Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde varza » 11 Iul 2016, 20:04

Multumesc Cristian pentru explicatie...... asa este deci tot o remorca ,, pamanteana,, e mai potrivita :lol: .... oricum mai am putin timp pana ma decid dar incerc sa ma informez in prealabil.
Johnny .... parere personala ... daca vrei sa faci mai mult offroad ceva din gama suzuki.... gen jimny, vitara chiar si samurai pierzi in schimb la spatiu interior precum si la tinuta de drum pe asfalt in schimb marele avantaj este ca toate au sub 2000 cmc deci iesi bine la taxe.
Ceva mai onroad..... poate un subaru forester versiunea mai veche din cate am inteles e bun si pe coclauri ;)
varza

Mesajde jonny_it » 11 Iul 2016, 20:13

varza scrie:Johnny .... parere personala ... daca vrei sa faci mai mult offroad ceva din gama suzuki.... gen jimny, vitara chiar si samurai pierzi in schimb la spatiu interior precum si la tinuta de drum pe asfalt in schimb marele avantaj este ca toate au sub 2000 cmc deci iesi bine la taxe.

As putea tracta o remorca cu 20 de familii cu un suzuki? :D
Si pe teren putin mai inclinat si ud?
jonny_it

Mesajde varza » 11 Iul 2016, 22:02

As putea tracta o remorca cu 20 de familii cu un suzuki?
Si pe teren putin mai inclinat si ud?[/quote]

Cu siguranta ai putea incerca :lol: ...... ca de reusit .....
Am crezut ca vrei doar sa mergi in recunoastere la stupi eventual la un gratar :lol: in niciun caz sa ii transporti cu asa ceva...... atunci pica din start masinile mici chiar daca mie imi plac mult :D
Probabil un pickup ar fi cel mai bun in acest caz..... care??? Depinde de necesitati. Daca la mine combinatia papuc+ trusa de scule e f buna pentru a ajunge la destinatie ( probabil si findca am mai multe rame goale in stupi decat pline :lol: ) la Jonny as recomanda un toyota care teoretic e mult mai capabil +fiabil ;)
varza

Mesajde tuturicius » 12 Iul 2016, 00:15

jonny_it scrie:
varza scrie:Johnny .... parere personala ... daca vrei sa faci mai mult offroad ceva din gama suzuki.... gen jimny, vitara chiar si samurai pierzi in schimb la spatiu interior precum si la tinuta de drum pe asfalt in schimb marele avantaj este ca toate au sub 2000 cmc deci iesi bine la taxe.

As putea tracta o remorca cu 20 de familii cu un suzuki? :D
Si pe teren putin mai inclinat si ud?

Am facut acum vreo trei ani un transport de struguri cu duba mea de 3 jumate, model dintre cele mai mari. Ca sa ajung la om in curte am coborat o panta pe care si la vale mi-a fost destul de frica sa imi dau drumul. Panta cam asa pronuntata ca ma uitam daca nu proptesc bara din fata in pamant unde incepea drumul drept. Am facut-o doar cu asigurarile omului ca ma trage el inapoi cu masina de teren.... Cand am vazut masina de teren m-a pufnit rasul ... un suzuki de ala mic, decapotat. Ce-i drept, avea si pneuri pentru noroi, cu crampoane mari.
Insa cand m-a tras inapoi, ca sa plec, nu am mai ras deloc ... Jucaria a arat pur si simplu si mi-a tras duba pana sus! Duba mea cantarea, cu tot cu lazile goale, vreo 2,6-2,65 tone.
Omul foloseste masina la vanatoare si se pare ca cine stie ... cunoaste... :P
tuturicius

Mesajde Cristian IONITA » 12 Iul 2016, 09:55

sa nu comparam capacitatea masinii de a tracta ptr scurta perioada de timp .... cel mai probabil avand cuplata reductorul si eventual blocantele cu .... tractarea reala .... ceea ce impune capacitatea de mentinere a unei viteze decente de mars, franare pe asfalt ... etc

dupa mine trebuie definit daca masina trebuie sa inmpace mai multe necesitati sau sa fie dedicata special apiculturii

in acest ultim caz de departe cel mai oki ar fi o camioneta 4x4, de genu' http://olx.ro/oferta/volkswagen-t4-doka ... 3fec92ca17 .... se conduce cu categ B, spatiu ridicat de incarcare, are 4x4 suficient de capabil ptr drum coclau, etc

daca cu aceeasi masina mai vrei sa te si plimbi, etc .... atunci un turism 4x4 este ceea ce trebuie
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde proapis13 » 12 Iul 2016, 15:53

Se incadreaza..nu ...???.... :lol:
Fişiere ataşate
13619896_1204485859575922_2159985696808063732_n.jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Cristian IONITA » 12 Iul 2016, 15:56

bineintewles, nu stiu cum sta la capacitatea de tractare .... dar banuiesc ca depaseste 2000 kg
Cristian IONITA

Mesajde cristi_vidican » 12 Iul 2016, 17:11

Și un Duster își face treaba la cărat de stupi.
Am un prieten ce trage cu un Duster o remorcă de 4/2, tarată la capacitatea Dusterului (cred că e vreo 1450 kg).
Remorca rezistă la mai mult.
L-am văzut ce poate pe o pantă cu iarbă udă cu remorca după el.
În timp ce eu cu Golful 4 am ieșit împins - era gol, el a ieșit cu remorca cu stupi după el.
Dimineața pe răcoare ... fiecare cât poate duce
Imagine

Goful trage 21 de stupi. Îmi pare rău că n-am luat remorca care ducea 24. Îi ducea lejer. M-au înfricat alții.
Merge lejer pe drum de pământ, dar când dau de pantă cu iarbă udă - acolo rămân
Imagine
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 12 Iul 2016, 17:22

@cristi ..... ai ales "golful" gresit .... incearca si cu unul 4x4 - https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswage ... lf_Country .... si vei avea surpriza sa trebuiasca sa dai flash-uri dusterului sa-ti eliberez drumul :D

serios acum .... in conditiile din Romania e cam aventuros sa faci apicultura fara 4x4

LE: de ce transporti stupii cu ramele perpenticular pe directia de mers? .... daca ii intorci nu "intra" cate 4 pe rand? .... e mai eficient asa si-n plus reduci din numarul de albine "tocate" la franari - demarari
Cristian IONITA

Mesajde cristi_vidican » 12 Iul 2016, 17:43

@ Cristian Ionita,
Când am luat Golful, nu mă gândeam că o să-l folosesc la transport albine.
Duceam cu alții stupii.
Între timp, am văzut că e mai bine dacă te poți descurca și singur.
Ar merge un Golf 4x4, dar e bine și așa. Unde intru eu cu stupii, nu sunt probleme. Într-un singur loc pot fi probleme, dar dacă nu intru, agață Dusterul remorca.

Stupii îi pot pune în remorcă doar așa dacă vreau să intre 21.
Nu intră 4 pe rând altfel.
Nu sunt deloc probleme la transport. Ramele nu mișcă deloc.
Dacă intră 4 / rând trebuia remorcă cu roțile sub platformă, rampă etc.
La remorca după Duster, cea din dreapta se poate vedea așa ceva și e mai greu la încărcat.
La mine, cu lisa încarc/descarc direct în remorcă
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 13 Iul 2016, 09:51

aham ... deci remorca e mai ingusta .... pacat .... cred ca nu-s mai mult de 10 cm deficit :)

de incarcat cu lisa merge si la remorca ceva mai inalta .... eu remorca mea o incarc lejer la lisa
Cristian IONITA

Mesajde andrei_d » 18 Iul 2016, 15:05

Am o intrebare pentru cei care cunosc preturile camioanelor. Ma intereseaza un camion cu sarcina utila 5 tone si care sa poata tracta o remorca de 10T(MTMA). Remorca are tot cam 5 tone util. Camionul ar trebui sa coste maxim 5.000 euro si sa fie Euro3, adica fabricat dupa 2000.

Din ce vad, camioanele de 7,5T sunt prea mici si camion de 18T nu imi permit. Exista camioane de 10-12-15T, Euro3, la care sa ma incadrez cu banii?
Am zis Euro3 pentru ca taxa este mult mai mica decat la Euro2.
andrei_d

Mesajde jiji » 18 Iul 2016, 21:44

mercedes vario dar trage 3,5t.
jiji

Mesajde CristianBee » 20 Iul 2016, 23:17

Salut ,

As avea nevoie de ceva indrumari . Am un VW LT 35 ( 5000 kg dar detarat la 3500 kg , masa proprie de 2000 kg , masa utila 1500 kg , punte simpla spate , 2 foi de arc pe spate , tractabil 2000 kg , motor 2,8 L pe lant MAN de 136 CP parca cabina simpla 5+1 , platforma de 4,7 x 2,4 m ) pe care vreau sa il modific un pic .
As vrea sa îi adaug pe punte spate ( cea de tractiune ) un diferential blocabil pentru situatii mai problematice si sa schimb pneurile dar si jentile pentru toate rotile . Cu diferentialul m-am incurcat pentru ca nu am gasit pe net informatii despreasa ceva pentru acest model .
Ma gandeam sa " o incalt " cu niste cauciucuri de noroi BF goodrich MUDD TERRAIN KM2 cu un balon mai mare asa incat sa prinda mai bine in teren mai moale . Merge oare inaltata din suspensii asa incat diferentialul din spate sa se mai ridice un pic ( acum este la 20 cm cred ) .
Masina este buna , trage bine . Eu as vrea sa ii pun o macara pe ea in spatele cabinei si pentru asta as avea nevoie sa pot ajunge cu ea si prin teren un pic mai ud ( nu moale tare ) .
Poate daca am sa o fac mai agat si o remorca dupa ea dar mai vedem ce si cum . Mai are cineva cauciucuri de noroi pe autoutilitare sau diferentiale blocabile ? .
CristianBee

Mesajde andrei_d » 21 Iul 2016, 19:21

La plecarea de la rapita am vazut situatie in care cauciucuri de iarna cu crampoane mari si tinte patinau si cauciucuri uzate de vara dar cu lanturi de zapada, trageau. Acelasi model de masina, greutate pe ambele masini + remorci incarcate.
Daca accepti un sfat, bazeaza-te pe lanturi mai mult decat pe orice cauciuc. De lanturi e nevoie si pe rotile de fata ca sa ai ceva directie, altfel spatele trage si fata aluneca in ce directie nimereste, o iei pe langa drum fara sa vrei si acolo ramai.
Remorca grea te ajuta sa treci de zonele scurte cu noroi mare, simti cum te impinge din spate, cele doua masini de care ziceam, fara remorca nu ar fi iesit de acolo. Dezavantajele sunt ca remorca e mai greu de pus in miscare si daca vrei sa te impinga iti trebuie ceva viteza.
andrei_d

Mesajde CristianBee » 21 Iul 2016, 22:54

andrei_d : ma gandesc ca un cauciuc special conceput de noroi este mult mai bun decat unul de iarna cat o fi el de bun . Ce lanturi au folosit ? . Oare duce transmisia lanturile pe distanta mai mare ( > 500 m ) la mers incarcat ? .
CristianBee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE