Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Structura familiei. Culegatoare pentru marile culesuri!

Mesajde vulpea » 09 Noi 2017, 09:34

astept,cum e si firesc pe specificul acestui forum,un raspuns despre albine si nu despre mine !
vulpea

Mesajde gica.mosu » 09 Noi 2017, 09:58

yuonyuon scrie:deaia nu scot unii apicultori miere , pentru ca au "frica de roire" ....numa cand am
auzit cuvantul " uniformizare" am iesit dupa forum .

...Paaai da,pt ca:uniformiza= a diversifica...a varia...a nivela un produs.... :shock: iar egalari=a face sa devina egali,in cazul nostru stupii :idea: Si da, se poate structura o familie pt cules incepand cu 15 iulie(stimulari,spatiu pt ouat) s-au sa ei de la "bogati" si sa dai la "saraci" toamna tarziu1-2 rame cu albina la sf de noi -15 dec,chiar daca e un pic de munca... :P P.S- am acum stupi cu 8 r in ghem (am avut si-n alti ani stupii cu 8-9 r de albine compact si ne stimulati primavara la S1 au fost mai slabi ca altii cu 5-6 r in ghem-stimulati cu 56 de zile inainte de primul cules=rapita 8-).... ) si dupa ce gasesc matca,le iau 1-2 rame si le duc la cei /4-5 rame'nghem,intre ghem si DF ...si astfel fac ca mai multe fam sa aiba aceiasi putere=sa participe'nmod egal la crescut puiet-cules...fara sa am frica de roire!P.S1- daca n-am facut ac operatie toamna,o fac cu 2 sapt inainte de culesul la(rapita=LOCO),s-au inainte de a pleca la S1 cu 3-4 ore :idea:P.S2- cam asa arata lamine o fam pregatita pt cules...inainte de ai pune catui1...
Fişiere ataşate
stupi 10 009.JPG
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde vulpea » 09 Noi 2017, 12:54

nene g.m,nu crezi ca esti cam la 'pamant' cu tehnica matale,dupa Ignatov citire,cand spui ca iei dela 'bogati' si dai la 'saraci'?.asta zic si eu ca este o expunere complecta a unui mod de lucru,ceeace ,in fond, ma intereseaza.
vulpea

Mesajde irina » 09 Noi 2017, 13:46

gica.mosu scrie:P.S1- daca n-am facut ac operatie toamna,o fac cu 2 sapt inainte de culesul la(rapita=LOCO),s-au inainte de a pleca la S1 cu 3-4 ore

Operatia o fi aceeasi......dar cred ca difera ce rame/albina/puiet manevrati primavara.Mai ales cu 3-4 ore inainte de S1. ;)
irina

Mesajde yuonyuon » 09 Noi 2017, 14:08

gica.mosu scrie:
yuonyuon scrie:deaia nu scot unii apicultori miere , pentru ca au "frica de roire" ....numa cand am
auzit cuvantul " uniformizare" am iesit dupa forum .

...Paaai da,pt ca:uniformiza= a diversifica...a varia...a nivela un produs.... :shock: iar egalari=a face sa devina egali,in cazul nostru stupii :idea: Si da, se poate structura o familie pt cules incepand cu 15 iulie(stimulari,spatiu pt ouat) s-au sa ei de la "bogati" si sa dai la "saraci" toamna tarziu1-2 rame cu albina la sf de noi -15 dec,chiar daca e un pic de munca... :P P.S- am acum stupi cu 8 r in ghem (am avut si-n alti ani stupii cu 8-9 r de albine compact si ne stimulati primavara la S1 au fost mai slabi ca altii cu 5-6 r in ghem-stimulati cu 56 de zile inainte de primul cules=rapita 8-).... ) si dupa ce gasesc matca,le iau 1-2 rame si le duc la cei /4-5 rame'nghem,intre ghem si DF ...si astfel fac ca mai multe fam sa aiba aceiasi putere=sa participe'nmod egal la crescut puiet-cules...fara sa am frica de roire!P.S1- daca n-am facut ac operatie toamna,o fac cu 2 sapt inainte de culesul la(rapita=LOCO),s-au inainte de a pleca la S1 cu 3-4 ore :idea:P.S2- cam asa arata lamine o fam pregatita pt cules...inainte de ai pune catui1...
felicitari

ca sa ma fac inteles (poate) , de ce sa luam rama de la unu sa dam la altu inainte de cules ? doar ca sa i vedem noi ca is egali in albina? si in cules vom avea una alba una neagra pentru ca deja am desfigurat toate familiile de albine . nu e mai simplu sa facem 2 categorii inainte cu o luna : una de "cules la salcam" si alta "pentru mai incolo /roi/etc" doar asa cu un semn pe capac .

pana la urma matca care merge prost va merge tot prost si nu stau eu sa i dau cu aghiazama .... -desfiintata direct-... mai stric si albina si rame cu puiet aiurea.

acuma se poate face productie si cu stupii din categoria 2 "pentru mai incolo" , simplu daca e pe 6-7 rame inainte cu o luna va ramanae asa 2 saptamani chiar 3 fara a i se da rame iar inaite de salcam completzi cu rame si pui caturi garantat va avea procent bun de culegatoare si va scoate 20kg cu plus

decatori nu vi sa intamplat sa va trezitiu ca in cules anumiti stupi nu au matca de ceva vreme si au facut productii record . oare nu ati facut LEGATURA?
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 09 Noi 2017, 14:14

albinele din stup ar trebui "observate" dupa anumite criterii , nu doar ca "are albine" , ele se impart in 3 categorii sau cel putin asa le privesc eu ca restu nu ma intereseaza:

1 albina doica
2 albina culegatoare
3 albina de manevra care poate fi si doica si culegatoare dupa caz

mie imi ramane acuma sa fac in asa fel incat albina de la categoria 3 sa o fac culegatoare prin anumite lucrari , da cred ca se intelege din start ca e vb de numarul de puiet /puiet larvar in timpul culesului si inainte .
yuonyuon

Mesajde vulpea » 09 Noi 2017, 20:27

yuonyuon ,ideia cu folositul celor de ' rang 2 ' subscriu in totalitate,cu diferenta ca eu o aplic prin 'metoda' 2 in 1 si cu cat comun.veti fi surprinsi tare placut de ce rezultate dau in cules
vulpea

Mesajde gica.mosu » 10 Noi 2017, 09:35

irina scrie:
gica.mosu scrie:P.S1- daca n-am facut ac operatie toamna,o fac cu 2 sapt inainte de culesul la(rapita=LOCO),s-au inainte de a pleca la S1 cu 3-4 ore

Operatia o fi aceeasi......dar cred ca difera ce rame/albina/puiet manevrati primavara.Mai ales cu 3-4 ore inainte de S1. ;)

Da ,dar se pot manevra si" alte" rame..cu conditiea sa pleci in pastoral :P

Yuuon-yuuon scrie:"nu e mai simplu sa facem doua categorii inainte cu o luna"....Paaaai,daca citeati cu atentie MS meu(valabil si pt Vulpea,am sa va trimit cate un DEX cu traducereee ;) )vedeai ca: pregatirea=formarea fam pt cules,le =o fac din 15 iulie....si cu 2 sapt inainte de rapita :shock: ....si tot atunci (toamna)fac egalarile,schimb matcile cu nota 8 (ramin cele cu 9-10),fac si unificarile....Iar, ce ramane'nprimavara...... si nu participa la cules=folosesc pt inmultireee=nuclei-roi.... :idea P.S- fiecare apicultor are metoda lui de lucru in functie de ce stie si de "DALTA"... :P
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ignatius » 04 Ian 2018, 22:48

la multi ani!
Ce facem noi aici e specific poporului roman, vorbim mult , 9 pagini, in car emar elucru nu s-a spus.
Nu ca aia de afar sunt mai destepti, dar is mai pragmatici, nu stau sa bata apa in piu pe 10 pagini despre un subiect care ar putea fi expus in 2 pagini. Eu asa inteleg discutia, d-l Andrei care a lansat subiectul e si moderator si atunci trebuia sa conduca discutia simplu, pragmatic spre o finalitate.
Cand m-am apucat de apicultura toti apicultorii imi spuneau ca daca vreau sa fac miere la salcam trebuie sa ma uit la stupi si sa vad starea lor, puterea lor in perioada 1-10 aprilie, cu 40 de zile inainte de inflorirea salcamului. Nu prea intelegeam atunci cum degeaba inteleg si acum :).
Totul pleaca de la rolul albinelor in stup:
de la 1-2 zile curatatul celulelor fagurilor si incalzirea puietului;
de la 3 la 11 zile sau 12 zile devin albine doici;
de la 11 la 16 zile devin albine claditoare de faguri (cerese)
de la 16 la 20 de zile, pazesc cuibul si asigura ventilatia;
de la 20 la 30 de zile sau 35 de zile trec in categoria albinelor culegatoare de nectar si polen.
Observam ca de la a 20-a zi albina devine culegatoare. Asa cum spunea si d-l Andrei la 1 aprilie daca avem 4 rame bune cu puiet, vom putea valorifica salcamul.
In pragul salcamului se pot practica diferite metode de cresetere a productiei, inclusiv limitarea matcii, dar nu e o solutie, pentru ca la un moment dat vom avea un gol de puiet .
Ideal ar fi ca in acea perioada sa lucram si matematic putin, sa ne uitam in stup, sa facem un inventar precis si sa vedeam starea familiei.
Sa notam care rame cu puie capacait, cate cu larvar, cate cu miere, sa vdem ce sanse are familia sa valorifice culesul d ela salcam.
Eu il rog pe d-l Andrei, ca un dascal si bun pedagog ce este, sa conduca discutia spre finalitate intr-un mod pragmatic si la obiect ca sa invatam si noi( vb f serios).
As prefera ca d-l Andrei sa incerce sa ne prezinte cum sta treaba si cum ar trebui sa avem grija de familia de albine ca sa reusim sa valorificam culesul la salcam.
Va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde yuonyuon » 05 Ian 2018, 14:39

Mai pragmatig de atat nu se poate . cine nu a inteles din cat sa scris , cred ca ar fi bine sa se apuce de crescut gaini. te duci iei 10 gaini un sac de boabe si apa . atat . asta e tutorialu pentru crescut gaini.
yuonyuon

Mesajde vladonofrei » 05 Ian 2018, 15:05

Ignatius , ceea ce ai scris mai sus e teorie pura .In realitate in perioada de primavara -vara rar albina traieste mai mult de 15-20 zile .
vladonofrei

Mesajde unincepator » 05 Ian 2018, 15:46

yuonyuon scrie:albinele din stup ar trebui "observate" dupa anumite criterii , nu doar ca "are albine" , ele se impart in 3 categorii sau cel putin asa le privesc eu ca restu nu ma intereseaza:

1 albina doica
2 albina culegatoare
3 albina de manevra care poate fi si doica si culegatoare dupa caz

mie imi ramane acuma sa fac in asa fel incat albina de la categoria 3 sa o fac culegatoare prin anumite lucrari , da cred ca se intelege din start ca e vb de numarul de puiet /puiet larvar in timpul culesului si inainte .

bunaziua, dupa ce,sau cum se cunoaste albina de manevara?. Multumesc.
unincepator

Mesajde Florin Dobre » 05 Ian 2018, 15:59

vladonofrei scrie:Ignatius , ceea ce ai scris mai sus e teorie pura .In realitate in perioada de primavara -vara rar albina traieste mai mult de 15-20 zile .

Adicatelea nici nu mai apuca sa iasa din lada...sau cum?! :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde jonny_it » 05 Ian 2018, 18:00

vladonofrei scrie:Ignatius , ceea ce ai scris mai sus e teorie pura .In realitate in perioada de primavara -vara rar albina traieste mai mult de 15-20 zile .

Tratata de varroa si nosema la timp albinele traiesc mult mai mult de 20 de zile primavara. ;)
jonny_it

Mesajde vladonofrei » 05 Ian 2018, 18:50

Ma refer la perioada de cules ,mai ales daca in lada e o albina mai putin bine tratata ,cum se intampla in general incepand cu rapita.
vladonofrei

Mesajde vladonofrei » 05 Ian 2018, 18:56

Adicatelea nici nu mai apuca sa iasa din lada...sau cum?! :) Sa zicem ca sare unele etape sau altfel zis o sa o vedem la cules mult mai devreme.Dar evident ca eu nu sant vreun guru in ale apiculturii.E doar parerea mea din ce am observat eu.
vladonofrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR