marco68 scrie:Tih, cum opresti ponta in asa fel incit sa nu mai ai puiet capacit dupa 20 sept.?Folosesti izolatoare?daca da ,cind izolezi definitiv matca pentru iarna, sau e alta metoda?
Sunt 3 cauze care ma ajuta sa opresc ponta...
1.ZONA...saraca in polen si nectar dupa 1985 o data cu indiguirea raului si disparitia a zeci de hectare de menta in august-septembrie....atunci aveam puiet la majoritatea stupilor pana pe 15...20 octombrie..
2.TEHNOLOGIA folosita....eu nu mai stimulez cu nimic dupa 5...10 septembrie.....functie de cat de secetos e anul respectiv....
3.RASA de albine..."carpatina plus corcitura"folosita de generatii intr-un loc relativ izolat....Evit albinele "galbejite"..si stiu ce spun caci am testat si ligustica multi ani..si Bk in ultimii ani...
Poate multi nu ma cred,dar cele mai productive si sanatoasefamilii de albine...si rezistente la iernare -si irascibile si hoate cu alti stupi,dar care isi apara de minune teritoriu-au niste matci negre si mari...de parca zici ca sunt...radaste

Iar daca nu ma cred,asa cum am mai spus si alte dati..am curajul sa ma confrunt direct,,in concurs organizat"..cu cei ce au alta parere