de Balian » 19 Feb 2018, 20:03
Pregătite corect familiile în august cu provizii energetice și proteice, folosind o generație de albine care nu participă la iernare, prezintă același efort fizic și financiar ca executarea a aceeași lucru în primăvară. Dacă ferim albinele de zaharoză toamna târziu, primăvara ar trebui să le ferim și mai tare. Astfel am putea ocoli pericolul nosemosei de primăvară. Iarna ar fi mai bine să studiem puțin literatura de specialitate, cu prognoze meteo neștiute ca în situația de față ar fi mai bine dacă am lăsa albinele să se dezvolte ele exploziv când va veni timpul.
PS: Cred că stângerea accentuată toamna sau primăvara este numai un mit depășit, propagat de apicultori mai în vârstă, stereotipuri de care foarte mulți numai din frică nu are curaj să scape. Ne place să învocăm situația scorburii, parcă acolo cineva restrânge familia. Îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar fiecare face după cum consideră mai benefic și corect pentru el.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.