Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde mausica » 17 Dec 2016, 12:00

vulpea scrie:ma intreb :toti rusnacii care au asa ceva in podisor si-or fi deschis croitorii ? cand va veti lamuri ca tot HORNUL este solutia NORMALA ?(chiar si in cazul FAV !).

Asta e parerea ta doar.
Am incercat ceea ce spui..cu hornul insa avand sita jos albine propolizeaza sus tot !!! Inchid ermetic mai pe romaneste....asa ca de ce sa lupt contra vantului si sa nu le fac pe plac ???
Apoi nu compara tu Rusia cu Romania...nu poti compara nici macar vestu tarii cu alte regiuni ale tarii ...despre ce vorbim ??
In zona mea in schimb iernarea ideala e jos deschis complect iar sus inchis complect.....simplu fara prea mult material(folie+polistiren).
Poate imi arati si mie rusnacii aia care baga croitoria in stup ????
ca din ce am vazut la ei au alte grosimi la lada si alte materiale izolante ;)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde vulpea » 17 Dec 2016, 14:56

mi-e greu sa cred ca n-ai vazut pernele care le pun deasupra cuibului.basca ca mai au si un minicorp in care pun perna,culmea chiar si vara.daca nu ai pus ziare/cartoane peste sita din podisor de aceea propolizeaza ca e curent prea mare pe verticala.ia obtureaza potrivit sita superioara sa vezi ca nu mai propolizeaza.poate n-ai observat ca albina propolizeaza in draci si folia depe rame,tot din cauza ca le trage prea tare ? SI LA FOLIE ?
vulpea

Mesajde kovacslg » 17 Dec 2016, 15:14

Cu familii mari e mai greu sa gresesti la iernare.
Alaturi de elementele clasice (matca tanara, deblocre cuib in iulie, turta proteica februarie), care pot duce la familii mari in sezon, merita discutate si aspecte mai putin evidente pe moment, dar care au o influenta pe termen lung asupra familiilor.

Aici ma gandesc la
efectele pastoralului cu multe mutari, efectele culesului de rapita si fs,
efectele modului de gestionare varroa, nr mare de tratamente vs tratamente cat mai putine, remanenta in ceara etc, rama claditoare
efectele schimbarii sistematice a fagurilor, peste 30%, desi (aparent) se pierd productii,
utilizarea matcilor cumparate fecundate din stupine axate pe asa ceva, vs inmultire clasica cu roiuri artificiale, utilizand botci din stupina proprie / colegi,
hranirile cu cantitati insemnate de sirop si efectele lor pe termen lung,
efectul mentinerii puietului tarziu, dupa 1 sept prin stimulari cu sirop
kovacslg

Mesajde mausica » 17 Dec 2016, 20:40

vulpea scrie:mi-e greu sa cred ca n-ai vazut pernele care le pun deasupra cuibului.basca ca mai au si un minicorp in care pun perna,culmea chiar si vara.daca nu ai pus ziare/cartoane peste sita din podisor de aceea propolizeaza ca e curent prea mare pe verticala.ia obtureaza potrivit sita superioara sa vezi ca nu mai propolizeaza.poate n-ai observat ca albina propolizeaza in draci si folia depe rame,tot din cauza ca le trage prea tare ? SI LA FOLIE ?

Folia o propolizeaza doar la imbinare cu corpul.Atat !!!
Esti liber sa iernezi cum doresti dar sa ti mortis ca cea mai buna iernare e cea horn ......iti recomand alti ochelari.
Inchei aici pt ca nu am nimic de castigat din aceasta contra...Va doresc multe multe perne si perinite si dune si alte sube !!!!
Cat de multe !!!
mausica

Mesajde gica.mosu » 17 Dec 2016, 21:26

...Amesteci fundurile goale- pline....si nu poti sa-ti dai cu parerea despre un sistem(scriea cineva pe acilea),daca nu lucrezi cu el.... :shock: PAAAAI daaaa,de 40 de ani i-mi plac astea cu fundul plin,dar si cele "goale" sa le vad la mareeee :P asata nu'nsemna ca nu stiu cum si cu ceee se face= mananca o" mancare" buna...s'apoi sa fac diferentaaa .... Din 10 "apicultori"pe care i-am ajutat in ac toamna sa-si aranjese stupii pt iernare, doar 2(unul incepator)au st cu fund AV,si de 3 ani, amicul meu are la mini cativa stupi"dezbracati"=f AV, si'n zona mea.... vai mama looor :mrgreen: Dpmdv, sunt buni la transport si tratamente in rest ma.... abtin(TB SA LE AI CU DALTA= MESERIEA MINIM 2-3 ANI DE LUCRAT CU AC SISTEM) 8-)sa....Cu speranta ca a-ti invatat cate ceva din umila mea experienta(la impachetare-asa fac eu)va doresc tuuuuturora sarbatorile cu bine si iernare usoara=uscata indiferent de sistem,iar pt cei cari m-ati "jignit"-luat la "STOU" va doresc un"A>>S" bun si sa va "rezolve mama" Omida,Campina,Vanesa.Mercedesa.... :D
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde mausica » 17 Dec 2016, 22:51

ghitacusman scrie:
mausica scrie:Folia o propolizeaza doar la imbinare cu corpul.Atat !!!
...lucrez cu folia (la toate modelele pe care am lucrat ) de cand au inceput primele discutii despre ea . Ori schimbi prea des folia si n-au timp sa propolizeze si ramele , ori albinele tale au interdictie ....

1 data pe an o schimb in cel mai rau caz.
Ca cresc fagurasi pe spetezele ramelor pana in folie aia e alta treaba,dar propolizata eu o vad doar contur la lada.
mausica

Mesajde kovacslg » 18 Dec 2016, 13:14

Daca folia este pus direct pe rame, spatiile mici dintre folie si rame sunt propolisate, daca intre folie si rame este un spatiu mare, sunt construite cu ceara...in conditii de cules + populatie...
Eu nu am colectoare de propolis, insa adun o cantitate insemnata de pe ramele de magazie. Deobicei, propoliseaza intre folie si rama.
Fişiere ataşate
WP_20161218_003.jpg
rame de magazie
Ultima oară modificat de kovacslg pe 18 Dec 2016, 13:29, modificat 1 dată în total.
kovacslg

Mesajde mausica » 18 Dec 2016, 13:17

ghitacusman scrie:....ok , deci au folosit ceara in loc de propolis .....fiind vorba de curentii de aer rece .....

Dar odata propolizata sau cum vrei sa ii zici e inchisa ermetic si ramane doar aerisirea de jos...iernarea decurge perfect fara gram de condens sau alte probleme.Daca nu le-ar convenii sita din soclu sunt convins ca ar sigila cu propolis si acea portiune .Parerea mea ;)
De retinut ca din momentul pregatirii pt iernat nu mai am nici un motiv sa mai umblu la folie sa stric ce au facut ele pana in primavara.
mausica

Mesajde kovacslg » 18 Dec 2016, 13:57

Folia la mine nu acopera integral ramele. Stupii au sita antivaroa, sub sita am un sertar mobil cu rama din lemn, iar sub sertar fundul e clasic din scandura.

Folosesc doua folii in fiecare stup. Ambele sunt mai scurte decat ramele cu 3 cm. Deci modificand suprapunerea pot inchide ermetic (tratamente), sau pot lasa liber acel spatiu de trei cm.
O folie are un decupaj de 12x12 pe mijloc si inca un decupaj de 12x8 pe laterala mica (pt a permite in aug pozitionarea unui hranitor, daca fam e inca pe 10 rame)
Iarna ambele ambele folii sunt puse, fasia de trei cm e lasat liber, acoperit insa cu sac de iuta.
Turta proteica e pusa in febr intre cele doua folii, albinele avand acces la ea prin decupajul din mijloc.
Cand pun magazia, folia care are decupajul pe mijloc ramane peste cuib, permitand albinelor accesul catre ramele de magazie, iar cealalta folie si sacul de iuta sunt puse peste ramele de magazie. Astfel evit o largire brusca a spatiului.
Vara ramane doar folia decupata peste ramele de magazie, acoperit sau nu cu sacul de iuta in functie de vreme, starea familiei, conditii de cules etc.

Respecte
Fişiere ataşate
WP_20161211_018.jpg
kovacslg

Mesajde mausica » 18 Dec 2016, 14:07

E o varianta si asta dar eu daca nu folosesc turta.....pana nu vine vremea siropului clar nu am ce umbla..Las mancare de toamna special pt a evita deranjarea cu turta.primul polen imi intra in februarie asa ca nu sunt probleme de dezvoltare...zona ma ajuta mult.Ca sunt cazuri foarte rare e altceva,dar rare.
mausica

Mesajde vulpea » 18 Dec 2016, 14:24

kov.lg,'ma vad obligat sa recunosc' ca ai adoptat o tehnica de folosire a foliei TARE DESTEAPTA.mau.,cred ca ai ce invata dela g.m.,chiar mai multa meserie.sa inteleg ca recomanzi si la altii ceva ochelari ?
vulpea

Mesajde vulpea » 18 Dec 2016, 14:30

PS.mau., vezi ca ante'vorbitorul' tau,folosind folia 'incomplecta'(3 cm),merge tot pe sistemul HORN !sa nu-mi spui ca vrei sa-ti recomand niscaiva ochelari .
vulpea

Mesajde vulpea » 18 Dec 2016, 14:37

PS1,mau., ati recomand chestionarul lui g.m. si raspunsurile la chestionar plus schita cu sageti dela fila 247 !'succesuri'.
vulpea

Mesajde kovacslg » 18 Dec 2016, 15:15

Turta din proteica din febr nu e pt acoperirea lipsei de hrana. Este pt stimulare. Urmat de o rama descapacita si nu de sirop. Discutia era legat de folie, impachetare, propolisare, nu despre stimulare. Polen in febr intra, dar este f aleator. Perioade scurte.
kovacslg

Mesajde mausica » 18 Dec 2016, 19:42

vulpea scrie:PS.mau., vezi ca ante'vorbitorul' tau,folosind folia 'incomplecta'(3 cm),merge tot pe sistemul HORN !sa nu-mi spui ca vrei sa-ti recomand niscaiva ochelari .

Multumesc frumos..insa colegu nu cred ca are sita pe 80% din suprafata soclului...si ierneaza FARA SUBAR !!!!
vulpea scrie:PS1,mau., ati recomand chestionarul lui g.m. si raspunsurile la chestionar plus schita cu sageti dela fila 247 !'succesuri'.

Nu vad legatura intre stupii lui mosu cu fund plin si cel cu sita ??? iernarea se face diferit la aceste 2 modele.Merci pt recomandare insa vremea din vest nu e aceasi cu cea din est....iarna la fel...cand la mine aduc albinele polen ei stau in nameti de zapada sau frig..
Fiecare sa foloseasca ce doreste si cum doreste.
mausica

Mesajde mausica » 18 Dec 2016, 19:46

kovacslg scrie:Turta din proteica din febr nu e pt acoperirea lipsei de hrana.

Pai ce stimulare vrei mai buna decat ceea ce intra de afara ?
Bineinteles depinde mult de zona,dar sa nu intram in aceste detalii.E alta treaba.
Dati fratilor turte peste turte ,nu va opreste nimeni....stimulati,uzati doar doar o iesii ceva
mausica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR