perma scrie:Realizari frumoase, muncite si udate cu sange si sudoare! Va felicit sincer! Daca nu deranjez prea tare am si eu cateva intrebari (precizez ca-s incepator si habar nu am cate picioare are albina):
1) Am vazut in video-materialele postate de profesorul Ursu (in pregatirea pentru iarna) urmatorul fenomen: scotea mierea din catul superior si organiza catul inferior pentru iernare lasand in mijloc rame ce sunt jumatate cu miere, jumatate goale, explicatia fiind ca in celulele goale intra albina si de-o parte si de alta si astfel caldura se transmite intre abine mai bine. Dar totodata ramele din catul superior, dupa extractia la centrifuga (pentru ca nu se goleau complet) erau rebagate in cuib ca albina sa le "linga". Intrebarea mea e: dupa ce a "lins" unde depoziteaza mierea? Nu cumva in celulele goale din mijlocul cuibului? Adica nu cumva iti strici singur aranjamentul?
2) Nu cred ca voi fi capabil viata asta sa v-o iau pe urme in apicultura, cu toate astea as vrea in primavara sa incep cu doi stupi si sa pot manca in toamna din mierea mea. Credeti ca stupul bio prezentat de profesorul Ursu (daca stiti modelul) e bun pentru varianta pe vatra? Ma sfatuiti la vreun alt gen de stup?
Va multumesc anticipat, Sorin.
Pentru tehnica de lucru a Domnului Ursu, sa vorbiti cu dansul.Sigur va va raspunnde.
Stilul de lucru pe care functionez, nu est edeloc compatibil cu al Domnului Ursu.Diametral opus.
Daca incepeti sa aveti stupi, aveti toase sansele s ama depasiti.Daca nu.Nu.
Lada domnului Ursu , mi s epare extrem de grea.Nu ma refer la kg.Ci la faptul ca este scarpinat cu mana stinga la urechea drapta.Ca sa fiu gentil.
Succes