Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultorii afectati de calamitati,despagubiti!

Mesajde kovacslg » 12 Dec 2016, 17:52

Hunbee scrie:De simt nevoia de delimitare?
F simplu.am mai povestit. Ma duc la aca. Sedinta.
Octogenari si impartire de medalii catre seniori.bravo lor. Totul e frumos si bine.
Dar alo!!!! Eu dau mierea la 8 lei si o produc cu 9,5!!!
Eu din asta traiesc!!! Daca pot...
Si voi impartiti medalii. Asta merge la asociatia veteranilor.
Avem o criza cronica, scade media de productie, avem mortalitati, scadere pret mondial, e o situatie grava.
Pt Unii.
Altii care au 40 colonii, dau ce produc la 20-30 lei borcanu, si au alte surse de venit nu e criza. Totul e normal la ei. Nu sa schimbat nimic. Mierea e la pretul de anul trecul. Totul e o ok. Deci de ce sa ne agitam atata?
Si au dreptate. Total de acord. Si eu as zice la fel.
Adica asociatia crescatorilor de ovine are probabil in componenta numai ciobani cu a umite prioritati.
Asociatia iubitorilor de oi baltate/mioritice si iubitoare de neam si tara si are alt fel de membrii cu alte prioritati.

Ps.in exemplul de mai sus orice asemanare cu realitatea e pur intamplatoare... :)

Recomand sa reduci numarul de familii la 50.
Nu platesti impozit.
Sa nu produci mai mult 6-7 sute de kg, ca s o poti da cu borcanul
Te linistesti, si faci munca mai relaxat.

A, si inca ceva. Gaseste ti un SERVICIU!
kovacslg

Mesajde Hunbee » 12 Dec 2016, 18:46

Spui ceva. :) posibil sa fie formula castigatoare in conditiile actuale.
Da trebe job la stat unde se rezolva cu chiulitu daca ungi sefu cu niste miere. :)
Hunbee

Mesajde Donbazil » 12 Dec 2016, 20:21

Salut!

Cu riscul sa fiu suduit, atrag atentia unor colegi care inca n-au inteles ca a face parte din orice asociatie nu-i obligatoriu....Cine vrea sa fie in asociatia crescatorilor de ovine, n-are decat....
Noi ne-am invatat cu un "tatuc" care sa ne rezolve problemele.....Nu ne impiedica nimeni sa schimbam ACA, cu orice alta structura asociativa ( unde nici macar nu ne deranjeaza ca boshorogii primesc diplome sau medalii)....
Nu ne impiedica nimeni sa ne strangem intr-o cooperativa, uniune sau federatie - unii au facut-o deja......
Afacerile sunt afaceri si se fac cu marfa si cu bani, restul e hobby....
Eu am incercat si n-am reusit....Nu ne-am pus de acord....Fiecare cu ce are......Am ramas amici.....Altii au incercat, lor le merge.....Asa ca cine vrea trebuie sa incerce si nu sa stea cu mana intinsa "sa i se dea"....
Eu sunt multumit cu putinul pe care mi-l ofera ACA si raman, altii pot cauta alte variante....
Sanatate!
Donbazil

Mesajde Hunbee » 12 Dec 2016, 21:37

Vai Dobazil, nu suduie nimeni. Aveti dreptate.
Ca si cu partidele. Fiecaruia ce i se potriveste.
Nu-ti place aici te muti dincolo. Tot dracul a o sa fie dar macar se numeste altfel si are sigla diferita.
Hunbee

Mesajde kovacslg » 13 Dec 2016, 11:21

Am observat doua opinii majore urmarind comentariile de pe forum.

1 A cere subventie, ajutor de minimis, a sta cu mana intinsa, este de indezirabil.
Alternative: "sa producem mai mult, sa investim din alte surse, sa fim buni profesionisti, sa nu pierdem albine, sa vindem putin si scump..."

2 Opinii, care sustin ca apicultura, ca orice alta ramura a agriculturii ar trebui sa fie identic sustinuta .
Adica, sa se acorde subventie pe fam de albine - echivalentul platilor pe suprafata, minimis in anii slabi ca productii, un pna eficient, posibilitatea cumularii acestora, cu masurile 4.1, 6.1, 6.3 etc.

Pana aceste doua curente vor fi puternic reprezentate, apicultura nu va fi sustinuta. Pentru ca, nu cerem cu glas comun sa fie sustinuta.
Cei din zootehnie, sector vegetal, au reusit sa se grupeze in jurul opiniei, ca au nevoie de finantare. Aceste sectoare se dezvolta vizibil, apicultura ramanand in urma, slab tehnologizata, slab dotata, si cred eu cu productie in scadere abrupta.
kovacslg

Mesajde filip » 13 Dec 2016, 11:26

Corect!
Dar atat timp cat se doreste beneficii doar pentru unii si obligatii pentru toti ,nu se poate ajunge la consens.
filip

Mesajde Hunbee » 13 Dec 2016, 12:38

Stau si ma gandesc la "vocea unita". Adica la cele 300. (Parca zicea cineva) de organizatii apicole.
Si din ce aud si vad majoritatea covarsitoare sunt intreprinderi de accesare a tot ce se poate, pna, fonduri, etc.
Ca cineva sa se ridice deasupra interesului particular sau de haita trebuie ceva ce nu vad niciunde.
Se poate coagula un grup suficient de puternic si hotarat incat sa produca schimbarile necesare?
Realizez ca fondurile pentru infiintare grupuri de producatori a facut un deserviciu. A faramitat reprezentarea si a facuta slaba, irelevanta pt autoritati.
Deci, domnu "puisoru & company"cand infiintati sindicatul ala ca sa am si eu un "baiat destept" si cu tupeu maxim sa dea cu pumnu' in masa pe la BUcuresti?
Sau poate In noua conjunctura tre sa caut ceva organizatie pe la teleorman sau olt ca acolo se decide viitoru'.
Nici nu stiu...
Ba da, ba da am gasit!!!
Sindicat condus de "baieti destept" si cu tupeu maxim de bisnitar cu sediul social la caracal sau olt afiliat la psd!!!
Asta era!!!
Unde e adeziunea ca acuma ma inscriu si platesc si cotizatia.
Si pe bune, nu e gluma, de asta avem nevoie.
Nu de profesori in apicultura ( vezi institut apic bucurati)sau iubitori de rasa carpatica etc sau apicultori din tata in fiu etc.
Hunbee

Mesajde kovacslg » 13 Dec 2016, 13:28

filip scrie:Corect!
Dar atat timp cat se doreste beneficii doar pentru unii si obligatii pentru toti ,nu se poate ajunge la consens.

Spuneti va rog concret la ce va referiti. Despre ce obligatii vorbiti? Care sunt acei "unii" numai cu beneficii?

Ar trebui sa gasim elemente comune, idei comune, altfel e o discutie inutila.
Dvs numai amplificati idea ca nu putem ajunge la un compromis. Cu fiecare postare.
Ieri ati avut trei idei de sustinere a apiculturii:
subventia pe miere
subventia pe familii
subventia pe exploatatie

Acum o tineti numai cu subventia pe miere, in loc sa dezvoltam celelalte doua unde am fost de acord.
Ultima oară modificat de kovacslg pe 13 Dec 2016, 13:42, modificat 1 dată în total.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 13 Dec 2016, 13:44

Albinele nu merg singure la salcam, Nu-si cumpara stupii, nici ramele, nici foitele, nici Varachetul, si nu repara masina...
Intretinerea albinelor costa, exact cum costa infiintarea si intretinerea culturilor.
Riscurile nu ne ocolesc, la salcam poti face si ZERO productie.

La grau se primesc subventii, in fiecare an si cand sunt productii record.
Si despagubiri in anii cu probleme, fara a depune facturi cu ingrasamintul (sirop in cazul nostru)...
Bravo lor!
Ar trebui sa ne gandim, cum am reusit sa nu putem justifica 15 lei, care oricum e o firimitura, fata de subventiile primite in zootehnie si cultura mare.
Ultima oară modificat de kovacslg pe 13 Dec 2016, 14:06, modificat 1 dată în total.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 13 Dec 2016, 14:11

Sa asteptam atunci legea.
Indeletnicirea ne convine, dar sa nu ramanem doar cu placerea. Totusi nu suntem la pescuit.
kovacslg

Mesajde Hunbee » 13 Dec 2016, 15:38

" nimeni nu ne obliga"...
Nimeni nu ne obliga sa fim fermieri, sau agricultori , faiantar, profesor, mame, tati, frati, angajati, etc.
Ideea e sa stim daca se vrea dezvoltarea unei paturi de apicultori profesionisti care produc marfa de calitate si exporta, sau se vor stupine mici imprastiate ici colo, cu rol in biodiversitate.
Ministerul vede doar cativa stupi in fundu' gradinii, care fac polenizare si ceva miere, sau vad si stupine mari care sa constituie o "industrie".
Daca te uiti la fonduri ue, care mai nou te obliga la vreo 400 stupi, ai zice ca se vrea dezvoltare si profesionalizare.
Dar oare se poate fara preturi care sa acopere costul de productie macar?
Cred ca nu. De aceea nici fermierii nu ar putea fi rentabili fara subventii.
Hai sa ne imaginam daca se ia subventia de la cei care o primesc momentat.
Cati ar ramane in picioare?
Doar nu ii "obliga nimeni" sa existe, nu?
Hunbee

Mesajde filip » 13 Dec 2016, 16:03

kovacslg scrie:
filip scrie:Corect!

Spuneti va rog concret la ce va referiti. Despre ce obligatii vorbiti? Care sunt acei "unii" numai cu beneficii?

Ar trebui sa gasim elemente comune, idei comune, altfel e o discutie inutila.
Dvs numai amplificati idea ca nu putem ajunge la un compromis. Cu fiecare postare.
Ieri ati avut trei idei de sustinere a apiculturii:
subventia pe miere
subventia pe familii
subventia pe exploatatie

Acum o tineti numai cu subventia pe miere, in loc sa dezvoltam celelalte doua unde am fost de acord.

De maine ne inscriem toti intr-o Asociatie membrii (vorbim ipotetic)
Toti cu drepturi egale si indatoriri la fel.
Eu am sa zicem 10 stupi doresc sa cumpar matci prin PNA-NU se poate PNA se adreseaza celor peste 50 familii de albine.
Ce fac?
Mai bag 40 fam virtuale?
Asta e doar un exemplu si mai sunt.
Daca in Romania sunt 40000 de apicultori si doar 4000 au accesat PNA inseamna ca e cu dedicatie pentru minoritari.

1Subventia pe fam ar face sa creasca numarul de fam fara ca acestea sa existe.Deci neviabila.
2Subventia pe exploatatie e OK dar nu o sa fie de acord cu ea ,motivul e ca nu toate exploatatiile sunt egale si ne intoarcem la punctul 1 (umflarea nr de fam)
3 Subventia pe KG miere predata la procesator rezolva in parte problema.
Nu poti merge cu falsuri (miere) si procesatorul sa elibereze acte.Mierea e contabilizata si se stie cine si cat a dat.
Si nimeni nu te obliga sa mergi la procesator sa dai mierea daca gasesti o varianta mai convenabila.
filip

Mesajde kovacslg » 13 Dec 2016, 16:38

Daca avem albine si nu oi, n avem cum sa mergem acolo...
kovacslg

Mesajde jiji » 13 Dec 2016, 20:53

parerea mea este ca orice ajutor este binevenit iar daca celelalte ramuri ale agriculturii il primesc ar trebui sa l primim si noi(asta nu insemna ca stai cu mana intinsa )ca ajutorul ar fi pna , ok dar mai trebuie umblat si eventual privit cum functioneaza la vecini.
jiji

Mesajde viorel55 » 13 Dec 2016, 22:01

Acum o tineti numai cu subventia pe miere, in loc sa dezvoltam celelalte doua unde am fost de acord.[/quote]
De maine ne inscriem toti intr-o Asociatie membrii (vorbim ipotetic)
Toti cu drepturi egale si indatoriri la fel.
Eu am sa zicem 10 stupi doresc sa cumpar matci prin PNA-NU se poate PNA se adreseaza celor peste 50 familii de albine.
Ce fac?
Mai bag 40 fam virtuale?
Asta e doar un exemplu si mai sunt.
Daca in Romania sunt 40000 de apicultori si doar 4000 au accesat PNA inseamna ca e cu dedicatie pentru minoritari.

1Subventia pe fam ar face sa creasca numarul de fam fara ca acestea sa existe.Deci neviabila.
2Subventia pe exploatatie e OK dar nu o sa fie de acord cu ea ,motivul e ca nu toate exploatatiile sunt egale si ne intoarcem la punctul 1 (umflarea nr de fam)
3 Subventia pe KG miere predata la procesator rezolva in parte problema.
Nu poti merge cu falsuri (miere) si procesatorul sa elibereze acte.Mierea e contabilizata si se stie cine si cat a dat.
Si nimeni nu te obliga sa mergi la procesator sa dai mierea daca gasesti o varianta mai convenabila.[/quote]

Varianta cu subventia pe Kg. de miere este total gresita pentru ca daca se da ,sa zicem,2 lei/kg.miere predata, cu 2 lei/ kg. va scadea pretul si procesatorul,astfel ca producatorul nu va castiga nimic.Amintiti-va ca in urma cu cca 10 ani s-a dat aceasta subventie si nu ne alegeam cu nimic...
Cred ca cea mai corecta ar fi subventia pe familia de albine,asa cum se da pe cap de bovina,ovina etc. Iar banii primiti sa-i foloseasca fiecare asa cum crede de cuviinta,in dezvoltarea stupinei(eventual cu documente pentru ce a cumparat). Astfel ,s-ar bucura de subventie mult mai multi stupari decat cei cca 5000 care se bucura in prezent de PNA ( cam aceeasi in fiecare an,unii dintre ei inlocuind cutiile de stupi uzati in pastoral de cca 260% in ultimii 6 ani).
Sa stiti ca reprezentantii formelor asociative au propus la intalnirile de la MADR ca in PNA 2017-2019 sa se dea subventie /familie de albine dar ni s-a raspuns ca nu ne permite legislatia europeana.
Am vizitat in ultimii 3 ani stupine din mai multe tari membre U.E. si am constatat ca nici una nu are un PNA similar cu al nostru si peste tot se da subventie.De ce la ceilalti se poate si la noi nu??
viorel55

Mesajde filip » 13 Dec 2016, 22:25

Daca subventie pe fam -Nu se poate.
Subventie pe exploatatie -nu se poate.
Sa se dea subventie pe ceva palpabil pe MIERE.
Cine opreste PROCESATORUL X sa dea 1-2 lei peste Prpcesatorul Y si sa aiba mai multa cantitate de miere achizitionata.
Procesatorul care are cumparata mai multa miere romaneasca poate avea un BONUS fiscal din partea statului.
Deci.......la treaba!
filip

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA