Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde vicpo » 04 Mar 2019, 17:22

Tiih sint de acord cu yuon in ce priveste ponta in ianuarie adica si la mine e la fel poate na eclozionat o rama in 15 -20 februarie dar e clar ca o generatie de puiet a iesit si ies continu, in atare sitiatie nui vorba de restrins .Dacs e asigurat pastura pt generatiile noi totul e ok.
vicpo

Mesajde Balian » 04 Mar 2019, 23:07

yuonyuon scrie:
tiih scrie:Raspunsul la intrebare este corect...
.la 20 grade celsius e nevoie de minim 4 ore..
.deci extrapoland.....
In rest astept titul cartii seriaoase.....
Ptr.ca in procesul de selectie personala eu nu doresc sa am puiet capacit mai devreme de 23...25 februarie!caci altfel tuturor matcilor care au intrat "in calduri" mai devreme,le sucesc gatul pana la vara.....
Intrebare.Poti sa ati dai seama cu o precizie de 85..90 % care matci au inceput ponta inainte de 15 februarie,bineinteles fara sa ridici capacul??
inseamna ca eu tre sa le omor pe toate :lol:
eu le omor pe alea rosii. rele sau care incep ponta in decembrie....
la mine cam intre 20 ian - si 10 februarie au inceput ponta....la data asta sunt 3 rame de puiet .nu vad nimic grav atat timp cat devoltarea este exponentiala . sa speram ca nu vine -20 la sfarsit de martie...

Cum credeți că va fi afectată aceea albină care crește puiet la 20 ianuarie. Sau ce credeți că se va întâmpla cu aceea albină care s-a născut la 10 feruarie. Sau cum credeți că va sta aceea familie cu rezervele de păstură care face acest efort în miezul iernii. Iarna că sfârșitul lui ianuarie și începutul lui februarie este iarnă-iarnă nu primăvara timpurie nici măcar la noi din vest. Și eu am avut asemenea familii, care aveau puiet la începutul lui ianuarie. Nu mai am problemă cu ele. Erau 4 familii. Numai acelea au murit. Nu îmi pare rău de ele.
Dacă am avea de ales dintre familii care să aibe puiet în ianuarie sau să schimb pe parcurs toate aceste mătci am alege a doua variantă ”sucind gâtul până la vară”.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde paul » 05 Mar 2019, 08:12

Pe la miezul noptii am reusit sa le administrez prima punga cu sirop din primavara asta ! Siropul 2 la 1 ! Se anunta minim 10 zile cu temperaturi pozitive noaptea !
Vedem cum il trage si continuam ! :)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde daffid mihailov » 05 Mar 2019, 08:40

Uneori dam vina pe regine. Dar albinele nu sunt chiar asa destepte cum credem. Daca da putin soarele ele zic, hai ca a venit primavara. Daca ii impachetam prea mult, la fel vor incepe ponta aiurea. Daca dam un oxalic in decembrie cu mult zahar, stimulare. Daca sunt spre sud. De ce reginele spre nord nu incep ponta? In aceeasi vatra, aceeasi rasa. Si da, e contraproductiv ss ai puiet in ianuarie. Chiar si inceput de februarie.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde tiih » 05 Mar 2019, 09:05

vicpo scrie:Tiih sint de acord cu yuon in ce priveste ponta in ianuarie adica si la mine e la fel poate na eclozionat o rama in 15 -20 februarie dar e clar ca o generatie de puiet a iesit si ies continu, in atare sitiatie nui vorba de restrins .Dacs e asigurat pastura pt generatiile noi totul e ok.

Nu am timp sa te conving de contrariu si sa fii de acord cu mine,numai cu mine.....Nu am nici prea mare interes atat timp cat sunt un producator de familii de albine dintre cele mai puternice si mai scumpe din zona in primavara....deh ...concurenta :lol:
Te invit sa analizezi cu mare atentie fraza scrisa anterior de colegul yuon:

"nu vad nimic grav atat timp cat dezvoltarea e exponentiala"(referitor la inceputul pontei pe 15..20 ianuarie

Si eu sant de acord cu fraza..numai ca nu ai cum sa ai o dezvoltare exponentiala. dupa 15 ianuarie..aceasta apare prin martie,cand apare cel putin, polen si APA din belsug....

Stii cine se dezvolta exponential dupa 15 ianuarie ,o data cu aparitia puietului si nu are treaba cu aportul de nectar,polen,rezervele de pastura,temperatura minima din timpul noptii..etc...etc???? :idea:

PS...anul asta majoritatea familiilor la mine au inceput ponta dupa 15 februarie,au beneficiat in februarie de 5 zie favorabile culesului la alun..apoi grausor,podbal
Imi consuma in fiecare zi favorabila zborului 1...2 kg de fainuri,afara, inclusiv faina de soia...si APA .la greu...
Si inca nu a inceput ponta matcii sa se dezvolte exponential..trebuie sa astept culesul de la viorele,salcie capreasca,ULM si plop alb ;)
tiih

Mesajde yuonyuon » 05 Mar 2019, 10:49

Totu depinde de cate rame intram pe iarna.....daca is 4 nu e bine daca is 7 e floare la ureche....

la 20 ian - puiet cat un capac de borcan
la 10 feb - puiet pe 2 rame cat palma
la 20 feb - deja pe 3 rame
1 martie - puiet pe 4 rame si capacite 3 (una ecluzionata)

la 15 martie trebuie extins...(sa vedem)

tin sa mentinez ca nu intervin cu absolut nimic(turte sirop etc) pana la 15 martie
pastura e plin si a inceput si polen sa aduca...deci e diferenta de clima fata de Barlad ...nu mare...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Mar 2019, 10:52

tiih scrie:Raspunsul la intrebare este corect...
.la 20 grade celsius e nevoie de minim 4 ore..
.deci extrapoland.....
In rest astept titul cartii seriaoase.....
Ptr.ca in procesul de selectie personala eu nu doresc sa am puiet capacit mai devreme de 23...25 februarie!caci altfel tuturor matcilor care au intrat "in calduri" mai devreme,le sucesc gatul pana la vara.....
Intrebare.Poti sa ati dai seama cu o precizie de 85..90 % care matci au inceput ponta inainte de 15 februarie,bineinteles fara sa ridici capacul??
Ai onoarea.....
yuonyuon

Mesajde tiih » 05 Mar 2019, 11:32

1.zumzetul familie de albine pe care al auzi la urdinis,folosind stetoscop ,furtun,auz fin...si min 5 ani experenta...si exersari...
2.Zumzetul familie de albine pe care il auzi la urdinis,dupa ce ai ciocanit de 2...3 ori in peretel stupului.....intensitatre ,durata...
3.Foaia de control,pusa pe fundul stupului dadant la inceputul iernarii...eu am numai stupi cu fund fix....reprezinta un fel de oglinda a iernarii in fiecare luna,daca stii sa citesti in ea
4.Temperatura din interiorul cuibului,masurata cu termometru special, prin urdinis....
5...........
tiih

Mesajde yuonyuon » 05 Mar 2019, 13:37

tiih scrie:1.zumzetul familie de albine pe care al auzi la urdinis,folosind stetoscop ,furtun,auz fin...si min 5 ani experenta...si exersari...
2.Zumzetul familie de albine pe care il auzi la urdinis,dupa ce ai ciocanit de 2...3 ori in peretel stupului.....intensitatre ,durata...
3.Foaia de control,pusa pe fundul stupului dadant la inceputul iernarii...eu am numai stupi cu fund fix....reprezinta un fel de oglinda a iernarii in fiecare luna,daca stii sa citesti in ea
4.Temperatura din interiorul cuibului,masurata cu termometru special, prin urdinis....
5...........
mersii!!!

uite pana si batranul manual al alpicultorului ce zice .... :

si se mentioneza in toate manulalele ca nu se ierneaza sub 2 kg de albina ....da cine tine cont?!
Fişiere ataşate
ma2.jpg
ma1.jpg
yuonyuon

Mesajde vicpo » 05 Mar 2019, 17:18

Tiih nu e nevoie sa ma convingi pt ca nu eu invat albina cind s oua stie ea mai bine , datoria mea e sa creez conditii de iernare optime sa asigur pastura etc si de resul se ocupa ea .Daca am respecta manualele nu am vorbi acum ca e mai bine sa iernam 5 rame de albina .
vicpo

Mesajde vicpo » 05 Mar 2019, 17:29

daffid mihailov scrie:Uneori dam vina pe regine. Dar albinele nu sunt chiar asa destepte cum credem. Daca da putin soarele ele zic, hai ca a venit primavara. Daca ii impachetam prea mult, la fel vor incepe ponta aiurea. Daca dam un oxalic in decembrie cu mult zahar, stimulare. Daca sunt spre sud. De ce reginele spre nord nu incep ponta? In aceeasi vatra, aceeasi rasa. Si da, e contraproductiv ss ai puiet in ianuarie. Chiar si inceput de februarie.

Oare? Am fund cu sita (o rama de 6cm si in rest sita)nu folosesc sibar niciodata , sint mai la nord decit tine si matcole oua din ianuarie in ciuda faptului ca primul zbor a fost pe 17 februarie, energetic poate de acum incolo, deci asavor ele e treaba lor.
vicpo

Mesajde daffid mihailov » 05 Mar 2019, 18:18

Atunci de vina e rasa. Incearca urdinisele spre nord si le intorci caand vrei puiet.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Balian » 05 Mar 2019, 18:45

vicpo scrie:
daffid mihailov scrie:Uneori dam vina pe regine. Dar albinele nu sunt chiar asa destepte cum credem. Daca da putin soarele ele zic, hai ca a venit primavara. Daca ii impachetam prea mult, la fel vor incepe ponta aiurea. Daca dam un oxalic in decembrie cu mult zahar, stimulare. Daca sunt spre sud. De ce reginele spre nord nu incep ponta? In aceeasi vatra, aceeasi rasa. Si da, e contraproductiv ss ai puiet in ianuarie. Chiar si inceput de februarie.

Oare? Am fund cu sita (o rama de 6cm si in rest sita)nu folosesc sibar niciodata , sint mai la nord decit tine si matcole oua din ianuarie in ciuda faptului ca primul zbor a fost pe 17 februarie, energetic poate de acum incolo, deci asavor ele e treaba lor.

Dacă am lăsa să facă albinele ce vor să facă cu ideea de știu ele mai bine ce au de făcut, atuci pe noi nu ne am chema stupari ci spectatori.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde vicpo » 05 Mar 2019, 19:03

Nu ma intreseaza cit de devreme oua regina atita timp cit noua generatie poate sa-si formeze vitelogeninul.Pt balian:nu stiu prea multe ,am citit ceva carti , ce am inteles e faptul ca multe din bolile albinelor a aparut cind crescatorul de albine a pus accent pe logica lui (fara nici un fundament de altfel). Existenta albinei e pusa in pericol in zilelr noastre si din cauza schimbarii climaterice dar mai ales din cauza crescatorilor
vicpo

Mesajde jonny_it » 05 Mar 2019, 19:12

Balian scrie:Dacă am lăsa să facă albinele ce vor să facă cu ideea de știu ele mai bine ce au de făcut, atuci pe noi nu ne am chema stupari ci spectatori.

Eu in perioada de primavara ma declar spectator. Le-am verificat acum aproximativ 1 luna si aveau miere suficienta. De acum astept sa pun primii artificiali si caturi. :lol:
Puiet .. au timp. Cu ce ma ajuta sa fortez in februarie cand se incalzise putin si acum sa stea pe loc pentru ca sunt minus 15 grade noaptea.
jonny_it

Mesajde daffid mihailov » 05 Mar 2019, 20:04

Ce te mai lauzi Jonny. Pai tu esti boier. Asa as face si ei daca as avea salcam dupa 15 mai si nu as face pastorale, stupi beton si nestresati. :D bafta. Si tratamente mult mai putine so eficiente. Dar in sud e alta poveste...

Nici eu nu umbli si le las miere, dar la mine mai e si lenea :)
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR