Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde ignatov andrei » 08 Mar 2019, 20:09

yuonyuon scrie:parca cititi din biblie... :D :lol:

Pai cum ai vrea, sa vina cu propriile idei sau constatari...?!? :lol:
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 08 Mar 2019, 21:10

ca sa finalizam "constatarile"

dintre cei 3 stupi iernati ": unul pe 8 rame altul pe 6 si, ultimul dar nu cel dintâi ,pe 4 rame,
cel pe 8 rame e singurul care isi duce generatia de puiet pana la capat 100%, restu sunt vulnerabili la clima

in cazul celui pe 4 . acum 2 ani am urmarit/notat 3 stupi si rezultatele is nasoale... luna martie :declin , albina epuizata . risc de boli...... generatii de puiet pierdute fara numar.... bineinteles ca in aprilie arata frumos ....dar cu asa istorie in spate .....numai un apicultor poate realiza prin ce a trecut acel stup

nu va incurcati cu 4 rame.......!!!!chiar daca sunt stransi bine....
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 08 Mar 2019, 21:13, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 08 Mar 2019, 21:11

ignatov andrei scrie:
yuonyuon scrie:parca cititi din biblie... :D :lol:

Pai cum ai vrea, sa vina cu propriile idei sau constatari...?!? :lol:

Uneori citesti o anumita informatie si pana nu o patesti nu o crezi. :)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 08 Mar 2019, 21:16

yuonyuon scrie:nu va incurcati cu 4 rame.......!!!!chiar daca sunt stransi bine....

Alea 4 rame erau pline cu albine sau erau doar ramele la numar? :D
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 08 Mar 2019, 21:32

jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:nu va incurcati cu 4 rame.......!!!!chiar daca sunt stransi bine....

da pline cu albina, chiar daca sunt pline tot pierd puiet la fiecare val de frig......cat de mult nustiu exact , dar au declin pana la 1 aprilie..... depinde foarte mult si de an....daca e o primavara frumoasa , scapa toate ragaliile(si cei care nu merita). si ne laudam ce buni suntem noi :D

in test au fost implicati 6 stupi pe 4 rame. din care 3 am umblat saptamanal de la 1 martie pana la 1 iunie......ceilalti 3 doar ca referinta.
toata luna martie au stat in 2-3 rame de puiet fara nici un semn de dezvoltare.....ba chiar un declin
in apriliea au inceput cu puiet pe 4 rame si pana la final 1 mai sau dus 8 rame albina si 5 puiet (banuiesc ca multi cunosc tipul de dezvoltare :lol: ) dupa care s a extins masiv

diferente la dezvoltare intre cei 3 umblati si ceilalti nederanjati nu am vazut ..culmea?! doar ca cei deranjati au devenit agresivi...

am mai facut un test cu sirop si turte primavara , deocamdata ma abtin ca vad ca majoritatea dat turte.... :P :P
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 08 Mar 2019, 22:11

yuonyuon - Corect, sunt de aceeasi parere.
Totusi eu in fiecare an iernez nuclee de rezerva(mai multe sau mai putine, depinde cate regine imi raman in plus). De obicei au regine inseminate care le tin sa vad ce pot. Pleaca de la stadiul de roi la pachet.
Anul trecut am avut cativa si pe 3 rame. La 1 iunie le-am pus primul cat. Nu au primit rame cu puiet.
Si sa te gandesti ca la munte primavara este capricioasa, acum este soare si 15 grade si peste jumatate de ora sunt minus 2 grade. Sunt la 20 de km de Ceahlau.
La Iasi / Vaslui nu iernez nuclee pentru ca acolo nu cresc regine dar sigur dezvoltarea ar fi si mai buna.

Uite aici, 2-3 rame cu albine. Daca regina este buna si sunt tratate cand trebuie trebuie sa faca cel putin 25% din productia medie a stupinei. Ca vine frigul si mananca din puiet .. asta e, nimic nu se pierde, totul se transforma. :)

Imagine
jonny_it

Mesajde paul » 08 Mar 2019, 22:21

yuonyuon scrie:
jonny_it scrie:

da pline cu albina, chiar daca sunt pline tot pierd puiet la fiecare val de frig......cat de mult nustiu exact , dar au declin pana la 1 aprilie..... depinde foarte mult si de an....daca e o primavara frumoasa , scapa toate ragaliile(si cei care nu merita). si ne laudam ce buni suntem noi :D

Youane ... usor cu pianul pe scari ! ;)
Stupii stransi pe 3 rame au 3 rame cu puiet pe toate fetele in proportie de 70-80 % si doua rame de dupa diafragma pline ochi cu sirop, turta, polen si albina aferenta. Chiar am stat in dubiu daca sa le introduc acele rame in cuib sau nu. Le-am mai lasat o saptamana ! Despre ce declin povestesti tu ?
Familie iernata pe 5 rame, doar o singura rama cu puiet, drept e ca era din leat in leat si rama de alaturi pregatita de ouat. Revin cu intrebarea ... despre ce povestesti tu aici ?
Fac precizarea ca putin mai mult de jumatate din familiile stranse pe 3 rame se prezinta asa cum am aratat mai sus, cealalta jumatate sa-i zicem, sta mai bine cu puietul decat acea familie iernata pe 5 rame.
Cel mai mult puiet, la ora asta, la mine ... 4 rame cam 70% pline, intr-o familie iernata pe 5 rame, cel mai putin, puiet pe 2 rame cam cat o palma deschisa.
Era sa uit, intr-unul am o regina care nu oua deloc. A iernat in fundul gol, ca sa ma exprim mai plastic si probabil a facut anexita ! ;)
Tot ce-am spus e valabil ... azi . Vorbim de martie .
Ultima oară modificat de paul pe 08 Mar 2019, 22:23, modificat 1 dată în total.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde yuonyuon » 08 Mar 2019, 22:22

jonny_it scrie:
Uite aici, 2-3 rame cu albine. Daca regina este buna si sunt tratate cand trebuie trebuie sa faca cel putin 25% din productia medie a stupinei. Ca vine frigul si mananca din puiet .. asta e, nimic nu se pierde, totul se transforma. :)
Ai vrut sa zici daca regina(albina ...pardon) e din partea locului? ca sa stie sa jongleze temperaturile? :D
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 08 Mar 2019, 22:33

yuonyuon scrie:
jonny_it scrie:
Ai vrut sa zici daca regina e din partea locului? ca sa stie sa jongleze temperaturile? :D

Teoretic rasele locale ar trebui sa fie cele mai bune, pentru ca sunt acolo de multi ani. Practic clima nu mai este aceeasi si rasele locale sunt de multe ori inferioare la ele acasa unor rase din alte zone, uneori surprinzator de intepartate.

Mai am doar 2 familii cu rasa locala, acasa la parintii mei. Sunt 2 regine deosebite si posibil sa le incrucisez cu altceva.

PS: Am scris ceva legat de iernarea unei anumite combinatii vs alta dar am sters. Iti zic la telefon daca vrei, sau mesaj privat. Astazi mai am timp de stat pe forum si nu vreau sa imi iau palme in lipsa :lol:
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 08 Mar 2019, 22:37

paul scrie:Youane ... usor cu pianul pe scari ! ;)
Stupii stransi pe 3 rame au 3 rame cu puiet pe toate fetele in proportie de 70-80 % si doua rame de dupa diafragma pline ochi cu sirop, turta, polen si albina aferenta. Chiar am stat in dubiu daca sa le introduc acele rame in cuib sau nu. Le-am mai lasat o saptamana ! Despre ce declin povestesti tu ?
Familie iernata pe 5 rame, doar o singura rama cu puiet, drept e ca era din leat in leat si rama de alaturi pregatita de ouat. Revin cu intrebarea ... despre ce povestesti tu aici ?

de ce?

nu stiu cat de tare ai strans stupii....nu pot sa imi imaginez...de zici ca mai sunt 2 rame cu albina dupa diafragma?

eu am explicat un test pe care l am facut acum 2 ani , probabil nu ai inteles exact
yuonyuon

Mesajde paul » 08 Mar 2019, 22:57

yuonyuon scrie:

de ce?

nu stiu cat de tare ai strans stupii....nu pot sa imi imaginez...de zici ca mai sunt 2 rame cu albina dupa diafragma?
[/quote]
Yuoane, nu stiu sa-ti spun exact ... de ce, dar, pot sa banui. Probabil ca am strans familii care trebuiau iernate in mod normal pe mai multe rame (albina foarte inghesuita) si nu au resimtit la modul acut socurile termice. Reginele or fi inceput ouatul prin ianuarie si l-au continuat progresiv. Eu le-am asaltat cu turte si mai nou cu sirop, spatiul din cuib fiind ocupat cu puiet, au mutat siropul in ramele de dupa diafragma. Eu iernez asa ... diafragma totala polistiren - rame cuib (3,4,5, foarte rar 6) - diafragma totala polistiren si rame goale cate incap. Apropos, toate diafragmele mele sunt roase,ce zic roase, au transee prin ele, nu le pot folosi decat maximum 2 sezoane. :) Folosesc polistiren extrudat de 2,5.
Legat de sirop, am familii care mi-au luat de luni si pana acum 3 pungi cu sirop 2 la 1, azi le-am mai dat o punga, aproximativ 700-800 ml/punga. Polen au adus azi in nebunie, la ora 15 cand am ajuns acolo era o cadenta de 1 la 4-5 albine care intrau . La mine abia a inflorit alunul si probabil potbalul iar grauncioarele aduse erau destul de maricele.
Turta proteica si cea energetica nu le lipseste.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde yuonyuon » 08 Mar 2019, 23:08

paul scrie:
yuonyuon scrie:

de ce?

Yuoane, nu stiu sa-ti spun exact ... de ce, dar, pot sa banui. Probabil ca am strans familii care trebuiau iernate in mod normal pe mai multe rame (albina foarte inghesuita) si nu au resimtit la modul acut socurile termice. Reginele or fi inceput ouatul prin ianuarie si l-au continuat progresiv. Eu le-am asaltat cu turte si mai nou cu sirop, spatiul din cuib fiind ocupat cu puiet, au mutat siropul in ramele de dupa diafragma. Eu iernez asa ... diafragma totala polistiren - rame cuib (3,4,5, foarte rar 6) - diafragma totala polistiren si rame goale cate incap. Apropos, toate diafragmele mele sunt roase,ce zic roase, au transee prin ele, nu le pot folosi decat maximum 2 sezoane. :) Folosesc polistiren extrudat de 2,5.
Legat de sirop, am familii care mi-au luat de luni si pana acum 3 pungi cu sirop 2 la 1, azi le-am mai dat o punga, aproximativ 700-800 ml/punga. Polen au adus azi in nebunie, la ora 15 cand am ajuns acolo era o cadenta de 1 la 4-5 albine care intrau . La mine abia a inflorit alunul si probabil potbalul iar grauncioarele aduse erau destul de maricele.
Turta proteica si cea energetica nu le lipseste.
[/quote]

altii pun rama dupa diafragma ca sa traga mierea in cuib:)))
Sa inteleg daca nu stimulai asa(excesiv) nu aveai aceiasi cantitate de puiet?
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 08 Mar 2019, 23:20

In testu de care ziceam, scaderile in albina apar dupa 15 martie , defapt toti s au vaitat de depopulari in luna martie...
eu am urmarit si area puietului capacit si zonele unde era larvar etc . desene poze etc.....batai de cap... :D
cu cat se rateaza o generatie cu atat depopularea e mai vizibila.. altfel nu ar trebuii sa existe ... ....depopularea in martie e ceva anormal ...dar....

Nu sunt deacord cu stimularile in martie , daca ai fi avut si 2 stupi "nestimulati" ne puteai spune diferentele..... dar nu lihniti de foame.
yuonyuon

Mesajde paul » 08 Mar 2019, 23:23

yuonyuon scrie:
altii pun rama dupa diafragma ca sa traga mierea in cuib:)))
Sa inteleg daca nu stimulai asa(excesiv) nu aveai aceiasi cantitate de puiet?

Fiecare face cum stie, asta legat de rama cu miere dupa diafragma ca s-o traga in cuib. Eu am mai povestit cum intr-o primavara am procedat asa si am avut o dezvoltare foarte anevoioasa. De atunci nu mai dau rame cu resturi de miere dupa diafragma ci le folosesc doar cand incep largirea cuibului, le zgarii cu furculita.
Legat de stimularea excesiva ... anul asta am avut miere putina pe ramele din cuib, asta dupa criteriile mele de exigenta ( minim 80% pline, peste 60% capacite) si ... mi-a fost frica. Cand iernezi strans la chinga, asta-i pericolul cel mai mare. Am tabarat cu turtele de apifonda de 2,5 kg din ianuarie si cu turta proteica de 1 kg. de la jumatatea lui februarie. Pe 4 martie le-am dat prima punga cu sirop.
Sunt absolut convins ca toate aceste elemente - strans la chinga, izolatie buna,turte si sirop - au dus la cantitatea aceasta de puiet. Cand spun puiet ma refer de la stadiul de ou, ca sa fim intelesi. Sa nu-si imagineze cineva ca am atata puiet capacit la ora asta!
paul

Mesajde paul » 08 Mar 2019, 23:26

yuonyuon scrie:
Nu sunt deacord cu stimularile in martie , daca ai fi avut si 2 stupi "nestimulati" ne puteai spune diferentele..... dar nu lihniti de foame.

Fiecare cum considera. Eu a trebuit sa iau masuri drastice in situatia limita, pe principiul ... ori la bal ori la spital. ;)
Sper ca toamna asta sa-mi fac temele cum trebuie si sa nu-mi mai dau corigenta in ... ianuarie ! :lol:
paul

Mesajde yuonyuon » 08 Mar 2019, 23:28

Matematic vorbind , se poate "repara" in 2 moduri lipsa volumului de albina pentru a creste puietul in conditii normale" --- lupta cu temperatura si spatiul din luna martie:
1 spatiu incalzit artificial

2 toata albina (cata este ) sa ocupe volumul de puiet, iar hrana in exterior (in cap sau dupa diafragma )

modul natural ramanand cel mai usor , intelept ..elegant
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 08 Mar 2019, 23:31, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR