Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Inca un incepator?

Mesajde Ben07 » 30 Oct 2016, 22:59

Buna tuturor,

De ceva timp incoace ma tot joc cu idea sa incep cu stuparitul.
Am 43 de ani, momentan somer.
Am Nissan terrano si o remorca 4mx2m, 2700kg.
Am ceva bani pusi deoparte deci pot sa cumpar cateva stupuri.
De mic copil il ajutam pe tata la albine, avea doar 12 stupi, nu faceam mare lucru, curatenie in stupi, omorat trantori, recoltata miere, preparat rame
Mia placut si mi sa parut si relativ simplu, bineinteles aveam 10 ani.
Acum la 43 am trecut si pe la spitalul de nebuni, am si alte probleme de sanatate.
Laptisorul de matca am vazut ca ma ajuta pentru stabilitate nervoasa si plus am mai multa energie .
Am cumparat 200 g de laptisor cu 300 lei, am facut analize sange inainte si dupa si sa confirmat si pe hartie cea ce simteam.
deci ca sa il cumpar este scump, fiind somer am timp, de acea vreau sa incep cu stuparitul.
Teren nu am si albinele nu pot sa le tin acasa, dar pe marginea oraselului sant agricultori cu teren si sant sigur ca ne-am intelege.
As vrea sa incep cu putine albine doar pt uz personal mai ales pentru laptisor de matca, am gasit pe net si un aspirator cu care poti recolta laptisorul foarte bine si repede.

ce sfaturi imi dati?
10 famili ajunge la inceput sau este prea mult?
sant obisnuit cu munca chiar criticat ca muncesc mult din partea familie( cand nu eram in somaj)
Ce fel de stupuri sa folosesc?? stupul Lang imi pare foarte bun.
Care este experienta voastra? cum ati proceda?
Scuze pt greseli gramatice

Multumesc tuturor,
Ben
Ben07

Re: Inca un incepator?

Mesajde lucky5strike » 30 Oct 2016, 23:09

Salutare, bine-ai venit!

10 familii da, numai ca din primavara. Daca vrei musai acuma, cauta pe cineva serios care sa nu-ti vanda in bataie de joc.

In rest, te inhami la o calatorie indelunga, deci rabdare. Satisfactii vei avea de pe urma lor.

Sigur o sa-ti placa.

;)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Shrek » 30 Oct 2016, 23:23

Ben07 scrie:Buna tuturor,
De ceva timp incoace ma tot joc cu idea sa incep cu stuparitul.
Acum la 43 am trecut si pe la spitalul de nebuni, am si alte probleme de sanatate.
Laptisorul de matca am vazut ca ma ajuta pentru stabilitate nervoasa si plus am mai multa energie .

Nu te mai juca, apuca-te de lucru! Esti prea mare sa te mai joci!
Ai trecut pe la spital ca acolo lucrai sau te-ai împrietenit cu vreo doctoriță și ai vrut ....autograf?!
Mai relaxant decât privitul albinelor la urdiniș primăvara , nu exista altceva!
Totuși ar trebui sa-ți faci niște teste de alergie la veninul de albine ori pentru diabet. In rest, multa bafta!
Shrek

Mesajde activ » 31 Oct 2016, 00:00

Bine ai venit pe STUPĂRITUL !
Te așteptăm cu noutăți !
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde filip » 31 Oct 2016, 00:06

Pentru mine albina a fost psiholog.
Locul unde imi incarc bateriile.
Totusi trebuie sa ai asteptari realiste,din apicultura cinstita putini reusesc sa traiasca decent,de imbogatit nici nu se pune vorba.
Stupii se cumpara in primavara si nu te arunca la multi. Bafta multa :!:
filip

Mesajde Florin Dobre » 31 Oct 2016, 00:06

Mereu am zis ca trebuie sa fii un pic nebun sa faci apicultura. :D
Bine ai venit!
Spor la documentat!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde mellis » 31 Oct 2016, 00:34

Cine zice ca-n 3 ani înveți apicultură are ceva dreptate...nu e ușor, pare dar nu este.
Frumusețe de meserie dar ..multe vise..
La început multe vise sunt spulberate din lipsa ramelor..cumpără rame clădite, măcar un cat la fiecare, câștigi un an sau...
Fă practica pe lângă cineva binevoitor, fi atent la detalii, citește cărți peste iarnă, după practica citește le din nou!!!
Agricultori de treaba pe marginea drumului...m-aș mai gândi la acest aspect...ai remorcă...fi mobil..studiază cum să-i fixezi pe remorcă...nu să-i urci, coborî des...
Recomand ME, dacă ai măcar un cules bun, ideal tei...
Ia stupi primăvara, stes mai mic la transport, nu- i bâzâi de curios iarna...mai ușor de carat...si musai 2 caturi să aibe spațiu până îți amintești/ înveți ce au nevoie..
Bine ai venit si mult succes!
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde FLORINELU » 31 Oct 2016, 08:11

bine ai venit,tot mai rar apar pe aici incepatori in ale apiculturii,eu zic ca sant cam multi 10 stupi din start,2-3 ar fi deajuns sa te joci cu ei in primul an si daca dai rateuri sa nu-ti para asa de rau,si o sa dai rateuri fii sigur,ti-o spune stan patitul,apoi nu uita ca din 3 stupi faci usor 6 in primul an.mie imi plac mult sfaturile date de Mellis cu toate ca nu are multi ani de apicultura in spate (nu te laud Mellis fii sigur ca-ti vine randul cand nu imi place ceva),in alta ordine nu vad ce ar avea diabetul cu albinele,si eu am si diabet si albine si mai consum si miere e drept ca mai putina. si ce e mai important: MULT SUCCES. nu ar fi rau sa ne spui si de unde esti,macar tara daca nu judetul,nu de alta dar poate esti vecin cu vreunul din noi si uite asa punem de o sueta cu schimb de experiente asezonata cu mici gratar bere si alte alea. ori o fi secreta....locatia? dupa cum vezi noi nu avem secrete fata de colegi.
FLORINELU

Mesajde mellis » 31 Oct 2016, 10:21

Stima Nea Florin,
Nu am multi ani in spate, dar deschid ochii mari ;)...
Cat despre iesirea mult planificata, trebuie sa vorbim cu parintele, acum ca are copii mari, macar anul ce vine sa incepem primavara cu veselie. Vad ca si Duma a mai dat semne colorate.
Sanatate.
PS: Ben, scuza-mi interventia aici.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde feederman » 31 Oct 2016, 11:02

Colegii care vorbesc de vise, stiu bine ce spun. Dar toti colegii care te-au intampinat au dreptate. Incepe realizarea visului cu prudenta si continua-l cu decenta si respect. Prudenta se refera la un numar redus pentru inceput- cam 4- pentru a evita riscurile unor pierderi exagerate. Sugerez topicul Fan club MER. Sunt acolo prezenti niste oameni unul si unul. Decenta si respectul se refera la vecinii din zona vizata pentru activitate. Pregateste-te pentru esecuri si vei fi fericit.
PS Cam toata lumea buna trece astazi pe la spitalul de nebuni. Afectiunile in cauza au devenit o banalitate, datorita presiunilor unei lumi instabile si egoiste. Problema iti apartine tie si familiei tale, de aceea discretia in aceasta privinta te va feri de oprobriul si eticheta unei gloate care asteapta o victima. Succes si sanatate!
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde Ben07 » 31 Oct 2016, 13:01

Multumesc tuturor pt reply,

o sa incep sa studiez si sa vin cu un plan de activitate.
Adevarul ca sant cam recunoscut sa incep tot timpul cu mult, de multe ori am reusit, cu putina grija, rabdare si atentie.
In orice caz 10 stupuri ar fi maxim.
Nu am vise deloc sa fac bani din albine, nici nu cred ca as vrea sa am 100-200 stupuri, dar toate astea nu sant importante in momentul acesta.
Pt viitorul apropiat imi propun sa am 4-10 stupi si sa fiu capabil sa fac treaba bine, cel mai important lucrul trebuie sa am placere din toate astea, daca nu atunci o sa o las balta.
Al doilea lucru sa am miere, propolis, polen, laptisor de matca pt mine,familie si vecini.
Daca 70-80% din toate astea o sa fie realizate pana la sfrsitul anului viitor o sa consider totul un succes.

O sa revin sigur dar trebuie sa studiez putin
Ben
Ben07

Mesajde Ben07 » 01 Noi 2016, 15:13

Scuza-ti dar as avea o intrebare.
Dupa cum am spus vreau sa fac ceva agreabil chiar daca platesc cu 1-2 lei in plus.
De acea mi-a venit idea sa transform o rulota in pavilion apicol. Am toate categoriile de permis in afara de bus.
La 6mx2.3m doar 4-10 stupi, restul rulotei sa o folosesc pentru depozit materiale apicole, camera pentru stors miere, etc.
Stiu, 6m este poate mare si poate o sa fie dificil sa am acces la unele locuri, oricum nu planuiesc sa ma deplasesz mai mult de 10-20 km de adresa mea.
Este aici ceva problema cu legislatia?, doar nu o sa circul foarte mult, max 4-6 drumuri tot anul, si iarna poate as avea sante sa o tgasesc o parcare mai aproape de casa, rulota arata mult mai bine
Mam uitat la cateva pavilioane apicole second hand dar arata jalnic,sant adeptul lucrurilor bine facute dar sa si arate visual bine.
Deci de acea as opta pentru o rulota dar ca nu am gasit nic o rulota asa transformata si ma intreb daca este din cauza costurilor sau din cauza legislatiei?

Multumesc,

Ben07
Ben07

Mesajde Avram » 01 Noi 2016, 22:43

Din punctul meu de vedere ... nu merita pentru 10 familii sa transformi o rulota !
Pai 10 familii incap lejer intr-o rulota fara sa o transformi - deci nu-ti mai faci de lucru !
Ai spus ca ai remorca - foarte bine , ce mai vrei ?

Mai putin de lucru - mai putine ganduri !

Cumpara prima data familiile de albine , invata-te cu ele , vezi daca-ti place si mai vezi tu pe urma daca mai faci pavilion !

A si inca ceva ... am trecut si eu pe aici - calculele ce le faci acum ( asa-i ca deja visezi mierea in butoaie ... x kg. inmultit cu 25 lei ... mama, mama ce de bani ) nu prea se pupa in realitate .
Deci ce te sfatuiesc eu - cumpara vreo 3 - 4 familii ( este destul pentru inceput ) studiaza , alege un sistem de lucru , invata sa faci miere ( asta este important ) .... si mai vezi tu daca continui treaba sau nu !

Sanatate maxima si .... bine ai venit pe forum !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde Ben07 » 01 Noi 2016, 23:05

Mersi Avram,
cred ca ai dreptate, trebuie sa fie totul cat mai simplu la inceput si costurile mici, greselile sunt sigur ca o sa vina,
dar iti spn ca eu nu calculez deloc cu castigul,chiar cred ca o sa pierd, mai ales daca o sa am oferta de munca buna, deoarece calatoresc mult, dar sper foarte mult sa fie o terapie pt mine si un hobby.
De acea vreau sa fac totul cat mai agreabil, dar cu gandul sa nu complic mai mult lucrurile.
Am citit de stupul lui Ioan Ursu care a fost inventat cu cateva zeci de ani in urma, mi sa parut destul de logic, cred ca o sa cumpar 2 lazi si cu astea o sa incep.
Mersi pt sfat Avram.
Ben
Ben07

Mesajde Shrek » 01 Noi 2016, 23:17

Aaaaaa, pai dacă te documentezi din bibliografia lu` profu` online, e alta treaba! Ai ajuns la capitolu` cu stupu` care face 100 de kile pe an și în staționar? Ce vorbești dom`le 100 de kile, 300! Vezi ca este un topic special dedicat lui, ceva mai jos. Io zic sa studiezi cat mai multe variante de stupi si mai ales vizitează un stupar din zona. El te poate îndruma ce și cum la început. Apoi o iei în freza în fiecare an pan` te-nveti! Da` nu-i bai, viata merge înainte!
Shrek

Mesajde Avram » 01 Noi 2016, 23:26

Ben07 scrie:Am citit de stupul lui Ioan Ursu, mi sa parut destul de logic, cred ca o sa cumpar 2 lazi si cu astea o sa incep.

Ben

Puteam sa fac pariu ca o sa alegi ,, un sistem mai deosebit ,, ... pentru inceput ! :lol:
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?