Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Varroa, o problema rezolvata cu o metoda naturala

Mesajde AndreiA Serb » 16 Ian 2017, 16:27

LYX scrie:Atunci crezi ca se merita investitia- sa schimbi lazile senzori si altele pe ceva care nu este sigur ca da randament. sanatace si naroc ;)

Nu stiu cine ar face asa ceva. Mai intai trebuie verificat folosind metoda pe un stup, doi.

Abia apoi, dupa ce se ajunge la rezultatul dorit, in urma consultarilor dintre apicultorii de pe acest forum, vom alege varianta pe care sa o putem aplica in toata stupina.

Eu ma voi axa pe energia solara pentru ca mi se pare ca e usor de captat si mai e si gratis. Daca gasim o formula mai buna decat cea solara prin alta metoda, cu atat mai bine! Cu cat suntem mai multi interesati de acest subiect, avem sanse sa gasim cele mai bune variante.

Sper sa reusim sa punem la punct pana la sfarsitul lui martie, ca din aprilie sa facem primul tratament.
Sa auzim de bine!
Va salut cu respect!
AndreiA Serb

Mesajde Shrek » 16 Ian 2017, 17:18

Aiiii de mine si de mineeee! Numa' ce-am gatat de citit un articol despre combaterea paduchilor la albine prin.......hipnoză! Spunea un nene in articol ca daca privesti cu atentie la albine si daca te concentrezi suficient, păduchii sunt hipnotizati si pică de pe albine. Fără nici nu alt ....adaus chimic. Nu ma pricep sa copiez articolu' ca-l puneam aci sa-l citiți.
Mor de drag cand arunca cineva o teoria cum ca daca prajesti suficient albina, va muri de ....râs si paduchele. Hai sa revenim cata cu picioarele pe pământ si sa admitem ca este încă un experiment. Nu o tehnologie.
Shrek

Mesajde mellis » 16 Ian 2017, 18:14

Tiganul spune "unde-i fum e si caldura"..
De mers - merge - dar experimentele nu fac bine albinei..
"Itic avea o suta de gaste.Intr-o zi , cateva se imbolnavesc si mor.
Disperat, Itic se duce la rabin.
Rabi, da-mi te rog un sfat, ca-mi mor toate gastele si mor si eu de foame.
Itic, uite ce ai da facut: da-le in fiecare zi cate o lingura de apa.
Se apuca Itic, se chinuie si le da apa cu lingura, dar degeaba, tot mai mureau.
Se duce iar la rabin.
Rabi, ce ma fac, le-am dat apa cu lingura, dar tot mor.
Mai Itic, da-le apa calduta.
Fuge Itic repede acasa si le da apa calduta cu lingura, dar tot mureau.
Disperat , se duce iar la rabin.
Oi, oi, rabi ce ma fac ? Imi mor toate gastele si mor si eu de foame.
Mai Itic incearca cu apa calduta si putin sarata.
Fuge bietul Itic acasa si le da gastelor apa calduta si putin sarata, chinuindu-se, cu lingura.Tratamentul nu are nici un efect si ii mor toate gastele.
Disperat, se duce la rabin.
Oi, oi , oi vis mir, ce ma fac, mi-au murit toate gastele, am sa mor si eu de foame.
Mai Itic, eu sfaturi mai am , dar nu mai ai tu gaste."

Experimentul trebuie facut profitand de experienta celorlalti..ar merita luat un stup- sau studiat pe undeva inainte de incercare..de dat rezultate bune - sigur da - dar trebuie mare atentie la detalii...
Cred ca merita sa nu bagi chimicale in stup...vorbim si de o solutie sanatoasa ...cu afecte si asupra LA..
Sanatace.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde LYX » 16 Ian 2017, 18:40

Dupa parerea mea solutia ar fi ceva electronic. Un dispozitiv nu mai mare decit o cutie de chibrituri( sa poata fi montat in capacul stupului) sa mearga pe baterie ( sa nu fie mai scump de 100 lei) care la un interval de timp sa emita ultrasunete,( care sa nu fie nocive pt albine om plante sau alte vietuitoare), ultrasunete care sa paralizeze sistemul nervos al varoua. Problema este cine poate inventa acest dispozitiv :?:
LYX

Mesajde LYX » 16 Ian 2017, 19:22

Atunci celelalte medicamete chimicale fumigatii etc ar devenii istorie
LYX

Mesajde AndreiA Serb » 16 Ian 2017, 19:33

LYX scrie:Dupa parerea mea solutia ar fi ceva electronic. Un dispozitiv nu mai mare decit o cutie de chibrituri( sa poata fi montat in capacul stupului) sa mearga pe baterie ( sa nu fie mai scump de 100 lei) care la un interval de timp sa emita ultrasunete,( care sa nu fie nocive pt albine om plante sau alte vietuitoare), ultrasunete care sa paralizeze sistemul nervos al varoua. Problema este cine poate inventa acest dispozitiv :?:

Acest dispozitiv exista in mai multe variante si pe piata din Romania.
Uite ce am gasit:
http://antisoareci.ro/articol/Aparate_a ... _-351.html

E important insa sa afli ce efecte au ultrasunetele, daca afecteaza negativ albina. Despre caldura stiu ca are efecte pozitive asupra dezvoltarii coloniei.

Merita sa incerci la un stup, macar de curiozitate. Sa ne tii la curent cu rezultatele. Daca gasim variante mai bune decat chimizarea, ar fi minunat.

Va salut cu respect!
AndreiA Serb

Mesajde peterneamt » 16 Ian 2017, 19:52

Publicat pe 29 februarie 2016

Cât de puiet de albine și albinele tolerează temperaturi mai ridicate în timpul tratamentului termo?
Fără nici o problemă!
Puteți observa că albinele tinere (casă de albine) să rămână și să ajute nesigilate de puiet puiet cu umezeala. Albinele tinere tolereaza temperaturi care ating 47 ° C cu ușurință, precum și de puiet sigilat și desigilat.

Albinele în vârstă și cu regina cuticule călită nu poate transpira și themeselves reci ca albinele tinere. Astfel încât acestea să se mute în părțile inferioare ale stupului, unde temperaturile sunt mai mici și rămâne acolo pentru restul de termoterapie, fără nici un rău.

Toate acarienii Varroa destructor asupra albinelor și asupra tinerilor puiet sunt uciși. Restul acarieni asupra albinelor mai în vârstă (mai puțin de 10%), revenirea la puiet și cca. 5 zile pentru a se multiplica acolo. Când tratamentul termo se repetă la 6 până la 12 zile după primul tratament, restul de acarieni sunt eliminate ...
:roll:
https://www.youtube.com/channel/UCpKlGr ... lm9r1TRdbw ;)
peterneamt

Mesajde daffid mihailov » 16 Ian 2017, 20:18

https://www.youtube.com/watch?v=zmGqSVy0zUM

daca te uiti la videoul asta o sa vezi ca nu e asa simplu de facut.
dupa cum vezi are vas de umidificare.
timpul de 2 ore petrecut in cutie il face aproape imposibil de folosit la stupine mari
nu baga si albina, ca altfel ar fi fost si mai complicat cu oxigenarea si circulatia aerului.

mai are un neamt o varianta interesanta, aplica doar stupul cu totu ii pune fund si capac, dar are sistem de ventilatie are tot. cred ca duce la cateva mii de euro o jucarie din asta.

deci nu e asa ca bagi fieru de calcat, incalzesti si scapi de varoa :)
ca s-ar putea sa scapi de tot

Cat despre Ceh, el nu spune totul. Sa fim sinceri, e si o metoda de marketing. La el nu circula aerul, deci va ramane destula varoa de prasila mai ales pe albinele batrane.

Cea mai buna varianta ramane rotisorul in lipsa puietului. Dar atunci de ce nu am scutura albinele intr-o cutie aparte si am face un oxalic repede si scurt, fara sa contaminezi ceara cu alte toxine?
Ultima oară modificat de daffid mihailov pe 16 Ian 2017, 20:22, modificat 1 dată în total.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde AndreiA Serb » 16 Ian 2017, 20:21

peterneamt scrie:Publicat pe 29 februarie 2016

Cât de puiet de albine și albinele tolerează temperaturi mai ridicate în timpul tratamentului termo?
Fără nici o problemă!
Puteți observa că albinele tinere (casă de albine) să rămână și să ajute nesigilate de puiet puiet cu umezeala. Albinele tinere tolereaza temperaturi care ating 47 ° C cu ușurință, precum și de puiet sigilat și desigilat.

Albinele în vârstă și cu regina cuticule călită nu poate transpira și themeselves reci ca albinele tinere. Astfel încât acestea să se mute în părțile inferioare ale stupului, unde temperaturile sunt mai mici și rămâne acolo pentru restul de termoterapie, fără nici un rău.

Toate acarienii Varroa destructor asupra albinelor și asupra tinerilor puiet sunt uciși. Restul acarieni asupra albinelor mai în vârstă (mai puțin de 10%), revenirea la puiet și cca. 5 zile pentru a se multiplica acolo. Când tratamentul termo se repetă la 6 până la 12 zile după primul tratament, restul de acarieni sunt eliminate ...
:roll:
https://www.youtube.com/channel/UCpKlGr ... lm9r1TRdbw ;)

Exact despre asta cautam acum informatii: la ce temperatura maxima rezista regina. Stiam ca la 47 ° C este omorata de suratele ei ca si pe viespea japoneza. Si ma gandeam daca trebuie sa o scot din stup ca sa o protejez.

Multumesc mult pentru informatie! Este binevenita.
AndreiA Serb

Mesajde daffid mihailov » 16 Ian 2017, 20:23

Macar atata poti face, excluzi regina. Doar nu vrei sa o tratezi de varoa. ;)
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde filip » 16 Ian 2017, 20:26

daffid mihailov scrie:Macar atata poti face, excluzi regina. Doar nu vrei sa o tratezi de varoa. ;)

Cum se comporta albinele expuse unui soc termic cu matca la reintroducere?
filip

Mesajde LYX » 16 Ian 2017, 20:38

AndreiA Serb scrie:
LYX scrie:Dupa parerea mea solutia ar fi ceva electronic. Un dispozitiv nu mai mare decit o cutie de chibrituri( sa poata fi montat in capacul stupului) sa mearga pe baterie ( sa nu fie mai scump de 100 lei) care la un interval de timp sa emita ultrasunete,( care sa nu fie nocive pt albine om plante sau alte vietuitoare), ultrasunete care sa paralizeze sistemul nervos al varoua. Problema este cine poate inventa acest dispozitiv :?:

Uite ce am gasit:

E important insa sa afli ce efecte au ultrasunetele, daca afecteaza negativ albina. Despre caldura stiu ca are efecte pozitive asupra dezvoltarii coloniei.

Merita sa incerci la un stup, macar de curiozitate. Sa ne tii la curent cu rezultatele. Daca gasim variante mai bune decat chimizarea, ar fi minunat.

Va salut cu respect!

Daca ar fi omologate special pt combaterea varoua,fara sa afecteze albina asi incerca imediat.
LYX

Mesajde AndreiA Serb » 16 Ian 2017, 20:44

LYX scrie:
AndreiA Serb scrie:

Uite ce am gasit:

Va salut cu respect!

Daca ar fi omologate special pt combaterea varoua,fara sa afecteze albina asi incerca imediat.

Risca-te si tu putin si incearca pe un stup mai mic. Varroa tot acarian e. Dar mai intai afla daca afecteaza albinele in vreun fel.
AndreiA Serb

Mesajde AndreiA Serb » 16 Ian 2017, 20:53

filip scrie:
daffid mihailov scrie:Macar atata poti face, excluzi regina. Doar nu vrei sa o tratezi de varoa. ;)

Cum se comporta albinele expuse unui soc termic cu matca la reintroducere?

Pai de ce s-o mai excluzi. Ce a postat peterneamt arata ca nu e nevoie de asa ceva. S-ar fi complicat lucrurile. Dar nu e cazul, regina si albinele batrane vor fi in catul inferior, sus stau cele tinere si puietul.

Cehii aia au pus termometru cu sonda numai la catul de sus. Acum inteleg de ce au ales o temperatura asa mare: 47°C.
In caturile de jos temperatura e mai mica, dar suficienta pentru a ucide varroa si acolo intr-o oarecare masura fara a afecta matca.

Inseamna ca temperatura nemtilor, de 45 °C este suficienta pentru a lichida acarianul.

Abia astept sa testez!

Si inca ceva... eu nu vreu sa supun albinele la un soc, ci la un tratament termic. Temperatura va fi crescuta treptat si am de gand sa aplic 46° C , cu un grad chiar mai putin decat temperatura la care ajunge corpul lor cand ucid un rival al stupului.
AndreiA Serb

Mesajde AndreiA Serb » 16 Ian 2017, 21:34

La intrebarea lui daffid mihailov " de ce nu am face un tratament repede si scurt cu oxalic", iata si raspunsul:

Symptoms of Oxalic acid:

one might experience weakness, burning in the mouth, death from cardiovascular collapse;
on the respiratory system - difficulty breathing;
on the eyes, ears, nose, and throat - burning in the throat;
one the gastrointestinal system - abdominal pain, nausea, vomiting, diarrhea;
on the nervous system - Convulsions, coma.

For a person about 145 pounds (65.7 kg) that's about 25 grams of pure oxalic acid required to cause death. Rhubarb leaves are probably around 0.5% oxalic acid, so that you would need to eat quite a large serving of leaves, like 5 kg (11 lbs), to get that 24 grams of oxalic acid. Note that it will only require a fraction of that to cause sickness.

Asta am gasit in cateva secunde. Doar suntem in era informatiei rapide...

Deci... d-aia nu vreau sa bag in stup asa ceva. Ne otravim si noi si otravim si albinele. E adevarat ca nu cadem lati dintr-o data, efectele se vad in timp.
AndreiA Serb

Mesajde daffid mihailov » 17 Ian 2017, 10:10

Si atunci de ce e permis acid oxalic si formic la bio?
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE