Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde leonardus » 11 Feb 2017, 11:51

peterneamt scrie:Daca dupa capacire pui botcile in incubator nu sunt probleme.....! Dezertarea ( pe masura ce trec zilele numarul albinelor din stup scade ) albinelor din stupii orfani si dezorganizarea cuibului face ca temperatura sa nu fie cea optima .....botci racite ! Alte riscuri > furtisag; intrarea unei matci tinere iesite la recunoastere sau la fecundare .....; aparitia albinelor outoare......! ;)

Corect. Astea sunt realisme. Am avut matci de schimbare linistita mult sub valoarea unora iesite din botci de salvare. Clar ca e vorba de materialul genetic.
leonardus

Mesajde leonardus » 11 Feb 2017, 11:56

cucubau scrie:
pvc scrie:Din botcile crescute in lipsa matcii sunt ies matci de salvare.

Exista trei variante in care o familie de albine declanseaza procesul de crestere a matcilor:
- roire naturala ,
- schimbare linistita,
- salvare,
Prima si a doua varianta sunt variantele in care albinele construiesc botcile fara oua sau larve unde urmeaza ca matca sa depuna oua si mai departe sa ajunga matci.
In cea de-a treia varianta albinele modifica celulele fagurilor unde deja sunt larve de lucratoare necapacite de preferinta cu varsta cuprinsa intre 1-3 zile , in lipsa acestora chiar si mai batrane de unde vor eclozionza matcile de salvare.
Asadar diferenta dintre o matca de salvare si una de roire sau schimbare este data de modul in care a fost startata.
Calitatea slaba a matcilor de salvare este data de varsta larvelor luate in crestere . Cu cat varsta este mai mare cu atat calitatea este mai mica ,numai ca cele mai varstnice vor ecloziona primele .Toate metodele de crestere a matcilor pentru startare se bazeaza pe aceasta ultima varianta.
Cresterea in prezenta sau lipsa matcii este alta treaba .

Deci nu vad impedimentul la ce am scris eu; folosesc Nicot unde regina oua si o dau nu peste 4 zile ci imediat la nucleul orfanizat. Deci are la lucru oua si nu larve.....
leonardus

Mesajde leonardus » 11 Feb 2017, 11:59

vslsilviu scrie:Sper sa regasiti lucruri interesante (un hint: super surori!)

E interesant, stiu franceza dar nu pot sa traduc mental asa de repede cum vorbeste in clip; si timp sa reiau de sute de ori ca sa-mi dau seama ce cuvant a zis, nu am; pacat, era ceva genial. Poate avem si o subtitrare pe undeva. Autosubtitrarea e varza.....
leonardus

Mesajde leonardus » 11 Feb 2017, 12:37

leonardus scrie:
peterneamt scrie:Daca dupa capacire pui botcile in incubator nu sunt probleme.....! Dezertarea ( pe masura ce trec zilele numarul albinelor din stup scade ) albinelor din stupii orfani si dezorganizarea cuibului face ca temperatura sa nu fie cea optima .....botci racite ! Alte riscuri > furtisag; intrarea unei matci tinere iesite la recunoastere sau la fecundare .....; aparitia albinelor outoare......! ;)

Corect. Astea sunt realitati. Am avut matci de schimbare linistita mult sub valoarea unora iesite din botci de salvare. Clar ca e vorba de materialul genetic.
leonardus

Mesajde leonardus » 11 Feb 2017, 19:32

Cum pot sterge un mesaj propriu ?
leonardus

Mesajde yulian » 11 Feb 2017, 19:35

leonardus scrie: Am avut matci de schimbare linistita mult sub valoarea unora iesite din botci de salvare. Clar ca e vorba de materialul genetic.

Matca de SL din super familie...s-a tarat tot anul. Am executat-o fara niciun regret! Ba da, am avut un regret...ca nu am executat-o mai repede ;)
yulian

Mesajde leonardus » 11 Feb 2017, 21:45

yulian scrie:
leonardus scrie: Am avut matci de schimbare linistita mult sub valoarea unora iesite din botci de salvare. Clar ca e vorba de materialul genetic.

Matca de SL din super familie...s-a tarat tot anul. Am executat-o fara niciun regret! Ba da, am avut un regret...ca nu am executat-o mai repede ;)

Pana la urma am invatat ceva 100% sigur in apicultura care zice asa: nimic nu e 100% sigur !
Tocmai dileme de-asta am aratat: ca am avut matci de S excelente si matci de SL mediocre. Am avut si cum spui tu: matci din familii super (trageau faguri cu miere de sus pana jos, unul dupa altul, cate 1 la fiecare 5-7 zile) care practic se 'tiganeau' sa supravietuiasca si matci din familii obisnuite care straluceau. Probabil unii vor zice ca e vorba de trantori, dar nu e asa. Ca in viata: mama doctor, tata inginer, copilul lacatus; mama casnica, tata strungar, copilul doctor docent. Se intampla des.
leonardus

Mesajde peterneamt » 12 Feb 2017, 00:59

E firesc......la toate fiintele ......mai sunt si rebuturi......inclusiv la noi oamenii ,cu toata stiinta noastra ! :roll:
peterneamt

Mesajde cucubau » 12 Feb 2017, 10:57

Matca de SL este considerata a fi punctul maxim in cea ce priveste calificativele la care poate ajunge o matca.
Haide-ti sa facem o mica analiza si poate va schimbati parerea .
Cand apare situatia de SL?
- mai toti ve-ti spune : atunci cand matca devenita batrana este schimbata de catre colonie.
- oare in situatia de boala cand matca desii tanara ne mai fiind valabila familia nu procedeaza la fel?
Iata ce zice I Ograda in bolile si daunatorii albinelor la pag 60 ultimul paragraf:
In formele latente de nosemoza, familiile bolnave se deosebesc prea putin de cele sanatoase, singurele semne anormale putind fi dezvoltarea inegala a farniliilor din stupina, frecventele schimbari ,linistitee de masci si o mortalitate ceva mai crescuta a albinelor. De regula la familiile puternice si in sezonul activ, boala nu se poate manifesta decit sub aceasta forma lenta sau ascunsa, datorita faptului ca albinele moarte inainte de vreme pot fi inlocuite prin prolificitatea crescuta a matcilor.
........
cucubau

Mesajde leonardus » 12 Feb 2017, 13:05

cucubau scrie:Matca de SL este considerata a fi punctul maxim in cea ce priveste calificativele la care poate ajunge o matca.
Haide-ti sa facem o mica analiza si poate va schimbati parerea .
Cand apare situatia de SL?
- mai toti ve-ti spune : atunci cand matca devenita batrana este schimbata de catre colonie.
- oare in situatia de boala cand matca desii tanara ne mai fiind valabila familia nu procedeaza la fel?
Iata ce zice I Ograda in bolile si daunatorii albinelor la pag 60 ultimul paragraf:
In formele latente de nosemoza, familiile bolnave se deosebesc prea putin de cele sanatoase, singurele semne anormale putind fi dezvoltarea inegala a farniliilor din stupina, frecventele schimbari ,linistitee de masci si o mortalitate ceva mai crescuta a albinelor. De regula la familiile puternice si in sezonul activ, boala nu se poate manifesta decit sub aceasta forma lenta sau ascunsa, datorita faptului ca albinele moarte inainte de vreme pot fi inlocuite prin prolificitatea crescuta a matcilor.

Nu am zis ca SL este 'perimata'; ramane asa cum spui cea mai avantajoasa situatie. Totusi consider ca i se da importanta excesiva si stiu si de ce: factorul comercial. cei care se ocupa numai cu producerea de matci evident ca doresc sa-si consolideze 'produsul'. Dar pentru banalul clasic apicultor, pe cale de disparitie, care nu o face pentru fonduri europene ca sa-si traga o viloaca pe 2 strazi si 3 BMW, si celelalte optiuni sunt valabile fara dezavantaje majore.
leonardus

Mesajde leonardus » 13 Feb 2017, 11:17

Apropo, cum se face cu starterul si finisorul la stupi orizontali cu fund plin ? In explicatiile video vad ca se folosesc stupi fara fund si gratie Hanneman. Nu am ...inca.
leonardus

Mesajde alt stupar » 13 Feb 2017, 12:08

Leonardus, maine-poimaine aud ca bagi anunt de vanzare mătci selectionate...
Deh... business is business :lol: !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde un OM » 13 Feb 2017, 16:55

Cu ceva atentie si spirit de observatie poti face matci si in orizontali.
Orfanul: iei matca cu tot larvarul si majoritatea puietului capacit cu tot cu albina acoperitoare si faci roi, in acest stup se va intoarce albina batrana, apoi scuturi albina doica (de pe rame cu puiet) din 3-4 stupi, cate 2-3 din fiecare, pe maxim 5 rame cu miere si pastura.
Finisorul trebuie sa aiba matca de cel putin doi ani, sa mesteresti o gratia hanemann pe langa si peste care matca sa nu se poata deplasa. De regula spatiul in care deplasezi matca sa nu fie mai mare de 5-6 rame, intr-unul din capetele stupului. Chiar daca orizontalul este in pat rece sau cald, trebuie sa ai doua urdinise corespunzatoare fiecarui spatiu delimitat de gratie. Urdinisul al doilea sa fie pus in functiune inainte ca matca fie restransa de gratie. Este bine sa ai in vedere ca in stinghiile pe care le bati pe peretele interior stupului sa faci fanta prin care sa culiseze o tabla etansa, pentru a face partea de familie fara matca sa simta lipsa matcii pentru o zi, inainte de a introduce botcile startate in orfan.
un OM

Mesajde leonardus » 13 Feb 2017, 18:39

alt stupar scrie:Leonardus, maine-poimaine aud ca bagi anunt de vanzare mătci selectionate...
Deh... business is business :lol: !

Na, ai zis-o; nu se putea abtine spiritul 'romanesc'....... :lol:
leonardus

Mesajde leonardus » 13 Feb 2017, 18:43

un OM scrie:Cu ceva atentie si spirit de observatie poti face matci si in orizontali.
Orfanul: iei matca cu tot larvarul si majoritatea puietului capacit cu tot cu albina acoperitoare si faci roi, in acest stup se va intoarce albina batrana, apoi scuturi albina doica (de pe rame cu puiet) din 3-4 stupi, cate 2-3 din fiecare, pe maxim 5 rame cu miere si pastura.
Finisorul trebuie sa aiba matca de cel putin doi ani, sa mesteresti o gratia hanemann pe langa si peste care matca sa nu se poata deplasa. De regula spatiul in care deplasezi matca sa nu fie mai mare de 5-6 rame, intr-unul din capetele stupului. Chiar daca orizontalul este in pat rece sau cald, trebuie sa ai doua urdinise corespunzatoare fiecarui spatiu delimitat de gratie. Urdinisul al doilea sa fie pus in functiune inainte ca matca fie restransa de gratie. Este bine sa ai in vedere ca in stinghiile pe care le bati pe peretele interior stupului sa faci fanta prin care sa culiseze o tabla etansa, pentru a face partea de familie fara matca sa simta lipsa matcii pentru o zi, inainte de a introduce botcile startate in orfan.

1. Eu stiam ca albine din familii diferite nu se impaca.....
2. Sa inteleg ca starterul e acelasi stup cu finisorul numai ca sunt impartite in 2.
3. Bataie de cap cu tabla etansa care nu cred ca poate fi atat de etansa.
4. Trebuie sa fie si o metoda mai simpla.
5. Multumesc mult.
leonardus

Mesajde stuparu 70 » 13 Feb 2017, 19:07

leonardus scrie:
un OM scrie:Cu ceva atentie si spirit de observatie poti face matci si in orizontali.

1. Eu stiam ca albine din familii diferite nu se impaca.....
2. Sa inteleg ca starterul e acelasi stup cu finisorul numai ca sunt impartite in 2.
3. Bataie de cap cu tabla etansa care nu cred ca poate fi atat de etansa.
4. Trebuie sa fie si o metoda mai simpla.

este dar trebui sa inveti singur [din greseli] ,aici se spune doar ce se vrea nu cum e mai simplu
5. Multumesc mult.
stuparu 70

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR