Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA VIDEOCLIPUL SAPTAMANII

Pune aici un videoclip apicol interesant , gasit pe net sau facut de tine.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultura la distanta - Dan Margarit

Mesajde mausica » 19 Feb 2017, 01:48

cristi_vidican scrie:@Closcut,
Da, e TVA-ul.
Atât ma costa pe mine.
Asociația in care sunt a negociat cu o farmacie veterinara sa aducă Mavrirol si sa-l de fără adaos comercial.
Am plătit astfel pretul de la ICDA. Care era 32 de lei parca.
In noiembrie am primit banii prin PNA si astfel am ajuns sa plătesc pe varachet si mavrirol doar TVA-ul.
Foarte simplu. Si ieftin, zic eu.
Ca sa nu mai zic de faptul ca nu-mi mor niciodată stupii din cauza varroa.

In ce asociatie esti tu ?
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2017, 08:01

mausica scrie:In ce asociatie esti tu ?

Tu crezi că vând eu secretele profesionale? :lol:
Nu sunt în ACA. Cred că mai rămâne una singură în zona mea.

Apropo, tu ești în vreo asociație?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mausica » 19 Feb 2017, 13:31

cristi_vidican scrie:
mausica scrie:In ce asociatie esti tu ?

Tu crezi că vând eu secretele profesionale? :lol:
Nu sunt în ACA. Cred că mai rămâne una singură în zona mea.

Apropo, tu ești în vreo asociație?[/quote?
Aha...si e mai bine fata de concurenta ?
da sunt, in cea in care dai tu mierea de rapita insa ....tare nemultumit :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 22 Feb 2017, 12:18

I-am pus domnului Dan Mărgărit 3 întrebări:

1. ce eficiență în timp credeți că au benzile pe bază de fluvalinat? Cineva a făcut un test cu Mavrilrol - benzile care conțin taufluvalinat. A observat că este foarte eficient în primele 3 zile, apoi nu mai este eficient. A făcut testul în borcan. Nu mai știu exact rezultatul. Întreb asta pt că dacă eficiența este scurtă, atunci s-ar prea putea să prindă puțini păduchi.

2. Legat de CCD. Locațiile despre care vorbiți au fost la ferma la care lucrați? Întreb asta pt că, discutând cu unii specialiști, s-a constatat că în toate cazurile de CCD varroa a fost un factor prezent și determinant.

3. Când aveți timp, poate detaliați mai mult despre Nosemoză. În special despre Ceranae.

Vă mulțumim!

Iată răspunsul:
Buna

Am fost plecat cateva zile asa ca nu am putut raspunde, pentru mine iarna este perioada in care particip la multe consfatuiri si sesiuni stintifice legate de albine, saptamana asta plec la alta in Winnipeg iar la inceputul lui Martie este la noi in Saskatoon asa ca sunt mai mult pe drum.
Legat de eficienta panglicilor de Apistan cat si a celor de Apivar ...etc, ele sunt facute sa piarda treptat in mod egal substanta activa, aceste panglici eu le tin pentru 40 zile in stup si trebuie sa fac tratamentul inainte de inceperea culesului cu alte 40 zile cel putin. Noi nu putem face niciun tratament pe perioada de vara, riscam sa iesim prost la analize si sa ne uitam la butoaie ca nu le cumpara nimeni. Singurul tratament aprobat in caz de forta majora adica infestare mare peste vara este cel cu acid formic dar pana acum nu am facut .Legat de Mavrirol daca mai este asa cum il stiu eu, el era sub forma unor fitile de panza gen lampa de gaz, nu cred ca in acest caz substanta activa poate sa fie uniform distribuita pe o anumita perioada de timp dar nu stiu ce sa va zic.
Legat de CCD aici lucrurile sunt foarte complexe si continua sa fie tot felul de pareri , cert este insa un lucru si anume in analizele efectuate apar cu regularitate reziduri de neonicotinoide, virusi ale albinelor in special Israeli Acute Paralysis Virus, stres din cauza mutatului de stupi etc.
De vazut am vazut cum arata si va pot spune ca depopularea este foarte brusca la nivel de doua saptamani lada este goala.
Am avut ocazia sa discut cu un apicultor care este din cate stiu eu cu numarul cel mai mare de stupi din lume, ei opereaza cu aproximativ 95.000 de stupi iar in 2006 cand a aparut CCD spunea ca picau stupii ca mustele , ei au pierdut atunci peste 40.000 de familii . Este adevarat ca marea majoritate a acestor stupi sunt folositi in polenizare si petrec mult timp pe camioane , va dati seama la distantele de aici ce stres sunt pe bietele albine. Mai mult culturile la care sunt duse nu secreta mult nectar asa ca trebuiesc hranite cu sirop si daca acel sirop este si de porumb ai cam rezolvat albinele cu totul.
Legat de nosema eu am mai vorbit si intr-un film atunci cand am descries modul in care se poate numara gradul de infestare la microscop. Spuneam ca in oricare situatie de boala , aceasta trebuie diagnosticata corect si apoi aplicat tratamentul corespunzator. Diferenta intre Nosema Apis si Nosema Ceranae este ca Ceranae este mai pacatoasa decat cea de Apis, si spuneam ca tratamentul cu Fumagilin B in cazul lui Ceranae este diferit fata de cel de Apis, dar in primul si-n primul rand trebuie sa stiu cu cea am de-a face. La microscop aceasta diferenta intre spori este un pic complicata pentru ca iti trebuie putina experienta sa faci deosebirea intre cele doua dar trebuie stiut ca sporii de Ceranae sunt mai mici decat cei de Apis si sunt daca pot spune asa mai ovali in timp ce cei de Apis sunt ovaali spre rotund.

Numai bine
cristi_vidican

Mesajde gaby73 » 22 Feb 2017, 22:18

Multumesc pt informatie!Multa sanatate!!!
gaby73

Mesajde mellis » 23 Feb 2017, 01:28

Si totusi, care este diferenta de tratament intre cele 2 tipuri de nosema?
Cea cu bulinele rotunde si ovale e greu de demonstrat si trebuie ochi buni...
Dar tratamentul?
Sanatace.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde cristi_vidican » 23 Feb 2017, 10:43

L-am întrebat pe dl Dan Mărgărit de ce nu e bun siropul din porumb....
Un prieten mi-a trimis un e-mail în care se întreba dacă cei 2,4 cm de panglică nu sunt prea mulți. Asta legat de raportul la nr de albine.

Iată răspunsul
Buna

Legat de siropul de porumb am mai spus legat de el, din toate culturile in care se folosesc neonicotinoide porumbul este poate cel mai rau, noi am folosit sirop de porumb si am schibat pe siropul din sfecla de zahar si cu siguranta nu vom reveni la cel de porumb. Sunt ele albinele destul de afectate de aceste neonicotinoide fara sirop asa ca nu vreau sa le mai dau si eu in plus . Culturile de porumb sau de soia ar trebui chiar sa fie evitate a se afla in vecinatatea stupilor atunci cand mergeti in pastoral .
In ceea ce priveste nelamurirea amicului dumneavoastra, trebuie in primul rand sa stiti ca nu eu am inventat aceasta schema de testare, sunt oameni in centre de cercetare guvernamentale , universitare care cu asta se ocupa si chiar si dupa ce vin cu anumite lucruri ele sunt ajustate pentru ca nu neaparat ceea ce se intampla in laborator este exact valabil si in stupina .
Poate trebuie stiut faptul ca pe langa acea substanta activa din aceste panglici de contact, mai exista si alte ingrediente iar unul din ele este un repelant adica mai pe romaneste o substanta care respinge albinele. Cand introducem aceste panglici in stup , albinelor nu le place deloc acest lucru, in zona in care se gasesc in celulele din faguri mai tarziu nu vei gasi puiet, miere, polen etc.este doar o dunga in mijlocul fagurelui .Albinele vor incerca sa evite pe cat posibil acel loc , ca acel contact se produce pana la urma este altceva, deci nu stiu cat de exact merge matematica in acest caz.
Se poate observa de exemplu faptul ca testul de Apistan necesita 8 ore in timp ce cel cu Apivar 24 ore iar panglicile sunt relativ asemanatoare ca marime.
Am avut situatii in care la test am iesit la limita sau chiar sub 85% deci chiar si in cazul acelei supra doze calculate ai crede ca nu mai misca nimic dar atunci cand incepi sa ai rezisting lucrurile nu sunt cum ai crede.
Cu ani in urma am facut un test sa vad de curiozitate cat timp este necesar sa omor un paduche de varroa cu o panglica de Apivar la full contact , asa ca atunci cand am vazut un paduche l-am luat de pe albina si l-am pus sa se plimbe direct pe o panglica si l-am urmarit sa vad cand nu mai misca, va pot spune ca au trecut 24 minute pana cand nu a mai miscat.
Nu stiu daca am fost suficient de clar dar noi asta facem, nu am un raspuns de exemplu dece este 85% limita si nu 75%,50% sau 90%...... etc , repet sunt oameni de stiinta care cu asta se ocupa , un lucru este cert eu fac aceste teste sa vad cum stau cu stupii, si sa vad pe ce dau banii, pentru ca nu vreau sa ma amagesc ca tratez albinele si in realitate fac treaba pe jumatate sau deloc .
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 23 Feb 2017, 10:51

mellis scrie:Si totusi, care este diferenta de tratament intre cele 2 tipuri de nosema?
Cea cu bulinele rotunde si ovale e greu de demonstrat si trebuie ochi buni...
Dar tratamentul?
Sanatace.

Iată ce a spus:

Am vazut ca cineva intreba legat de Nosema care ar fi tratamentul pentru Apis vs Ceranae, am spus ca Fumagilinul B merge pentru Apis iar pentru Ceranae mai putin si ca trebuie efectuat tratamentul de mai multe ori si la concentratii diferite pentru Ceranae.
cristi_vidican

Mesajde mellis » 23 Feb 2017, 12:39

Multumesc mult.
Multa sanatate, putere de munca si impliniri!!
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde cristi_vidican » 24 Mar 2017, 12:17

Mesaj de la Dan Mărgărit
Asa se intampla cand ierneaza pe miere de rapita , gasesti nucleul mort pentru ca albinele nu se pot hranii cu miere ca piatra .
Fişiere ataşate
IMG_1256.JPG
Ultima oară modificat de cristi_vidican pe 24 Mar 2017, 12:19, modificat 1 dată în total.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 24 Mar 2017, 12:18

Altul ok
Fişiere ataşate
IMG_1258.JPG
cristi_vidican

Mesajde gaby73 » 24 Mar 2017, 21:48

Chiar astept am vesti de la Dan Margarit! pacat ca ele nu sunt chiar asa bune! O seara buna va doresc tuturor!
gaby73

Mesajde vasilefi » 25 Mar 2017, 15:33

siropul nostru de porumb (unguresc sau de unde o fi) cum e fata de al canadienilor?
e si acesta plin de neonicotinoide? n-am auzit remarci negative inca despre el, comparativ cu siropul din zahar...
vasilefi

Mesajde un OM » 26 Mar 2017, 14:22

Siropul de zahar il cumparati preparat? Banuiesc ca nu il faceti home-made. Ce concentratie are?
un OM

Mesajde cristi_vidican » 26 Mar 2017, 14:47

un OM scrie:Siropul de zahar il cumparati preparat? Banuiesc ca nu il faceti home-made. Ce concentratie are?

Din ce știu, Dan Mărgărit cumpără siropul de zahăr gata preparat din fabrică.
Mai multe nu cunosc.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 26 Mar 2017, 14:50

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul