Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde alt stupar » 11 Sep 2011, 11:36

fiindca astazi e dumunica si e zi de dat pe taste, am recitit un pic topicul si incerc sa continui ideea.
Deci, in primavara, odata trecut controlul de fond+turta pentru cine o administreaza vine siropul. Cat va cantari o portie ?
Conform majoritatii lucrarilor de specialitate, se administreaza doze mici, de 250-500 ml. De 2-3 ori pe saptamana.
Dar daca se da mai mult ? Daca administram odata 3- 5 litri ???
Sa zicem ca avem o colonie care a avut ghem pe 6 rame, deci un stup mediu. Daca imediat in stanga ghemului intra hranitorul plin iar in dreapta rame goale la discretie si 2 saptamani il lasam in pace ? Sau, varianta mai recenta, hranitor rotund de podisor capacitate 2 litri (aproape 3 kg) cu picurator ?
Racim cuibul ca-i prea larg ? Oare ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adrian Galofteanu » 11 Sep 2011, 15:49

Eu unul practic un stuparit clasic si inca nu m-am hotarat sa "rup mâţa".

Francezii de care am mai scris pe aici, fac in felul urmator:

In luna martie stupul Dadant 10 este organizat cu 8 rame de cuib si hranitorul dublu.(nu exista nici diafragme nici folie) Capacul este facut dintr-o rama de lemn groasa de 25mm, 2 placi de placaj de 4mm montate in falţ, intre placi - polistiren. Peste capacul asta se pune capacul din tabla.
Pe la aceasta data(martie), controleaza si hotarasc cam cata nevoie de sirop este. Cand am fost eu la ei decizia pentru stupina care s-a lucrat a fost de 2,5 litri.

Se ridica capacul, se observa dezvoltarea familiei(la vremea aceea o familie normala trebuia sa aiba cam 5 intervale de albina), daca se incadreaza, se pune siropul si se inchide. Numai la familiile care nu sunt la nivelul normal de dezvoltare se intervine cu controlul cuiburilor.

Prin aprilie-mai se intervine cu largirea cubului si atunci se scoate hranitorul tip rama si se pune hranitorul capac. Hranitoarele care le folosesc sunt din cele cu fanta laterala.

Din cate mi-am dat eu seama, timpul la ei este apropiat de sudul extrem al tarii noastre.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Cristian IONITA » 11 Sep 2011, 16:09

Adrian Galofteanu scrie: ...
oricum
Din cate mi-am dat eu seama, timpul la ei este apropiat de sudul extrem al tarii noastre.

mai verifica o data mai ales diferenta intre minima si maxima oricum de retinut aspectul hraniri la inceput in cuib si apoi in podisor
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Dila Daniel » 11 Sep 2011, 18:27

Adrian Galofteanu scrie:...
Prin aprilie-mai se intervine cu largirea cubului si atunci se scoate hranitorul tip rama si se pune hranitorul capac. Hranitoarele care le folosesc sunt din cele cu fanta laterala.

Adrian...ceva totusi nu se leaga cu noi.
La noi in sudul extrem,in aprilie(a doua decada) sunt etajele puse(macar unul de 1/2).Barem in mai...sunt pline amandoua.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Adrian Galofteanu » 12 Sep 2011, 00:28

Fara discutie ca nu poate exista similitudine totala privind timpul dar sa ma explic:

Am zis aprilie-mai dorind sa intelegem sfasitul lui aprilie, inceputul lui mai iar hranitoarele capac se pun doar daca anul este pacatos! se intelege, nu? altfel punem caturi :)

Eu stiu ca anul asta salcamul la Calafat a inceput sa dea pe 14 mai, pe 21 de "Constantin si Elena" a inceput sa dea Hanu Conachi si astea sunt pentru mine de referinta.

Poate am facut o comparatie cam forţată. Mea culpa!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde alin m » 13 Sep 2011, 16:21

Pt partea de mecanizare a vazut cineva o liza motorizata ? Ar fi un bun inlocuitor al unui scump stivuitor
alin m

Mesajde Adrian Galofteanu » 09 Oct 2011, 08:26

alin m scrie:Pt partea de mecanizare a vazut cineva o liza motorizata ? Ar fi un bun inlocuitor al unui scump stivuitor

Cauta Bonapi. Este o scula faina, am vazut-o la lucru. Daca te uiti dupa cat costa o sa vezi ca se cere mai mult decat pe un stivuitor SH. :shock:

Eu recomand Bonapi pentru cei interesati sa-si construiasca ceva de genul "lisa motorizata" bazandu-ma pe creativitatea si simtul tehnic al apicultorului roman.

Daca este interes, sa facem un topic special pt asta!

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde alt stupar » 09 Oct 2011, 12:55

Deci e toamna. Octombrie zboara, noiembrie poate fi plin de zile ploiose, ne trezim in iarna.
Acum la zi in stupi:
- fumigatii
- restrans cuiburi, intors ramele
- inclinat putin in fata lazile, montat gratii rozatoare
- schimbat sitele cu podisoare etanse in cazul fundurilor fixe
ce mai e obligatoriu pe langa cele de mai sus? De ce ?
alt stupar

Mesajde ves.lucian.zabrani » 09 Oct 2011, 17:11

folia ??? cand o punem ???
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde proapis13 » 09 Oct 2011, 18:51

ves.lucian.zabrani scrie:folia ??? cand o punem ???

Dupa ultimul tratament de regula
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mishu05 » 09 Oct 2011, 21:57

La nivel strict teoretic limita maxima ar fi..mare presupunand ca stupii stau permanent in stationar si stuparul nostru se deplaseaza intre ei pe drumuri asfaltate. In sistemul asta "limita" ar fi destul de mica primavara si toamna cand le facem extindere de cuib/caturi si stimulari respectiv restrangeri. Primavara avem parte de maxim 25-30 de zile in intervalul 10 martie - 20 aprilie in care putem lucra efectiv in stupi. De asemenea e data de capacitatea stuparului de a produce cat mai multi si mai ales cat mai buni roi . In sistemul asta faci roi, ii pui pe vetre, te asiguri sa aiba spatiu cat de cat, faci stimularile cand si cat trebuie astfel incat roiul sa intre familie in iarna si la anu il consideri familie de productie adica te duci si ii iei mierea eventual mai faci roi din el.
Estimez ca pe schema asta raza de deplasare nu trebuie sa depaseasca 30km, baza de operatiuni sa fie asezata cat mai central intre stupine si ca in vechiul proverb: apa, paie si bataie adica sudoare, mancare/combustibil si chef de alergatura/munca.
Raspuns pe scurt: 4-500-600 familii, singur la stupi, extractie facuta de oameni cu ziua, la baza. Cu 1-2 angajati carora sa le dai sa faca lucrari repetitive ( gen: te duci si pui la toti 1 cat gol intre cat si cuib, fara alta treaba) probabil spre 1000-1200 familii.
Mishu05

Mesajde proapis13 » 09 Oct 2011, 22:06

Din cate am vazut la Pupemea care la data respectiva cand a dat ultimele info despre stupina sa
avea peste 600 fam de albine si avea cam 3-4 ajuroare bune la toate

Am un var ce a lucrat la o ferma apicola din ,,cizma'' si din cate mi-a spus,in trei
faceau de la rasaritul la apusul soarelui 1000-1200 fam pe 3 locatzii diferite

Givani a lucrat iarasi la o ferma se albine si va poate confirma
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde kamy » 26 Dec 2011, 08:29

da ce ar avea daca sant stupi multi si puternici,sau stupi pe 12 rame 1/1 verticali, cu 2 matci ,pe pavilion tip container,si-o linie de extractie industriala?secretul ramane pana la urma tot crescatoria de matci
kamy

Mesajde Adi Hodis » 26 Dec 2011, 12:55

kamy scrie:da ce ar avea daca sant stupi multi si puternici,sau stupi pe 12 rame 1/1 verticali, cu 2 matci ,pe pavilion tip container,si-o linie de extractie industriala?secretul ramane pana la urma tot crescatoria de matci

Salutare kamy si bun venit printre noi.
Presupun ca nu esti la informata la subiect. Tocmai acesta este, stupi multi respectiv cum sa treaca pragul de 300 de stupi ( deci nu-s putini, da ? ) cu acelasi timp alocat intretinerii, de regula o singura persoana.
Ideea este cum sa o faca, sa-i fie cat mai simplu si usor de lucrat.

Variantele care le expui, ar fi ok pina la manevrat corpurile 1/1 cu 2 matci ( deci 2 cuiburi per stup ) + caturile cu miere ... si asta in sistem pavilionar, crede-ma ca e treaba de Hercule. Ori alt_stupar nu e inzestrat cu asemenea potential muscular ... ia zi Adi, cum ti-ar fi cu asa ceva ???. :)
kamy scrie: ...
haideti d-lor tratamentele sant obligatorii,in rest albinele se descurca mai bine fara noi

De acord pina la faptul ca noi nu ne descurcam fara ele ... iar din moment ce sint ale noastre si intervenim in viata lor, se schimba calimera.
Asa se face ca tratamentele sint doar o lucrare obligatorie, cum zici, din ciclul intretinerii coloniilor dar vrand ne-vrand mai sint si celelalte, fiecare cu importanta ei.
Si daca ar fi chiar asa de simplu, nu ar mai fi deschis alt_stupar acest topic ... eu sint convins ca asa e ( nu-i simplu ) dar conform expresiei, "niciodata sa nu zici niciodata", zic si eu ... ia zi Adi, m-am inshelat ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde alt stupar » 26 Dec 2011, 15:46

kamy scrie:haideti d-lor tratamentele sant obligatorii,in rest albinele se descurca mai bine fara noi

Kamy... al cui din Congo ? :D
In alta ordine de idei, ghidandu-se dupa principiul enuntat de tine, stiu un flacau care vreo trei toamne la rand se mandrea ca la stupii lui nu-i nimic de lucru. Ce tratamente... ca n-a vazut urma de paduche pe albina...
Primavara spunea la fel, de data asta fara mandrie... si mai intreba daca nu stiu ceva stupi de vanzare.

Minimalizare nu este sinonim cu neimplicare !!!
alt stupar

Mesajde andrei_calinescu » 26 Dec 2011, 20:06

alt stupar scrie:O tema pe care nu am regasit-o in literatura apicola romaneasca.
In lucrarile aparute inainte de `89 nu se punea problema intensivului, in cele de dupa se ignora cu sau fara intentie.
Si totusi, odata trecut un prag de cateva sute de familii, ziua devine al naibii de scurta!

Cum o scoatem la capat ?
Unde se poate fusari si care operatii sunt totusi obligatorii?
Unde bibilim exagerat ?

Alt Stupar,

Foarte bine ca ai deschis acest topic.
Concret, am avut sansa vreme de mai multe sezoane sa lucrez in axploatatii cu sute , mii de familii. Dadant si Langstroth.
Subiecte sunt multe.
Dar ce ma preocupa acum si as vrea sa dezbatem , sunt doua:

1. pregatirea de iarna
2. dezprimavararea.

Daca aceste 2 subiecte sunt stapanite, in sensul ca se lucreaza pe scheme sistematizate vreme de cativa ani de zile, confirmate si organizate strict calendaristic(cu variatiile de rigoare datorate climei variabile din fiecare an), deja multe aspecte sunt rezolvate.

Pentru ca asta am observat personal, lucrand prin acele ferme: fiecare fermier are o metodologie, deprinsa sau invatata de la care nu se abate.
Numai astfel pot face fata la volumul mare de colonii.

Ulterior subiectele pot deriva spre :
3. Planul de rotire al coloniilor si implicit tinerea in frau a roirii
4. Maniera/manierele de realizare a roiurilor, cu o economie de timp si eficiente maxime.
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR