vicpo scrie:Paul faci ce vrei cu stupii tai poti ierna pe cite rame vrei cu sau fara diafragme dar nu poti face comparatie pina nu iernezi in diverse variante .la inceput (nu ca as fi ajuns departe ) cind voiam sa multiplic am iernat si 3intervale si gindeam ca merge .pe urma cind am refuzat iernarea sub 8
7-8intervale sa vazut diferenta au disparut diafragmele ca nu aveau loc .
Eu sunt curios ce cantitate de albine este in cele 7-8 intervale ? In kilo !
Am vazut multe familii la stupari cu pretentii iernate pe 6-7 rame dar aveau albine care incapeau lejer pe 4 rame !
Fara sa fiu rautacios ... prezinta Jenica Pricope pe youtube niste familii pe 9-10 rame, eu zic sa albinele din acei stupi incap lejer pe 6 rame !
Nu stiu la alte rase, dar, la carpatina sau ce-o mai ramas din ea, nu ai albina de iernare pentru mai mult de 5-6 rame. Vorbesc de varfuri pt. 6 rame !
Ca sa nu fiu gresit inteles, dupa mine o rama iernata inseamna acoperire cu albina 100% din suprafata ramei si albina sa stea una peste alta, minim 2 straturi, in perioadele mai caldute cand albina se desface din ghem !

Adica ... pur si simplu cand desfaci sa scoti rama sa curga albina pe fundul stupului. Sunt satul de vizionat rame acoperite cu un strat de albina pe 60-70% din suprafata ramei !