Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: problemele pesticidelor se revad in iernarea albinelor

Mesajde proapis13 » 03 Feb 2017, 10:52

Ca tot se bate moneda pe problema pesticidelor care se...revad in iernarea albinelor...
DE CE doar se vorbeste...???...nimeni nu vine u un buletin de analiza al mierii...DE CE ???
Se da vina pe pesticide ...unde sunt ???...in albinele moarte...???
La fel,un buletin de analiza ar fi concludent...si un studiu...facut la noi...nu copiat de la altii
merci celor care au adus date tehnice
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: problemele pesticidelor se revad in iernarea albinelor

LINK-URI SPONSORIZATE

SPONSOR
 

Re: problemele pesticidelor se revad in iernarea albinelor

Mesajde cristi arad » 03 Feb 2017, 19:09

proapis - pesticidele nu se transmit in miere decat in mica masura (poate ca), pt ca albina are grija de noi, prin prelucrarea nectarului; dupa atitia ani de apicultura n-ai dat probe de miere la analiza ca sa stii; cine ti-a spus vreodata care-i doza de diclorvos sau carbofuran gasita in miere???; deci oricat ne-am stradui nu vom afla cat de afectate sunt albinele de pesticidele de la floarea soarelui; si daca unii cercetatori biologi ti-ar da date exacte ce ai face cu ele??? eu din discutii astept diverse pareri pt a vedea in diverse zone ale tarii cu ce se confrunta colegii sa putem sa ne ajutam in a trage unele concluzii (poate sunt unele probleme care difera de la o zona la alta); eu nu cer si nici nu dau cifre intrucat in studiul relatiei albinei cu mediul si impactul de mediu asupra albinei s-au aratat putine lucruri (mai ales in conditii de perturbari climatice) asa ca putine sunt si cifrele si oricum n-ai ce face cu ele n-ai la ce le folosi.
cristi arad
 
Mesaje: 349
Membru din: 20 Noi 2011, 18:44
Localitate: curtici

Re: problemele pesticidelor se revad in iernarea albinelor

Mesajde gica.mosu » 03 Feb 2017, 19:43

...Iata si de la mine cateva pareri: am vandut anul trecut'016 la 3 apic stupi,doi sunt din comuna mea (Gura-Vaii) si au stupina in sate dif=3-4 km distsnta intr ei..unul din ei, a avut un lan cuFS la aprox 800m-30-40ha.Am fost pe 8-10 Nov si le-am org cuiburile si impachetat pt iarna :shock: desi unul din ei a facut doar2 trat(+3 de la mini) anti VAROOA,avea stupii mult mai populati7-8 r cu alghini in ghem +hrana suficienta(a facut doi roi artificiali).....cel cuFS,doar 5-7rame cu albine-evident mai slabi!!!(iau roit 4 fam) :idea: la fel si alt apic din alta zona(fara FS) cu 9 tratamente si care nu a imultit efectivul prea mult(din5 are 9fam,un roi il are de la mini bonus si unul cumparat )cu 6 trat(2 serii a cate 3 la 7zile :!: OBS-stimularea a fost facuta de toti 3 in mod si perioade diferite(aug-sept)...Trageti concluzii,analizati cum vreti aceste 3 cazuri...P.S-Revin cu alte...MS.respect si multumiri Pt Cristi,Madalin...am mai invatat cate ceva si eu de la voi-Respect-G.M...
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
Avatar utilizator
gica.mosu
 
Mesaje: 2656
Membru din: 12 Feb 2012, 12:56
Localitate: Onesti,Bacau

Re: problemele pesticidelor se revad in iernarea albinelor

Mesajde cristi arad » 03 Feb 2017, 20:00

gica.mosu scrie:...Iata si de la mine cateva pareri: am vandut anul trecut'016 la 3 apic stupi,doi sunt din comuna mea (Gura-Vaii) si au stupina in sate dif=3-4 km distsnta intr ei..unul din ei, a avut un lan cuFS la aprox 800m-30-40ha.Am fost pe 8-10 Nov si le-am org cuiburile si impachetat pt iarna :shock: desi unul din ei a facut doar2 trat(+3 de la mini) anti VAROOA,avea stupii mult mai populati7-8 r cu alghini in ghem +hrana suficienta(a facut doi roi artificiali).....cel cuFS,doar 5-7rame cu albine-evident mai slabi!!!(iau roit 4 fam) :idea: la fel si alt apic din alta zona(fara FS) cu 9 tratamente si care nu a imultit efectivul prea mult(din5 are 9fam,un roi il are de la mini bonus si unul cumparat )cu 6 trat(2 serii a cate 3 la 7zile :!: OBS-stimularea a fost facuta de toti 3 in mod si perioade diferite(aug-sept)...Trageti concluzii,analizati cum vreti aceste 3 cazuri...P.S-Revin cu alte...MS.respect si multumiri Pt Cristi,Madalin...am mai invatat cate ceva si eu de la voi-Respect-G.M...

pentru putin; sunt intradevar multe considerente de luat in calcul, si albinele (daca-i an bun) mai trebuiesc inmultite (urmaresc sa realizez procentul de 50 - 60%); cam asa merge pe unde sunt eu.
cristi arad
 
Mesaje: 349
Membru din: 20 Noi 2011, 18:44
Localitate: curtici

Re: problemele pesticidelor se revad in iernarea albinelor

Mesajde cristi arad » 03 Feb 2017, 20:11

stefanmadalin scrie:
cristi arad scrie:FS are o samanta mare cu care ia contactul mai bine pesticidele asfel ca plantele sunt protejate PE INTREGA DURATA DE VIATA A LOR de atacul bolilor (putregaiuri) dar si daunatorilor (gargarite) care ataca samanta - asadar pesticidele sunt transmise si in organele florifere;


Corect, dozele la tratament samanta sunt puse in litri pe tona de samanta.
Daca ai samanta mai mica, sa zicem cu MMB de 45 g si un produs omologat la 10 litri/tona rezulta ca pe o samanta vine urmatoarea cantitate de insecticid.
0,045kg samanta........1000 boabe
1000 kg samanta........x boabe x=22.222.222 seminte.
Din acest calcul rezulta ca la doza de 10 litri pe 22 milioane seminte, pe fiecare samanta revin 0.00045 grame produs comercial.

Daca ai o samanta mai mare, cu MMB 70g, cu aceeasi doza de 10 l/tona samanta, rezulta:
0,07 kg samanta.......1000 boabe
1000 kg samanta.......x boabe x=14.285.714 seminte
Rezulta ca pe o samanta revin 0.0007 grame produs comercial.
Densitatea la semanat e cam aceeasi. Se stie ca hibrizii timpuri au semintele mai mici decat cei tardivi. Timpurii se seamana mai des decat tardivi, dar nu cu mult.

Deci 0.0007 vs 0.00045 doar din diferenta de MMB.
Nu cred sa exista companie care sa spuna doza pe unitati de seminte(numar). Din cate stiu eu, doar la tona de samanta. Doar la sfecla se pune doza in functie de numarul de seminte.

Concluzia: mergeti la lanuri de floare unde s-a folosit samanta cea mai mica. Dar pentru asta trebuie sa fii prezent la semanat, sa vorbesti cu fermierul, tot el ar trebui sa aiba si un certificat de calitate al semintei in care sa-i fie mentionat si MMB, pe langa multi alti indici.

transmiterea substantelor din pesticide in plante nu depinde strict numai de cantitatea de pesticid; depinde in mare masura de conditiile meteo de la germinare si pana la inflorire si de sol; de exemplu un soi de samanta de FS cultivat pe un teren afanat spre nisipos, intr-un an cu ploi abundente va transmite mai putina substanta toxica in planta decat acelasi soi cultivat pe un teren greu (argilos) unde nu prea au fost ploi in sezon;
din ce am experimentat eu si asta urmaresc an de an - FS din soiurile melifere (tub polinic mai lung); FS semanata in terenuri fertile si soiuri cu capitoliu mare si cu tulpini groase ( chiar daca dau tot atat nectar ca unele soiuri cu capitoliul mic, nu oboseste intratit albina, cantitatea de miere adunata in unitatea de timp va fi mai mare)
cristi arad
 
Mesaje: 349
Membru din: 20 Noi 2011, 18:44
Localitate: curtici

Re: problemele pesticidelor se revad in iernarea albinelor

Mesajde stefanmadalin » 03 Feb 2017, 22:52

dan pescarul scrie:De fapt concluzia este că fiecare fermier face cum vrea .O metodă folosită pentru tratarea seminţelor este de a băga seminţele şi substanţa într-o betonieră si le învîrţi acolo.Dacă ai dubii că nu e suficientă concentraţia , mai pui de la tine acolo 20-30%.


Cand ai sute de ha, litrul de insecticid 300-500 lei, nu-ti mai vine sa pui de la tine 20-30% din punct de vedere financiar. Efectul in controlul daunatorilor va fi acelasi.(anul asta, ca cine stie ce rezistente iti mai ies la iveala dupa cativa ani).
stefanmadalin
 
Mesaje: 1371
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: problemele pesticidelor se revad in iernarea albinelor

Mesajde stefanmadalin » 03 Feb 2017, 23:00

dan pescarul scrie:Care asociaţie de apicultori se aliase cu LAPAR şi îi lustruia prin părţile pe care soarele le vede mai rar?S.A.R.cumva?

SAR e cu AGROSTAR, cu Stefan Nicolae. Si ei sunt contra derogare, asa aveam impresia la un moment dat.
stefanmadalin
 
Mesaje: 1371
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: problemele pesticidelor se revad in iernarea albinelor

Mesajde lucky5strike » 03 Feb 2017, 23:03

Din ce-mi amintesc, toti cu care am vorbit si s-au plans de mortalitati au avut de-a face si cu culesul la floarea soarelui.

In ultimii 5-6 ani, pe nesimtite, am inceput sa ma intorc cu din ce in ce mai putina albina pe vatra.

Chimizarea isi spune cuvantul.
Pax vobiscum!
lucky5strike
 
Mesaje: 6211
Membru din: 18 Feb 2011, 19:02
Localitate: DOLJ

Re: problemele pesticidelor se revad in iernarea albinelor

Mesajde stefanmadalin » 03 Feb 2017, 23:16

Stiu un fermier care face parte dintr-o mare asociatie (90.000 hectare) si care foloseste pe circa 1000 ha numai doze majorate la produsele pentru protectia plantelor. L-am auzit ca da un fungicid la 1l/ha cand el era omologat la 0.8 maxim. La insecticide nu mai vorbesc, alea-s cele mai ieftine. Anul trecut l-a amendat DSV pentru ca i-a omorat unuia albinele.(cum? nu stiu)
Fac tot felul de tertipuri, fac mai multe tratamente la rapita, dar in acte, pe cele ilegale le trece pe grau sa sa iasa bine in harti.....

Ganditi-va, face parte dintr-o mare asociatie, isi cumpara pesticidele la licitatie cu toti cei din asociatie, toti membri de acolo ar trebuii sa vada ca respectivul cumpara substante prea multe pentru cat pamant are. Toate astea se fac cu facturi. Urmand ca mai apoi inginerul sa faca o fisa tehnologica si sa scada din magazie produsele doar la dozele recomandate.
Ce poarta solurile astea alea Romaniei, depozit de compusi chimici.

Era un articol recent, un fermier ce a trecut la agricultura ecologica de cativa ani, i-au gasit la analize DDT intr-o cereala. El fiind interzis de mult timp (de peste 15 ani cred).
stefanmadalin
 
Mesaje: 1371
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: problemele pesticidelor se revad in iernarea albinelor

Mesajde cucubau » 03 Feb 2017, 23:32

Ce se intampla in cazul in care pesticidele sunt banuite ca fiind sub concentratia normala ?
1-maresti doza,
2-schimbi distribuitorul ,
3-si una si alta .
http://agrointel.ro/68321/dimitrie-musca-atentie-la-substantele-pe-care-le-cumparati-am-facut-analize-de-laborator-si-in-loc-de-250-gr-substanta-activa-erau-doar-168-gr/
........
Avatar utilizator
cucubau
 
Mesaje: 1073
Membru din: 19 Noi 2012, 10:55
Localitate: Curtea de Arges

Re: problemele pesticidelor se revad in iernarea albinelor

Mesajde stefanmadalin » 04 Feb 2017, 00:08

Ce sa zica si el, cauta motive. Mie imi place ca el practica niste masuri pe care nimeni nu le recomanda si productiile lui medii tot scad de la an la an. El o da in continuare pe a lui, ca stie el ce face....
Dar ce imi place cel mai mult, este ca pentru fiecare productie mica, el are intotdeauna un motiv, ce nu tine de el. Ba ca a fost seceta, ba ca nu are concentratia care trebuie in produs, ba ca l-a batut grindina....niciodata nu da vina pe ce face el.

Spune-l frate concret pe cel ce umbla cu ocaua mica, nu arunca fitile. Unii fermieri invoca probleme cu pesticidele (eficacitate), asteptand sa fie si ei despagubiti neoficial de cei ce i-au livrat produsele. Un discount la urmatoarea comanda evemtual.

Vreau să vă spun ce am pățit în anul acesta când am cumpărat substanțe fitofarmaceutice de la firme de valoare. Am făcut analiza substanței active din substanța comercială la Timișoara la Facultate. Din păcate nu este acreditată RENAR ca să mă pot duce să mă bat în justiție cu acea firmă care nu-și mai respectă clienții. Vă dau un exemplu: o substanță, în loc de 250 de grame substanță activă, a avut doar 168 de grame. Cei de la Timișoara mi-au spus că nu își permită să greșească pentru că știu că va fi un proces dur. Și nu au greșit. Nu am mers în instanță cu acest lucru, însă atenție la substanțele pe care le cumpărați pentru că mulți își bat joc de noi și ne trișează.
stefanmadalin
 
Mesaje: 1371
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: problemele pesticidelor se revad in iernarea albinelor

Mesajde titico 2 » 04 Feb 2017, 00:38

la mine in ultimii 3 ani lucrurile au stat cam asa 2014, nr de stupi 120, depopulare usoara 2 /3 r albina, inainte de infloritul f soarelui, lipsa cules, , am avut in jur de 40 de zile de cules la floare in acelas timp au cules si de la maracini 3 extractii stupi au intrat fb in iarna 2015 nr de stupi 170,depopulare usoara inainte de f soarelui 1/2 r albina , lipsa cules, floarea a inflorit la 26 iunie in 10 zile stupi sau depopulat avind 5/7 r puiet si albinape7/9 r seara pe palariile de floarea soarelui la marginea lanului erau cate 10/ 15 albine amortite dupa 10 iulie am dat sirop la albine desi am avut floarea inflorita pana a dat bruma stupi si /au revenit binisor, 2016, mut la f soarelui 120 de stupi cu 3 saptamani inainte de inflorire stimulez ca sa acopar perioada in care lipseste culesul si dupa cateva zile incep sa apara albine moarte, altele care se tarau prin fata stupului, semne clare de intoxicare, cam 2 /3 r de albina am apreciat eu gradul de depopulare, asta sa intimplat la jumatate din stupi , la culesul de la floarea soarelui stupii si/au revenit am facut 2 extractii, la cei depopulati am extras mai putin, stupii au intrat bine in iarna concluzii>pesticidele afecteaza in anumite conditii, in 2015nu a plouat de cand sa semanat fsoarelui pana la inflorire cand a plouat peste 100l/m2 eu cred ca apa din aceste precipitatii au facut ca procentul de pesticide din nectar sa fie mai mare afectand albina, in 2014si in 2016 am avut precipitatii la fel de multe dar uniforme pe toata durata de crestere a f soarelui pesticidele disipanduse in toata planta si astfel concentatia din nectar nu a mai fost daunatoare pt albine. cauza mortalitatii din 2016 inainte de inflorirea f soarelui cred ca a fost tot de la pesticide albinele culegand ceva nectar de la florile din tarlalele de grau sau de floare
titico 2
 
Mesaje: 6
Membru din: 23 Noi 2016, 19:29

Re: problemele pesticidelor se revad in iernarea albinelor

Mesajde cristi arad » 04 Feb 2017, 21:52

cucubau scrie:Ce se intampla in cazul in care pesticidele sunt banuite ca fiind sub concentratia normala ?
1-maresti doza,
2-schimbi distribuitorul ,
3-si una si alta .
http://agrointel.ro/68321/dimitrie-musca-atentie-la-substantele-pe-care-le-cumparati-am-facut-analize-de-laborator-si-in-loc-de-250-gr-substanta-activa-erau-doar-168-gr/

Musca asta este dusmanul mediului nr 2, pt ca nr 1 sunt cei care voi sa extraga gaze de sist.
cristi arad
 
Mesaje: 349
Membru din: 20 Noi 2011, 18:44
Localitate: curtici

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELORCine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori