Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Rame la crescut

Mesajde Mihaii » 03 Apr 2018, 21:14

După ce criteriu va luați pentru băgat rame la crescut primăvara? Puiet pana la diafragma? Albine care nu mai au loc? Copacii infloriti?
Mihaii

Re: Rame la crescut

Mesajde csaa » 03 Apr 2018, 21:15

Toate plus cules.
csaa

Mesajde tiih » 04 Apr 2018, 10:13

Cred ca depinde de zona, de puterea stupilor,de felul cum au fost pregatiti ptr iernare...
La mine:
Pomi infloriti:La mijocul infloririi prunului,concomitent cu infloritul papadiei,pun prima rama la cladit-locatie...penultima din dreptul peretelui stupului-Pana la infloritul salcamului am..4.5 rame cladite,la sfarsitul infloritului salcamului am 8...10 rame cladite.....
In nici un caz cand am puiet pe rama de linga diafragma...Concret la aceasta ora rama de linga diafragma are cel putin 2...2,5 kg miere de anul trecut,iar penultima rama e cu miere veche(1kg+polen proaspat).Daca as astepta sa apara puiet pana la rama de langa diafragma...sigur ma trezesc si cu niste botci de roire.... :lol:
tiih

Mesajde 5rame » 04 Apr 2018, 11:21

tiih scrie:Cred ca depinde de zona, de puterea stupilor,de felul cum au fost pregatiti ptr iernare...
La mine:
Pomi infloriti:La mijocul infloririi prunului,concomitent cu infloritul papadiei,pun prima rama la cladit-locatie...penultima din dreptul peretelui stupului-Pana la infloritul salcamului am..4.5 rame cladite,la sfarsitul infloritului salcamului am 8...10 rame cladite.....
In nici un caz cand am puiet pe rama de linga diafragma...Concret la aceasta ora rama de linga diafragma are cel putin 2...2,5 kg miere de anul trecut,iar penultima rama e cu miere veche(1kg+polen proaspat).Daca as astepta sa apara puiet pana la rama de langa diafragma...sigur ma trezesc si cu niste botci de roire.... :lol:

As dori sa va intreb:

1. Aveti cuibul pe partea stanga a lazii?
2. Cand se umple lada cu 10 rame cum procedati sa puteti adauga alte foite?

Multumesc!
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde tiih » 04 Apr 2018, 15:49

Cuibul il am pe partea stanga cum privesti stupul din fata....
Normal daca aveti Dadant pe 10 rame ,dupa ce se umple corpul, adaugati cat cu rame 1/2 intercalate...o rama cladita si apoi un fagure artificial.si iar o rama cladita....
Trebuia sa fac o precizare..pentru productia de miere folosesc stupi Dadant 10 rame 1/1 si caturi cu 10 rame 1/2.....
Pentru roiuri,selectie si rame crescute....folosesc stupi orizontali cu 18...20 rame....
De la stupii orizontali la care nu ma intereseaza mierea ci doar cat mai multe rame crescute...reusesc sa obtin si 15....20 rame crescute bine intr-un an pe care le folosesc de obicei la inlocuirea ramelor vechi de la stupii verticali(scopul ultimilor e sa produca doar miere....si mai putin sa cladeasca!)
PS.Imi permit acest lucru atat timp cat fac o apicultura stationara si am zona melifera relativ buna.....
tiih

Mesajde 5rame » 04 Apr 2018, 19:37

tiih scrie:Cuibul il am pe partea stanga cum privesti stupul din fata....
Normal daca aveti Dadant pe 10 rame ,dupa ce se umple corpul, adaugati cat cu rame 1/2 intercalate...o rama cladita si apoi un fagure artificial.si iar o rama cladita....
Trebuia sa fac o precizare..pentru productia de miere folosesc stupi Dadant 10 rame 1/1 si caturi cu 10 rame 1/2.....
Pentru roiuri,selectie si rame crescute....folosesc stupi orizontali cu 18...20 rame....
De la stupii orizontali la care nu ma intereseaza mierea ci doar cat mai multe rame crescute...reusesc sa obtin si 15....20 rame crescute bine intr-un an pe care le folosesc de obicei la inlocuirea ramelor vechi de la stupii verticali(scopul ultimilor e sa produca doar miere....si mai putin sa cladeasca!)
PS.Imi permit acest lucru atat timp cat fac o apicultura stationara si am zona melifera relativ buna.....

Multumesc!
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde ignatov andrei » 07 Apr 2018, 14:37

Mihaii scrie:După ce criteriu va luați pentru băgat rame la crescut primăvara? Puiet pana la diafragma? Albine care nu mai au loc? Copacii infloriti?

In primul rand, albinele nu "cresc" rame! Cresc doar puiet!
Ramele se introduc la cladit atunci cand se observa ca se "albesc" coroanele sau sunt reparate defectele ramelor cu ceara alba!
ignatov andrei

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE