Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 19 Mai 2016, 08:50

sammy scrie:
mehek scrie:Mai am o intreebare. Cum cladesc cele mai puternice momentan? Au trecut de faza "trantori" ? Cladesc "combinat" sau cladesc doar "lucratore"?

In 2013 am bagat un roi natural intr-un ME pe 8 rame vrand sa-l "fortez" sa creasca faguri naturali la greu. Primea zilnic cca 500 ml sirop. totul a mers ok pana la a 13-a rama. Era sfarsit de iulie si nu cladea decat faguri cu trantori. Nu-i insemanta, si oriunde bagam rama doar trantori cladea. M-am gandit la varsta matcii, era de 2 ani... nu stiu. Si ma intreb pentru ca intr-un filmulet postat de tine in septembrie 2015. inca mai cladeau faguri cu celula de lucratore.

La cantitatea asta de hrana nu cladea celule marite?

E simplu..ajunsesera la o dimensiune la care "le manca in fund"
Dimensiunea unei colonii este critica...exista o dimensiune perfecta pt imperecheat matci, o dimensiune ideala pt format roi echilibrati, o dimensiune ideala pt iernare, o dimensiune ideala pt crescut faguri, o dimensiune ideala pt cules cantitati mari de miere, etc
Multa lume nu percepe chestia asta...fiecare etapa (dimensiune) prin care trece familia de albine este diferita, este propice pt ceva...iar instinctele albinei sunt legate strans de volume, suprafete, dimensiunea la care a ajuns, culesul din natura, vremea etc
Colonia este sensibila la oricare din acesti parametri...schimbi ceva, imediat se adapteaza in comportament.
Meditati la treaba asta !
BUNKA

Mesajde mehek » 19 Mai 2016, 10:06

Adi, e adevarat ca toate fazele de dezvoltare ale unei colonii de albine sunt perfect propice pt un anumit lucru. Ai afirmat foarte corect mai sus ca si roitul e un element normal in viata albinelor. Vorbeai si despre acel "patern" care domneste asupra instinctului de cladire a fagurilor. Noi ne-am dori sa cladeasca doar celule de lucratoare si proportia celor de trantori sa fie una care ne convine noua, dar ele "gandesc " altfel. La momentul acela eu eram contrariat pentru ca nu mi se parea ca la sfarsit de iulie, inceput de august sa li se faca chef de duca.

Malaiu, sustinea ideea ca la un cules de salcam de ex, colonia trebuie adusa la cca 9 kg de albina...prin folosirea familiilor ajutatoare. Tu in trecut ai folosit familii gigant, consideri ca pe fagure natural, cand vei ajunge la nr dorit, se impune si unificarea coloniilor inainte de cules sau doar injectarea cu albina culegatoare? Ma gandeam aici la raportul culegatoare albina mica/ albina conventionala...
mehek

Mesajde mehek » 19 Mai 2016, 10:44

sammy scrie:
mehek scrie:Mai am o intreebare. Cum cladesc cele mai puternice momentan? Au trecut de faza "trantori" ? Cladesc "combinat" sau cladesc doar "lucratore"?

In 2013 am bagat un roi natural intr-un ME pe 8 rame vrand sa-l "fortez" sa creasca faguri naturali la greu. Primea zilnic cca 500 ml sirop. totul a mers ok pana la a 13-a rama. Era sfarsit de iulie si nu cladea decat faguri cu trantori. Nu-i insemanta, si oriunde bagam rama doar trantori cladea. M-am gandit la varsta matcii, era de 2 ani... nu stiu. Si ma intreb pentru ca intr-un filmulet postat de tine in septembrie 2015. inca mai cladeau faguri cu celula de lucratore.

La cantitatea asta de hrana nu cladea celule marite?

Nu am sesizat sa cladeasca doar celule marite. Am si astazi acele rame, poate in partea superioara sunt putin mai mari, dar in rest sunt pline de puiet si au fost si atunci.
La inceput "disparea" siropul mai lent, dar dupa ce au cladit cativa faguri si au inceput sa creasca puiet la greu, il luau foarte repede...ceea ce nu stiam pe atunci, n-am dat si proteina, s-au folosit doar de polenul din natura.
mehek

Mesajde BUNKA » 19 Mai 2016, 16:07

mehek scrie:Adi, e adevarat ca toate fazele de dezvoltare ale unei colonii de albine sunt perfect propice pt un anumit lucru. Ai afirmat foarte corect mai sus ca si roitul e un element normal in viata albinelor. Vorbeai si despre acel "patern" care domneste asupra instinctului de cladire a fagurilor. Noi ne-am dori sa cladeasca doar celule de lucratoare si proportia celor de trantori sa fie una care ne convine noua, dar ele "gandesc " altfel. La momentul acela eu eram contrariat pentru ca nu mi se parea ca la sfarsit de iulie, inceput de august sa li se faca chef de duca.
Atunci au ajuns ele la dimensiunea la care de regula in primavara ar fi incepur cu trantorii. Roii medii cladesc cel mai corect dar dupa ce trec de o anumita dimensiune incepe sa se simta dorinta instinctuala de a roi.
Primul semn...cresterea de trantori.

Malaiu, sustinea ideea ca la un cules de salcam de ex, colonia trebuie adusa la cca 9 kg de albina...prin folosirea familiilor ajutatoare. Tu in trecut ai folosit familii gigant, consideri ca pe fagure natural, cand vei ajunge la nr dorit, se impune si unificarea coloniilor inainte de cules sau doar injectarea cu albina culegatoare? Ma gandeam aici la raportul culegatoare albina mica/ albina conventionala...
Inca nu cunoastem exact cum se comporta o familie mare pe fagure natural care la primul moment in primavara sa aiba suficient spatiu, fagure deja cladit si albina binenteles...este foarte posibil sa ajungem la cele 8-9 kg de albina pe cale naturala
Deocamdata suntem cumva limitati, eu de ex am facut dezvoltare anul asta de la 6-8 rame...ori asta este extrem de putin..este un miniroi.
Putem vorbi de familii de productie cand in martie avem musca pe minim 15-18 rame...cu disponibil de fagure cladit pana la 22-26 rame pt ca familia sa poata dezvolta un cuib mare fara efortul de a cladi...asa cum facem pe dadant. Deci deocamdata teebuie facuti roi multi si cladit mult
BUNKA

Mesajde BUNKA » 19 Mai 2016, 16:09

La mine au "roit"azi pana am ajuns la 24 ...si pana diseara..mai "roiesc" :)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 19 Mai 2016, 18:22

Deci...treaba e in felul urmator..aia doi mari din spre sud care aveau Fam Ajutatoare si le-am mutat cu fata la nord deasupra celor din spre nord...au intrat in friguri si practic nu mai construiau, ei normal ar fi trebuit dezvoltati la 26 r macar dar nu au ajuns din motive simple..daca aveau fagure cladit se dezvoltau mai rapid, ar fi ajuns la inceput de mai la 26 rame...deci va trebui sa facem un nou experiment

Familie normala pe 2 corpuri a 11 rame..bagata pe iarna
Fişiere ataşate
rsz_img_20160518_165524-1.jpg
BUNKA

Mesajde marco68 » 19 Mai 2016, 21:38

Am descoperit ceva Adi , si intrerup, pare foarte interesant.

Tamaño de las celdillas de la abeja del Cabo en Sudáfrica

Uno de nuestros colegas estaba recientemente en Sudáfrica, donde ha medido hojillas de cera esatmpada común, que se vende en una tienda del campo.

Aquí están las fotos de la hojilla del sur de África, cerca de Hermanus. Procedente de un almacén del campo que vende marcos, colmenas, ropa y miel, pero no es específicamente para los apicultores.

He medido (pared celular externa 1 a la pared interna de la célula 10):
4,65mm / 4,65mm / 4,85mm

(Estas son las mediciones en las 3 diferentes direcciones de las celdillas hexagonales)

Esto es mucho menor que el de 4,9 mm y recuerden que el tamaño de la celda habitual en Europa es 5,4mm!
Y se dice que la abeja del Cabo ya no tiene más problemas con los ácaros Varroa!

Deci asta e pe resistantbees, si spune clar cu poze cu subler ca intr-un magazin normal ce vinde si pentru apicultori faguri, rame si altele un turist european apicultor a masurat celulele mai multor faguri expusi.......cifrele se inteleg , in final spun ca nu au nici urma de varoua.........S-ar putea???!!!
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde marco68 » 19 Mai 2016, 21:51

pozele cu sublerul.....
Fişiere ataşate
sa_2a modified.jpg
sa_1a modified.jpg
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde BUNKA » 20 Mai 2016, 01:47

Uite foto cu albina noastra redusa naturala..
Comportament tolerant.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160518_164856-3.jpg
Ultima oară modificat de BUNKA pe 20 Mai 2016, 02:02, modificat de 2 ori în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 20 Mai 2016, 01:56

Da sigur...cum sa nu?!
Vorbim de albina de Africa de Sud..se stie ca sunt mici si reziatente...uite si pe resistantbees.com la harta aceea care indica dimensiunile naturale in fct de zonele de pr glob.
Si la noi coboara sub 4,9 mm dar in timp...oricum un fagure mai inchis la culoare are dimensiunile interioare ale celulei la 4,6-4,7 mm iar peretii intracelulari de 1 mm...deci oricum ajungi in dimensiune :)
Cand sunt reduse au un comportament funny...sunt blande dar in acelasi timp vigilente.
Cand umbli cu ele te tolereaza foarte bine daca esti atent cu ele...daca strivesti sau lovesti imediat se irita si...sa te fereasca Dumnezru :)
Inainte sa intepe iti intra peste tot...in oki, nas urechi...prin haine...ala esti !!!
Fişiere ataşate
rsz_img_20160518_164904.jpg
BUNKA

Mesajde sammy » 22 Mai 2016, 21:41

Ce am observat azi
Ramele crescute natural in familii slabe, celula de lucratoare, aveau spatii la colturi. Cand familia a devenit mai puternica, din nevoie de trantori, au completat colturile cu celule de trantor. Daca spatiul ramas nu este prea mare, iese o rama tocmai buna.
sammy

Mesajde sammy » 22 Mai 2016, 22:09

Beekeeping scrie:Adi, tu aici prezinti un intreg sistem de intretinere, care inca nu este perfect stabilit (cu tot tacamul, ciclu complet, tratamente, etc). Ai avut determinarea de a cheltui resurse importante (timp/bani/nervi) pentru a face ceva mai bun. Sincer, ar fi pacat sa secretizezi munca ta si sa lasi pe cei care te citesc sa inteleaga fiecare dupa priceperea lui.

Si asta doar pt ca niste oameni din Cluj te-au suparat, din cate inteleg.

Capul sus si mergi inainte ! "Nebunia" ta a molipsit si alti apicultori mai multi mai mai putin experimentati, cu siguranta. Mai bine facem o gasca faina decat sa fim imbufnati.

"La cati mai multi deloni in Romania", asa cum ai spus :) Spune tot ce ai de spus, fara jena :p

Sunt multe lucruri care arata bine din ce propune Bunka. Imi place ideea suplimentarii nr-ului de rame pt coloniile de productie.( Mi se pare dificil sa lucrezi un stup complet dezv. pe Delon clasic-includem aici si transportul). Dimensiunea Delonului clasic e ideala pt iernare, colonii aflate in dezvoltare, colonii mici si pt multiplicare. FAptul ca se lucreaza cu acelasi tip de rama, permite multa flexibilitate in ce priveste adaptarea spatiului la nevoile coloniei.
sammy

Mesajde BUNKA » 24 Mai 2016, 07:19

Un exemplu de roi.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160523_203636-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 24 Mai 2016, 07:27

O sa pun o serie de fotografii sa vedeti cum o familie mare intrata in friguri poate fi "reeducata"...si asta, repede.
I se ia tot puietul...sau ii lasam 1-3 rame...restul doar sarme
Fişiere ataşate
rsz_img_20160523_181005.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 24 Mai 2016, 07:32

Ultima rama de sus..celula trantore..plina cu nectar.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160523_181025-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 24 Mai 2016, 07:35

Penultima sus...start cu celula de lucratoare.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160523_181052.jpg
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR