Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA VIDEOCLIPUL SAPTAMANII

Pune aici un videoclip apicol interesant , gasit pe net sau facut de tine.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultura la distanta - Dan Margarit

Mesajde vripan » 14 Feb 2017, 22:38

gaby73 scrie:Am asteptat cu nerabdare ceva vesti de la Dan Margarit si cu ceva imagini! Multumesc!

mda, imi lipsesc filmele dansului
vripan

Mesajde cristi_vidican » 15 Feb 2017, 00:52

vripan scrie:
gaby73 scrie:Am asteptat cu nerabdare ceva vesti de la Dan Margarit si cu ceva imagini! Multumesc!

E plin de ele pe youtube.
Eu zic ca intr-o zi vom mai avea si filme noi.
Poate Dragos îl curtează intre timp sa intre in Sindicat.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Closcutz » 15 Feb 2017, 01:13

Sa intre in Sindicat? :lol:
Closcutz

Mesajde Closcutz » 15 Feb 2017, 01:14

Sa intre in Sindicat? :lol:
Closcutz

Mesajde mellis » 15 Feb 2017, 01:42

Pai acela nu este pentru "stupari de rand", doar pt patroni..
A incercat Paul sa intre dar i s-a trantit usa-n nas...
PS: poate l-au lasat sa intre, dar a trebuit sa jure ca nu mai scrie stramb pe forum, si trebuie sa vanda albinele...in sindicat se-nvart foi, cine are vreme de albine, forum?
Sanatace.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde vripan » 15 Feb 2017, 11:30

cristi_vidican scrie:
vripan scrie:

E plin de ele pe youtube.
Eu zic ca intr-o zi vom mai avea si filme noi.
.

la cele noi ma refeream si eu :)
vripan

Mesajde cristi_vidican » 15 Feb 2017, 12:52

vripan scrie:la cele noi ma refeream si eu :)

Se poate vedea că domnul Dan Mărgărit dorește să comunice cu noi. Să ajute, dacă poate.
Dar, dorește să păstreze distanța, de aceea o face intermediat.

Vă asigur că tot ce consider că este de interes, se postează pe acest forum (forum căruia îi datorez mult și-i declar loialitatea)
Azi avem ceva interesant de rumegat - în cele ce urmează!
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 15 Feb 2017, 12:55

De la Dan Mărgărit...
Buna

Azi am verificat ceva stupi aflati in vecinatate cu alti stupari care nu prea dau importanta bolilor.
Asa arata un stup depopulat din cauza paduchilior de varroa .
Am facut testul cu alcol iar rezultatul se vede.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 15 Feb 2017, 12:56

De la Dan Mărgărit
Buna

Am auzit ca in Romania apicultorii se confrunta cu pierderi insemnate la nivelul familiilor de albine, asa ca m-am gandit sa incerc sa clarific anumite aspecte legate de varroa ca poate ajuta pe careva , macar pe cei care sunt la inceput.
Voi incerca sa nu ma intind prea mult pentru ca pot discuta despre bolile albinelor cu saptamanile.
Concret despre varroa trebuie stiut ca ciclul de viata al acestui acarian cuprinde doua faze si anume:
1.Este faza in care are loc reproducerea lui in celula de puiet fie ea de albina lucratoare sau de trantore. Legat de aceasta faza sau scris si povestit multe asa ca nu voi intra in detalii. Un singur lucru voi aminti pentru ca am vazut ca sunt ceva neclaritati legat de masculul de varroa. El se naste din primul ou pe care femela de varroa il depune , este alb la culoare iar dupa ce se imperecheaza cu surorile lui el moare, el nu paraseste celula niciodata in viata.

2.Cea de-a doua faza este perioada de timp pe care varroa o petrece pe albinele din stup pana ce este gata pentru a incepe faza de reproducere .
Despre aceasta faza s-a scris sau povestit mai putin si din ceea ce vad si aud pe anumite filmulete lucrurile nu par sa fie cunoscute prea bine asa ca ma voi referi mai mult asupra ei.
In primul rand atunci cand la un control de rutina se pot observa paduchi pe spatele albinelor deja infestarea la nivelul coloniei este destul de mare si ar trebui sa fie primul semnal de alarma pentru apicultor.
Multi cred ca daca nu vezi multe albine cu paduchi lucrurile sunt relative ok, problema este ca in aceasta faza, femelele de varroa se hranesc cu hemolinfa albinelor iar acest lucru practic nu se vede din cauza ca varroa in marea lor majoritate sta pe abdomenul albinelor in partea ventrala, burta mai pe intelesul tuturor si de regula sta intre sternitele 2 si 3 acolo unde inteapa acea membrana pentru a se hrani . Nu voi intra in amanunte legate de tergite,sternite etc
Deci cu alte cuvinte , stuparul se uita si vede unu doi paduchi pe spatele unor albine de regula pe torace intre aripi si nu pare sa fie prea panicat, dar marea lor majoritate nu pot fi vazuti. El daca vreti este mai preocupat de cate rame de puiet are, daca vede matca etc

De aceea atunci cand se fac tratamente ele trebuiesc facute in baza unor teste de verificare pentru a vedea in primul rand prezenta lor si evaluarea gradului de infestare , tratamentele nu se fac doar ca asa spune unul sau altul sau mai nou internetul.
Atunci cand se fac controale de rutina in stup ar trebui sa intre in reflexul apicultorului de a verifica ramele cu puiet care eclozeaza, acolo daca se tine rama cu fundul in sus adica cu latul de jos in sus se pot observa fecalele pe care varroa le lasa in celula din care a iesit, sunt de culoare alba si pot fi vazute foarte usor. Am spus si pe un filmulet cum poate fi verificata o rama vizual de posibile urme de loca, practic inspectia ramei se face la fel.
Periodic pot fi facute teste cu alcool, nu recomand cel cu zahar pudra pentru ca nu este tocmai relevant cu toate ca suna mai ortodox.Daca se colecteaza albine pentru testul cu alcool,zahar pudra ....etc trebuiesc colectate albine de o anumita varsta pentru ca daca este o infestare, mare parte din paduchii de varroa in aceasta faza se vor afla pe aceste albine.
In aceasta faza de regula cam 60% - 65% se vor afla pe albinele doici si este cumva normal pentru ca se pregatesc pentru faza de reproducere adica de a intra in celulele cu larve gata de capacire. Undeva la 30 % se vor regasi pe albinele care aduc polen si doar in jur de 5% se vor regasi pe puietul proaspat eclozat, deci grija de unde colectati albine.
Mai sunt multe alte semene de care trebuieste tinut cont si care nu sunt neaparat excusive pentru varroa dar care pot aparea si in cazul ei.
Aripi in forma de K , albine care se plimba precum furnicile in fata stupului, puiet cu aripi deformate dar in acest caz lucrurile se coplica mai tare si incepem sa vorbim despre virusi si am spus ca nu ma voi intinde mult si uite ca asa este.
Sunt multe de spus legat de eficacitatea tratamentelor care se fac, faptul ca se fac X tratamente nu inseamna ca ai rezolvat problema. Daca incepe sa apara rezistenta la anumite substante active, toate cele X tratamente efectuate sunt egale cu zero.
Ma opresc aici cu speranta ca poate ajuta cuiva .

PS. In ultimele fotografii pe care le-am trimis se vad paduchi de varroa in borcanul cu alcol iar cand albinele au fost prinse si introduse in borcan, pe niciuna din ele nu am observant varroa dar rezultatul este cu totul altul,

Numai bine
cristi_vidican

Mesajde gaby73 » 15 Feb 2017, 23:53

Multumesc foarte mult pt nota explicativa! Sanatate multa va doresc! Mai asteptam si altele!
gaby73

Mesajde balu » 16 Feb 2017, 09:46

multumim Cristi, multumim Dan!
balu

Mesajde cristi_vidican » 16 Feb 2017, 10:19

Iată cum sunt transportate utilajele cu care se intră în teren
Imagine
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 16 Feb 2017, 10:32

După masă o să revin cu niște fotografii și niște rezultate despre cum se testează rezistența varroa la tratamente.
Tratamente pe bază de fluvalinat și amitraz prin contact
cristi_vidican

Mesajde mellis » 16 Feb 2017, 11:01

S-aintors apicultura acasa..multumim.
Ascultati un om serios, nu neaparat ajuta zece, douazeci tratamente cu aceeasi substanta activa,mai degraba incurca..
Sanatace..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde cristi_vidican » 16 Feb 2017, 12:22

De la Dan Mărgărit
Buna
Cred ca au ajuns ultimele fotografi cu cele doua borcane pregatite pentru a testa daca avem sau nu rezistenta la doua medicamente pe care noi le folosim prin rotatie in tratarea acarianului varroa, Unul este Apistan care este pe baza de fluvalinat iar al doilea este Apivar care este pe baza de amitraz.Trebuie sa mentionez pentru cine nu stie ca ambele sunt sub forma de panglici si sunt medicamente care actioneaza sub forma de contact.
Pentru a testa de eventuala rezistenta si pentru a afla nivelul de eficacitate pe care il au, se iau doua borcane care sunt prevazute cu sita in capac.In ambele se colecteaza 200 de albine , am spus in emailul anterior cam care sunt albinele pe care ar trebui sa le colectezi asa ca nu mai revin. In fiecare borcan se pune un cub de zahar pentru ca vor trebui sa manance ceva sa poata sta in viata.
Se taie cate 1 cm de panglica de Apivar si unul de Apistan si se gauresc ambele pentru a putea fi atarnate cu ajutorul unei ate sau sarme in borcan astfel incat albinele sa poata veni in contact cu panglica.
Borcanele astfel pregatite trebuiesc tinute in loc cald de preferat +35 caci asta este temperature din cuib si astfel se obtine o buna miscare a albinelor cu sanse mari ca toate albinele sa vina in contact cu panglica.
Borcanul in care este Apistan adica cel pe baza de fluvalinat trebuie sa stea 8 ore in timp ce cel cu Apivar adica amitraz sa stea 24 ore. Noi tinem aceste borcane in incubator pentru a avea control asupra temperaturi.
Dupa perioada de timp precizata, agit borcanul foarte bine dupa care pe o foaie alba de hartie incep sa scutur borcanul cu gura in jos pentru a putea numara Varroa care cade pe hartie. Se numara toti paduchi morti , daca vor cadea si uni care inca misca acestia se vor numara separat. Dupa ce m-am convins ca nu mai cade niciunul, peste acele albine torn alcool si voi numara paduchi care vor muri din cauza alcoolului , eventuali paduchi care mai miscau atunci cand am scuturat pe hartie vor fi adaugati la acestia.
Deci ca sa concluzionez voi avea un numar de paduchi care au murit din cauza tratamentului si un numar de paduchi care dupa perioada de timp mentionata mai erau inca in viata si pe care a trebuit sa-i omor cu alcool.
Acum daca numarul de paduchi morti in urma tratamentului este mai mic de 85% din numarul total de paduchi aflati in acel esantion din borcan, pentru acel tip de tratament se considera rezistenta.
De exemplu sa zicem ca in total in borcan avem 100 de paduchi , daca numarul paduchilor morti din cauza medicamentului este 85 sau mai mic, ai reusit performanta sa ai rezistenta adica sa cheltui bani, timp si nici sa nu rezolvi problema.
Apistanul este un tratament foarte bun cu eficienta buna dar poate din toate medicamentele pe care le folosesc este cel la care crearea de rezistenta se face usor de aceea il folosim prin rotatie o data la 3 ani.
In cazul borcanului in care avem Apivar adica amitraz, aceste albine trebuie tinute pentru 24 ore la aceasi teperatura ca mai sus.
Procedura de numarare a paduchilor cat si procentajul de 85% eficinta se mentine si in cazul lui.
Sper ca am fost clar si lumea a inteles ce si cum.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 16 Feb 2017, 12:23

Imagine
Imagine
Imagine
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la VIDEOCLIPUL SAPTAMANII