Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde filip » 11 Dec 2016, 19:09

FlorinPlopsoru scrie:
filip scrie:Albina mai crapa si pe puiet.Azi am vazut poze pe facebook cu ninfe albe scoase la urdinis de catre albine.
Ori daca le prinde un frig pe puiet acolo crapa.Puiet mort= boli.......

Mai e posibil sa aibă puiet la vremea asta?

https://www.youtube.com/watch?v=vf4QZTEZVGU
Fa un calcul 19 Noe puiet larvar.............21 zile ciclul albinei.
Multi au dat a doua turta deci 2 KG de hrana proteica.
Asa se face pasul spre dezastru...........
filip

Mesajde FlorinPlopsoru » 11 Dec 2016, 19:51

filip scrie:
FlorinPlopsoru scrie:
filip scrie:Albina mai crapa si pe puiet.Azi am vazut poze pe facebook cu ninfe albe scoase la urdinis de catre albine.
Ori daca le prinde un frig pe puiet acolo crapa.Puiet mort= boli.......

Mai e posibil sa aibă puiet la vremea asta?

https://www.youtube.com/watch?v=vf4QZTEZVGU
Fa un calcul 19 Noe puiet larvar.............21 zile ciclul albinei.
Multi au dat a doua turta deci 2 KG de hrana proteica.
Asa se face pasul spre dezastru...........

Si totusi are multe familii! Doar nu le a cumpărat acum. Multe acțiuni pe care le am vazut in film sunt contraindicate. Si totusi ,de ce le face? Si cum nu a dat ,,boala ,, in ele pana acum? Sa umbli in cuiburi ca vara,cuiburi nestranse,puiet . De ce la el nu se intampla nimic si la alții da?!
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde filip » 11 Dec 2016, 19:59

O rasa adaptata zonei stie ca vine iarna...........
Probabil ca la prima impachetare a stupului in la inceputul lunii oct,era totul OK.Atat populatia de albine cat si cantitatea de miere.Altfel nu ar fi asa socat de cantitatea de puiet.
Important in apicultura sunt RASA,MASA ,CASA ,Tratament.
Cine nu are cele 4 componente...........e cu semnul intrebarii in primavara.
filip

Mesajde balu » 11 Dec 2016, 20:14

F multe albine moarte in fata stupilor, si peste o suta, de obicei erau mai putine dupa zbor de curatire
am vazut si un varooa pe o albina, parca le-as da un acid oxalic, dar de-ala n-am!
balu

Mesajde balasbebe » 11 Dec 2016, 20:24

Azi am reusit si eu un tratament la albine. Maine ma duc sa vad rezultatul.
balasbebe

Mesajde jiji » 11 Dec 2016, 21:27

va salut , pe la voi se intampla sa se depopuleze stupii din perioada asta?
tratamentele sant facute , miere o gramada, din ce am mai discutat si cu alti apicultori ar spune ca este de vina mierea de floarea soarelui contaminata, mentionez ca si la fs am avut depopulari.
jiji

Mesajde kiloz » 11 Dec 2016, 21:51

Ai stors mierea de floare sau iernezi pe el.daca da e-simplu ai si raspunsul la intrebare.Daca nu este mai complicat,dar undeva se poate explica,sau adunat motivele rezultind din complexitatea anului.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Hunbee » 11 Dec 2016, 21:55

Depopulari sunt dar cred ca e albina batrana sau slabita.
Slabita de la ce, sunt multe variante. Cert e ca lipsa de cules din toamna sau hranirile neinvertite sigur nu ajuta la longevitate. In unele cazuri e si un cumul de factori. Expuse sunt stupine din zonele intens chimizate.
As fi curios cum sta nosema fata de alti ani.
Hunbee

Mesajde csaa » 12 Dec 2016, 00:41

Am intalnit o situatia...ciudata azi. Am verificat cateva familii profitand de vremea f. buna, iar la una dintre ele am gasit trantori...destul de multi. Mai mici decat cei din sezonul activ, de marimea albinelor lucratoare. Familia aia consumase si foarte multa miere, din cinci rame cu miere mai ramasesera cam doua si jumatate.
Cumva matca s-a trantorit??
csaa

Mesajde filip » 12 Dec 2016, 01:17

csaa scrie:Am intalnit o situatia...ciudata azi. Am verificat cateva familii profitand de vremea f. buna, iar la una dintre ele am gasit trantori...destul de multi. Mai mici decat cei din sezonul activ, de marimea albinelor lucratoare. Familia aia consumase si foarte multa miere, din cinci rame cu miere mai ramasesera cam doua si jumatate.

Cantitatea de albine e aceiasi ca la impachetare ori a crescut?
Regina e una tanara ori mai batrana?
Anul acesta am gasit si eu trantori in unele fam la impachetarea din octombrie.
La una din fam am gasit doua regine,stiam ca a fost o schimbare linistita si am vazut in august pontand ambele matci.Nu ma asteptam sa le gasesc pe amandoua in noiembrie.Deci 2016 un an atipic apicolllll.
filip

Mesajde tinumaftei » 12 Dec 2016, 01:35

csaa scrie:Am intalnit o situatia...ciudata azi. Am verificat cateva familii profitand de vremea f. buna, iar la una dintre ele am gasit trantori...destul de multi. Mai mici decat cei din sezonul activ, de marimea albinelor lucratoare. Familia aia consumase si foarte multa miere, din cinci rame cu miere mai ramasesera cam doua si jumatate.

Acolo nu e de mult timp matca.
tinumaftei

Mesajde csaa » 12 Dec 2016, 14:07

La 01.10 avea 6,5 rame de miere si 1/4 puiet. Am mai scos cam o rama de miere, asa ca au ramas cam 5,5 rame. Albina este cam tot atata cata era la ultima verificare.
Tot la lipsa matcii m-am gandit si eu cand am vazut cat au mancat.
csaa

Mesajde tiih » 12 Dec 2016, 14:18

csaa scrie:La 01.10 avea 6,5 rame de miere si 1/4 puiet. Am mai scos cam o rama de miere, asa ca au ramas cam 5,5 rame. Albina este cam tot atata cata era la ultima verificare.
Tot la lipsa matcii m-am gandit si eu cand am vazut cat au mancat.

Crezi ca fara matca albinele incep sa se "ghiftuieasca"????....fara matca apararea cuibului e dezorganizata,viespile sau alte albine hoate ataca aproape fara nici o rezistenta.....in zilele mai caldute...furtisag linistit....etc....
tiih

Mesajde csaa » 12 Dec 2016, 14:35

Fara matca nu se mai organizeaza, nu se strang in ghem (ciudat, acum o saptamana erau stranse f. frumos), nu conserva caldura si, in consecinta, trebuie sa manance mai mult pentru a se incalzi.
P.S. - zic eu
csaa

Mesajde kovacslg » 12 Dec 2016, 16:15

Ieri, 11 dec la albine... erau 2 grade, dar f putin timp, la umbra pamantul a ramas inghetat.
E frig de 2 saptamani, adica ziua temperaturile sunt preponderent negative.
Am avut mana, cules tarziu, insemnand pana la sfirsitul lunii aug. Am extras cat am putut(6kg m), primul tratament in 23 aug, rezultat: familii mai afectate de paduchi (cu toate cele). Mana este ceva constant la mine...
Familiile ocupa 5-6 intervale in medie, adica 6-7 rame. Ghemul este pana la mijlocul ramelor, lipit pe peretele din fata a stupului.
Anul trecut familiile erau pe 7-8 intervale, cu ghemul ocupand 3/4 din lungimea ramelor.
Toate astea in conditiile unui ghem strans la maxim.
Fişiere ataşate
WP_20161211_008.jpg
zapada nu s-a topit...
WP_20161211_002.jpg
se vede in sertar pozitia ghemului si consumul familiei
kovacslg

Mesajde kovacslg » 12 Dec 2016, 16:23

Impachetarea este sumara, este o zona umeda, dupa ani de zile, si multe incercari am ajuns la concluzia, ca de condens pot scapa doar, impachetand astfel familiile.

Dupa ce apare puietul dupa 1 feb, strang cat pot de tare, si mai pun ceva peste.
La stupii verticali am si folie partial acoperitoare, acoperit cu sac din iuta, si un carton.
Fişiere ataşate
WP_20161211_014.jpg
WP_20161211_012.jpg
kovacslg

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR