gica.mosu scrie:Valabil pt GIGIEU si pt f muuuulti dintre noi.....Citeste topic-pozitie ghem la aceasta data fila6 si vedeti cum face apicultorul din BV(merita citit=recitit tot topicul)...Mai nou acum la aranjare cuib( eu fac asa)rama 1-3-5-7 au 2,5-3kg de miere iar 2-4-6 mai putina pt a lasa loc unde albina isi faci ghemul(astea in functie de nr rame/kg albina)...Aveti si topic iernarea a 2 fam in stup orizontal(alegeti ce va cade bine ,si daaaa, Arhimede in legea 2...".un corp scufundat intr-un lichid degaja un volum=cu masa lui"...polistirenului dupa DF (st cu fund plin)deciziea va aprtine tot d-v Iar la cei cu AV nu e cazul...Cat despre cand =cate tratamente dam+ perioada...daca la st cu fund AV e mai simpla tb(tabla ce se verifica=vede f usor)va recomand sa puneti la 2-3 stupi cu fund plin o foaie de control unsa cu margarina=grasime(asta la stupi diferiti)si dupa nr de "indivizi" cazuti mai dati s-au nuP.S-Gigieu,personal nu as lasa rame in cuib mai multe de cat cele acoperite de albina si nici gauri nu as da in rame(loc pt botci) ,iar dinamica ghem e de jos in sus si doar o perioada de vreme buna =permite si "evadarea"lor pe orizontala
Spor la ta'ti-G.M
gigieu scrie: ce rau fac 1,2,3rame in plus in cuib cu toata mierea capacita?(repet,toata capacita)
gica.mosu scrie:
Asa fac eu impachetarea(dupa care pun podisor monobloc cu sita pe mijloc +o paturica si un ziear)...iar la cei pe 3-4 rame cu "goanga" ii pun cate 2 in stup de 12-16rami......P.S poza este facuta in decembrie 2015 la 4*....
Bambucha scrie:gica.mosu scrie:
Asa fac eu impachetarea(dupa care pun podisor monobloc cu sita pe mijloc +o paturica si un ziear)...iar la cei pe 3-4 rame cu "goanga" ii pun cate 2 in stup de 12-16rami......P.S poza este facuta in decembrie 2015 la 4*....
Foarte bine mosu Gica, tare sunt curios cum iese tara de stupari cu familiile in primavara. Eu cred ca va da salcamul in 2017 dar nu va fi albina! Iarna a inceput cum trebuie si m-as bucura sa o tina tot asa sa putem simti si noi ulterior primavara adevarata cu nectar.
Apropo, eu tin stupii pana in martie la maieuD-abia de acolo incepe sa ma preocupe puietul si infofolirea lor. Ca procedez sau nu bine, raspunsul vine in mai.
Iernare placuta!
cucubau scrie:Modul cum evolueaza o familie de albine in perioada de iernare depinde foarte mult de stilul si priceperea apicultorului.
Sunt apicultori care reusesc sa treaca peste iarna familii mici fara surprize , si in continuare acele familii sa devina familii normale , si tot atat de bine sunt alti care reusesc ca dintr-o familie super dezvoltata sa scoata in primavara una mai micuta.
gica.mosu scrie: ...
Eu am scris in MS mele ca fac impachetarea finala dupa 1 dec in functie de vreme....am facut pe 10 oct aranjare cuib+df+polistiren in dreapta cuibului si acum dupa aprox40 de zile la multi dintre ei a trebuit sa mai scot din rame,sa fac unificari sa bag doi in lada....Pana atunci nici vb de maeu...ii tin cu fundul gool=atan'fund si apoi le pun "PANPARSI"...iar de restrans la prima turta energetica-proteica(de regula1-15 feb)...daca mai am la ceeela felul cum arata stupii in ac an la mine dar si la alti stupari(f putina albina fata de alti ani) 8-) si v-a trebuii intervenit daca vrem sa mai scotem ceva la primavara si cu ce pleca in pastoral:idea: ...Spor-G.M
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 47 vizitatori