varza scrie:Salutari Cristi. Am inteles modul de lucru pe care lai aplicat. Ce vroiam sa intreb referitor la metoda de lucru cu ramele luate din cuib si puse peste haneman...... Oare la o albina tip buckfast sau selectionata va mai necesita acea manevrare a ramelor sau se poate lucra exclusiv din corpuri fara acea blocare? Multumesc
cristi_vidican scrie:varza scrie:Dacă e pe 3 și se mai folosește și gratie, atunci sigur în C3 rămâne multă miere.
jonny_it scrie:Mierea de la pomii fructiferi ramane acolo. Toamna o sa fie mai usor de pregatit pentru iarna.
Problema este ca acea greutate o sa fie transportata peste tot cand faci pastoral.![]()
Ai observat la BK modul in care isi deblocheaza singur cuibul?
cristi_vidican scrie: Reginele mele sunt peste Bk cumpărate per ansamblu.
Dar totul se va decide la FS, unde nu suport blocajul de cuib.
cristi_vidican scrie:Am o linie dintr-o matcă Carnica inseminată cu caucaziană - așa mi s-a spus.
Fiice foarte bune, ca să mă determine să nu trec toată stupina pe Bk.
Bambucha scrie:cristi_vidican scrie:
Acel loc e de fapt rama clăditoare.
Dă de lucru la doică într-o perioadă sensibilă. Captează varroa, care e letală. Albina nu strică ramele pentru trântori.
Problema e că e un pic cam greu să curățat. Și ar trebui, altfel faci crescătorie de varroa
O șmecherie ar fi să se recolteze acele crescături în așa fel ca pe vârful de doică, să avem acolo ... larve.
Ei, cine știe să facă asta, atenuează roirea foarte mult.
Iar cine știe să facă stupii să nu-i roiască, este un apicultor matur.
[/quote
Vă salut. Ce ziceti de un cat ME si un cat mer pt. Cuib asta incerc eu . Cred ca e destul sa nu zic insuficient.
Stii jocul piatra, hartie, foarfeca?Un cuib de 2 corpuri MER e prea putin, unul pe 3 un pic prea mult. Ideal este 65 de litri dar nu poti sa impaci si lupul si capra...
Eu prefer 3 pentru un cuib mai aerisit, cu toate ca mai pierd putina miere-marfa. La mutare duc cuib +1 cat.
Sa stau sa dau jos 5 caturi grele pentru a curata neste trantori inseamna lucru manual. Arghhh. Mai bine da-i naibii!
PS. La mine dadantii in caturi de 1/2 construiesc de numa numa trantori sub rama, n-au nici o jena!
cristi_vidican scrie:[
Am o linie dintr-o matcă Carnica inseminată cu caucaziană - așa mi s-a spus.
Fiice foarte bune, ca să mă determine să nu trec toată stupina pe Bk.
Adună foarte bine, dar au păcatul de a acumula mai mult sub hanneman.
Au tendința de blocare a cuibului. Văd cum vor fi la la FS, pt că mama lor anul trecut a blocat tot C2 cu miere. Ceea ce a fost urât din partea ei.
Dacă și fiicele vor face la fel, le dau un șut în fund, cu toată producția foarte bună care o au.
Am luat 15 Bk anul trecut. Am rușit 15 regine din ale mele (C+C). Reginele mele sunt peste Bk cumpărate per ansamblu.
Dar totul se va decide la FS, unde nu suport blocajul de cuib.
mellis scrie:Intrebare - unde pun C2 cu foite - sus sau jos?
Multumesc.
mellis scrie:Salut,
Am mers si eu la pomul laudat si mi-a dat un MER.
Roi secundar sanatos cu vreo 5 matci vazute de mine - l-am scuturat acum o ora in primul meu viitor MER.
Din lipsa rame ME, si curiozitate...
Intrebare - unde pun C2 cu foite - sus sau jos?
Multumesc.
mellis scrie:Salut,
mellis scrie:Batranetile dragule,
MERul mere bine la spate - nu il rupe de tot - doar il indoaie putin.
Sa fiti sanatosi.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 49 vizitatori