Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde petru71 » 14 Mar 2017, 21:45

MIHAEE'E scrie:Daca nu era adevarat, nu as fi intrbat!
Eu nu am gasit o explicatie !
Am si un filmulet pe tel de vara trecuta de la extractie, da nu stiu sa pun pe net.
Eu exclud "culesul" extractia a fost facuta dupa cules !

Om bun, spun doar ca-mi vine greu sa cred si ca nu inteleg cum se poate asa ceva.
Am mai spus si ca-s la inceput de drum cu albinele.
Totusi, extractie neprotejata langa stupi eu zic ca nu-i ok.
Daca am gresit cu cele spuse, imi cer scuze.
petru71

Mesajde Dila Daniel » 14 Mar 2017, 21:46

petru71 scrie:
Dila Daniel scrie:Eu nu as exclude culesul...Cum afirma si colegul Jonny,numai un cules le tine departe de centrifuga in lucru.Poate ca nu culesul la care te astepti tu,dar ele aveau cules...
Petru 71,cand este cules bun in natura,lasi rama cu miere jos langa stup si nu o baga albinele in seama.Poate vreo ametita doua...

Daniele, te salut !
Tu stii ca-s incepator, da' de cate ori am uitat o rama pe unde nu trebuia, m-am crucit. Indiferent de perioada anului.
Cat timp pot sa las rama aia langa un stup fara sa iasa circ ?
Ma pun pe experimentat la vara...
Sa traiesti !

Salut si eu!
in cules,doar spre lasarea serii si dimineata devreme albine mai multe dau tarcoale ramei.In timpul zilei...o ignora.
Cand nu e cules,e bataie-,nu ai vazut ca se tin de rama ca scaiul de oaie ? :)
numai bine !
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Shrek » 14 Mar 2017, 21:50

Normal ca ai gasit dezacordul ca doar d-aia l-am pus. Dumneata te pricepi la muzica , io ma pricep la oameni, dar sfaturi nu dau! Daca nu-mi da voie.....
Shrek

Mesajde un OM » 14 Mar 2017, 21:56

Din povestile bunicului stiu ca erau momente cand extragea mierea sub patru pari deasupra carora puneau ceva de umbra pentru ei, oamenii. De jur imprejurul parilor nu era nimic. Cu timpul si-a facut o cabina detasabila din pfl. Dupa un an doi au inceput sa apara gauri si deformari in locuri invizibile pentru ei, albine le spunea cam pe unde se afla.
Eu nu am reusit sa extrag niciodata liber. Una este sa lasi o magazie deschisa mai mult timp sau vreo rama sprijinita, uitata undeva si alta se extragi liber.Totul tine de intensitatea culesului, temperatura mai mica, timpul cat extragi,etc.
un OM

Mesajde MIHAEE'E » 14 Mar 2017, 21:56

Am incarcat 2 filmulete pe youtube
Extractie mihaee'e
MIHAEE'E

Mesajde petru71 » 14 Mar 2017, 22:18

Cristinel H. scrie:Am cumpărat zilele trecute 3 familii albine(rasa apis melifera carpatica pură) care a trecut prin iarnă fiecare stup pe 12 rame,8 albine-4 miere,zilele acestea mă duc în m-ţii după ele.Întrebarea mea e cînd pun foiţa cu ramă la crescut? Am ceva,ceva cunoştiinţe despre creşterea albinelor de la bunicul meu dar nu îndeajuns. Am cumpărat şi unelte apicole în valoare de 1000 lei să trec la treabă.

Mai stupari, abia acum am vazut ce-a postat acest om.
Cu acelasi efort cu care ati batut in taste sa-l mistocariti ati fi putut sa-l ajutati.
E clar ca-i tufa. Asa am fost toti candva. Mai mult sau mai putin.
Mai dispusi sa citim, sa invatam, sau nu...etc.
Ce va costa sa-i raspundeti omeneste la intrebari in loc sa-l luati la suturi ???
Efortul vostru este exact acelasi. Rezultatul concret (pentru el), ca perceptie, este diferenta dintre niste oameni cu suflet si alti oameni...
Regret ca trebuie sa va spun aceste lucruri.
Acelasi efort, cu rezultate diametral opuse. Rezultate generate de alegerile voastre.
Pitar
petru71

Mesajde Shrek » 14 Mar 2017, 22:26

Io zac ca nu este......! Mai degraba incearca marea cu destiu'! Sa vada daca tine! Sau poate vrea sa ne de-a de lucru, sa ne mai inveselim. Stilul îmi pare cunoscut!
Shrek

Mesajde mellis » 14 Mar 2017, 22:48

petru71 scrie:
Cristinel H. scrie:Am cumpărat zilele trecute 3 familii albine(rasa apis melifera carpatica pură) care a trecut prin iarnă fiecare stup pe 12 rame,8 albine-4 miere,zilele acestea mă duc în m-ţii după ele.Întrebarea mea e cînd pun foiţa cu ramă la crescut? Am ceva,ceva cunoştiinţe despre creşterea albinelor de la bunicul meu dar nu îndeajuns. Am cumpărat şi unelte apicole în valoare de 1000 lei să trec la treabă.

Mai stupari, abia acum am vazut ce-a postat acest om.
Cu acelasi efort cu care ati batut in taste sa-l mistocariti ati fi putut sa-l ajutati.

Salut,

Cand citesti asta "rasa apis melifera carpatica pură" te gandesti - glumeste/ a aruncat o piatra-n lac/ sau a fost dus de nas..in nestiinta de cauza.
Care raspuns din cele 3 sa-l primeasca?
In plus nu vorbeste despre stup, banuiesc DB dar cine stie ce mai este prin munti...nimic despre locatie...
este greu sa raspunzi la intrebarea atat de simpla cu rama la crescut..intrebarile simple-s cele mai grele..daca raspunzi cu depinde..zice ca-ti bati joc de el ?
Ai rama cladita, nu ai..ai cules..nu ai ...ai albine sanatoase..puiet...culeg polen..dai sirop..cand..unde..cat?
Eu ... raspund cu intrebari..
Cum ar trebui/sunt asezate cele 8 rame cu albina/4 miere. Cate au puiet? Din ce zona a tarii vin si unde se duc?
Ce culesuri ai in zona tinta?
Cum nu a adus inca albinele nu cred ca are rasp la intrebari..dar ..sunt rabdator..
Sanatace.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde petru71 » 14 Mar 2017, 23:11

Eu va inteleg punctele de vedere.
Da' daca nu-i un "stil cunoscut" ??
Va faceti pacate degeaba...
Daca-i doar o tufa, asa ca mine ?
Hai sa vedem lucrurile simplu:
- Daca-i o tufa autentica, i-ati raspuns cat ati putut voi ca sa-l ajutati. Eu zic ca ar fi ok.
- Daca-i pus pe caterinca, i-ati raspuns, iar intentia voastra a fost sa-l ajutati. Poate ca el, in prostia lui, rade de voi. Care-i boul la faza asta ??
Oare m-am facut inteles ?

P.S. Omu-i om si bou-i bou. For ever.
Noi avem obligatia sa discernem. Poate ne mai inselam.
Nu conteaza, mergem inainte.
Gata cu filozofatul pentru astazi...
Pitar
petru71

Mesajde un OM » 14 Mar 2017, 23:20

Cum ai raspunde dumneata?
un OM

Mesajde petru71 » 14 Mar 2017, 23:39

un OM scrie:Cum ai raspunde dumneata?

Pe dumneata nu te-am vazut sa iei peste picior pe nimeni. Niciodata. Ironia fina, sarcasmul bland reprezinta complet altceva.
Pentru asta, de ani buni, ai tot respectul meu.
Daca te uiti un pic in spate, vei vedea cateva derapaje ale apicultorilor vs tufe ca mine.
Omule, nu am cum sa raspund cata vreme eu ma chinui sa devin apicultor. Sunt incepator, poate mai nepriceput ca el.
Asta nu inseamna ca trebuie sa stau spectator la...diverse...
Ai toata stima mea !!!
Pitar
petru71

Mesajde Shrek » 15 Mar 2017, 00:07

Ai fo problema cu mine Pitare ? Ai curaj si spune-o verde-n fata? Poate ne explici care este limita intre ironie fina si ironie...mai putin fina , cine stabileste unde este limita si cine are dreptul s-o facă ? Ironia!
Se pare ca de la o vreme te deranjează postarile mele mai ales când se refera la " un" persoană anume! Ti-ai facut cumva un idol din el! Poate nu ar fi cazul .
Dar de ce tu ai dreptul sa faci la cineva " tufa" iar eu nu am voie sa spun ca altcineva este" varză "! In fond nu sunt decat niste puncte de vedere personale care pot fi combătute si fara sa dea cineva cu clopu' de pământ.
Shrek

Mesajde un OM » 15 Mar 2017, 00:08

Cand ai la activ macar doua ierni nu mai poti sa te numesti tufa. Mai zilele trecute ma amuzam cu un prieten care se dadea modest pana peste cap in fata altuiva. Cateodata, modestia exacerbata o ascunde un orgoliu pe masura :lol: ?
Fagure la cladit nu adaugi in cuib pana cand nu exista intrari masive de polen si nectar de la pomii fructiferi.
Ideal ar fi sa largesti cuibul mai intai cu rama crescuta langa prima rama cu puiet, stropita generos cu sirop.
Chiar daca Cristinel ar cumpara maine stupii cu 4 rame miere si 4 puiet nu as adauga acum fagure artificial.
un OM

Mesajde petru71 » 15 Mar 2017, 01:13

Shrek scrie:Ai fo problema cu mine Pitare ? Ai curaj si spune-o verde-n fata? Poate ne explici care este limita intre ironie fina si ironie...mai putin fina , cine stabileste unde este limita si cine are dreptul s-o facă ? Ironia!
Se pare ca de la o vreme te deranjează postarile mele mai ales când se refera la " un" persoană anume! Ti-ai facut cumva un idol din el! Poate nu ar fi cazul .
Dar de ce tu ai dreptul sa faci la cineva " tufa" iar eu nu am voie sa spun ca altcineva este" varză "! In fond nu sunt decat niste puncte de vedere personale care pot fi combătute si fara sa dea cineva cu clopu' de pământ.

Tu, din pacate, se pare ca suferi de mania persecutiei.
Tot ce-am scris era pentru un OM.
TIE NU TI-AM SCRIS NIMIC !
Si i-am scris doar de bine, pentru ca-i un OM fain de tot. Am tot respectul pentru el.
El a inteles tot. Tu nu.
Ca asa-i in tenis.
La care idolu' lu' peste prajit te referi ?
N-am idoli. Deloc. Cum dracu' sa-i am pe un forum, daca nu-i am in viata reala ??
Shrek-ule, n-am nici un fel de treaba cu tine. Aduna-te.
Ai tu o treaba cu aotoflagelarea/autovictimizarea.
Pe acest forum am multi prieteni.
Dusmani deloc. Si asa va ramane.
Pentru detalii suplimentare, ai un nr. de tel. in ID-ul meu.
Ma suni, vorbim, te convingi ca-s normal la cap.
E bine asa ?
petru71

Mesajde petru71 » 15 Mar 2017, 01:44

un OM scrie:Cand ai la activ macar doua ierni nu mai poti sa te numesti tufa. Mai zilele trecute ma amuzam cu un prieten care se dadea modest pana peste cap in fata altuiva. Cateodata, modestia exacerbata o ascunde un orgoliu pe masura :lol: ?
Fagure la cladit nu adaugi in cuib pana cand nu exista intrari masive de polen si nectar de la pomii fructiferi.
Ideal ar fi sa largesti cuibul mai intai cu rama crescuta langa prima rama cu puiet, stropita generos cu sirop.
Chiar daca Cristinel ar cumpara maine stupii cu 4 rame miere si 4 puiet nu as adauga acum fagure artificial.

Cap-coada, aceasta postare denota decenta + ironia normala.
un OM mi-a transmis ca n-ar trebui sa fiu tufa dupa doua ierni.
O sa-l contrazic. Inca sunt tufa. Fara nici un fel de falsa modestie. E practic prima iarna, la precedenta am fost asistat social.
Cinstit, am o iarna la activ. Nu ma simt sigur pe mine deloc.
Ramane sa apreciem si sa intelegem povestea cu adaugarea fagurelui artificial pentru Cristinel.
Suntem la "Incepatorii intreaba".
petru71

Mesajde MIHAEE'E » 15 Mar 2017, 15:23

petru71 scrie:
MIHAEE'E scrie:Pe un alt topic, se vorbeste de albinele agresive de anul trecut !/

O situatie ciudata s-a intamplat la mine anul trecut !
......... am extras mierea in curtea casei, fara nici o protectie ( nu cort, nu fum, nu nimic )/si asta mai multe zile (cate 2 zile pt fiecare cules) .
Aveam in gradina la 100 m 8 fam. Un vecin la 250m inca 10/fam.

Are cineva idee de ce nu m-au vizitat decat 5-6albine pe zi? :shock:
In urma cu un an umplusem curtea cu albine (/in 2015) si nu dadusem nici macar o tura la centeifuga !

Te salut !
Om bun, fara suparare, da' ce-ai facut tu nu-i in regula.
Cum sa extragi mierea in curte, langa stupi, fara nici o protectie ?
Daca in timpul extractiei te-au vizitat 5-6 albine pe zi, ceva nu-i in regula.
Cei 8 stupi ai tai si cei 10 ai vecinului aveau si albine in ei ?
Nu vreau sa-ti imaginezi ca-s pus pe mistocareala, da' asa ceva nu se poate. Chiar de-ar fi culesul culesului.
Albina simte tot. Mai ales mierea. Indiferent de luna in care ne aflam.
Eu, incepator sadea, de cate ori am uitat o rama cu miere pe-afara (martie, iulie, octombrie, etc.) nu stiam unde s-o bag mai repede ca sa opresc nebunia pe care tot eu am declansat-o... :mrgreen:

P.S. Uite, ultima tampenie pe care am executat-o:
M-am dus la stupi acum vreo 10 zile. Aveam o lada in masina cu 5-6 rame cu miere, sa le pun la alea mai amarate.
Cap de tabla ce-am fost, am uitat lada deschisa in masina. In 20 de minute puteam sa adun albinele cu farasul din bena masinii.
Mi-am zis atat: Petrule, bou mai esti !!

Salut !
Uite mai Pitar ca se poate, am incarcat 2 filmulete pe youtube ...... Exteactie mihaee'e :roll:
MIHAEE'E

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR