Salut!
Blogul Politistului September 29, 2016
Primesc tot mai des de la oameni în mesagerie întrebarea ”tu ce ai schimba în Poliția Română”?
Păi să vedem….contrar a ceea ce cred unii sau alții, nu salariul este cel mai grav lucru și nu că ar fi prea mare. În primul rând Poliția Română are nevoie de o legislație puternică în spate, care să sprijine polițistul ăla huduit și blamat de oameni.
Ce înțeleg eu printr-o legislație care să sprijine polițiștii? Păi este simplu. Mi-ar plăcea de exemplu ca magistrații (și aici mă refer la procurori) să lucreze împreună cu noi, nu împotriva noastră atunci când le este cerut sprijinul, lăsând în libertate tot felul de infractori. Mi-ar plăcea să știu că o sancțiune aplicată unui contravenient are finalitatea mult dorită, în sensul în care acesta nu îmi va rânji în față atunci când i-o aplic, fiind conștient că oricum nu o va plăti, iar statul nu îl poate obliga să o facă. Veți gândi că ne dorim prea multă putere? Oare? Ia gândiți-vă când vecinul dă manelele la maxim, chemi poliția și nu are ce să îi facă, în afară de a-i aplica o sancțiune, pe care nu o va plăti. Ia gândiți-vă când țiganii își mută nunțile în cartier, chemi poliția și aplică doar o sancțiune, pe care aceștia nu o vor plăti și continuă chermeza ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Credeți că nouă ne convine faptul că nu putem face mai mult și că voi vă uitați la noi ca și cum ”nu vrem să facem mai mult”? Nicidecum! Mentalitatea românească și așa este bolnăvicioasă, plină de preconcepții și stereotipuri, chiar nu avem nevoie ca oamenii să ne mai blameze gratuit și pentru asta.
Știu! Nu suntem toți perfecți. Mi-ar plăcea să fim, dar nu suntem. Avem și noi colegi care nu ne fac cinste. Nu îi promovez pe această pagină, tocmai pentru că știu că nu eu și nici voi nu trebuie să fim cei care să îi judece. Există instituții care exact cu asta se ocupă. Chiar și acești colegi provin din aceeași societate ca și voi, ca noi toți. Sunt rudele, prietenii, vecinii, cunoștințele noastre, în fapt SUNTEM NOI TOȚI. Așa este societatea din care noi toți facem parte. Eu am ales să vă prezint MAJORITATEA POLIȚIȘTILOR, aceea formată din oameni curajoși, integri, dedicați profesiei, gata să sară oricând în ajuorul oamenilor, tocmai pentru că ei sunt aceia care mă determină să iubesc meseria asta. Cei care nu sunt așa, mai devreme sau mai târziu se vor autoelimina prin comportamentul lor.
Înainte să judecați oamenii prin prisma altor oameni, uitați-vă la ei cu proprii ochi, nu cu ai altora, cu ai mass-mediei, bolnave de ură și de rating. Gândiți-vă doar la cei din mediul rural, care lucrează la multe din posturile de poliție câte UN SINGUR OM! Cum să fie peste tot în același timp, zi și noapte acel om? Cum să prindă și hoții, să aplice și sancțiuni tuturor celor care încalcă legea și să mai aibă și viață de familie? Încercați să vă puneți în locul lui 1 minut! Să nu mai vorbim de lipsurile logistice. Știți voi dragi prieteni câte rechizite cumpără un polițist lunar din buzunarul lui, doar pentru ca un bețiv să poate scrie o jumătate de reclamație ”că i-a fost furată mașina”, să cauți mașina ore întregi, iar aceasta să fie uitată te miri pe unde? Veți spune ”voi v-ați ales meseria asta, nu v-a obligat nimeni”. Oare? Noi nu ne-am ales să lucrăm singuri, fără logistică, fără elementarele coli de scris, fără sprijinul magistraților și al șefilor ierarhici! Nu ne-am ales să intervenim singuri la scandaluri și să primim sticle în cap, ajungând legume hrănite cu apă ca niște plante, legându-ne părinții pe veci de patul în care vegetăm.
Să nu credeți niciodată că slăbirea legislației sau subfinanțarea sistemului polițienesc vă va avantaja în vreun fel. Oamenii onești au nevoie de polițiști puternici, apărați de legislație, bine plătiți, bine dotați! Oricine crede altceva, probabil este un om predispus să încalce oricând legislația. Sunt cei care abia așteaptă să vă spargă casele, să vă tâlhărească copiii pe stradă. Asta vă doriți? Să ajungeți să nu mai găsiți picior de polițist pe stradă? Nu este de ajuns că ne confruntăm cu incompetența unor miniștri cu bacul luat la 24 de ani, iar alții ingineri de rulmenți? Trebuie să mai acoperim și lipsurile materiale din sistem? Veți întreba desigur de ce tac polițiștii din gură. Este simplu. Pentru că este mai simplu să nu fii incomod pentru unii, să nu deranjezi pe nimeni. Cine nu tace, ”este luat la ochi”. Și numai cine nu muncește, nu greșește.
Mi-ar plăcea ca într-o zi să avem purtători de cuvând care să spună lucrurilor pe nume, să ia atitudine față de prostiile debitate în media, atunci când se ”pun pe sticlă” lucruri ireale, tendențioase la adresa noastră. Să iasă în față și spună că angajații primarilor NU SUNT POLIȚIȘTI. Mi-ar plăcea să văd niște dosare penale pe numele angajaților primăriilor care plagiază și copiază fără nicio rușine însemnele instituției, atât pe mașini, cât și pe uniforme. Știți ce mi-ar mai plăcea? Să avem un salariu decent, să avem mașini de bun simț, benzină și piese de schimb, să avem contracte cu vulcanizări și cu spălătorii auto. Să avem rechizite și să nu mai fim nevoiți să ”împrumutăm” imprimanta și calculatorul copilului pentru a ne face treaba. Mi-ar plăcea să lucrez într-o poliție normală, cu oameni normali și atunci când SUNT LIBER, să știu că pot să-mi petrec câteva ore liniștit cu copilul meu, ca orice om normal din țara asta. Asta aș schimba eu. Poate îmi doresc prea mult, sau poate nu, viitorul va decide. Până atunci, eu și ceilalți colegi, ne vom face în continuare datoria, sub povara înjurăturilor și reproșurilor cetățenilor.