Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Poiana lui Nea' Iocan

Mesajde kovacslg » 04 Ian 2018, 16:46

Am un vecin pensionar la 55 de ani cu 6000 lei pensie.

Pai asa e usor sa fi patriot, nationalist si de stanga.
kovacslg

Mesajde Mircea_63 » 04 Ian 2018, 17:41

PIB Romania 1989 = 1790 dolari/ locuitor.
2017 = 8000 dolari/locuitor.
Donbazil zice ca era mai bine inainte si e ... patriot. :)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jonny_it » 04 Ian 2018, 17:47

Mircea_63 scrie:Donbazil zice ca era mai bine inainte si e ... patriot. :)

Era mai bine pentru el, era mai tanar si avea mai multa putere de munca, se descurca mai usor. :D
Pe la 70 de ani(daca ajung) sigur o sa zic si eu ca in 2018 era mai bine :lol:

Oricum ideea este ca cine poate munci si o si face nu a dus-o rau niciodata(exceptie razboaie si etc)..
jonny_it

Mesajde csaa » 04 Ian 2018, 18:16

Mircea_63 scrie:PIB Romania 1989 = 1790 dolari/ locuitor.
2017 = 8000 dolari/locuitor.
Donbazil zice ca era mai bine inainte si e ... patriot. :)

Cred ca aici e mai mult de aprofundat. Cred ca trebuie avuta in vedere puterea dolarului din 1989 si cea din 2017 si mai trebuie luat in calcul si faptul ca in 1989 PIB-ul era dat in special de productie (fie chiar si pe stoc) iar in 2017 consumul dicteaza. Daca avem pe cineva mai documentat in economie (parca domnul Ignatov se lauda) poate ne lumineaza si pe noi.
csaa

Mesajde kovacslg » 04 Ian 2018, 18:57

In 1989 un apartament avea plus valoare de 8000 USD, astazi aceeasi apartament e 80000 USD.
Daca atunci ''produceam'' 5 apartamente plusvaloarea era de 40000 usd, azi daca producem 5 apartamente plusvaloarea e de 400000 de dolari.
Oare producem de 10 ori mai mult?

EX. USA
In 1950 ce se putea cumpara /produce cu 10 dolari, in 2010 s-a putut cumpara /produce cu 92 de dolari.
Daca PIB ul ar fi crescut numai de 9,2 ori, defapt ar fi stagnat, economia producad acceasi volum de bunuri si servicii, dezvoltarea inseamna cresterea ce excede inflatia.

ExYear = $100 Today
1950 $10.17
1960 $12.49
1970 $16.37
1980 $34.77
1990 $55.14
2000 $72.65
2010 $92.00

Am crescut, dar oare am performat?
Eu nu cred, acest fapt se poate analiza doar comparandu-ne cu alte economii.
Daca nu ne comparam, doar ne amagim cu cifre, populatia oricum o face, si pleaca catre zone unde nivelul de trai creste. Si nu doar in statistici si in tabele.

In orice caz in Ungaria in 1990 era autostrada, si era extinsa rapid in cativa ani.
Daca cineva zicea in anii 90 ca in 28 de ani nu vom avea autostrazi n-as fi crezut. Asta arata limitele acestei tari si din pacate lipsa de perspectiva, va genera plecari in continuare.

Ar merita postat si urmarit un studiu demografic cu populatia plecata si cea ramasa, pe varsta, studii, profesii, nationalitate, nr copii / familie, pe judete, etc etc.
Si o prognoza demografica pe termen de 10-20-30 de ani, sa vedem cu ce ramanem.
kovacslg

Mesajde Mircea_63 » 04 Ian 2018, 20:16

Ca putea si trebuia sa fie mai bine decat atat, e toata lumea deacord!
Toti oamenii pe care ii cunosc, au un nivel de trai mult mai bun decat pe vremea comunismului.
Mult laudatul nivel de trai din deceniul 70-80 a avut ca sursa imprumuturile masive facute de Ceausescu. Cand s-a pus problema rambursarii... am sfeclit-o.

Un apartament era 100.000 lei. Salariu mediu 3000 lei. Acum este 200-220.000 la un salariu mediu de 4100 lei depinde de localitate ce pret are locuinta. Explicatia? A crescut nivelul de trai si asta a crescut si cererea. Eram 23 de milioane. Acum suntem mai putini desi numarul locuintelor a crescut foarte mult. Concluzie? A crescut suprafata de locuit/cap locuitor.

3000 lei luai 82 kg carne.
4100 lei, iei astazi 315 kg.

3000 lei, luai 300 L benzina
4100... iei 745 litri.

Totusi, multa lume se plange...
Saracie exista si a existat!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Shrek » 04 Ian 2018, 20:56

Mircea_63 scrie:3000 lei luai 82 kg carne.
4100 lei, iei astazi 315 kg.
# Salarii de 3000 de lei? Va referiți tot la sefi, sefuti, președinți, milițieni , securisti ori nomenclaturiști. La talpa iadului salariu abia ajungea la 1500- 1600 lei. Si atunci se lucra sâmbătă, si a doua zi de paste ori de anul nou.....
Carne, daca locuiai in oras si erai " orfan", sansa de a prinde carne la măcelărie era la fel de mare ca aceea de a castiga la loto. Da' găseai la pret de " restaurant" , pe sub mana. D-aia preferam sa mănânc la restaurant.

3000 lei, luai 300 L benzina
4100... iei 745 litri.
# Benzină? ! Ce se faci cu ea? Proprietarii de masina de pe o strada ii puteai numara pe o singura mână. Putea fi si ciunga. Si apoi cum sa circuli din doua in doua duminici, cu " sot ori fara soata "?!
Totusi, multa lume se plange...
Saracie exista si a existat!

# Saracie a existat? Nu stiu daca o puteam numi sărăcia? Mai degrabă nesansa de a avea mana proasta la politicieni. Si atunci si acum!
Sa nu uiți Darie!
Shrek

Mesajde akmm » 04 Ian 2018, 21:46

ioanpuiu scrie:........

Ce dracu' ţi-a plăcut ţie acolo ?

Sa oferim explicatii, desi Mircea_63, ca de fiecare data, e in spiritul discutiei si nu al interlocutorului.
Like este pentru diagnoza /prognoza oferita si nu pentru entuziasmul plecarii.
Am doi frati in Spania, si de 10 ani ma tot intreaba de ce am ales sa raman.Nu mi-a venit repede in gand ca din patriotism, sa nu cumva sa se simta jigniti.
Acum 2 ani mi-a plecat si fata (am un singur copil) in Suedia.E medic rezident.In perioada asta a facut deja concedii in 6 tari.Eu merg la Bucuresti cand ma doare cate ceva.
Nu am regrete pentru lumea lasata in urma.Daca suntem atat de buni pe cat ne credem, ne sta la indemana sa facem o alta mai buna.
PS
Nenorocul nostru a fost ca dupa '89 securistii si-au luat tara inapoi dupa disparitia lui Ceausescu, iar in naduful nostru, noi ceilalti ne-am luat ratia de libertate.Daca puteau, astia de care vorbesc, nu ne dadeau nimic.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Donbazil » 05 Ian 2018, 01:20

Salut!

N-ati inteles !
Pe mine m-a deranjat formula folosita : sa ramana in tara numai batrani bombardati informational/spalati pe creier...Atat si nimic mai mult...
Voi puteti s-o intoarceti pe toate partile, dar cat timp nu spuneti concret daca sunteti de acord sau nu cu acest mod de exprimare la adresa unei mari categorii de oameni....

P.S. Citat dintr-un "clasic in viata" ....Sa te caci pe tine de ras : " Dar imi este scarba! Ca M 63 a avut atatea comentarii bune pe aci pe forum, dar s'a pierdut in frazeologie si in ura. O ura legata de invidie si orgoliu personal".... :lol: :lol: :lol:
Donbazil

Mesajde Donbazil » 05 Ian 2018, 01:42

Salut!

Alt clasic in viata :

Invectiva.ro
11 ore ·
Nici nu se vor forma partide noi in Romania, care sa mai ofere, de doi bani, o speranta cit de mica.

Exista si rezistenta Sistemului la crearea de noi formatiuni politice, e adevarat, dar nu asta e adevarata cauza.

De vina sintem chiar noi, romanii, cu mentalitatile noastre arhaice, anarhiste, incapabili sa formam o societate si sa ne supunem regulilor ei.

Unii au aruncat vina pe regimul comunist, dar nu este nici pe de parte asa, din contra, comunistii, alaturi de pasoptisti, au fost singurii care au incercat sa formeze o natie romana unitara.

Deloc intimplator, si unii, si ceilalti, au fost puternic inspirati si sprijiniti de forte din afara tarii.

Daca ar fi dupa romani, ei s-ar complace pe vecie in ciobanismul (exista un termen cult pentru chestia asta, dar am un lapsus acum si, sincer, nici nu prea am chef sa fiu mai elegant) ancestral, in care fiecaruia sa ii pese doar de sine si cel mult de familia lui, sa nu respecte nici un fel de reguli, sa nu ii pese nici cit negru sub unghie de altceva decit propria digestie.

De-aia aproape toti cei care intra "in politica" (rarele exceptii doar confirma regula) fac asta doar pentru propria propasire, in nici un caz pentru binele comun.

Neam de ciobani am fost, neam de ciobani raminem.
Donbazil

Mesajde Bambucha » 05 Ian 2018, 07:53

Donbazil scrie:Salut!

N-ati inteles !
Pe mine m-a deranjat formula folosita : sa ramana in tara numai batrani bombardati informational/spalati pe creier...Atat si nimic mai mult...
Voi puteti s-o intoarceti pe toate partile, dar cat timp nu spuneti concret daca sunteti de acord sau nu cu acest mod de exprimare la adresa unei mari categorii de oameni....

Desigur, a cita dintr-o propozitie doar o frantura ce nu ne convine si a ne erija in luptatorii luminii prin trimitere la origini este si asta o mare arta ... a ticalosiei, oricum ai intoarce problema!
Din opiniile citite ulterior reiese clar ca oamenii sunt de acord, oricat nu vrea cineva sa vada acest lucru.

Cu privire la parintii mei spalati pe creier, probabil ca da, desi se afla binisor catre 70 de ani sunt amandoi pe frontul muncii 10 ore pe zi, nu o fac numai datorita ca pensia de inginer(in jur de 1000 de lei) nu le ajunge dar o fac si din pasiune si placerea de a munci ce le place. Bine-nteles ca platesc taxe si impozite pentru ca statul sa poata plati pensii si indemnizatii speciale unor oameni ce ne vor binele in general.

Au studiat si citit la viata lor cat altii probabil in 5 vieti, personal as fi mandru sa realizez macar jumatate cate au infaptuit dumnealor si sa am asa minte ascutita catre finalul vietii!

PS>>> folosesc ca formula de adresare persoana a treia... fiindca din ce am inteles sunt ignorat si pe lista neagra a persoanei de mai sus.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ioanpuiu » 05 Ian 2018, 12:50

Bambucha scrie:An nou 2018 fericit, sanatosi sa fiti!

Se pare ca va fi un nou exod de romani tineri in urmatorul cincinal, dorinta e sa ramana in tara numai batrani bombardati informational/spalati pe creier, care la un moment dat vor trebui ei insisi sa faca revolutie din cauza pensilor tot mai mici/sistarea lor completa (din moment ce contribuitorii dispar).

Am deja 63, o grămadă de fire albe (probabil 75% fără să le fi numărat) şi nu m-a deranjat partea cu "batrani bombardati informational/spalati pe creier", nu am fost în nici un fel afectat de ea pentru că oricît ar fi de reală ... şi este ... nu am simţit că îmi este adresată mie.
Cu toate că vîrsta m-ar recomanda, dar vîrsta nu e totul ;)
Exodul romănilor în general şi a celor tineri în special este o realitate a statisticilor dar dincolo de cifre e o problemă de atitudine. Este tot mai prezentă o jelanie a exodului.
S-a tot vorbit despre patriotism.
Toţi se declară patrioţi şi e foarte greu să găseşti unul care să spună despre el că nu e patriot dar foarte mulţi vorbesc despre valize, despre plecare, deşi nu au un gînd serios în legătură cu asta. Cochetează doar cu ideea plecării şi fac asta în public, pe diverse reţele de socializare.

Să fii patriot, nu înseamnă neapărat să te înarmezi cu furci şi topoare, să te retragi în munţi şi să opui rezistenţă.

Te simţi descurajat, nu mai vezi un viitor satisfăcător în ţara ta, vrei să pleci ? , fă-o! ... dar cu decenţă şi cu o urmă de patriotism ... în tăcere, că oricum e trist pentru noi toţi că ai ajuns în situaţia asta. Eu nu mă opun libertăţii de mişcare dar nu transmite mesaje descurajante, demobilizatoare!
Tu cetăţene (oricare, nu Bambucha) şimţi că nu mai mai poţi? Asta e, pleacă! ... dar nu cu ţîfnă sau cu emfază.

Nu faci altceva decît să rescrii balada Mioriţa, dar fără talent literar şi într-o formă toxică.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde yuonyuon » 05 Ian 2018, 14:15

jonny_it scrie:
Mircea_63 scrie:Donbazil zice ca era mai bine inainte si e ... patriot. :)

Era mai bine pentru el, era mai tanar si avea mai multa putere de munca, se descurca mai usor. :D
Pe la 70 de ani(daca ajung) sigur o sa zic si eu ca in 2018 era mai bine :lol:

Sa strigat Bingoo!!!:))
yuonyuon

Mesajde Bambucha » 05 Ian 2018, 15:51

"Am deja 63, o grămadă de fire albe (probabil 75% fără să le fi numărat) şi nu m-a deranjat partea cu "batrani bombardati informational/spalati pe creier", nu am fost în nici un fel afectat de ea pentru că oricît ar fi de reală ... şi este ... nu am simţit că îmi este adresată mie.
Cu toate că vîrsta m-ar recomanda, dar vîrsta nu e totul
"

Pentru asta te-as cere aici public de sot/sotie sau whatever, si vorba aia nu sunt genul sa dau like la orice vorba.

"Exodul romănilor în general şi a celor tineri în special este o realitate a statisticilor dar dincolo de cifre e o problemă de atitudine. Este tot mai prezentă o jelanie a exodului.
S-a tot vorbit despre patriotism.
"

Suntem spirit de Bal-kan(turceste), in toata istoria noastra milenara dupa ce ne-am otravit cu mana noastra fantanile si ne-am dat foc la case, este evident ca am capatat o labilitate psihica, e normal sa trantim usi si sa injuram urat dupa ce ne despartim definitiv, macar sa stie si vecinii de ce ne-am despartit, e un fel de descatusare si asta, altfel ajungem sa comitem un act constient de autoinducere a anihilarii.

"Toţi se declară patrioţi şi e foarte greu să găseşti unul care să spună despre el că nu e patriot dar foarte mulţi vorbesc despre valize, despre plecare, deşi nu au un gînd serios în legătură cu asta. Cochetează doar cu ideea plecării şi fac asta în public, pe diverse reţele de socializare."

Depinde de radacini si de solul in care au crescut, poate chiar si cel ce a avut pamant gras simte nevoia de a striga din toti rarunchii S.O.S. Este ultimul gest care-l mai poate schita inainte de potop.

"Să fii patriot, nu înseamnă neapărat să te înarmezi cu furci şi topoare, să te retragi în munţi şi să opui rezistenţă.

Te simţi descurajat, nu mai vezi un viitor satisfăcător în ţara ta, vrei să pleci ? , fă-o! ... dar cu decenţă şi cu o urmă de patriotism ... în tăcere, că oricum e trist pentru noi toţi că ai ajuns în situaţia asta. Eu nu mă opun libertăţii de mişcare dar nu transmite mesaje descurajante, demobilizatoare!
Tu cetăţene (oricare, nu Bambucha) şimţi că nu mai mai poţi? Asta e, pleacă! ... dar nu cu ţîfnă sau cu emfază."

Personal raman aici sa ma bat cu morile de vant, pana la urma este destul de literar si pretios sa mori agatat in ele dupa modelul sindromului “Greta Garbo”. Nu inteleg de ce sa nu iau act de tanarul care dupa ce “a ars-o” manipulat pe FB, twitter, Instagram, si cum le mai cheama... pleaca flegmat de un bugetar. Adica chiar nu ineleg de ce trebuie victima sa taca dupa un viol, doar pentru a nu strica fengshuiul celor din jur?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde csaa » 05 Ian 2018, 20:29

:lol: :lol: :lol:
csaa

Mesajde Jean Valjean » 05 Ian 2018, 20:52

Nea Puiu si-a ales cu mare grija cuvintele in postarea de mai sus, fapt care releva o fina si complexa analiza a subiectului in discutie.
Comparatia cu violul si fengshui-ul, raportata la subiectul discutiei, e oarecum fortata, dar chiar si asa, raspunsul la intrebarea ta, Caline, este foarte simplu: nu se cade sa te plangi de violul la care ai fost supus, cand toti cei din jurul tau au trait aceeasi drama. Si, desi au trait aceeasi drama, sufera in tacere incercand sa gaseasca puterea de a trece peste trauma si de a-si reface viata. Cand toti cei din jurul tau, victime ale aceluias abuz, incearca din rasputeri sa gaseasca taria de a merge mai departe, sa conserve bruma de echilibru mental si fizic pe care au reusit, cu chiu cu vai, sa si-o recapete sau sa o construiasca ulterior, constienti fiind de fragilitatea lui, de riscul de a nu o mai putea lua de la capat dupa un nou soc, de iminenta clacarii la orice pas gresit, nu crezi ca e indecent sa-ti strigi in gura mare propria durere? Nu cumva avem de-a face aici cu cea mai pura forma de egoism si egocentrism?
Cu totii suntem victime.
Mai departe, data fiind aceasta precaritate existentiala la care suntem partasi cu totii, de ce ar trebui sa faci un titlu de glorie din hotararea de te sustrage chinului prin exil, cand cei din jurul tau poate ca nu au aceasta posibilitate? Nu seamana asta a cruzime, nu este o rasucire a cutitului in rana celor care aleg sau mai ales a acelora care sunt obligati sa ramana? Iar pentru cei care aleg sa ramana, de ce este nevoie sa-i descurajezi cu resemnarea ta, cand poate speranta intr-o zi de maine mai buna este tot ce le-a mai ramas? Cum ar fi ca cei care, din patriotism, stoicism sau dorinta nebuna de a se lupta cu morile de vant, aleg sa ramana, sa-i considere lasi pe cei care pleaca?

Spun aceste lucruri din pozitia celui care, deceptionat de ce se intampla in tara si ingrijorat de ce ne rezerva viitorul, de buna voie dar si fortat oarecum, aleg, nu am ales, aleg sa raman, intr-un permanent act decizional. Asta nu ma face nici mai patriot si nici mai brav. Ba din contra, trebuie sa recunosc ca ardoarea cu care o buna prietena vrea sa plece si sa se stabileasca in Berlin, satula de ce traieste aici, ma cam descumpaneste. Ma bazez insa pe speranta ca-mi pot construi un viitor si aici. Mai greu, dar tocmai greutatea atingerii unui obiectiv ii confera valoare.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE