Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde tiih » 08 Mar 2019, 10:55

jonny_it scrie:
ignatov andrei scrie:jonny_it a vazut ca dispar larvele dupa anumite interventii pe vreme mai anapoda (acest lucru se intampla si toamna) si de aceea l-a dus gandul la mortalitate.
Mai putin conteaza ca, in realitate, puietul nu moare (nu este afectat)ci ca familia elimina acel puiet (tanar sau chiar capacit), din motive de alerta {???}, conteaza ca avem pierderi!
Aici jonny_it are dreptate, dar asa sunt eu mai carcotas, mai ales la unele afirmatii ale prietenilor, ca ce spun ceilalti... treaba lor daca nu stiu cum moare pasarea...!!!

Cand am facut afirmatiile de mai sus m-am bazat pe unele articole/carti ale lui Charles Mraz.
Ideea este ca el a scos rame cu puiet, a insemnat anumite zone de 5 x 5 cm si a numarat cate oua / larve sunt. A pastrat ramele la temperaturi diferite si perioade diferite. A constatat ca sub anumite temperaturi o parte din larve au fost eliminate si in locul lor erau oua sau nimic. Albinele au canibalizat o parte din larve, pentru ca au murit sau din cauza stresului produs de temperatura(cum ziceti dvs "Motive de alerta").

Concluzia oricum este sa nu ne omoram puietul singuri doar de dragul de a vedea cat puiet este in familie. :)

Concluzia e corecta,eu o stiam de mult ,iar marele apicultor care a fost si va ramane in veci.C.L.Hristea,o stia chiar inaintea lui Charles Mraz :!:
Noi acum pe forum "descoperim descoperitul"

PS.Cum ramane cu intrebarea referitoare la..... ...celalalte pericole???
tiih

Mesajde ignatov andrei » 08 Mar 2019, 11:29

tiih scrie:Concluzia e corecta,eu o stiam de mult ,iar marele apicultor care a fost si va ramane in veci.C.L.Hristea,o stia chiar inaintea lui Charles Mraz :!:

Caline, ce bine ca esti printre noi... :lol: :lol:

Mai avem voie sa descoperim cate ceva...?!? :o
ignatov andrei

Mesajde tiih » 08 Mar 2019, 11:39

ignatov andrei scrie:
tiih scrie:Concluzia e corecta,eu o stiam de mult ,iar marele apicultor care a fost si va ramane in veci.C.L.Hristea,o stia chiar inaintea lui Charles Mraz :!:

Caline, ce bine ca esti printre noi... :lol:

Mai avem voie sa descoperim cate ceva...?!? :o

Multumesc pentru apreciere.... :lol:

Astept raspunsul la intrebare....cu detalii...nu doua cuvinte ...".in doi peri"! ...enigmatic....laconic....etc...etc...:lol:
tiih

Mesajde yuonyuon » 08 Mar 2019, 16:11

Larvarul tanar moare in cateva minute. Cel mai in varsta rezista mai bine si nu moare decat in procent mic

Sa inteleg ca daca ridic o rama acum la 18 grade risc sa raman fara puiet larvar.....hai sa fim realisti...

Puietul larvar este eliminat cand vin doua nopti mai reci (e vorba de temperatura din stup), una dupa alta iar albinele "se decid" ca nu e rentabil....sa continuie. Sau nu au posibilitatea sa incalzeasca viitorul puiet capacit.
larvarul nu sufere de "frig....

la un stup mai nestrans cum au multi (4-6 rame) , zeci de generatii sunt abandonate si reabandonate pana la 1 aprile......care a stat si a urmarit stie foarte bine.. nu e nevoie de vreun mare maiestru , am si eu stupi acasa.....parca cititi din biblie... :D :lol:
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 08 Mar 2019, 16:21

yuonyuon scrie:Sa inteleg ca daca ridic o rama acum la 18 grade risc sa raman fara puiet larvar.....hai sa fim realisti...

Depinde cat stai si te uiti la rama aia, cat sta stupul deschis, etc ...
Si trebuie sa luam in calcul si perioada cand se reface temperatura.

Si eu tot nu inteleg de ce ai verifica ramele cu puiet acum? :?
jonny_it

Mesajde jonny_it » 08 Mar 2019, 16:25

Corect, unul a trait putin inaintea celuilalt. :lol:
Nu descoperim nimic ... doar spunem sa stie si altii in caz ca nu stiu deja.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 08 Mar 2019, 16:57

jonny_it scrie:
de exemplu azi am verificat sa vad daca au toti matci(matci care ponteaza ok).....un min /stup....nu am facut selfiuri :lol:

ai ci au fost 22 la umbra.... 8-)
yuonyuon

Mesajde vicpo » 08 Mar 2019, 17:17

E clar ca un control sumar nu trebuie ratat ,eu nu am avut temperaturi optime pina acum ,max 12 grade , dar pe foaia de control pusa la 2 familii in smbele ua eclozionat puiet inca de la 15 septembrie.
vicpo

Mesajde jonny_it » 08 Mar 2019, 17:25

yuonyuon scrie:
jonny_it scrie:
de exemplu azi am verificat sa vad daca au toti matci(matci care ponteaza ok).....un min /stup....nu am facut selfiuri :lol:

ai ci au fost 22 la umbra.... 8-)

Fiecare are modul lui de lucru, nu spun ca gresesti sau ca eu fac bine, eram curios de ce desfac unii acum ramele. :)
Daca nu au matci se vede si fara sa ridici rame.
Multe regine incep ponta mai tarziu si nu de putine ori le intrec pe cele mai "harnice".
Anul trecut pe 9 martie aveam multe familii care nu aveau puiet deloc, deci este timp. Oricum ma tot uit pe prognoza si arata ca se mai raceste, cel putin pe aici prin nord.
jonny_it

Mesajde vicpo » 08 Mar 2019, 17:37

Cu privire la intrebare :orice dereglare a temperaturii sub 35 grade are repercursiuni asupra vitalitati noilor albine si enumar citeva:capacirea larvelor intirzie , e afectata lungimea trompei, aripile au de asemenea de suferit si creste perioada de rvolutie de la ou ls adult. Ce sm scrid nu sint constatari personale ci doat ce am asimilat in perioada cind citeam tot ce gaseam despre albine
vicpo

Mesajde Balian » 08 Mar 2019, 18:13

jonny_it scrie:....Multe regine incep ponta mai tarziu si nu de putine ori le intrec pe cele mai "harnice".
Anul trecut pe 9 martie aveam multe familii care nu aveau puiet deloc, deci este timp. ...

Așa văd și eu nu-i nici un motiv pentru ce să ne grăbim.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 08 Mar 2019, 18:16

Balian scrie:
jonny_it scrie:....Multe regine incep ponta mai tarziu si nu de putine ori le intrec pe cele mai "harnice".
Anul trecut pe 9 martie aveam multe familii care nu aveau puiet deloc, deci este timp. ...

deja vorbim de aspectele specifice zonei .

jony are stupi la munte si ma intreaba de ce vreific puietul acum , cand rama de la diafragma e plina(semiplina) cu albina 2019 :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 08 Mar 2019, 18:27

yuonyuon scrie:
Balian scrie:

deja vorbim de aspectele specifice zonei .

jony are stupi la munte si ma intreaba de ce vreific puietul acum , cand rama de la diafragma e plina(semiplina) cu albina 2019 :lol:

Chiar sunt diferențe f. mari dintre zone. De aceea câteodată nici nu înțelegem ce scrie cineva pe forum.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde jonny_it » 08 Mar 2019, 18:59

yuonyuon scrie:jony are stupi la munte si ma intreaba de ce vreific puietul acum , cand rama de la diafragma e plina(semiplina) cu albina 2019 :lol:

Jony are stupi si la Iasi si Vaslui. :lol:
Diafragma si la el este plina cu albine, dar nu le-am intrebat varsta, nu este frumos, chiar de 8 martie :lol:
jonny_it

Mesajde vicpo » 08 Mar 2019, 19:08

E clar ca e diferenta de zona de temperatura dar ce influenteaza cel mai mult ponta e faptul ca ziua se mareste , albina simte si consecinta e inceperea pontei.La yuon a inflorit salcia la mine pina sprr 25 martie nu va inflorii nici cea capreasca si totusi a eclozat puiet .
vicpo

Mesajde ignatov andrei » 08 Mar 2019, 20:03

tiih scrie:Multumesc pentru apreciere.... :lol:

Astept raspunsul la intrebare....cu detalii...nu doua cuvinte ...".in doi peri"! ...enigmatic....laconic....etc...etc...:lol:

Vezi ca lumea o sa creada ca astepti raspunsul de la mine...
Stii ca nu le am cu panarami din astea...
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 08 Mar 2019, 20:10, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR