Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde asd » 24 Mai 2016, 10:20

BUNKA scrie:
asd scrie:La familiile cu dezvoltare greoaie e o solutie foarte buna de a-i lua ramele de puiet si a lasa matca sa se desfasoare de la 0 pentru a face o evaluare corecta a ei. Daca si asa aspectul puietului va fi tot pestrit atunci schimbata cu o botca.

Iar ai gresit dar..ai sa inveti cu timpul.

Sa nu imi zici ca am albine cu VSH.
asd

Mesajde BUNKA » 24 Mai 2016, 10:21

asd scrie:Fain. Insa as incerca sa folosesc alte metode pentru a tine stupul tare.
Ce am facut si nu imi pare rau, e un warre dintr-o familie napadita de paduchi si tratata la momentul transvazarii in noua lada, fara rame. Cred ca o sa mai fac asemenea "tratamente" insa nu as strica o familie tare ca sa fac un warre din ea.

N-ai inteles...scopul e sa construiesc...ele sa munceasca...
Nu poti face asta daca el e pe duca...zi tu o metoda sa pui toat
alea doua galeti de albina la treaba !!
Nu exista...singura este sa o aduci in stadiul de roi, dar daca nu ii lasi 1-2 rame cladite...iti paraseste buduroiu ' :) :)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 24 Mai 2016, 10:23

asd scrie:
BUNKA scrie:
asd scrie:La familiile cu dezvoltare greoaie e o solutie foarte buna de a-i lua ramele de puiet si a lasa matca sa se desfasoare de la 0 pentru a face o evaluare corecta a ei. Daca si asa aspectul puietului va fi tot pestrit atunci schimbata cu o botca.

Iar ai gresit dar..ai sa inveti cu timpul.

Sa nu imi zici ca am albine cu VSH.

Habar nu am ce ai tu...eu vb de ce am eu :lol:
Mai tarziu bag restul de poze...acum la munci !!
BUNKA

Mesajde asd » 24 Mai 2016, 10:26

Am reusit sa tin in frau familii puternice prin metoda de spart cuibul a lui M Bush. Merge f bine. Degeaba dai corpuri deasupra si lasi cuibul intesat de albina. Sincer mi-as dori sa mai am niste botci de roire pe care sa le folosesc. Ce ma deranjeaza la treaba asta e ca le fac pe rand si nu te poti sincroniza cu ele(am 0 experienta la roit pentru ca am tot inmultit)
asd

Mesajde BUNKA » 24 Mai 2016, 20:39

A sasea rama..lucratoare..
Fişiere ataşate
rsz_img_20160523_181521-1.jpg
BUNKA

Mesajde Luviv » 24 Mai 2016, 21:08

Buna seara,
Am inceput sa studiez topicul....o sa imi ia ceva timp....dar se merita. Nu se gasesc foite de celula mica?de cumparat? Ar fi mult mai simplu.

Am o intrebare: Cata proteina se pune in sirop pentru stimulare roi si ce anume? Stiu ca e scris pe undeva dar inca nu am gasit. Sunt tone de citit si de rumegat. Multumesc
Luviv

Mesajde BUNKA » 24 Mai 2016, 21:45

Luviv scrie:Buna seara,
Am inceput sa studiez topicul....o sa imi ia ceva timp....dar se merita. Nu se gasesc foite de celula mica?de cumparat? Ar fi mult mai simplu.

Am o intrebare: Cata proteina se pune in sirop pentru stimulare roi si ce anume? Stiu ca e scris pe undeva dar inca nu am gasit. Sunt tone de citit si de rumegat. Multumesc

Eu nu pun proteina in sirop, daca e sa stimulez.. doar sirop 1/1 fara alte adaosuri, si proteice doar in turte la 10-12% concentratie.
Spor la citit /documentat..nu va grabeste nimeni, avem tot timpul din lume..
BUNKA

Mesajde BUNKA » 24 Mai 2016, 21:53

Pozele anterioare sunt din corpul superior al unui stup...jos e la fel.
Daca face figuri adica pe fagurele luat in constructie apar potirase...atunci ii mai iau 1-2-3 sau toate ramele de puiet care le mai are.
Scopul este sa il fac sa construiasca 14-18 faguri nou-nouti de la 0

Mai pun cateva de la colonia alaturata.
Acelasi tratament...aproape toate ramele cu puiet au fost folosite pt a forma nuclee-roi.
BUNKA

Mesajde Luviv » 24 Mai 2016, 21:55

Dâ dar ca sa se poata dezvolta mai repede un nucleu,roi ar ajuta daca as pune proteina sau nu? Sa las sa aduca din natura ?

As vrea sa accelerez dezvoltarea vreau sa am cat mai multa albina in roi... Ca apoi e mai simplu de populat deloni

Ai putea sa imi spui pe unde gasesc reteta la turte?

Multumesc mult
Luviv

Mesajde Luviv » 24 Mai 2016, 22:01

Ce frumos cladesc.... Am incercat si eu sa pun doi faguri numai cu sarme sa vad ce iese...
Daca merge mai bag o tura

As cumpara o presa pe celula mica.... Sau faguri se gasesc de cumparat?

E bine de probat asta aduce certitudine si dispare neincredere .
Luviv

Mesajde mehek » 24 Mai 2016, 23:01

Luviv scrie:Ce frumos cladesc.... Am incercat si eu sa pun doi faguri numai cu sarme sa vad ce iese...

Pana nu aveti albina mica nu va ganditi la faguri cu celula mica.... si inca ceva, nu se compara beneficiile cladirii fagurilor de catre albina cu cladirea foitelor.
mehek

Mesajde mehek » 24 Mai 2016, 23:18

BUNKA scrie:Un exemplu de roi.

Adi, frumos roiul pe 5 rame si cu cele 4 cu sarme. Oare nu era mai ok sa imparti cele 4 rame goale pe cele 2 laturi ale "cuibului" nou format? in natura cladesc pe ambele parti concomitent.
mehek

Mesajde BUNKA » 25 Mai 2016, 07:52

mehek scrie:
BUNKA scrie:Un exemplu de roi.

Adi, frumos roiul pe 5 rame si cu cele 4 cu sarme. Oare nu era mai ok sa imparti cele 4 rame goale pe cele 2 laturi ale "cuibului" nou format? in natura cladesc pe ambele parti concomitent.

Salut,
E micutz si prefer sa il lipesc de doaga iar lateral sa am o rama cu trantori sau miere ca sa tina de cald la puietul de albina, mai ales pe vremea asta.
La fund am plase dar caut sa etansez si sa reduc urdinisul fix din motive de climat
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Mai 2016, 07:59

mehek scrie:
Luviv scrie:Ce frumos cladesc.... Am incercat si eu sa pun doi faguri numai cu sarme sa vad ce iese...

Pana nu aveti albina mica nu va ganditi la faguri cu celula mica.... si inca ceva, nu se compara beneficiile cladirii fagurilor de catre albina cu cladirea foitelor.

Da, bine zis...pe foita toate celulele sunt la fel...pe fagure natural lucrurile stau total diferit.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Mai 2016, 08:06

Nu va bateti capul cu presa...nu merita, trebuie doar sa aveti cateva colonii pe care sa le lasati sa construiasca liber si pe care sa le puneti in diferite situatii sa vedeti cum reactioneaza...cum anume putetu manipula instinctele lor de milioane de ani.
Noi in principiu nu vrem mult de la ele...sa faca puiet mult, sa faca populatie, sa faca miere sa fie sanatoase etc.
Putem obtine lucrurile astea lasandu-le totusi o farama din "natural"...putin mai multa atentie cu ele, mai multa observatie, trebuie sa invatam sa intelegem instinctele si necesitatile coloniilor.
Legat de proteic...am o reteta sau doua dar in ultima vreme am folosit proteic cumparat.
O sa va dau reteta aici...mai este scrisa undeva dar nu retin.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Mai 2016, 08:20

Asta e din celalalt stup ..o rama cu trantor ca asta e perfecta pt un roi sa flancheze puietul de albina
Fişiere ataşate
rsz_img_20160523_173542-1.jpg
Ultima oară modificat de BUNKA pe 25 Mai 2016, 08:24, modificat 1 dată în total.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR