cristi_vidican scrie:A venit toamna.
Unesc 2-3 astfel de unități, le dau sirop sau rame cu miere și în primăvară mă felicit că mi-am mai lăsat 2-3 bucăți.
Las circa 5 % din efectiv matci de rezerva pentru primavara in roiuri medii. De obicei mai apare cate o matca cazuta, mai trebuie reparata te miri ce familie... asta daca observ la timp. Daca nu, unul din marile avantaje ale stupiilor inghesuiti in linie este ca se regleaza de la sine in caz de necesitate, albina se imparte la vecini iar mierea ramasa constituie stimulare pentru stupina.
Zilele trecute ma ajuta un domn sa extrag si ma intreba: :
- "precis sunt multe secrete care le ti ascunse la cutie in ceea ce priveste MER".
- singurul secret este ca pun catul gol si-l iau plin (la timp!).
- "domne, faci misto de mine!!!".
- nu, sub nici o forma. Am ales tipul de stup care-mi permite
simplificarea la maxim a lucrarilor raportat la familie astfel incat sa economisesc timp. Singurul lucru care ia timp din pacate este cresterea matcilor de calitate, dar aici este un alt capitol care nu tine de tipul de stup, capitol prin care fiecare stupar trebuie sa treaca daca vrea sa-si maximizeze rezultatele.
- "pare prea usor, hmm, incredibil..."
Chiar daca pe moment la factorul vanzare-cumparare de material bio dadantul este net superior(cam singurul mare avantaj ramas in picioare, pe viitor mediu lung (10 ani) vad venind din urma roiul la pachet, forma care va exclude din start orice tip de rama!