Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Anul apicol 2016

Mesajde cristi arad » 22 Aug 2016, 14:28

david88 scrie:Am iesit din iarna cu familii bine populate, tratate, si cu rezerve suficiente. La rapita nu i-am dus pt ca mergea bine la fructiferi si zic eu "stai domne ca o sa rup la salcam, iar rapita poate sa omoare culegatoarea"
I-am dus la doi salcami cu un spor de 10 kg pe un stup foarte bun. Nu am extras nimic. I-am adus pe vatra si acolo au ramas.
Inainte de tratamentele de iarna am extras combinatia de miere: 20 kg/stup (inclusiv din deblocarea cuiburilor)
Noroc ca vand cu borcanul, altfel nu intelegeam nimic din anul asta apicol

oameni buni si anul acesta, multumim lui Dumnezeu, s-a facut miere, dar cu mici secrete.... Problema este pretul mierii scazut din cauza importurilor din tari tropicale si subtropicale.
cristi arad

Mesajde Catalin Ene » 23 Aug 2016, 11:43

Eu m-am apucat de apicultura in 2014 si de atunci au fost numai ani unul si unul :)).

In 2014 nu am produs nimic pentru mine, am inceput cu cativa roi.

In 2015 am mers pe inmultire prin achizitii si roire artificiala, a rezultat o medie de 17 kg/ stup pe an.

Anul acesta am mers pe inmultire prin achizitii si roire artificiala, a rezultat o medie de 20 kg/stup pe an.

Deci o usoara crestere, sper la mai bine.

Ma mai dezvolt putin si anul viitor si ma ma opresc cu dezvoltarea...jobul nu imi permite sa ma ocup de prea multi stupi.

Toata mierea o vand la borcan.
Catalin Ene

Mesajde octavianpopescu » 23 Aug 2016, 14:52

Si eu tot in 2014 m-am apucat...anu trecut a fost bine,anu asta mai putin bine.
Am inceput in primavara cu 3 pana in toamna am facut 11...
In 2015 am iesit cu toti din iarna si am facut 37 kg/stup si inca 11 roi...
2016 am iesit cu mai putini din iarna din cauza ca am pierdut vreo 3 matci,am plecat la cupes cu 18...am facut putin peste 25kg/stup(rapita,3 salcami,tei si floare) si am terminat putin dezamagit....plus 26 roi...
Daca eu si cu tine am fi mai buni, am fi cu doi oameni mai buni in lume..
octavianpopescu

Mesajde Catalin Ene » 23 Aug 2016, 15:21

In zona mea (sud - est) salcamul a fost compromis total anul acesta.
La rapita a fost asa si asa...a inceput bine...dar ultima saptamana a pluat non stop...s-a cunoscut saptamana in care a pluat, au consumat destul de mult din ce adunasera, dar a ramas ceva si pentru mine.
Tei nu avem decat pentru cules de intretinere.
La floarea soarelui a fost rezonabil.
In concluzie din trei potentiale culesuri principale au fost defapt doua asa si asa.

Presimt ca anul viitor va fi un an mai bun decat acesta.
Catalin Ene

Mesajde ignatov andrei » 23 Aug 2016, 16:41

danmirea scrie:Observ ca nu mai scrie nimeni la anul apicol 2016.

Vin si eu cu o parere despre acest an.

Sincer...nu ma asteptam sa fie asa de prost, noroc cu teiul, ca altfel.....

Asadar...

La rapita, in zona noastra a fost ok, cu o medie de 30-40 kg/ familie, in functie de priceperea stuparului, la mine tinde catre 30 :). A fost nebunie cu ploi, predispozitie la roire, rupt la botci, etc.

La salcam,m-am dus cu 3 caturi de albina peste gratie si m-am intors cu aproape 1 cat.... si am scos fix 8 kg / familie :)) (salcam1+2) - calitatea salcamului - nici nu se discuta - nasol.

Am avut noroc ca le-am adus acasa inainte de tei si au apucat sa se intremeze putin familiile, astfel ca cu greu la unii dintre stupi am ajuns sa mai pun 3 caturi la TEI la Ciucurova.
Medie tei: 30 kg/ familie

La floarea soarelui am luat teapa, am pierdut cateva zile ....pe 1 kg si sub la tei, trebuia sa fi plecat cu 3 zile mai devreme, in rest a fost acceptabil.
am prins vreo 3 lanuri.
Medie floare:- 14-15 kg. (Sa nu zic 17 ca se supara lumea) :) ar fi 17 si cu ce am scos din cuiburi la deblocare.

Asadar...multa munca si mai putin profit, asta a fost acest an. Sa Ii mulmim Domnului sa suntem sanatosi.

Total acest an: aproximativ 3,4-3,5 tone.

Acum, dupa ce ce le-am hranit, baga polen la greu si totul e bine. sa speram ca va fi bine la anul.

Mai avem niste tratamente de facut si am terminat anul.

Daca scoteam 1,2 tone la salcam si 1,2 tone la floare - eram in grafic

Una peste alta se putea si mai rau,am auzit oameni care au dat de mancare la stupi la salcam....altii care au scos 300 de kg la tei...etc.

La mine a fost un an acceptabil, se pare ca la altii s-a repetat 2014.

Sunt curios ce pronostic da Cristi Vidican pentru anul viitor...

PS: era sa uit....cel mai amarnic lucru de anul asta, scaderea pretului la engrosisti.....domle 9 lei / poliflora si rapita e putin, la fel si 11 lei / tei.
anul trecut dadeam poliflora cu 12 lei....

pai sa scoti 30000 de lei tot anul si cheltuieli de peste 10000...e cam nasol. Am facut miere dar o dau pe nimic.

Mark Twain spunea:
- exista minciuni, minciuni gogonate(sfinte) si statistici!

Si cantarul (sporul la cantar), poate fi o medie, mai ales acele "peste 30 kg rapita" cu ploi, roi....

Tudor Gheorghe are o vorba:
-Muica, suntem neam de piatra..."

Posibil ca unii e prosti (ce zici, Astaifoaiei...?!?) si s-ar putea sa-i duca gandul la... bolovan... ;)
ignatov andrei

Mesajde brk_marian » 23 Aug 2016, 21:49

si unii stupari sunt un fel de pescari!!!!!!! :lol:
brk_marian

Mesajde Avram » 23 Aug 2016, 22:36

CristianBee scrie:Cei asa de greu de crezut ca se fac 30 kg la rapita . Un stup cu 5 rame de puiet capacit ( Dadant 1/1 ) la 1 Martie la rapita este stup de cules numai bun . Ca nu aveti voi asa ceva , este numai problema voastra . Inseamna ca gresiti undeva .

CristianBee cum obtii 50 dm patrati de puiet la 1 Martie ? :o

Sau ai vrut sa scrii 1 Aprilie ... este cu totul altceva !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde danmirea » 24 Aug 2016, 09:36

Multumesc pt complimente :)
danmirea

Mesajde CristianBee » 24 Aug 2016, 10:09

Avram scrie:
CristianBee scrie:Cei asa de greu de crezut ca se fac 30 kg la rapita . Un stup cu 5 rame de puiet capacit ( Dadant 1/1 ) la 1 Martie la rapita este stup de cules numai bun . Ca nu aveti voi asa ceva , este numai problema voastra . Inseamna ca gresiti undeva .

CristianBee cum obtii 50 dm patrati de puiet la 1 Martie ? :o

Sau ai vrut sa scrii 1 Aprilie ... este cu totul altceva !

Îmi pun cenușă în cap . Am dorit sa scriu 1 APRILIE . Scuze .
CristianBee

Mesajde andrei_calinescu » 24 Aug 2016, 11:44

Hai ca usor usor mijeste adevarul ca soarele la un rasarit din mare la "2Mai".
andrei_calinescu

Mesajde cristi arad » 25 Aug 2016, 11:28

:shock: ce dume se mai dau pe-aici :lol:
cristi arad

Mesajde thomas » 25 Aug 2016, 20:19

Ma uit pe youtube, numai stupi multietajati, metode numai una si una, sfaturi ultra-mega-profesioniste. Citesc pe forum, super-stupi, super matci, super productiii.. super toate. Ma duc in realitate si vad stupi fara albine, productii de subzistenta, probleme, imprumuturi, banci, fonduri luate cu greu si tot asa date inapoi, preturi derizorii la engros. Cerere mica de miere in consumul intern. Cerere mica de roi. Deci, undeva este o neconcordanta.. Si nu numai in anul apicol 2016 care oficial este cu 75% mai slab ca anul trecut sau ca un an normal apicol.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde cucubau » 25 Aug 2016, 20:59

thomas scrie:a uit pe youtube, numai stupi multietajati, metode numai una si una, sfaturi ultra-mega-profesioniste.
............................................................................................................................
anul apicol 2016 care oficial este cu 75% mai slab ca anul trecut sau ca un an normal apicol.

Noi romanii suntem cei mai cei , da nimeni nu ne poate egala la ...
Si mai exista si o zicala pe aceasta tema : Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul !
Ca in ori ce problema indreptarea incepe prin a recunoaste situatia . Nici un bolnav nu poate fi vindecat atata timp cat el se crede sanatos.
Daca vre-o data prostia o sa doara sunt sigur ca si noi romanii vom avea parte de leac . Pana atunci la buna vedere , si sa vedem cine este campion la media pe stup in acerst an.
........
cucubau

Mesajde gaboreugen » 26 Aug 2016, 10:52

thomas scrie:Ma uit pe youtube, numai stupi multietajati, metode numai una si una, sfaturi ultra-mega-profesioniste. Citesc pe forum, super-stupi, super matci, super productiii.. super toate................................................................................................................

Asa ma uit si eu...inclusiv pe forumul asta, unde am senzatia ca se umple de tampiti ! Tampiti care pozeaza in campioni si meseriasi ! Tampiti care pe deasupra mai si mint ! Bineintelesc ca si din bransa tampitiilor , ei simt nevoia sa epateze precum o fac si in apicultura, si uite asa devin super tampiti, mega tampiti, tampiti profesionisti ! :lol: :lol: :lol:
gaboreugen

Mesajde Hunbee » 26 Aug 2016, 11:31

Da' rai mai sunteti. :) Face si omu' un pic mai multa miere si voi ii sariti la beregata. Of of.
Sa fi facut jumate din cat se afirma si tot e f bine. :)
Pt thomas: vezi tu... aici pe forum ne-am strans toti barosanii. :)
Hunbee

Mesajde ilalexandru » 26 Aug 2016, 23:14

cristi arad scrie:
david88 scrie:Am iesit din iarna cu familii bine populate, tratate, si cu rezerve suficiente. La rapita nu i-am dus pt ca mergea bine la fructiferi si zic eu "stai domne ca o sa rup la salcam, iar rapita poate sa omoare culegatoarea"
I-am dus la doi salcami cu un spor de 10 kg pe un stup foarte bun. Nu am extras nimic. I-am adus pe vatra si acolo au ramas.
Inainte de tratamentele de iarna am extras combinatia de miere: 20 kg/stup (inclusiv din deblocarea cuiburilor)
Noroc ca vand cu borcanul, altfel nu intelegeam nimic din anul asta apicol

oameni buni si anul acesta, multumim lui Dumnezeu, s-a facut miere, dar cu mici secrete.... Problema este pretul mierii scazut din cauza importurilor din tari tropicale si subtropicale.

care sunt acele mici secrete? butoaie cu apimera sau api-invert plimbate de apicultori in pastoral? sau saci cu zahar? sa fim seriosi....toti suntem apicultori si stim ca adevarul este cu totul altul decat se vorbeste aici! Dintre toti apicultorii cunoscuti de mine situatia se prezinta astfel.....
- la rapita....cel mai bine s-a scos 10 kg....cel mai rau....nimic
- la salcam....cel mai bine 7-8 kg pe familie....cei mai multi insa.....nimic!
- la tei....cel mai bine....21 kg(dar au avut vreo 10 kg pe familie plus intre salcam si tei)...cel mai rau....nimic! ( au fost apicultori care au facut teiul pe langa Bucuresti si nu au scos nimic)!
- la floarea soarelui....cel mai bine(si aici e discutabil in functie de cantitatea de miere lasata pentru iernat) 16 kg....cel mai rau....nimic(doar mierea pentru iernat)!
Sunt multe vorbe.....multe laude....dar niciodata nu se spune tot! Eu unul nu am scos 10 kg la floarea soarelui....in Dobrogea! dar am bagat in familii numai un 1kg de zahar ca stimulare acum! si cu asta am terminat treaba! daca ma apucat sa scot "la ras" cum fac unii si apoi se lauda....scoteam si eu peste 20 kg pe familie! dar eu unul nu am chef sa muncesc....sa dau mierea cu 8 lei si apoi sa bag zahar cu 4! Bag 5 seri sirop de stimulare a matcilor....si cu asta am terminat cu familiile de albine! nu vreau ca o luna de zile sa fac completari de hrana....cum fac acei apicultori care au scos miere anul acesta mai bine ca anii trecuti
ilalexandru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR