Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Surprize la tratamentul cu Varachet Forte

Mesajde peterneamt » 10 Ian 2012, 00:42

Dragul meu Florin, daca nu dadeai era jale, dar daca bagai mavrirol (varostop, byvarol, etc.) era mai bine si iti multumeau si matcile nu numai albinele.
peterneamt

Mesajde florinapi » 10 Ian 2012, 08:50

In 2010 in August am facut 5 tratamente si au cazut paduchi cum nu am vazut nici o data de cand am stupii.Nu am pierdut nici o matca si nici o familie de albine,dar sunt sigur ca daca nu dadeam in August multe familii nu prindeau craciunul.
Am incercat in alti ani mavrirol in August dar unii stupi l-au propolizat dupa 3 zile.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde akmm » 10 Ian 2012, 09:34

florinapi scrie:In 2010 in August am facut 5 tratamente si au cazut paduchi cum nu am vazut nici o data de cand am stupii.Nu am pierdut nici o matca si nici o familie de albine,dar sunt sigur ca daca nu dadeam in August multe familii nu prindeau craciunul.
Am incercat in alti ani mavrirol in August dar unii stupi l-au propolizat dupa 3 zile.

Nu vreau sa fiu rautacios si sa spun ca sase tratamente ar fi fost mai bine.
Tratamentul de vara nu se da pentru eradicarea parazitilor ci pentru tinerea lor sub control si eliminarea pericolului ca acestia sa navaleasa pe puietul de lucratoare in lipsa celui de trantor (o citare aproximativa din Bolile si daunatorii albinelor a lui I.Ograda). Iata o adresa unde poate fi gasita aceasta excelenta carte!!
http://www.okazii.ro/catalog/59459933/i ... elor-.html
Pentru cine zice ca-i scumpa sa nu fumeze trei zile.Sa vezi atunci dilema.
Ca atare metoda cea mai indicata in orice tratament cu parazitii este alternarea substantelor active folosite.De ce astazi Institutul Apicol ne da doar doua produse si ambele contin taufluvalinate, poate ne spun chiar cei ce lucreaza acolo, daca intra pe forum. O metoda sanatoasa este utilizarea substantelor usoare ce ametesc acarienii la stupii cu fund de plasa 100% construit conform logicii de a colecta parazitii fara sa lase contactul necontrolat al aerului interior/exterior si invers.
Sunt suficiente imaginile de pe net cu astfel de funduri profesionale .Alegeti de jos unul care satisface aceasta cerinta.
http://www.google.ro/search?q=screened+ ... 39&bih=547
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde peterneamt » 10 Ian 2012, 13:37

Asa este, eu vruiam sa spun solutia mai convenabila si pentru noi si pentru ele (eficacitatea tratamentului ). La mine in zona aplicarea mavrirolului se face imediat dupa extractia mierii de floarea soarelui si atunci propolizarea nu se realizeaza chiar asa de rapid.

ps. prin 96 am facut un studiu impreuna cu alti apicultori din Dolj si rezultatul a fost ca aprozimativ 70 % dintre matcile din stupii tratati cu varachet au incetat ponta intre 1si 5 zile. (fiecare a urmarit 10 familii din stupina proprie de puteri diferite pentru a fi mai usor de facut calculul ).
Ultima oară modificat de peterneamt pe 10 Ian 2012, 13:54, modificat 1 dată în total.
peterneamt

Mesajde peterneamt » 10 Ian 2012, 13:53

Daca nu disparea dintre noi Domnul Moraru la ora actuala mai aveam un medicament de combatere a varroozei .
peterneamt

Mesajde indy_smd » 10 Ian 2012, 21:54

nea gica are dreptate e foarte bun vf pentru ce a fost conceput combatere nu{ exterminare} daca il concepeau sa omoare si paduchele din celula mai castigau bani? asta e vrajeala medicamentelor de uz veterinar si uman sa dai bani la greu...... :lol:
indy_smd

Mesajde lucky5strike » 11 Ian 2012, 00:32

Din ce am vazut, Mavrirolul pus in august se cam evapora si nu are efectul din septembrie, de exemplu.

VF e un tratament cu eficacitate buna in 1-20 august.

Cred ca in intervalul acesta e esential.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde peterneamt » 12 Ian 2012, 13:09

RESCRIU : Trebuie sa ne gindim ca peste 70 % din varroa se afla sub capaceala si dupa atitia ani de tratament cu varachet si paduchi se mai obisnuiesc ( se adapteaza ), deci nici efcacitatea lui nu mai e de 99% (deci eficacitate intre 20%-30% ).Trebuie gasite si alte tratamente ca sa-i facem fata "paduchelui" in viitor.
Eu am experimentat si am constatat ca : un tratament cu mavrirol este mai bun decit 3 tratamente din 7 in 7 zile cu varachet in luna August. Observatia am facut-o numarind varroa in urma tratamentelor din octombrie - noiembrie cu varachet . E drept ca experimentul trebuie reluat pentru ca atunci se folosea varachetul , iar acum este varachet forte. Ar fi de dorit ca experimentul sa il facem mai multi ,pentru ca rezultatul sa fie cit mai exact .
Ultima oară modificat de peterneamt pe 12 Ian 2012, 18:05, modificat 1 dată în total.
peterneamt

Mesajde gica » 12 Ian 2012, 13:30

peterneamt scrie:RESCRIU : Trebuie sa ne gindim ca peste 70 % din varroa se afla sub capaceala si dupa atitia ani de tratament cu varachet si paduchi se mai obisnuiesc ( se adapteaza ), deci nici efcacitatea lui nu mai e de 99% (deci eficacitate intre 20%-30% ).Trebuie gasite si alte tratamente ca sa-i facem fata "paduchelui" in viitor.

Colegule,procente procente,dar poti sa ne spui si noua sursa.
In al doilea rand inca nu am citit un studiu avizat din care sa reiese ca Varooa ''s-a mai obisnuit'' cu VF.
Alte tratamente cu alte substante obtinute mai nou nu am auzit sa fie.
Iar eficacitatea depinde de multe.
De acord,tratamentul cu Mavrirol este mai eficace.
gica

Mesajde akmm » 12 Ian 2012, 16:34

Avem aici o singura pagina cu un material prezentat in 2011 la Congresul Apimondia din Argentina, Buenos Aires.
Studiul efectuat in Algeria este in engleza,intelegerea sa insa nu presupune o cunoastere desavarsita a limbii.
Cateva medicamente uzuale antivarroa si efecienta lor la momentul studiului.

http://www.apimondia.com/congresses/201 ... eddine.pdf
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde peterneamt » 12 Ian 2012, 18:00

Daca dau argumente o sa imi cereti sa argumentez argumentul si nu am timp de justificari. Daca considerati ca am mintit sau am dezinformat veniti cu argumente .
ps. informatii am avut si de la institut si chiar de la domnul Moraru. ESTE PUS CHIAR ACUM PE FORUM UN FILM CARE IA APARTINUT PUS PE YUTUBE DE APIIUSTIN.
peterneamt

Mesajde gica » 12 Ian 2012, 19:41

Colegule peterneamt parerea mea personala referitor la eficienta tratamentului cu VF este ca rezultatele nesatisfacatoare se obtin din cauza greselilor facute la administrare.Si aici sunt multe.Asa ca apar si ''surprizele'' dar mai grave sunt pseudoconcluziile trase.Repet,aceasta este parerea mea personala.
Si o alta parere personala cu care suntem de acord amandoi este ca tratamentul cu Mavrirol este mai eficient.
Cat despre VF inca nu are adversar la ora actuala.Asta din cate stiu eu.
gica

Mesajde proapis13 » 12 Ian 2012, 19:54

Revin cu precizarea ca V.F.este cel mai bun tratament autorizat de pe piata europeana impotriva Varoa
Unul dintre punctele forte fiind ca statul roman fata de U.E. accepta o concentratie mai mare de amitraz
Ca au fost loturi care au exterminat si albinele se stie
Alte loturi au exterminat numai albinele iarasi se stie
Cu mavrirolul administrat vara este de discutat;au fost cazuri cand regina a intrerupt ponta definitiv
si s-a pierdut timp pretios cu inlocuirea ei

Anul trecut fata de anii anteriori am facut decat un tratament de primavara si unul de toamna
In schimb am tratat experimental - pentru mine - cu un medicament ce nu este omologat in Romania
NU am avut probleme
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde florinapi » 12 Ian 2012, 22:57

Cunosc oameni care de cel putin 15 ani nu au folosit decat varachet in stupi,fara mavrirol,fara tratamente alternative si nu au pierdut nici o data stupii ba mai mult au si familii bune si fac productii an de an.
Cred ca la o administrare corecta nu sunt probleme cu varachetul.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde peterneamt » 12 Ian 2012, 23:57

Asa este, dar daca recititi postarile o sa vedeti ca nu ma refeream la tratamentul in lipsa puietului, cind cu doua administrari ai scapat de aproape toti parazitii, ci la eficienta lui atunci cind este puiet . Cu cit avem mai mult puiet cu atit avem mai putini varroa pe albine. Filmul la care faceam referire este pe forum si este tradus si pentru multi dintre dumneavoastra nu este o noutate pentru ca este destul de vechi, dar totusi actual daca ne referim la bolile colaterale ce apar in stupine datorita acestui acarian distrugator. Scopul meu este sa constientizez incepatorii de necesitatea tratamentelor facute cu maxima seriozitate, pentru ca,in viitorul apropiat presiunea infectioasa sa scada si deci si banii alocati pentru tratamente sa fie mai putini iar reinfestarea sa se produca mai greu. Sper ca sunteti in asentimentul meu.
peterneamt

Mesajde peterneamt » 13 Ian 2012, 00:11

Intradevar cei din vest au mai multe posibilitati de tratament pe care le folosesc alternativ. Si la noi se folosesc cele ieftine, pentru ca daca am cumpara perizin si byvarol, aproape ca am recumpara stupii anual cu banii investiti pe tratamente. Aici ar mai fi de discutat despre PNA .

Doamne ajuta miere multa.
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE