Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde kovacslg » 12 Dec 2016, 16:32

Cateva poze cu familiile de albine in data de 3 martie 2016...
Diferenta e mare intre cum au intrat anul trecut in iarna si cum se prezinta acum.
Insa, ce am vazut si auzit, privind depopularile, problemele cu paduchi, sunt impacat.
Fişiere ataşate
WP_20160303_011.jpg
WP_20160303_001.jpg
kovacslg

Mesajde Hunbee » 12 Dec 2016, 18:42

Confirm si eu scaderea ramelor ocupate fata de anul trecut. Exact situatia relatata de tine. Si ghemul pare mai mic semn ca nu o sa avem roit devreme in aprilie. :)
Hunbee

Mesajde mellis » 12 Dec 2016, 19:15

Daca privim partea buna - o sa fie salcam bun la anu..parca asa era..cand sunt albine nu e salcam, cand este - nu sunt albine...
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde jiji » 12 Dec 2016, 20:56

da , am lasat miere de fs in stupi , nu am facut completare numai stimulare , om vedea ce o fi .
jiji

Mesajde danmirea » 12 Dec 2016, 21:27

mortalitati exista peste tot, depinde de numarul lor....

la mine sunt scoase afara 20-50 de albine ...dar treaba nu e unforma, la unii sunt doar 2-3...

Legat de iernarea pe miere de floare....cand spuneam ca scot toata mierea si apoi le dau cate 15 kg de sirop unii imi ziceau ca nu e bine.....

la cum e tratata acum floarea soarelui nu avem alte solutii...
Singura miere care cred eu ca ar fi buna de iernat e salcamul...si ghici ce? nu le-ar fi ajuns 7 kg sa treaca iarna :)

apoi cu 7 kg de salcam 7x25=175 ron....cumpar cel putin 58 de kg de sirop....sirop care nu cristalizeaza si e numai bun de iernat.
Sa dea Domnul sa fie salcam la anu' ca familiile le incropim noi cumva.

Numai bine va doresc !

Apropo, scoaterea integrala a mierii din cuiburi nu stiu cum e posibil sa o faci cu rama 1/1. Cu MER ul e simplu, ii las pe un singur cat, raman doar ramele cu puiet, daca mai au ceva coronite, dupa vreo 10 zile sigur manca tot..dupa care le pun un cat in cap si incep hranirile.
danmirea

Mesajde stroe » 12 Dec 2016, 22:36

filip scrie:
FlorinPlopsoru scrie:Sau e momeala pt ,,gâște,, sa dea o fuga sa zgârme in stupi sa vada daca are albina moarta pe pereții stupului sau in rame? Daca le zgandarim acum ,ne am fu...t in ele de albine.

PS: cui ii mor albinele de foame ,sa isi ia capre....alea tipa!!!

https://www.youtube.com/watch?v=zFLNsKfzdPM&t=10s
Exista apicultori care au dat pana acum 2 kg de turta pe fam.
A aparut rasa ”EMO”,astea nu stiu de iarna si danseaza in continu........... :lol:

Exagerezi .
Nu puteau consuma pana acum doua kg de turta.
stroe

Mesajde filip » 12 Dec 2016, 22:43

Nu exagerez de loc .
Cred ca fenomenul e la cei care au Regine care nu percep iarna.
Ai aici un exemplu deja turta e gata si apicultorul scuipa a paguba.
https://www.youtube.com/watch?v=zFLNsKfzdPM
filip

Mesajde kovacslg » 12 Dec 2016, 22:53

Sunt multe pana la salcam.
In zonele de acces din Cluj - Valea l Mihai, Sacaseni, Carei, Voivodeni, Aghires etc de multi ani salcamul e f slab. Sau cel putin nu am vazut in jurul meu...
In 2014 familie pe 15 rame cara puietul afara, in padurea de salcam...
M ar bucura sa ma contrazica cineva.
kovacslg

Mesajde FlorinPlopsoru » 12 Dec 2016, 23:08

stroe scrie:
filip scrie:
FlorinPlopsoru scrie:Sau e momeala pt ,,gâște,, sa dea o fuga sa zgârme in stupi sa vada daca are albina moarta pe pereții stupului sau in rame? Daca le zgandarim acum ,ne am fu...t in ele de albine.

A aparut rasa ”EMO”,astea nu stiu de iarna si danseaza in continu........... :lol:

Exagerezi .

Adevarat! Nu consuma 2 kg dar cand temperatura permite,o cara in cuib si eu ,,Gâscanul,, ma bucur ca ,,a luat o,,. Apoi ma panichez si gândesc ca nu au mancare si încep sa zgârm prin cuiburi sa vad. Si cum fetele s au invatat sus la turta nu mai pot sa imi dau seama cata mancare mai au dupa poziția Ghemului si iau rama cu rama ,ca vara. Si ca sa dorm linistit de Crăciun ,mai trântesc una...cu de toate,ca sa aibă...si ma huzuresc cat bine le am facut,ca le si stimulez . In realiate le oblig sa culeagă in miezul iernii si stim ca secretul longevitatiii Albinei de iernare e faptul ca a facut ,ranza,, destula in toamna si ca o ,,freacă ,, prin stup majoritatea timpului,cu excepția timpului cand ,,baga lemne,, impreuna cu degajarea de ,,chiriași,, gen varroa sau șoricei. Si de aici rezulta doua lucruri: ori ai in primavara familii de faci producție record la ghiocei si la rapița stai mai mult prin pomi decat in stupina( dar asta daca esti asa de norocos încât se merita sa te lasi de albine si sa joci la loto) ori,cel mai probabil la schimbul de generații ,in primavara iti cad albinele ca MiG-urile armatei romane, si te trezești cu cinci albine pe doua rame. Si atunci,in loc sa strângi cuibul,mai bagi o proteica si ii dai rama la ouat sau de ce nu,la clădit.. ,, sa aibă de lucru,si poate ai noroc de ceva zile calde si iti oua. Atunci sa te tii,cand va raci acel puiet. E varos? E LE? E LA(ferasaca Dumnezeu)? E PVC? Da i siroape,dai cu oxi si hai in pastoral.de bine de rau isi revin nițel,si ai speranța pt la anu,si esti bucuros ca ai scăpat ,dar la toamna....sa vezi turte ce le dau si mai pun si trei filme pe fb,ca e la moda. Nu m am referit la o persoana anume si tot ce am scris mai sus se încadrează la categoria ,,asa nu,, . Tot ce stiu ,stiu de la voi....Stima
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde stroe » 12 Dec 2016, 23:32

FlorinPlopsoru scrie:
stroe scrie:
filip scrie:

Exagerezi .

Adevarat! Nu consuma 2 kg dar cand temperatura permite,o cara in cuib si eu ,,Gâscanul,, ma bucur ca ,,a luat o,,. Apoi ma panichez si gândesc ca nu au mancare si încep sa zgârm prin cuiburi sa vad. Si cum fetele s au invatat sus la turta nu mai pot sa imi dau seama cata mancare mai au dupa poziția Ghemului si iau rama cu rama ,ca vara. Si ca sa dorm linistit de Crăciun ,mai trântesc una...cu de toate,ca sa aibă...si ma huzuresc cat bine le am facut,ca le si stimulez . In realiate le oblig sa culeagă in miezul iernii si stim ca secretul longevitatiii Albinei de iernare e faptul ca a facut ,ranza,, destula in toamna si ca o ,,freacă ,, prin stup majoritatea timpului,cu excepția timpului cand ,,baga lemne,, impreuna cu degajarea de ,,chiriași,, gen varroa sau șoricei. Si de aici rezulta doua lucruri: ori ai in primavara familii de faci producție record la ghiocei si la rapița stai mai mult prin pomi decat in stupina( dar asta daca esti asa de norocos încât se merita sa te lasi de albine si sa joci la loto) ori,cel mai probabil la schimbul de generații ,in primavara iti cad albinele ca MiG-urile armatei romane, si te trezești cu cinci albine pe doua rame. Si atunci,in loc sa strângi cuibul,mai bagi o proteica si ii dai rama la ouat sau de ce nu,la clădit.. ,, sa aibă de lucru,si poate ai noroc de ceva zile calde si iti oua. Atunci sa te tii,cand va raci acel puiet. E varos? E LE? E LA(ferasaca Dumnezeu)? E PVC? Da i siroape,dai cu oxi si hai in pastoral.de bine de rau isi revin nițel,si ai speranța pt la anu,si esti bucuros ca ai scăpat ,dar la toamna....sa vezi turte ce le dau si mai pun si trei filme pe fb,ca e la moda. Nu m am referit la o persoana anume si tot ce am scris mai sus se încadrează la categoria ,,asa nu,, . Tot ce stiu ,stiu de la voi....Stima

Si tu exagerezi. Nu sunt motive pentru turta la ora asta . Poate in februarie.
stroe

Mesajde FlorinPlopsoru » 12 Dec 2016, 23:57

Normal ca nu sunt motive pt turta la ora asta! Dar de exagerat nu exagerez decat in exprimare. Problema e ca stiu doi apicultori care sunt la a doua turta,care fac varachet doar daca vad ei păduchi pe albine si care nu au auzit de protofil... problema e ca ma întâlnesc cu ei in pastoral :oops:
FlorinPlopsoru

Mesajde gica.mosu » 13 Dec 2016, 08:39

...Fl Plopsoru scrie: tot ce-am scris stiu de la voi....Pai da,aveti dreptate...si vad ca stiti selecta la ASA NUUUU :idea: si, la o parte din ele le stiti raspunsurile,gen de ce mor albinele unele pe marginea stupului ;) Am vz si eu filmuletele lui nea" DINICA"..cred ca-i frate cu raposatul actoor,de are =face=arata si la altii asa ceva...pai cum bre neica!?!!! de ce asa.....ce ai mata in stup si cu "LARVOS" eu le dau la curatat si la fiert...Ieri am fost la un "apicultor " din zona=sa-i aranzez pt iarna...i-si cumparase omul(ficiorul venit in vara din Anglia,5 stupi gen3in1 made" UXU" la 100e/buc de pe la CLUUUUJ) fara sa ma'ntrebe...si i-a mutat-vara vreo 11 stupi in ei apoooooi,i-a mutat in oct la 150 m de vatra(inundabila)mai sus pi deal,si dai cu sirop tarziu si dai cu turte'n cap :mrgreen: .....(intra si astea la-asa nuuu) da,am gasit unul duuuus in lumea celor drepti,avea hrana dar alghina moarta jos=blocase orificiu de trecere /pe sub fundul stupului la urdinisul din fata si cum avea folia peste podisor n-a mai prins lumanarea...Am luat mierea ramasa5r=15kg si am aranjat restul de familii,care se incadrau in "STAS"aprox1'2kg de albine/5-6rame...cauza =am scris mai sus....P.S-Dragilor nu ta't ci videti pe "GOGU=NET",MS gen gogutza al no'st, e bun de pus in practica...uneori se mai CITESTE si prin carti... ca,tine vremea=zona =marchetul cu voi...dar cum ulcica nu mere de multi ori la "FANTANAAA"...mare atentie...mai bini cumparati o carte-manual de apicultura...s-au rugat-l pi "MOS CRACIUN" sa va aduca....daca ARI...prin sac=magazineee :D
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 13 Dec 2016, 11:43

Danmirea scrie:......cumpar ....sirop ca nu cristalizeaza si e numai bun de iernat! Pai,de unde stii....? ai iernat numai pe asa ceva s-au banuiesti doar :?: Eu unul n-as avea curajul sa testez=verific tb asta pe fam mele :shock: si da,daca e in amestec si in ce perioada e dat ,ce fel de api......i este,sunt prea multe de :?:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 13 Dec 2016, 11:58

gica.mosu scrie:Va propun la ta'ti un "test instuctiv-educativ"...DE CEEE :?:
1--propoliseaza albinele din corobana urdinisul,iar noi reglam marimea=dimensiunea urdinisului...
2- de ce propoliseaza albinele intre rame-speteze si podisorul...
3-ce efect au curentii de aer din stup...
4- cand, cum(o punem=asezam) si ce rol are foliea la stupii cu fund plin(efecte-avantaje)....
...Spor la ta'ti si iernare usoara-uscata :idea: P.S-La muuulti ani ROMANI orisiundi va aflati :!:

....Daaaa,si iata si cativa raspunsuri:
1- pt a regla volumul de aer care intra pe urdinis......
2-pt a evita ccurentii de aer"longo-transversali" in foto cei marcati cu negru=daunatori pt fam de albine...
3- cei notati cu rosu si albastru sunt benefici=pt aerisire cuib si eliminarea vaporilor rezultati in fam=stup...cei
cu negru =fac rau...
4- foliea la st cu fund plin se scoate cand albinele nu mai cresc puiet(oct) si se pune la loc in ian-febr...cand matca=fam isi reia activitatea...si pusa cum trebuie,asigura apa necesara pt a creste puiet....In foto aveti un stup cu aerisire'n capac st-dreapta(st de 16 rame=clocitoare pt iernat matci di rez) la cei pi 10 -12 r au aerisire=sita fata+spate :idea:

Din discutiile avute cu mai multi apicultori dintre care si un prof de fizica cu 35 ani de stuparit,am inteles ca impachtare perfecta nu exsista(stieam tb asta,pe pielea mea=verificata) ci doar cat decat uscata=fara umiditate-condens...printr-o dimensionare si impachetare corecta incat temp din stup(diferenta) si temp de afara sa fie cat mai mica sau mai apropiata de ZERO...stupii sa nu fie prea tare infofoliti,liniste si bine'ntales hrana cat tb si de buna calitate=miere adusa de ele!?!!!Foliea pusa'n asa fel ca fanta(indoirea de 2-3cm)sa fie in partea din fata-tip HORN(nicdecum in spateeee) si sa nu fie decat pe ramele care sunt in ghem(nu pe toooot stupul)....Ca'n poza de mai jos a apicultorului din BC...
Fişiere ataşate
P2180428.JPG
20161205_161128.jpg
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 13 Dec 2016, 12:22, modificat 1 dată în total.
gica.mosu

Mesajde FlorinPlopsoru » 13 Dec 2016, 12:21

gica.mosu scrie:Danmirea scrie:......cumpar ....sirop ca nu cristalizeaza si e numai bun de iernat! Pai,de unde stii....? ai iernat numai pe asa ceva s-au banuiesti doar :?: Eu unul n-as avea curajul sa testez=verific tb asta pe fam mele :shock: si da,daca e in amestec si in ce perioada e dat ,ce fel de api......i este,sunt prea multe de :?:

Am avut acum un an un bidon cu sirop,a stat pe prispa toată iarna și nu a dat semne de cristalizare. Cică are aceeași densitate ca și mierea și e și invertit. Vitamine și una alta s ar putea adauga prin el ,dar nu cred ca egalează miere. Știți vb aia ,,la nevoie,mănânci și un pui fript ,, dar așa de bunăvoie nu as avea curaj sa umplu stupul cu el sa trec și iarna....dar dacă o persoana de încredere face asta și ii și ies familiile bine....
FlorinPlopsoru

Mesajde gica.mosu » 13 Dec 2016, 12:27

...Pt cei care aveti stupina in zone joase-camp deschis cu vanturi puternice...iat un mod de a va proteja urdinisul de acestiea....dar sunt ff bune contra zapezii si a pasarilor :idea:
Fişiere ataşate
P2180430.JPG
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 13 Dec 2016, 12:28, modificat 1 dată în total.
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR