Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stoparea roirii

Mesajde gica » 10 Ian 2012, 23:58

Am pus acelasi lucru Paul.In plus am mai scris dintr-un studiu aparut in Apiacta prin 1988 cand s-au luat toti dupa noi si au facut acelasi lucru pe albinele lor.
Poza asta a facut senzatie la un congres Apimondia.
gica

Mesajde paul » 11 Ian 2012, 00:00

Personal insist pentru eliberarea coroanelor din zonele cu puiet, deoarece aceasta este zona de "stress" intre matca si lucratoare.

Pentru edificare ... intrati la ... JURNALE PERSONALE ... JURNALUL LUI ALEXANDRU ... si veti vedea ceea ce spune Andrei Calinescu !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 11 Ian 2012, 00:06

gica scrie:Am pus acelasi lucru Paul.In plus am mai scris dintr-un studiu aparut in Apiacta prin 1988 cand s-au luat toti dupa noi si au facut acelasi lucru pe albinele lor.
Poza asta a facut senzatie la un congres Apimondia.

Domnule Gica ... tehnic nu ma pricep ,dar ce imi amintesc din ce ati postat dumneavoastra , se intelegea mult mai bine , se putea citi pe diagrama ... Acum oricat am marit ... nu se intelege ." Si mai era ceva" ... ;) Acea diagrama ... era explicata ... De cineva ,care , dupa cat mi-am dat eu seama ... chiar stie despre ce este vorba ...in diagrama !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde akmm » 11 Ian 2012, 15:18

florinapi scrie:Divizare in cat,in doua ,in patru,in cat?

Nu zic ca nu aveti dreptate dar...daca se intampla fenomenul inaintea unui cules si la un numar mai mare de familii nu cred ca este o solutie divizarea.

Mai ales ca dupa ce s-a atins un anumit prag de efectiv, dorinta stuparului este sa adune miere si nu familii.
Oricum ar fi, acordeonul de care se zicea la inceput se poate practica, dar cu stupina si nu cu familia.Si acolo se atinge alt prag care te obliga sa inmultesti efectivul, numai ca e tocmai binevenit spre toamna cand se pot face unificari de familii cu matci batrane.
Eu fac desertari de albine cu faguri cu tot dar numai la familii naravase din cale afara.Conteaza si perioada anului.Le las insa o rama cu puiet larvar si una cu rezerve.Ca nu stii cu ce vine ziua de maine.
O alta varianta ar fi jocul de sah sau roirea cu doua familii.
Se desarta complet familia ca mai sus si se lasa pe pozitia initiala in vechiul stup.Ramele luate fara albine (mai raman doar alea care eclozeaza in acel moment) se pun in alt stup.Acest nou stup il pun in locul altui stup cu turbaciune.Acela inlocuit se muta in alta parte ( macar la 5 metri si nu in directia de zbor a vechii locatii).Acesta pierde toata culegatoarea intr-o zi doua.Iese din friguri si-si vede de treaba.Mai ales daca ii si cureti botcile.
Albina culegatoare isi trage botci din ramele luate de la primul stup, sau ii pun alta botca(mult mai frumoasa si mai aratoasa....)Si asa am rezolvat doua familii si m-am ales cu o familie in plus.Adica 1/3 efectiv cu matca tanara.
Sa fac o atentionare.
Operatiunea se face pe la 10-12 cand este iesita multa culegatoare.Si asta pentru ca ramele luate de la primul stup au puiet larvar ce va suferii daca nu are albina acoperitoare.
Operatiunea se poate face mai rapid, daca din start mutam stupul cu turbaciune si in locul lui punem unul gol in care urmeaza sa mutam fagurii din primul.Adica pana ne moscaim, in stupul gol sa inceapa sa soseasca albina culegatoare.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde jenica67 » 11 Ian 2012, 17:39

Articolul se afla in Apicultura_in_Romania 09/1986 - Curba de roire la albine – un nou concept in apicultura. Un articol destul de interesant si unde se poate determina cand poate roi, o familie de albine, in functie de dezvoltarea, la un moment dat. Teoria a fost fundamentata prin cerceatre, mai pe intelesul tuturor, familia este stabila pe la 3.2 kg si are tendinta de roire, dupa ce depaseste 3,9 kg de albina. Dar din grafic se poate estima si cand o familie atinge, pragul de roire.
jenica67

Mesajde gabi bee » 11 Ian 2012, 17:44

daca in locul unei familii intrate in friguri punem o familie mai slaba sau un roi pe 5-6 rame iar famillia intrata in friguri o mutam pe alt loc in stupina , este posibil ca datorita cantitatii mari de albina culegatoare ce populeaaza roiul adus pe locul respectiv , sa fie omorata matca roiului , mai ales ca aducand roiul , pierde si el cantitatea de culegatoare pe care o avea ? :roll: :P
Ultima oară modificat de gabi bee pe 11 Ian 2012, 17:47, modificat 1 dată în total.
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Badea. claudian » 11 Ian 2012, 17:47

Si cine este acel " cineva " dl. paul ?.... daca nu va este cu suparare :P ;)
Badea. claudian

Mesajde paul » 11 Ian 2012, 17:52

Badea. claudian scrie:Si cine este acel " cineva " dl. paul ?.... daca nu va este cu suparare :P ;)

Vai ...domnule Claudian ,dar nu este nici un fel de suparare !!! Acel ... CINEVA este DOMNUL GICA ...
Ultima oară modificat de paul pe 11 Ian 2012, 18:22, modificat 1 dată în total.
paul

Mesajde paul » 11 Ian 2012, 18:19

paul scrie:
Badea. claudian scrie:Si cine este acel " cineva " dl. paul ?.... daca nu va este cu suparare :P ;)

Vai ...domnule Claudian ,dar nu este nici un fel de suparare !!! Acel ... CINEVA este DOMNUL GICA ...
paul

Mesajde Badea. claudian » 11 Ian 2012, 18:29

Ori de cate ori vrem sa facem o absortie de culegatoare este nevoie ca de fiecare data sa asiguram o oarecare protectie matci ,fie ia chiar si de numai o singura ora !!...dupa care o putem elibara fara frica !....mai Gabi ai tu ce ai cu fam.intrate in frig. roitului nu prea stapanesti acest capitol bine?!....pai de ce sa facem aceasta mutare , intre o fam. intrata in friguri si un roi pe 5-6 rame ,cand stim foarte bine ca in momentul cind o fam. se pregateste de roit nu prea mai are culegatoare ,majoritatea nu mai parasesc stupul si lenevesc, o parte pe pereti interiori iar alata parte se styrange sub forma de ciorchine sub scandura de zbor !..... asa ca stai linistit daca vrei sa nu fii in perdere
Badea. claudian

Mesajde Badea. claudian » 11 Ian 2012, 18:36

paul scrie:
paul scrie:

Da!.... Vai dl paulica ce noutate !.... nici nu stiti cat ma bucur :cry:
Badea. claudian

Mesajde andrei_calinescu » 11 Ian 2012, 18:43

gabi bee scrie:daca in locul unei familii intrate in friguri punem o familie mai slaba sau un roi pe 5-6 rame iar famillia intrata in friguri o mutam pe alt loc in stupina , este posibil ca datorita cantitatii mari de albina culegatoare ce populeaaza roiul adus pe locul respectiv , sa fie omorata matca roiului , mai ales ca aducand roiul , pierde si el cantitatea de culegatoare pe care o avea ? :roll: :P

Gabi, de ce vrei sa zgandari si a doua colonie(roiul).
Nu ar fi mai bine sa faci cum am zi eu, in scenariul doi(roiul temporar) in care spuneam sa introduci sub fam in figuri o cutie goala cu 1-2 fag puiet si restul foite artificiale.
Singura modalitate de a incerca sa-i scoti din roit e crearea unei stari de soc.
Colonia de baza isi pierde culegatoarea, ii castrezi botcile de roire si o reunesti cu roiul de dedesupt dupa 9 zile, dupa ce castrezi botcile de salvare in roiul temporar si iti pleaca iar in cules.
Si ca observatie, in conditiile in care se poate, normal ar fi ca roii sa stea pe alta vatra decat cu fam de baza. Ar eradica riscurile unui eventual furtisag latent.
andrei_calinescu

Mesajde gabi bee » 11 Ian 2012, 19:52

m-am lamurit acum in privinta asta . chestia cu mutarile astea sunt ipotetice , de antrenament ca sa zic asa , ca sigur o sa ma confrunt anul asta cu vreo familie care vrea sa o taie . am avut si anul trecut dar am rezolvat simplu , am divizat la greu cu botci de roire insa anul asta vreau sa schimb foaia ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde csabio » 11 Ian 2012, 22:41

Va salut,
poate vorbesc prostii, eu am citit pe undeva (nush exact unde,cred pe vechiul forum)ca in cazul unei familii intrate in frigul roirii se poate face urmatoarea miscare;
pe care eu l-am facut anul trecut: familie cumparata pe 7 rame(5 puiet)dupa salcam plin cu botci, in prima faza am rupt toate botcile largit cuib, peste cateva zile iarasi botci, am scos matca cu 2 rame si am lasat 2-3 botci, matca tanara eclozata, albina clocea peste tot in cuib si pe scandurica,de foite nu se atingeau,apoi urmase cititul si anume ,am pus capacul in dreptul urdinisului la o distanta de 20 cm am scuturat toate ramele cu matca cu tot ,am pus ramele la loc si am lasat albinele pe capac, pentru mine miracol albinele au format ciorchina pe capac, dupa vreo 30minute am pus un carton si frumos au intrat inapoi in stup, urmatoarea zi am constatat ca lucrau la foita si s-au linistit. Dar din ce am citit aici,mi-am dat seama ca inca sunt departe de adevar.
cu stima
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde florinapi » 11 Ian 2012, 23:01

Daca se muta familiile intre ele pe lipsa de cules se lasa cu bataie.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde catalin_valenii » 11 Ian 2012, 23:23

Jenica in ce Romanie apicola se gaseste materialul expus de tine?
catalin_valenii

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR