de cristi_vidican » 15 Feb 2017, 12:56
De la Dan Mărgărit
Buna
Am auzit ca in Romania apicultorii se confrunta cu pierderi insemnate la nivelul familiilor de albine, asa ca m-am gandit sa incerc sa clarific anumite aspecte legate de varroa ca poate ajuta pe careva , macar pe cei care sunt la inceput.
Voi incerca sa nu ma intind prea mult pentru ca pot discuta despre bolile albinelor cu saptamanile.
Concret despre varroa trebuie stiut ca ciclul de viata al acestui acarian cuprinde doua faze si anume:
1.Este faza in care are loc reproducerea lui in celula de puiet fie ea de albina lucratoare sau de trantore. Legat de aceasta faza sau scris si povestit multe asa ca nu voi intra in detalii. Un singur lucru voi aminti pentru ca am vazut ca sunt ceva neclaritati legat de masculul de varroa. El se naste din primul ou pe care femela de varroa il depune , este alb la culoare iar dupa ce se imperecheaza cu surorile lui el moare, el nu paraseste celula niciodata in viata.
2.Cea de-a doua faza este perioada de timp pe care varroa o petrece pe albinele din stup pana ce este gata pentru a incepe faza de reproducere .
Despre aceasta faza s-a scris sau povestit mai putin si din ceea ce vad si aud pe anumite filmulete lucrurile nu par sa fie cunoscute prea bine asa ca ma voi referi mai mult asupra ei.
In primul rand atunci cand la un control de rutina se pot observa paduchi pe spatele albinelor deja infestarea la nivelul coloniei este destul de mare si ar trebui sa fie primul semnal de alarma pentru apicultor.
Multi cred ca daca nu vezi multe albine cu paduchi lucrurile sunt relative ok, problema este ca in aceasta faza, femelele de varroa se hranesc cu hemolinfa albinelor iar acest lucru practic nu se vede din cauza ca varroa in marea lor majoritate sta pe abdomenul albinelor in partea ventrala, burta mai pe intelesul tuturor si de regula sta intre sternitele 2 si 3 acolo unde inteapa acea membrana pentru a se hrani . Nu voi intra in amanunte legate de tergite,sternite etc
Deci cu alte cuvinte , stuparul se uita si vede unu doi paduchi pe spatele unor albine de regula pe torace intre aripi si nu pare sa fie prea panicat, dar marea lor majoritate nu pot fi vazuti. El daca vreti este mai preocupat de cate rame de puiet are, daca vede matca etc
De aceea atunci cand se fac tratamente ele trebuiesc facute in baza unor teste de verificare pentru a vedea in primul rand prezenta lor si evaluarea gradului de infestare , tratamentele nu se fac doar ca asa spune unul sau altul sau mai nou internetul.
Atunci cand se fac controale de rutina in stup ar trebui sa intre in reflexul apicultorului de a verifica ramele cu puiet care eclozeaza, acolo daca se tine rama cu fundul in sus adica cu latul de jos in sus se pot observa fecalele pe care varroa le lasa in celula din care a iesit, sunt de culoare alba si pot fi vazute foarte usor. Am spus si pe un filmulet cum poate fi verificata o rama vizual de posibile urme de loca, practic inspectia ramei se face la fel.
Periodic pot fi facute teste cu alcool, nu recomand cel cu zahar pudra pentru ca nu este tocmai relevant cu toate ca suna mai ortodox.Daca se colecteaza albine pentru testul cu alcool,zahar pudra ....etc trebuiesc colectate albine de o anumita varsta pentru ca daca este o infestare, mare parte din paduchii de varroa in aceasta faza se vor afla pe aceste albine.
In aceasta faza de regula cam 60% - 65% se vor afla pe albinele doici si este cumva normal pentru ca se pregatesc pentru faza de reproducere adica de a intra in celulele cu larve gata de capacire. Undeva la 30 % se vor regasi pe albinele care aduc polen si doar in jur de 5% se vor regasi pe puietul proaspat eclozat, deci grija de unde colectati albine.
Mai sunt multe alte semene de care trebuieste tinut cont si care nu sunt neaparat excusive pentru varroa dar care pot aparea si in cazul ei.
Aripi in forma de K , albine care se plimba precum furnicile in fata stupului, puiet cu aripi deformate dar in acest caz lucrurile se coplica mai tare si incepem sa vorbim despre virusi si am spus ca nu ma voi intinde mult si uite ca asa este.
Sunt multe de spus legat de eficacitatea tratamentelor care se fac, faptul ca se fac X tratamente nu inseamna ca ai rezolvat problema. Daca incepe sa apara rezistenta la anumite substante active, toate cele X tratamente efectuate sunt egale cu zero.
Ma opresc aici cu speranta ca poate ajuta cuiva .
PS. In ultimele fotografii pe care le-am trimis se vad paduchi de varroa in borcanul cu alcol iar cand albinele au fost prinse si introduse in borcan, pe niciuna din ele nu am observant varroa dar rezultatul este cu totul altul,
Numai bine
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a