Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde gica.mosu » 08 Noi 2016, 14:32

Valabil pt GIGIEU si pt f muuuulti dintre noi.....Citeste topic-pozitie ghem la aceasta data fila6 si vedeti cum face apicultorul din BV(merita citit=recitit tot topicul)...Mai nou acum la aranjare cuib( eu fac asa)rama 1-3-5-7 au 2,5-3kg de miere iar 2-4-6 mai putina pt a lasa loc unde albina isi faci ghemul(astea in functie de nr rame/kg albina)...Aveti si topic iernarea a 2 fam in stup orizontal(alegeti ce va cade bine ,si daaaa, Arhimede in legea 2...".un corp scufundat intr-un lichid degaja un volum=cu masa lui"...polistirenului dupa DF (st cu fund plin)deciziea va aprtine tot d-v Iar la cei cu AV nu e cazul...Cat despre cand =cate tratamente dam+ perioada...daca la st cu fund AV e mai simpla tb(tabla ce se verifica=vede f usor)va recomand sa puneti la 2-3 stupi cu fund plin o foaie de control unsa cu margarina=grasime(asta la stupi diferiti)si dupa nr de "indivizi" cazuti mai dati s-au nu :idea: P.S-Gigieu,personal nu as lasa rame in cuib mai multe de cat cele acoperite de albina si nici gauri nu as da in rame(loc pt botci) ,iar dinamica ghem e de jos in sus si doar o perioada de vreme buna =permite si "evadarea"lor pe orizontala :shock: Spor la ta'ti-G.M :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gigieu » 10 Noi 2016, 19:28

gica.mosu scrie:Valabil pt GIGIEU si pt f muuuulti dintre noi.....Citeste topic-pozitie ghem la aceasta data fila6 si vedeti cum face apicultorul din BV(merita citit=recitit tot topicul)...Mai nou acum la aranjare cuib( eu fac asa)rama 1-3-5-7 au 2,5-3kg de miere iar 2-4-6 mai putina pt a lasa loc unde albina isi faci ghemul(astea in functie de nr rame/kg albina)...Aveti si topic iernarea a 2 fam in stup orizontal(alegeti ce va cade bine ,si daaaa, Arhimede in legea 2...".un corp scufundat intr-un lichid degaja un volum=cu masa lui"...polistirenului dupa DF (st cu fund plin)deciziea va aprtine tot d-v Iar la cei cu AV nu e cazul...Cat despre cand =cate tratamente dam+ perioada...daca la st cu fund AV e mai simpla tb(tabla ce se verifica=vede f usor)va recomand sa puneti la 2-3 stupi cu fund plin o foaie de control unsa cu margarina=grasime(asta la stupi diferiti)si dupa nr de "indivizi" cazuti mai dati s-au nu :idea: P.S-Gigieu,personal nu as lasa rame in cuib mai multe de cat cele acoperite de albina si nici gauri nu as da in rame(loc pt botci) ,iar dinamica ghem e de jos in sus si doar o perioada de vreme buna =permite si "evadarea"lor pe orizontala :shock: Spor la ta'ti-G.M :!:

Teorie-practica, nu se poate una fara alta pentru ca si teoria oricarei tehnologii are ca suport experimentul,practica.Teorie gasesc dar experienta ca a dumneavoastra...e pui de aur.De aceea nu va las pana nu-mi explicati:1) ce rau fac 1,2,3rame in plus in cuib cu toata mierea capacita?(repet,toata capacita)
2)gaurile din rame,loc de botci(risc asumat),faciliteaza sau nu aducerea mierii in cuib in ferestrele de vreme buna,mai ales daca acolo este accidental(depinde de iarna) ponta?
3)Nu inteleg cu Arhimede,degaja(sau disloca?),lichid...Micsorez spatiul dupa ultima rama cu diafragma+diafragma etansa carton(absorbant umezeala,usor de verificat)+diafragma etansa polistiren.Ce gresesc?
PS ramele 1-3-5-7 si 2-4-6 ,cat de simplu,logic si probabil eficient.Acum nu se mai poate dar la anu.....
gigieu

Mesajde csaa » 10 Noi 2016, 20:26

Domnule @gigieu, din teorie dar si din practica, va spun ca albina nu descapaceste mierea de pe rama pe care nu este „ghemul de iernare”. Din practica va pot spune ca acele rame vor mucegai datorita mediului umed din stup.
P.S. - nu am eu prea multa experienta, dar ce am gresit tin minte :D
csaa

Mesajde cucubau » 10 Noi 2016, 20:32

gigieu scrie: ce rau fac 1,2,3rame in plus in cuib cu toata mierea capacita?(repet,toata capacita)

Una din conditiile de baza ca o familie de albine sa evolueze bine este: dimensionarea corecta a spatiului in raport cu puterea .
Pe intelesul d-voastra:
Un spatiu mai mare decat spatiu ocupat de familia de albine inseamna mai putina caldura si implicit o dezvoltare deficitara .
Nu conteaza daca surplusul de rame contine sau nu miere , conteaza doar spatiul suplimentar pe care trebuie sa-l incalzeasca ,sau altfel spus , efortul suplimentar pe care trebuie sa-l faca .
Ori ce efort suplimentar inseamna consum mai mare de hrana si puiet mai putin decat in mod normal.
........
cucubau

Mesajde peterneamt » 11 Noi 2016, 21:31

1. Ce rol mai are mierea din cuib în afară de hrană pentru albine ? ( sobă de teracotă )...
2. Ce se întâmplă cu albinele (cu : temperatura,> puietul ,> uzura albinei de iernare,> consumul de hrană,> încărcarea intestinului,> pericolul dezvoltării nosemelor,> pericolul înmulţirii varroa ,.......) dacă stângem cuiburile prea mult ?
3. Care este rolul magnetului de apă ( gratia de şoareci metalică sau sita antivarooa din inox ) ?
4. Cum se elimină apa din aerul aflat în camera unde dormim sau unde facem baie ?
5. De ce este important să avem aerisire, dar să lipsească curenţii de aer din stupi ?
6. În ce condiţii albinele ecluzionate iarna sunt viabile până în Aprilie şi de ce trăiesc mai mult cele eclozate toamna ?
7. De ce are nevoie albina proaspăt eclozată pentru a trăi şi a muncii mai mult timp ?
8. De când este albina pe Pământ cine i-a strâns cuibul ? ;) :roll:
ps. la o parte din întrebări este şi o explicaţie în paranteze !
peterneamt

Mesajde Arhivistu » 11 Noi 2016, 21:57

Buna seara,bune intrebari si raspunsuri,dupa caz,domnule Peter.Ce am constatat eu in legatura cu restrangerea cuiburilor ma face sa scriu unele impresii pe acest subiect.Discutiile sunt multe,unii restrang cuibul,il imbraca cu pantaloni,polistirene,folii,,,etc,eu fac in felul urmator:restrang cuibul la 6,7 rame pline cu miere pun diafragma si le dau pace pana in martie.
Nu toate familiile au nevoie de 7 rame cu miere,ocupa 5 6 rame poate, dar nu am vazut vreo diferenta in primavara la alea restranse la 5 rame comparativ cu alea pe 7 rame.
Concluzie e urmatoarea dupa parerea mea,daca ai 7 8 rame pline cu miere in stup le poti lasa pe toate, degeaba scoti 3 ca tot aia e.Nu impachetez stupii,le ofer doar miere de calitate si cand vad urme de condens ii reglez din urdinis,dupa 15 februarie cam apare...

Nu umblu in stupi din noiembrie pana prin 15,20 februarie,nu am de ce..daca vreau sa vad albine le urmaresc la baietii de pe facebook care le pozeaza indiferent de frigul de afara :oops:

O seara buna si..Hai Romania !
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Bambucha » 12 Noi 2016, 09:15

Presimt ca se va scrie mult pe acest topic pana la primavara. Iernare placuta!
La dadant trebuie sa ai siguranta ca ghemul poate acoperi pe timpul iernarii circa 15 kg de hrana, de aici si toata munca asta de scoate rama,baga rama, turte si alte minuni!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Arhivistu » 12 Noi 2016, 11:54

hrana si albine,restul e cancan
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde cucubau » 12 Noi 2016, 20:15

Modul cum evolueaza o familie de albine in perioada de iernare depinde foarte mult de stilul si priceperea apicultorului.
Sunt apicultori care reusesc sa treaca peste iarna familii mici fara surprize , si in continuare acele familii sa devina familii normale , si tot atat de bine sunt alti care reusesc ca dintr-o familie super dezvoltata sa scoata in primavara una mai micuta.
........
cucubau

Mesajde gica.mosu » 12 Noi 2016, 22:08

Gigieu scrie:nu inteleg asta cu Arhimede,degaja(s-au dizloca)...da,degaja cu sensul de emana,arunca(pt aer-gaz)iar pt lichide corect -disloca...si da, avand in videri ca am scris din memorie ce am invatat cu f muuulti ani in urma=50 prin clasa 7 s-au anul 3 de liceu.... ;)...1,3,5 si 2,4,6...pare simplu,logic si eficient.....iar experienta e precum pofta de mancareeee....vine odata cu anii si cu timpul pierdut prin stupina,oricum sunteti pe drumul cel bun :idea: Scrieam mai sus ca aranjez nr de rame'n ghem/kg de albina si daca se poate cat mai strans=compact...Aveti mai jos,un stup iernat pe 6r in ghem(in jur de 2,5kg albina),care a primit prima proteica la 15 feb...catul 2 la salcam 2 iar dupa salcam pe 16 iunie "i-am furat" barba(vezi poza de la 'curiozitati vechi si noi) pt ca avea 5 botci de SL l-am impartit apoi in 4(in aceieasi stupina) in locul lui am pus un roi pe 6rame cu matca fecundata( a primit toata albina caratoare care s-a intors...) si care la tei+ faneata s-a dezvoltat=facut rez de hrana....Pt d-l Bambucea....am "mestecat" in ac stup de 4 ori dar a meritat,am scos 15 kg de miere la salcam(an ff prooost) si cei 4 roi+ cel din" barba" pe care l-am dus pe alta vatra...eu zic ca daaaa a meritat cu vf si'ndesat :P

Asa fac eu impachetarea(dupa care pun podisor monobloc cu sita pe mijloc +o paturica si un ziear)...iar la cei pe 3-4 rame cu "goanga" ii pun cate 2 in stup de 12-16rami......P.S poza este facuta in decembrie 2015 la 4*....
Fişiere ataşate
IMG_0125.jpg
IMG_0121.jpg
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 12 Noi 2016, 22:30, modificat de 3 ori în total.
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 12 Noi 2016, 22:18

Aici stupul cu pricina= cu 2 caturi(cel verde din partea dreapta)...iar in mijloc aveti stupul GALBEN(cel filmat la intoarcerea cuib 1-15 aprilie de ziceati unii dintre voi ca-i SLAB)....P.S am stupii cu fund plin,urdinis deschis aprox 1cm de rama....nu am condens nici umiditateee :idea:

..si roiul obtinut din"barba".......
Fişiere ataşate
IMG_0450-1.jpg
IMG_0442.jpg
gica.mosu

Mesajde Bambucha » 16 Noi 2016, 22:04

gica.mosu scrie:
Asa fac eu impachetarea(dupa care pun podisor monobloc cu sita pe mijloc +o paturica si un ziear)...iar la cei pe 3-4 rame cu "goanga" ii pun cate 2 in stup de 12-16rami......P.S poza este facuta in decembrie 2015 la 4*....

Foarte bine mosu Gica, tare sunt curios cum iese tara de stupari cu familiile in primavara. Eu cred ca va da salcamul in 2017 dar nu va fi albina! Iarna a inceput cum trebuie si m-as bucura sa o tina tot asa sa putem simti si noi ulterior primavara adevarata cu nectar.
Apropo, eu tin stupii pana in martie la maieu ;) D-abia de acolo incepe sa ma preocupe puietul si infofolirea lor. Ca procedez sau nu bine, raspunsul vine in mai.
Iernare placuta!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde peterneamt » 16 Noi 2016, 22:28

Bambucha scrie:
gica.mosu scrie:

Foarte bine mosu Gica, tare sunt curios cum iese tara de stupari cu familiile in primavara. Eu cred ca va da salcamul in 2017 dar nu va fi albina! Iarna a inceput cum trebuie si m-as bucura sa o tina tot asa sa putem simti si noi ulterior primavara adevarata cu nectar.
Apropo, eu tin stupii pana in martie la maieu ;) D-abia de acolo incepe sa ma preocupe puietul si infofolirea lor. Ca procedez sau nu bine, raspunsul vine in mai.
Iernare placuta!

Si tot in Martie trebuie strans cuibul odata cu revizia de primavara....... ;)
peterneamt

Mesajde gica.mosu » 18 Noi 2016, 09:29

cucubau scrie:Modul cum evolueaza o familie de albine in perioada de iernare depinde foarte mult de stilul si priceperea apicultorului.
Sunt apicultori care reusesc sa treaca peste iarna familii mici fara surprize , si in continuare acele familii sa devina familii normale , si tot atat de bine sunt alti care reusesc ca dintr-o familie super dezvoltata sa scoata in primavara una mai micuta.

....F corect...as mai adauga ca,conteaza mult zona,rasa(gena)+altele siii cat ,cand si cum stimulez un stup slab-bun pt a obtine la rapita-salcam unu cu 6-7 r de puiet :idea: Am dat in ac an la un apic incepator 5 stupi+2 roi si pe 3 noi am fost sa-l ajut=arat la impachetare ....si da surprizaa, din 9 stupi pe 7 i-am strans(la maxim) pe 7rame si roii pe 5rame ful(2-4kg de albina)+hrana ca lumea ,deci se poate...in zona lui doar 2 apicultori :shock: Eu am scris in MS mele ca fac impachetarea finala dupa 1 dec in functie de vreme....am facut pe 10 oct aranjare cuib+df+polistiren in dreapta cuibului si acum dupa aprox40 de zile la multi dintre ei a trebuit sa mai scot din rame,sa fac unificari sa bag doi in lada....Pana atunci nici vb de maeu...ii tin cu fundul gool=atan'fund si apoi le pun "PANPARSI"...iar de restrans la prima turta energetica-proteica(de regula1-15 feb)...daca mai am la ceee :idea: la felul cum arata stupii in ac an la mine dar si la alti stupari(f putina albina fata de alti ani) 8-) si v-a trebuii intervenit daca vrem sa mai scotem ceva la primavara si cu ce pleca in pastoral:idea: ...Spor-G.M :!:
gica.mosu

Mesajde Adi Hodis » 24 Noi 2016, 07:38

gica.mosu scrie: ...
Eu am scris in MS mele ca fac impachetarea finala dupa 1 dec in functie de vreme....am facut pe 10 oct aranjare cuib+df+polistiren in dreapta cuibului si acum dupa aprox40 de zile la multi dintre ei a trebuit sa mai scot din rame,sa fac unificari sa bag doi in lada....Pana atunci nici vb de maeu...ii tin cu fundul gool=atan'fund si apoi le pun "PANPARSI"...iar de restrans la prima turta energetica-proteica(de regula1-15 feb)...daca mai am la ceee :idea: la felul cum arata stupii in ac an la mine dar si la alti stupari(f putina albina fata de alti ani) 8-) si v-a trebuii intervenit daca vrem sa mai scotem ceva la primavara si cu ce pleca in pastoral:idea: ...Spor-G.M :!:

Care sant cauzele ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gica.mosu » 24 Noi 2016, 09:19

...Cuzele.....? Paaai am scris im MS 1 din ultima fila -stimularea de la A laZ....La 3 din stupii martori ne stimulati in aug-sept,mai am 3-4rame cu albini =aprox cati 1kg de albine :mrgreen:(ii voi baga 2 in stup) ...le-am dat tratamente(10 in acest an -5 aug -sept-oct :idea: ) la fel si.....Bine stau cu roii care au fost 2-3 in lada=stup si cei cari or avut spatiu pt ouat=rame inchise la culoare si la timp(am facut acele egalari intre "bogati" si "saraci"...si arata binee,chiar daca au trcut prin acea vreme rece in prima decada a lui aug cand majoritatea au canibalizat toooot puietul neacoperit si unii au incetat ponta :mrgreen:P.S- nu exclud ca si VF sa nu fi fost bun( concentratiea corecta...doar o ipoteza) dar am dat ac tratament la ta'ti+scabatox.... deci :(
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR