cules si caldura) nu vor clădi. Asta favorizează de multe ori si roitul. Eu am stat in Iasi si mergeau foarte bine, dar din clipa in care m-am mutat la munte adio faguri clădiți. Caldura aici vine târziu si intra mai degraba in friguri decat sa se mai apuce de clădit. Nici culesul nu e semnificativ. Dupa părerea mea, daca nu ai o zonă cu un cules foarte bun si o climă calda, mai bine ii tii pe rame clasice. Dupa câțiva ani de experiențe, cred ca voi renunța la stupii fara rame. Dar repet, la Iași mergeau foarte bine.
danman

Mesajde akmm » 12 Mai 2016, 07:40

yellowgreen112 scrie:poate nu am inteles eu bine ce am citit aici pe forum sau poate nu m-am exprimat cum trebuie :)
..........

Hai ca poate nu am explicat eu cum trebuie sau am explicat ca unuia care urmareste topicul de la inceput si are toata experienta amara acumulata.
Cand pui corpul ca magazin, se creaza un gol socotit imens.Albina nu prea are chef sa se agate de tavan si sa construiasca, nu ca nu ar sti sa o faca,Sau daca incepe sa construiasca o face de jos in sus, prin depunere de ceara pe leaturile de jos.Triunghiurile au menirea de a face jonctiunea dintre leaturile de sus si cele de jos in asa fel incat sa aiba un soi de scara.
akmm

Mesajde akmm » 18 Mai 2016, 13:49

Dupa verificare, singura familie care nu a luat in lucru corpul adaugat a fost cea cu corpul jos pe soclu, ca la carte.Am mai adaugat corpuri la celelalte familii, toate ca magazin, iar la familia cu probleme doar am inversat.Despre roire la Warre inca nimic.
akmm

Mesajde akmm » 18 Mai 2016, 13:51

akmm scrie:Dupa verificare, singura familie care nu a luat in lucru corpul adaugat a fost cea cu corpul jos pe soclu, ca la carte.Am mai adaugat corpuri la celelalte familii, toate ca magazin, iar la familia cu probleme doar am inversat.Despre roire la Warre inca nimic.

S-ar parea ca menirea albinei este roirea.In anii buni are surplus;de cele mai multe ori a preferat sa roiasca decat sa se inece in miere.
akmm

Mesajde asd » 18 Mai 2016, 15:40

Cladit deja... imposibil decat poate cu sirop :) la ce vreme am tot avut.

Am un singur warre si a cladit in spatiul de deasupra unde primise o turta prin februarie. Microclimatul de deasupra ramelor la warre e excelent. Interesant e ca albinele tolereaza niste melci fara cochilie fix in zona unde e cel mai cald si umed. In orice caz eu am mutat deja de mult timp o rama si in corpul de jos sa le mai usurez decizia.
asd

Mesajde asd » 18 Mai 2016, 15:44

De asemenea am observat ca pe frigul asta tendinta matcilor si a albinelor in genere e sa urce. Am gasit C1 la ME fara oua la stupii verificati. Cred ca nu ar strica o inversare cand se indreapta vremea. Mai vedem. Personal cred ca tendintele astea de roire tin in primul rand de zona si mai putin de tipul de lada.
asd

Mesajde asd » 18 Mai 2016, 15:56

Cea mai sigura varianta: adaugat corp deasupra cu mutarea unei rame cu puiet de jos pe mijloc. Garantat va fi luat in lucru. Din cate vad si la voi teoria ca albinei ii place sa construiasca in jos se infirma. Ii place sus pentru ca conditiile sunt mai propice. Totul e sa ii oferim o scara si o motivatie irezistibila.
asd

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR