Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde cristicomanesti » 23 Ian 2016, 10:34

dogvet scrie:Daca ai facut doar un stup(asa se intelege din fraza ) e Ok.Daca ai platit pt mai multi se mai putea negocia.

Ai dreptate! Am comandat 10. Am sa.i comunic ca doresc inca 10 si negociez.
cristicomanesti

Mesajde cristicomanesti » 24 Ian 2016, 17:46

dogvet scrie:O mica sugestie:uita-te bine unde face ,dar mai ales unde tine presa de facut panouri pe frigalaul asta sa nu ai surprize cu corpurile mai tirziu.

Inca nu s.a apucat. Sapt viitoare se apuca de ei. Si are atelier incalzit. Mersi!
cristicomanesti

Mesajde tinumaftei » 08 Noi 2016, 03:55

Am inceput apicultura cu stupi orizontali. Apoi sub influenta liceului am trecut pe verticali Dadant 1/1 + 2 caturi de 1/2. Am revenit la orizontali. Insa orizontalul ma omoara!! Incerc o combinatie orizontal + cat pentru pavilion sa vedem ce va iesi.
Principala premisa este pastoralul: obligatoriu pavilion, platforma, s.a. Exclus carca.
A doua premisa: acelasi tip de rama.

Si tot facand calcule am ajuns la ME 8 si la acest topic, pe care l-am citit cap-coada.
Avand in vedere ca au trecut cativa ani de la primele postari si implicit cei care il utilizeaza/l-au utilizat au acumulat experienta, as fi interesat de noutatile aparute pe acest subiect..
tinumaftei

Mesajde vulpea » 08 Noi 2016, 09:58

te-am intrebat candva,ce parere ai de pavilionul dela Ecotoria Berendei(ME8).RU[16,32,48 stupi].poate afli noutati de acolo.
vulpea

Mesajde tinumaftei » 08 Noi 2016, 11:42

Când spun Me8 spun stup manevrat pe deasupra. Am lucrat pe niște stupi cu acces prin spate, în pavi si este cumplit si pentru apicultor si pentru albine. Asta ca să îmi spun o opinie globală despre pavilionul Berendei.
În ce mă privește, dacă Me8 va confirma intenționez să fac o platformă cu o capacitate de 60-70 de stupi dispuși pe un singur rând, eventual platforma să fie acoperită. Pe 2 rânduri nu cred că pot fi puși pentru că trebuie asigurat spatiu pentru 4-5 corpuri, fund, podisor/hranitor, capac. Astea toate duc la o înălțime peste 140cm.
tinumaftei

Mesajde SorinDaniel » 08 Noi 2016, 12:06

Scuze ca ma bag si eu in discutie dar as vrea sa va spun parerea mea :
- Imi doresc un sistem de stup in care sa am cat mai putine interventii in cuib.
Adica cutia sa fie astfel dimensionata incat sa permita lucru cu interventii minime in cuib si fara efort mare de a ridica greutati (te lasa spatele la un moment dat).
Pentru mine pastoralul cu stupii varsati nu se preteaza asa ca pentru varianta pavilion a trebuit sa caut o solutie pentru cutie.
ME - ul nu l-am ales pentru ca doua corpuri de 10 rame este mult pentru cuib si ma duc prea mult pe verticala ceea ce nu vreau. Mai vad un dezavantaj la cuibul pe doua corpuri .
Parerea mea este ca matca are o inertie de a mai cobora din corpul doi si de multe ori vom gasi mai multa miere in cuib ceea ce necesita deblocarea sau inversarea corpurilor.
Datorita volumului mare al unui corp adaugat, riscam pierderea calduri din cuib daca familia este insuficient dezvoltata.
- Matca cred eu ca ponteaza mai bine o rama Dadant si isi gestioneaza mai bine ramele pe orizontala asa ca am ales varianta Dadant pe 12 rame. Cuibul pe 10 rame am considerat ca este insuficient.
- Mierea pe care o extrag prefer sa fie in cat si catul sa nu fie asa greu deci am ales varianta 1/2 . Avantaje ar fi ca folosesc dendinta albinei de a verticaliza miere si imi lasa ramele din cuib pentru ouat. Capaceste mai usor rama de 1/2. Umple mai bine un cat in conditiile unui cules mai slab. Daca culesul este puternic dupa 5 zile pot pune al doilea cat.
SorinDaniel

Mesajde vulpea » 08 Noi 2016, 13:11

desi am avut rezultate excelente cu RA1001( pe vremuri)+ 2cat 1/2,cred totusi ca mai bine decat 12D 1/1+2c 1/2 ar fi 24Layens+1cat 1/2(varianta Spania).are un randament la cules,incredibil fata de D 1/1+2c 1/2.
vulpea

Mesajde teinegru64 » 08 Noi 2016, 13:42

vulpea scrie:desi am avut rezultate excelente cu RA1001( pe vremuri)+ 2cat 1/2,cred totusi ca mai bine decat 12D 1/1+2c 1/2 ar fi 24Layens+1cat 1/2(varianta Spania).are un randament la cules,incredibil fata de D 1/1+2c 1/2.

Cu o singura conditie.Sa ai 18 ani.
Daca pui 1\2 pe un Layens te stuchesc albinele.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde vulpea » 08 Noi 2016, 17:17

pai spaniolii aia cum draq lucreaza?chiar sunt invidios pe cum poate sa arate un cat plin cu miere.slava domnului ca sunt o groaza de sisteme de ridicat si mai ales de transportat(catul adica).
vulpea

Mesajde teinegru64 » 08 Noi 2016, 17:35

vulpea scrie:pai spaniolii aia cum draq lucreaza?chiar sunt invidios pe cum poate sa arate un cat plin cu miere.slava domnului ca sunt o groaza de sisteme de ridicat si mai ales de transportat(catul adica).

Daca te duce capul (scuze)Layensul iti da cat nu poti cara.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde SorinDaniel » 08 Noi 2016, 20:39

vulpea scrie:desi am avut rezultate excelente cu RA1001( pe vremuri)+ 2cat 1/2,cred totusi ca mai bine decat 12D 1/1+2c 1/2 ar fi 24Layens+1cat 1/2(varianta Spania).are un randament la cules,incredibil fata de D 1/1+2c 1/2.

O fi poate bun sistemul asta spaniol dar cred ca glumiti cu 24 Layens, poate nu am inteles eu bine, imi cer scuze daca este asa, 24 rame Layens ? Ati, folosit notatia 12D care inseamna 12 rame Dadant. In România, stiu un pavilion apicol în stupina lui Marin cu rame Layens si cat de 1/2 https://www.youtube.com/watch?v=Hl1qI-InFUk, nu-mi place .
Pentru acest tip de stup sa aiba un radament mai mare decat stupul cu 12 rame Dadant trebuie sa aiba o matca care sa depaseasca spatiul de ouat oferit de cele 12 rame (ceea ce eu personal nu cred).
Din punctul meu de vedere singura imbunatatire discutabila ar fi rame cu Hoffman mai mic, adica distanta intre rame mai mica ceea ce presupune mai putina doica pentru puiet deci mai multa culegatoare (eu aici nu sunt de acord- motive intemeiate)

Am inteles bine, ati folosit RA1001, adica 10 rame Dadant si nu 12 rame in cuib ?
SorinDaniel

Mesajde tinumaftei » 08 Noi 2016, 21:18

@Daniel: cel mai bun stup este de fapt o scorbura încăpătoare, fără umezeala, si unde mână omului nu a pus piciorul!!
Pentru oricare din noi stupul cel mai bun trebuie să îndeplinească două categorii de criterii. Prima ține de biologia familiei de albine, și aici fiecare interpretează în fel și chip, iar a doua categorie o reprezintă condițiile concrete de exploatare, care sunt diferite de la apicultor la apicultor.
tinumaftei

Mesajde tinumaftei » 08 Noi 2016, 21:25

Iată setul meu de criterii:
1. Pastoral(intensiv)
2. Operație de hernie de disc (adio stupi vărsați)
3. Existenta unui camion cu container detașabil si posibilitate de remorcare xxtone
4. După începutul culesului la răpită, aplicarea metodei Darwin (adică fără intervenție în cuib până la împachetare)
5. Ramă unica (asta e punctul4)
6. Capacitate cât mai mare de transport pe remorcă.

Si acum e ca la matematică: fiecare metodă să bifeze pozitiv la fiecare numitor comun de la 1 la 6!!
tinumaftei

Mesajde vulpea » 08 Noi 2016, 22:15

in anii '60 se lucra cu 10R la D 1/1.poate totusi ati spune ceva mmlm cand prefera 9R jos si 9R sus.sa se fi referit la ME8(9?!).PS.tm,ce parere ai de modelul canadian cu 8R ?(omul lucra cu acest stup de peste 20 ani).cu mentiunea expresa ca nu ierna in astfel de stupi( e pe undeva un filmulet de prezentare la acest stup-nu mai stiu pe unde).
vulpea

Mesajde tinumaftei » 08 Noi 2016, 22:17

Nu am văzut stupul de care ziceți! Aveți un link?
tinumaftei

Mesajde vulpea » 08 Noi 2016, 22:19

PS.se lucra cu Hanneman la greu;chiar si la orizontali(H.vertical)cand se izola matca in timpul culesului.
vulpea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR