Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Guist -Pupemea

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2012, 08:54

corneliuoandanciu scrie:Domnule Pupe, ti-am vazut stupina si camioanele, am trecut pe langa dumneata de doua ori(acel peugeot 307 de BH, rosu),daca l-ai observat, pe malul barajului de pe Valea Oltului.Tot acolo sunt si stupii mei, doar 6, sa nu razi de mine!Felicitari, nu prea am vazut la multi apicultori ce am vazut la dumneata.Nu spun locatia, decat daca imi dai voie.Super!Felicitari!
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2012, 08:55

nu sunt la stupi.Am descarcat sambata si am fugit acasa.
cred ca ajung pemarti acolo.poate ne vedem.
succes maxim.
Cat despre locatie , nu am retineri.Cine merge unde merg si eu , este bine venit.Ei... ce mai conteaza 100 la 600?
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2012, 08:56

Dragos 2006 scrie:100 la 600 nu conteaza dar 3000 la 600 eu zic ca incepe sa conteze , asa s-a intamplat in zona mea. Avem si noi o mica padure de salcam 2 si nu mai ai loc sa pui un stup ca zona e plina de camioane si pavilioane din Braila , Galati , Neamt , Vrancea , Cluj , Salaj , etc. La noi e fost mult pana acum 3 ani caned a venit un colaborator de la fil**mera si acum e jale ... dar problema mare nu ar fi inghesuiala ci faptul ca cei din Ardeal au venit cu Buckfast si ne cam poluiaza populatia noastra de albine. Eu unul am preferat sa plec 10 km. mai departe numai pentru a evita aglomeratia si contaminarea.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2012, 08:57

Eu invit pe toti stuparii indiferent de nr de familii sau rasa de albine sa vina unde merg eu la cules.

Sunt sigur ca cine are culegatoare va aduna nectar , iar cine nu are ...nu.
Si cum cei ce se aduna cu sutele de stupari pe acelasi km patrat nu sunt ...de luat in seama, nu ma sperie.

Cand mergem in recunoastere, colegul meu, (badea marian) mai vedem pe locatiile vizate si pavilioane.La care el are urmatoarea afirmatie: "astia nu se punl a socoteala"
Si apoi se deschide o intreaga argumentatie in defavoarea pavilionului.

Cat despre rase si hibrizi, eu merg la cules si nu la ...imperechiere.

Sa fim sanatosi ca are tara flori cat sa fie fiecare roman apicultor cu sutele.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2012, 08:58

eu mai am un principiu:
Nu exista locul meu de la salcam II Ci doar locul unde doresc eu sa ajung la salcam II.Ca este ocupat?eu am si varianta de rezerva si rezerva la rezrva.
Chiar daca am platit locul cu pricina, nu am platit padurea la care culeg.Fiecare vrea sa faca bani, fiecare are copii, fiecare are datorii si credite poate.

Este loc pentru toata lumea.Anul asta apicultorii mai iau o ...castana dupa ceafa.Si la anul iara se imputineaza.O sa ne fie dor de niste vecini de pastoral cu care sa ne intretinem si ajuta.

numai bine si rau la nimeni (salut bazile)
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2012, 08:59

Cristian IONITA scrie:
pupemea a scris:
... Anul asta apicultorii mai iau o ...castana dupa ceafa.Si la anul iara se imputineaza ...

Anul apicol inca nu a trecut ... a inceput adevarat prost .... dar mai este loc de bine.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2012, 08:59

Johny scrie:I-mi place cum gandesti d-le, doar cineva care cunoaste cu adevarat ce inseamna apicultura si cu ce se mananca poate vb. asa. In rest multa binecuvantare si spor la nectar. Apropo cine a avut stupi buni din doua culesuri de salcam asa slabe cum au fost au trecut binisor de 15 kile. Multa sanatate, si grija la nectarul de la zmeura si mura!!!!
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2012, 09:00

Donbazil scrie:Sal'tare Ioane!
Sa-ti dea Domnul tot ce-ti doresti......
Si sa ne dea la toti mai bine, ca pana acuma.......Parca am tras pacatele pe care le-am acumulat in ultimii ani.....Cel putin eu care ma dadeam " scula" am facut salcam.....Ciuciu....
Acu de cand cu ploile am dus o parte la amorfa, pe valea Muresului, dar mai am o parte impotmoliti langa Lugoj de nu pot iesi nici cu doua tractoare......
Acu iar ploua.....Torential..... Asta dupa grindina de ieri...
Sal'tare!
Numa' bine si rau la nime' !
Donbazil - Faget.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2012, 09:00

FlorinI scrie:
Johny a scris:
Apropo cine a avut stupi buni din doua culesuri de salcam asa slabe cum au fost au trecut binisor de 15 kile.

15 kg pe stup?
atuci am o problema de perceptie
ce inseamna stup bun?
eu am fost la salcam cu stupii de 10 rame, pe 10 rame si 7 cu puiet
am avut ce e mai rau:
ploaie, vant, frig, arsita ziua si... roire din belsug

am scos cca 3 kg pe familie

nu sunt incantat, dar nici nemultumit
sper sa existe o lege a compensatiei
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2012, 09:01

Cristian IONITA scrie:la cate culesuri ati fost? miere ati scos doar din magazin sau si din cuib?

de roit cand au roit? la inceput - la mijloc sau la sfarsitul culesului?

ati ajuns la salcam cu ei gata "botciti" sau nu?

sunt multe "detalii" de lamurit
Ioan Guist

jiji scrie:explicati va rog dc roieste la inceputul culesului in timpul sau dupa cules si cand stupul este pe 7 rame cum se manifesta ca tebuie sa o bagam pe a 8 a?
Ioan Guist

Cristian IONITA scrie:poti te rog sa ne spui mai clare ce vrei sa afli, si de preferat in limba romana?

dc ce vrea sa fie? DE CE sau DACA?
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2012, 09:02

jiji scrie:o familei dece roieste la inceputul culesului ? dc roieste in timpul culesului si dc roieste dupa cules?
si care sant semnele care o familie pe 7 rame cere o a 8 a rama?
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2012, 09:02

pngflorin scrie:Eu sunt multumit mai ales de SC 2, am scos pana acum 11 kg de familie, plus 8 roiuri.
Acum sunt la SC 3, insa ploaia, grindina si ceata la cam terminat.
Parerea mea e ca rame multe cu puiet larvar in timpul marilor culesuri reduc cantitatea de miere adunata.
Ex: am luat rame cu puiet de la vreo 15 stupi, din 9 rame cam 4, pt a intari alte familii, albina insa lasand-o pe loc, au fost cei mai buni. comparativ cu alti cu aceeasi cantitate de albina, dar cu rame cu puiet mai multe.

Ca metoda antiroire am folosit, pana in acest moment cu succes, ridicarea ramelor cu puiet in cat si intercalarea cu FA, atat in cuib cat si in cat.Am pus pe familie pana la 6 R1/1, pe care in general lea crescut frumos si lea umplut cu miere.

Nu acelasi lucru pot spune de familiile intrate in frigurile roitului, adica modul de cladire a FA, defectuos, cu botci, in mod cert in iarna merg la reformat.

Insa meseria asta se invata prin practica, asa ca tot inainte.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2012, 09:03

pngflorin scrie:@jiji
O familie roieste in general datorita lipsei de spatiu, atunci cand familia are cules matca incepe sa depuna ponta din ce in ce mai consistenta, astfel ca va umple in cateva zile intrg cuibul . Cand nr indivizilor este f mare , raportat la spatiu pe care il are la dispozitie, apar botcile de roire, dupa ce acestea vor ecloziona, se vor forma roiuri, primar, secundar, tertiar, etc, nu de putine ori pana la epuizarea aproape completa a familiei.

In general atunci cand in cuib ramane un loc liber , o familie ce are nevoie de rame , va cladi imediat fagurasi, umpluti fie cu puiet de trantor fie cu miere.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 12 Ian 2012, 09:04

Domn_sergiu scrie:S-au amintit aici unele metode de evitarea roirii.Cind gasim o familie cu botci poate cea mai simpla si fructuasa metoda de a opri fam de a roi sau de amai roi esta aceea de a lasa in lada doar albina ,matca daca este sau nu ,una, douo botci proprii si altele straine dar mai coapte.Acestea v-or petrece o noapte in lada goala .A doua zi li se va da fagura artificial cit cuprinde si ulterior varachet.Treaba e sa avem matci proaspete care sa primeasca puietul familei de mai sus.
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?