Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde teinegru64 » 10 Dec 2016, 23:11

FlorinPlopsoru scrie:
Arhivistu scrie:Cam multa albina moarta pe fundul stupului pt vremea asta,la voi cum e? :?

Am tras pana in zece albine azi. Se anunțau 14 grade,am crezut ca văd un zbor de curăție. Au fost doar 12 pt puțin timp. Au scos nasul afara,dar timid.

Fericitule...Multi isi doresc sa aiba albina moarta pe fundul stupului.
Dar.....majoritatea au albina moarta pe ...peretii stupului.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Shrek » 10 Dec 2016, 23:21

Sau in rame........
Shrek

Mesajde FlorinPlopsoru » 10 Dec 2016, 23:36

Shrek scrie:Sau in rame........

In afara de lipsa hrana,ce motiv au sa moara in rame si sa nu cada pe fundul stupului?
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde FlorinPlopsoru » 10 Dec 2016, 23:41

Sau e momeala pt ,,gâște,, sa dea o fuga sa zgârme in stupi sa vada daca are albina moarta pe pereții stupului sau in rame? Daca le zgandarim acum ,ne am fu...t in ele de albine.

PS: cui ii mor albinele de foame ,sa isi ia capre....alea tipa!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde filip » 10 Dec 2016, 23:48

FlorinPlopsoru scrie:Sau e momeala pt ,,gâște,, sa dea o fuga sa zgârme in stupi sa vada daca are albina moarta pe pereții stupului sau in rame? Daca le zgandarim acum ,ne am fu...t in ele de albine.

https://www.youtube.com/watch?v=zFLNsKfzdPM&t=10s
Exista apicultori care au dat pana acum 2 kg de turta pe fam.
A aparut rasa ”EMO”,astea nu stiu de iarna si danseaza in continu........... :lol:
filip

Mesajde Shrek » 10 Dec 2016, 23:52

In afara de lipsa hrana,ce motiv au sa moara in rame si sa nu cada pe fundul stupului?[/quote]
Pai io stiu!? Cauta si tu prin carti, alea cu bolile albinelor! Hai ca la împachetare, stiu ca nu iti place sa citesti,ca acolo este despre marmote, da` la bolile albinelor ar trebui sa fii curios. Altfel, dup-un an, doi, primăvara o sa ai numai funduri pline cu....... albine moarte si stupi goi!
PS, Momeala nu este pentru gâște, e pentru fazani!Pentru gâște este orzu` si nu se strica!
Shrek

Mesajde FlorinPlopsoru » 10 Dec 2016, 23:54

filip scrie:
FlorinPlopsoru scrie:Sau e momeala pt ,,gâște,, sa dea o fuga sa zgârme in stupi sa vada daca are albina moarta pe pereții stupului sau in rame? Daca le zgandarim acum ,ne am fu...t in ele de albine.

https://www.youtube.com/watch?v=zFLNsKfzdPM&t=10s
Exista apicultori care au dat pana acum 2 kg de turta pe fam.
A aparut rasa ”EMO”,astea nu stiu de iarna si danseaza in continu........... :lol:

Am vazut multă albina sus. Sa i traiasca!!! Am reținut faptul ca administra turte cu polen si vitamine! Nu e cam devreme pt proteina? E bine sau e rau ce face domnul?
FlorinPlopsoru

Mesajde FlorinPlopsoru » 10 Dec 2016, 23:59

Shrek scrie:In afara de lipsa hrana,ce motiv au sa moara in rame si sa nu cada pe fundul stupului?

Pai io stiu!? Cauta si tu prin carti, alea cu bolile albinelor! Hai ca la împachetare, stiu ca nu iti place sa citesti,ca acolo este despre marmote, da` la bolile albinelor ar trebui sa fii curios. Altfel, dup-un an, doi, primăvara o sa ai numai funduri pline cu....... albine moarte si stupi goi!
PS, Momeala nu este pentru gâște, e pentru fazani!Pentru gâște este orzu` si nu se strica![/quote]

Am fost inteles gresit. Am citat pe cineva,si era citatul prea mare si am sters din el,dar nu a mai ramas hașurat si nu se face distincție bine intre ce am citat si ce am scris eu. Tocmai ca citesc.. am pus si niște poze pt comparație intre doi autori,pt a asculta si parerea dv.chiar acum iau bolile albinelor si caut,daca nu binevoiți...
FlorinPlopsoru

Mesajde FlorinPlopsoru » 11 Dec 2016, 00:03

gogutza scrie:
peterneamt scrie:
FlorinPlopsoru scrie:
gica.mosu scrie:...Cu 35 ani in urma tatuca impacheta stupii gen fig-13b(bilateral)...l-am intrbat de ce asa"pt ca sa aiba loc ghemul (jos-central pe celule libere...) ca in caz de ierni grele -timpurii sa nu prinda f multa albina in coaja inferioara ...iar pe tip mai caldut albina cara mierea din ext spre interior=la margina puietului :idea: si cand ghemul ajunge sus le pun o punga s-au o raman'cap.."...si nu avea probleme..dar ierna supii pe 3-kg de albini(7-8rame) nu mate lesinate ca nooooi in ultimii ani... 8-)Cum fac eu ....am vb si cu alti albinari...majoritatea org cuib....bilateral-central gen1-3-5-7 cu miere mai multa iar2-4-6 si-si(ca in fig-3a) pt a lasa loc albinei sa-si org ghemul unde crede=doreste in functie de temperatura de afara...Spor -G.M :!:

Hac! Eu cu cine votez? .....dupa cine ma iau? Dupa Antonescu,Malaiu sau practica colegilor? Ca in momentul acesta sunt derutat! Nu ca as mai putea sa fac ceva.... :lol:

Spre norocul nostru albinele, in majoritatea cazurilor, isi organizeaza singure cuibul . Rolul nostru este sa intervenim doar la stupii unde este necesar sa ajutam....... :D

Eu nu citesc prin cărți împachetarea ca ma învață ele. Adică: pe toamna reduc 1-2 rame din stup si bag hrănitorul. ale încep sa tragă pe siropul ca după afara anii ăștia n-au prea avut si isi fac rezervele. Atunci intervin ușurel punând 2 rame complete pe laterale si schimbând din cele centrale astfel încât adunarea generala sa fie undeva in mijloc. verific sa n-am rama goala fără coronița in adunătura asta si cam atât. Ce am observat este ca la vremea asta 1/2 decembrie, ghemul chiar daca a terminat centru se muta greu spre ramele cu miere si atunci ii trag o turta peste el doar ca sa ma asigur ca au tot ce le trebuie. In ianuarie / februarie la o fereastra verificam completam turta cu una noua / de mai buna calitate / si urmărim de începerea pontei. Daca am găsit ou / larvos pe vreuna din rame strangem foarte bine cuibul eventual rama dupa cea marginasa daca nu are musca dupa diafragma, urmand s-o reintroducem la popularea de primavara. Si nu mai deranjam albina dac a are hrana stie ea ce trebuie facut sa fie bine. eventual stimulări graduale cu sirop cand vremea o permite / fara un deranj prea mare.

Despre asta era vb ,inițial.am sters din el si s a inteles ce s a inteles...eu am zis sa nu incarc topicul,dar se pare ca deja o fac....
FlorinPlopsoru

Mesajde Arhivistu » 11 Dec 2016, 08:09

teinegru64 scrie:
FlorinPlopsoru scrie:
Arhivistu scrie:Cam multa albina moarta pe fundul stupului pt vremea asta,la voi cum e? :?

Am tras pana in zece albine azi. Se anunțau 14 grade,am crezut ca văd un zbor de curăție. Au fost doar 12 pt puțin timp. Au scos nasul afara,dar timid.

Fericitule...Multi isi doresc sa aiba albina moarta pe fundul stupului.
Dar.....majoritatea au albina moarta pe ...peretii stupului.

Da,dar cand deja e multa pe fundul stupului nu-i de bine :oops:
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde gica.mosu » 11 Dec 2016, 09:29

...Ieri ,am mutat 2 st cu 4 respectiv 5rame in lada cu 2 urdinise(8* afara)...pe fundul lazii am gasit 10-15 albine moarte....normal, zic eu :shock: dar cand e multa=1 pahar s-au mai mult :mrgreen: atunci tb sa ne punem acele intrbari...DE CE si sa ne aducim aminte de cum=in ce fel am org cuibul=impachtat,ce hrana=cata am lasat..., ;) P.S-cei care stiti ca mai sunt pb in fam dv,interveniti=profitati de ac 2-3 zile cu vreme mai caldutaaaa ca dupa aia vini iarna cu adevarat(multi dintre voi o sa o tineti minte ,veti videa-sper sa ma'nsel eu)...Spor-G.M si, 2 poze...sa faceti si voi la fel.....cari vreti=aveti in ce :idea:
Fişiere ataşate
20161205_161425.jpg
20161205_161312.jpg
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde vulpea » 11 Dec 2016, 13:43

G.M,ca sa fiu pricinos : care-i rolul cataroaelor ? e prea multa albina si zboara capacul ?? PS.poate esti 'dragut' si tot zici ca e 'cald',fa-le si o poza de sus = impachetare ,DAR FARA CAPAC se intelege ,stima !.
vulpea

Mesajde gica.mosu » 11 Dec 2016, 16:29

Da,au rol de orientare...si cauciucurile sunt adapatoare provizorii(au asezate plutitoare'nele) pt toamna tarziu=primavara devreme cand datorita temp sub 0* noapte ingheata apa in adapator si pocnesc bidonul-caneaua din bronz(am patit-o).... si nu vreau sa se repete :shock: Am poze cu stupi 2 in unul de 12r=identici de anul trecut....anul ac ta't la fel i-am aranjat :idea: .Cuuu aceiasi STIMA ;)
Fişiere ataşate
IMG_0157.jpg
IMG_0159.jpg
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde FlorinPlopsoru » 11 Dec 2016, 18:51

Shrek scrie:Sau in rame........

Căutai cat cautai si tot nu am găsit! Motivul pt care poti găsi albinele moarte in rame sau pe peretele stupului. Am zis lipsa hrana ,infestare cu acarieni,woody sau varroa,sau ceva puiet si ....tot lipsa hrana,sa zicem ca a murit la ,,clocit,,. Restul bolilor care afectează pe timp de iarna sunt însoțite de pete de diaree de diferite culori dar nu se menționează ca mor pe rama sau pe pereții stupului,si nici nu cred ca nu cad in nr considerabil pe fundul stupului încât sa te trezești cu ele înțepenite... daca aveți un pic de bunăvoința sa imi spuneti,care ar mai fi un motiv,v as fi recunoscător ! Pt a nu crea iar confuzie...nu ma confrunt cu situația prezentată mai sus!!
FlorinPlopsoru

Mesajde filip » 11 Dec 2016, 18:54

Albina mai crapa si pe puiet.Azi am vazut poze pe facebook cu ninfe albe scoase la urdinis de catre albine.
Ori daca le prinde un frig pe puiet acolo crapa.Puiet mort= boli.......
filip

Mesajde FlorinPlopsoru » 11 Dec 2016, 19:00

filip scrie:Albina mai crapa si pe puiet.Azi am vazut poze pe facebook cu ninfe albe scoase la urdinis de catre albine.
Ori daca le prinde un frig pe puiet acolo crapa.Puiet mort= boli.......

Mai e posibil sa aibă puiet la vremea asta?
FlorinPlopsoru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR