Balian scrie:yuonyuon scrie:Asteptam poze....
Să storc înainte de salcâm nu în fiecare an reușesc.
Ex. în 2015 am putut stoarce 1 corp (nu chiar plin) polifloră de primăvară de pe pomi fructiferi, după care două ture pe rapiță.
Așa arăta deasupra corpului 4 înainte de a doua stoarcere. Mai cerea un corp dacă nu mergeam la salcâm. La începutul lui mai.(se vede stadiul grâului din față)
Să vedem anul acesta.
kovacslg scrie:Balian scrie:yuonyuon scrie:Asteptam poze....
Să storc înainte de salcâm nu în fiecare an reușesc.
Ex. în 2015 am putut stoarce 1 corp (nu chiar plin) polifloră de primăvară de pe pomi fructiferi, după care două ture pe rapiță.
Așa arăta deasupra corpului 4 înainte de a doua stoarcere. Mai cerea un corp dacă nu mergeam la salcâm. La începutul lui mai.(se vede stadiul grâului din față)
Să vedem anul acesta.
Sub acel corp de miere era corp cu puiet?
Balian scrie:Am de luat o analiză. Ce este mai potrivit pentru mine. Strâns cuib în toamnă + lărgiri succesive în primăvară cu riscul ca la o perioadă răcoroasă să ajungă cuibul prea mic. Sau cu un nivel de putere potrivită pentru pentru 10 rame (și 3 corpuri) cu pericolul de a avea familii prea puternice în primăvară care necesită slăbiri, dar o iernare cu familii puternice ce au o șansă mai mare de a trece iarna.
Pentru acestă ultimă variantă am optat la mai multe nuclee special iernate ce servesc primăvară pentru loc de dezvoltare, și slăbirea familiilor puternice. Ca asta:
kovacslg scrie:Strans cuib in toamna si largiri succesive in primavara, are alternativa lasarii familiei fara sa fie stransa si fara sa fie largita primavara pe 10 rame dadant, sau 20 Mer.
Iar familiile dimensionate potrivit iarna (mai puternice), care ierneaza cu riscuri minime, dar care necesita slabire, si implicit iernarea unor nuclee unde sa ai loc pentru acel puiet luat, ar avea ca alternativa dimensionarea identica a familiilor fara a mai folosi nuclee, iar eventualele fam ramase fara matca iarna ar servi ca ajutor pt familiile mai slabe....
kovacslg scrie:Strans cuib in toamna si largiri succesive in primavara, are alternativa lasarii familiei fara sa fie stransa si fara sa fie largita primavara pe 10 rame dadant, sau 20 Mer.
un apicultor destept nu face restrangere in martie (pentru ca nu e necesar) si nici nu pune rama dupa diafragmakovacslg scrie:Foarte buna remarca cu rezervele obligatorii mai mari daca familia e stransa pe putine rame.
Obligatoriu peste 60%-70%.
Altfel risc mare de epuizare hrana pe ramele din mijloc.
Tocmai si din acest motiv las mai lejer la intrare in iarna si strang inca odata la iesire.
Familia in martie va fi stransa pe aceeasi nr de rame, insa acestea vor contine mai multa miere, comparativ daca familia ar fi iernat numai pe acestea.
Una doua rame merg dupa diafragma.
yuonyuon scrie:un apicultor destept nu face restrangere in martie (pentru ca nu e necesar) si nici nu pune rama dupa diafragma
, ca sa nu mai zic de turte
e necesar?jonny_it scrie:yuonyuon scrie:un apicultor destept nu face restrangere in martie (pentru ca nu e necesar) si nici nu pune rama dupa diafragma
, ca sa nu mai zic de turte
Am 90 de caturi pline cu rame(miere de mana), voiam sa le pun dupa ce se incalzeste cate 2 rame la roi. Dar aman pentru aprilie dupa ce am citit postarea![]()
Sau este valabil si pentru martie?
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori