filip scrie:Hunbee scrie:Pe alt topic kovacs spunea de apatia majoritatii, care nu traieste din apicultura deci e putin motivata sa faca presiuni.
Poate aici e buba.
Alte domenii agricole sunt reprezentate de asociatii profesionale ( porci, vaci, gaini, etc) formate din membrii care din asta traiesc.
La noi in apicultura e diferit. Si de aici indiferenta aparenta.
Se simte nevoia unei reprezentari ale profesionistilor.
Asa si.....
Imi spui si mie cum faci delimitarile dintre profesionisti si amatori?
Apicultorii amatori in interiorul localitatilor si profesionistii in exteriorul lor?
Era o lege in care se spunea ca exploatatiile trebuie sa fie la minim 1km de ultima locuinta.
Hai sa mai complicam putin apicultura romaneasca...........
Asocierea e libera.
La nivel de asociatii, interesele celor cativa apicultori care traiesc din apicultura, sunt sistematic marginalizate, neascultate fiind minoritari, iar majoritatea, este redus la tacere cu sintagma: nu fiti nemultumiti, s-a dat putin, da e mai bine decat nimic, oricum banii astia sunt ceva gratis...mai un varachet, 2 sticle de protofil. Unii nu stiu nici unde este asociatia. Respectul meu pentru toata lumea, dar trebuie sa facem un pas inainte.
Daca interesele mele, si ale dvs nu coincid, asta nu inseamna ca trebuie sa fim suparati, dar nici nu este productiv, ca nu putem ajunge la numitor comun, nici aici, nici in interiorul asociatiilor.
Legat de delimitare...
Veniturile mele sunt preponderent din apicultura, nu lucrez in alta parte, nu am pensie, nici diferite ajutoare de stat. Si am destule familii...si le iubesc, ca dvs.
Daca e un an, in care cheltui mai mult cu albinele, decat obtin din vanzarea produselor am o mare problema. Miza e mare,.
Multa discutie in contradictoriu e in zadar, mai bine sa ne gasim cei care vorbim aceeasi limba si sa actionam! Implicit si dvs.
Dealtfel, s-a stabilit demult demarcatia intre apicultura hobby si cel profesional. La nivel de comisie europeana.
Delimitarea s-a facut la 150 de familii. Se poate comenta mult, dar se pare ca acest numar reuseste sa demarce cel mai bine interesele, obiectivele diferite in apicultura.
Oricum, fiecare din noi stim exact in care categorie ne aflam, problema apare cand nu acceptam diferentele dintre noi.
Asta cu interiorul satului, in afara satului, e ceva ce nu pot comenta. Nu vad relevanta aici.
Dealtfel albinele mele sunt in afara satului, dar acolo, siguranta costa, si tot din miere trebuie acoperita.
In 2014 au disparut 9 familii, anul trecut o familie, anul acesta au fost luate ramele din 2 lazi.
Poate noi cei care suntem in afara localitatilor ar trebuie sa primim subventionat sisteme de alarma... Ma gandesc, Dvs nu sunteti de acord.
Respecte...