Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 28 Iun 2019, 10:44

mausica scrie:Prima poza o fi cea la 8 zile :)

Evident. Nu trimite Johnny o matcă de valoare nemarcată.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mausica » 29 Iun 2019, 09:34

cristi_vidican scrie:
mausica scrie:Prima poza o fi cea la 8 zile :)

Evident. Nu trimite Johnny o matcă de valoare nemarcată.

Inca o facuto in 2 culori ca sa iti alegi anu care vrei tu :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Adi Hodis » 02 Iul 2019, 07:51

cristi_vidican scrie:Să vă spun o idee care mi-a venit recent ...
Cum poți da albină unui roi, familii etc pe care vrei să-l întărești?
Aveam un roi venit din întâmplare în stupina mea, care s-a instalat într-o ladă goală.
Era mic, acoperea abia 2 intervale de albină. Și i-am promis unui prieten că-i voi da 2 roi ..... în fine ...
Am pus peste roiul meu izgonitorul și am luat de la o familie f populată 2 magazii care erau full de albină.
Și uite-așa, roiul s-a făcut pe 5 rame.
Albina coboară treptate în cuib și mai bine de 50% rămâne în familia de jos.
Cred că în loc de izgănitor se poate folosi și o folie îndoită la colț.
:D

P.S. Aș fi putut scutura cele 20 de rame în lada roiului, dar era cu risc plus că munceam mai mult. :lol:

Salutări Cristi și colegi !.

Că ziseși de roi ... am mai scris cu ani în urmă ce vreau să spun dar mă repet pentru că este de ajutor atît la factorul timp de execuție cît și la formarea roilor cu botcă însă fără trîntori. Aspect foarte important pentru a nu polua vatra de împerechere a viitoarelor mătcilor cu alți trîntori. Numai cei din familiile tată.
Așadar, la formarea roilor este necesar un cat gol, pentru rulaj și gratia stupului, la fiecare în parte. Apoi cîte un fund și un capac pentru fiecare roi.
Din familia care se ia roiul, se selectează ramele dorite și se scutură în cuib. Nu cauți matca. Ea va cădea în cuib, dacă este pe rama care se scutură. Aici se cîștigă timpul la care m-am referit mai sus.
De regulă ramele bune pentru roi, se găsesc în catul superior al cuibului și nu trebuie căutat în alt cat. Spun asta pentru cei ce consideră că la MER se pierde foarte mult timp lucrînd cu ramele din stup. Nu-i așa, tot într-un cat de 10 rame ai de lucrat ... ca la un stup Vertical de 10 rame.
În catul gol se aranjează ramele în configurația dorită ... pe cîte rame va fi roiul, miere + puiet + rame cu s-au fără miere ...
Se complectează cuibul cu rame ... dacă ai format roiul pe 5 rame de ex. ... s-au dacă ai format roiul cu întreg catul, pui altul.
Peste cuib se pune gratia Hanemann. Gratia va reține trîntorii în cuib iar roiul va fi luat FĂRĂ ei. Aceștia nu vor ajunge la vatra de împerechere a viitoarelor regine. Acolo vor fi doar trîntorii din familiile tată.
Peste gratie se pune catul cu roiul.
Peste roi se pune magazia de miere.
Lucrarea respectivă se continuă pînă la final de formare roi. Pentru următorul roi, se folosește catul care se eliberează de rame.
În acest timp, albinele vor urca în roi fiind atrase de puiet. Dacă ai de făcut 50 de roi, este timp mai mult decît suficient pentru a se popula roiul. Dacă ai de făcut 5 roi și te grăbești ... dai cu fum prin urdiniș, cîteva pufuri și aștepți 2 - 3 min. ca să urce mai multe albine în roi.
Ce mai rămîne de făcut ... la ridicarea roilor, să aibă fiecare roi cîte un fund și un capac.
Mutarea roilor pe altă vatră, este foarte important ... știm de ce, nu intru în detalii.
A doua zi se dă botca ... s-au chiar în aceeași zi după amplasarea roilor.

PS
Văzusem în primăvară un apicultor pe Facebook, cum se fălea cu stupii lui și cum își promova oferta de material biologic de ,,înaltă calitate,, ( ca să-i folosesc expresia ) ... calitate ce o obținea pe aceeași vatră unde era stupina. Fapt care anulează selecția din moment ce la zborul de împerechere participă trîntorii din întreaga stupină.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde codrean.iulian » 02 Sep 2019, 21:01

Buna seara! Ce mai fac MER-istii? Se zice că la MER nu ai atâta de lucru, ar trebui să fie pe forum băieții... ;). Cum stați cu rezervele? Cu tratamentele?
codrean.iulian

Mesajde irina » 02 Sep 2019, 21:48

Nu am reusit sa am caturi cu miere asa cum mi-as fi dorit pentru Merii pe care vreau sa-i iernez, in sensul ca ramele nu-s toate pline. Am de ales intre a lasa cele 10 rame cu miere in C2 ( sa-i iernez pe 10 rame cu 10 rame) sau mai putine si sa descapacesc ramele pe care le scot ca sa mute mierea pe cele care raman.Ar ramane 7-8 rame pline in C2 in acest caz si as ierna pe 8 cu 8. Cum e mai bine?
irina

Mesajde irina » 02 Sep 2019, 22:17

Mai am o intrebare: ramele cu pastura raman in C1 sau trebuie sa le mut in C2 ? Caturile cu miere pe care vreau sa iernez sunt luate de pe Dadant si nu au pastura.
irina

Mesajde cristi_vidican » 03 Sep 2019, 07:09

codrean.iulian scrie:Buna seara! Ce mai fac MER-istii? Se zice că la MER nu ai atâta de lucru, ar trebui să fie pe forum băieții... ;). Cum stați cu rezervele? Cu tratamentele?

Te salut!
Personal sunt cam pe ultima sută cu completările pentru iernare și mai urmează 2-3 fumuri de VF.
Au avut benzi de varostop și au căzut majoritatea care a trebuit să cadă.

Săptămâna asta voi face o verificare a fiecărui stup ca să văd cât sirop le mai dau pt că nu sunt toți stupii uniformi.
Îmi tot propun să am un cântar care să-mi arate acest lucru, dar n-am reușit până acum să-l fac.
Asta mi-ar ușura munca cu câteva ore.

Dar, e bine de văzut din când în când cuibul pt că în perioada asta mai cade câte-o regină, mai apare câte o botcă de schimbare și putem să reparăm.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 03 Sep 2019, 07:24

irina scrie:Mai am o intrebare: ramele cu pastura raman in C1 sau trebuie sa le mut in C2 ? Caturile cu miere pe care vreau sa iernez sunt luate de pe Dadant si nu au pastura.

Bună Irina!
Trecerea de pe 1/1 pe 1/2 dă ceva bătăi de cap. am un prieten care trece și el toți stupii pe 1/2. a avut amândouă tipurile și singur a decis că-i mai bine pe 1/2.
Dar, până se face trecerea, trebuie un efort puțin mai mare.

Dacă pui acum stupii pe aceste rame de 1/2, vor avea timp să adune polen.
Polenul ar fi bine să fie în zona unde vor sta albinele, ca să fie la îndemână când vor avea puiet în februarie-martie.
De multe ori albina pune peste păstură miere, de nu mai vezi o celulă cu păstură.
Important e să fie acolo unde va fi ghemul. Dacă rămâne în afara ghemului, va mucegăi, mai ales dacă va fi o umiditate mai mare în ladă.

referitor la nr de rame...
Dacă am o populație care să ocupe 6-7 intervale bune, atunci nu mai restrâng. Dacă am albină mai puțină, e bine să te asiguri cel puțin că vor avea miere în zona unde vor ierna.
Problema e la ramele cu puiet mai târziu, care rămân fără prea multă miere și sigur acolo se va forma ghemul.
Așa că, nu strică să descăpăcești ca să fie mâncare unde trebuie, sau dai sirop ca să umple acel loc lăsat gol de puietul eclozat.

Ca regulă de pregătire a rezervelor la MER - ramele din corpul superior trebuie să fie pline cu mâncare la intrarea în iarnă. În felul acesta n-ai nicio emoție până în luna aprilie.
ca să fie așa, eu dau sirop din belșug (toată iarna râd de cei care aleargă ca nebunii după turte energetice). În cel mai rău caz îmi fac de lucru puțin primăvara și trebuie să scot 1-2 rame cu miere din cuib, rame de care nu s-au atins și care blochează zona de puiet.

Dacă totuși restrâng (la MER trebuie să ne învățăm să nu mai restrângem), atunci corpul de jos rămâne cu toate ramele, iar sus restrâng cât doresc. Nu iau ramele de jos.
Dar, mă asigur că am aerisire bună, altfel acele rame pe care nu stă ghemul vor mucegăi până primăvara.
eu am 1/3 plasă la fundul stupului, care iarna e obligatoriu deschisă.

Spor la treabă! :)
cristi_vidican

Mesajde irina » 03 Sep 2019, 15:13

Multumesc, Cristi! Stiam ca ma pot baza pe tine. ;)
Nu sunt chiar lamurita. Vina mea, desigur!
Am facut roii pe rame 1/2. Nu caturi, nu rame.....sport extrem .Ca am nimerit si anul in care n-am avut caturi sa pun pe stupii de productie, dar sa le mai folosesc si pentru roi. In fine, greu la deal...... Unii sunt slabi, o sa-i ajut cu albina. Dupa FS am pus caturi pe stupii Dadant si le-am dat sirop din belsug. O parte din sirop insa e in cuib, cum de altfel ma asteptam. Am decis sa nu mai dau sirop in septembrie, la mine nu prea mai e puiet si nu vreau sa uzez albina. Voi muta caturile cu miere ( care nu au nici pastura si nici miere cat mi-as fi dorit/ ar trebui) peste roi, roi care sunt acum pe un singur corp ( C1). Mierea din cele 10 rame ( nu toate pline) din C2 as putea s-o comasez pe 7-8 rame pline. Asta era intrebarea: vorbind de aceeasi cantitate de miere, pe 10 rame sau pe 7-8?
In C1 am insa si rame cu miere/pastura. Si polenul pe care-l vor mai aduna, eu zic ca tot in C1 il pun. Ramele astea le-as muta in C2, la mijloc, unde se formeaza ghemul daca aleg sa fac restrangerea. E in ordine?
Am luat in calcul sa tai si rame de 1/1, cu miere si pastura. Daca tot facem sport! :D
Sper sa invat cat mai repede sa nu mai restrang!
irina

Mesajde cristi_vidican » 03 Sep 2019, 16:24

Înțeleg situația ta.
Ca să încep cu lucrurile invers, ar fi trebuit ca la ora asta să ai roii full de albină, chiar dacă sunt pe un singur corp.
Când facem roi cu care vrem să iernăm, trebuie să ajungă la această dată să arate bine.
Astfel, fie începem cu ei devreme, fie îi stimulăm foarte bine.

să revenim ...

În cazul tău, faci să ai 6-7 rame cu miere în C2. Să fie pline. Ai putea de pe acum să ridici în C2 2-3 rame din C1, rame negre care nu mai au puiet, care să fie numa bune de ouat în februarie-martie.
Și, până îi faci să fie familii pe picioarele lor, poți să aranjezi ramele perechi, 6 sus - 6 jos și tot așa. Când o să fii cu stupina așezată pe MER, atunci va fi altă situație. Până atunci, faci sport.
Dacă lași acum toate cele 10 rame în C1 și vii cu 6-7 rame full cu miere în C2, riști ca să se formeze cuibul aiurea. Adică, se formează pe mijloc și când să urce în C2, dă de spațiu gol. De aceea, în acest caz e bine să ai ramele perechi sus și jos.

Nu știu dacă m-am făcut înțeles și dacă ți-am răspuns la toate întrebările.
Dacă nu, scrie și ajungem noi să ne înțelegem până la urmă. :lol:
Cel mai important - faci și observi ce se întâmplă. Și ne spui apoi și nouă ce prostii ai făcut. :lol:
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 03 Sep 2019, 16:53

de ce nu folositi gratia haneman ca sa treceti de pe un sistem pe altu (de pe un tip de rama pe alta) ;)
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 03 Sep 2019, 17:00

cristi_vidican scrie:Dacă lași acum toate cele 10 rame în C1 și vii cu 6-7 rame full cu miere în C2, riști ca să se formeze cuibul aiurea. Adică, se formează pe mijloc și când să urce în C2, dă de spațiu gol. De aceea, în acest caz e bine să ai ramele perechi sus și jos.

La ME asa organizam intotdeauna cuibul la familiile mai slabe. :?
Jos ramaneau de cele mai multe ori toate ramele si sus lasam rame doar pentru cate albine aveam jos. Intotdeauna se organizau sub ramele pline cu miere.
jonny_it

Mesajde Balian » 03 Sep 2019, 17:46

yuonyuon scrie:de ce nu folositi gratia haneman ca sa treceti de pe un sistem pe altu (de pe un tip de rama pe alta) ;)

Am trecut de pe supraetajat 1/1 pe MER. Nu am avut și nu am vrut să folosesc gratie. Trecerea era mai
mult dercât un calvar. Momentan nici nu pot inchipui fără gratie. Ulterior sunt și eu deștept. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 03 Sep 2019, 17:53

yuonyuon scrie:de ce nu folositi gratia haneman ca sa treceti de pe un sistem pe altu (de pe un tip de rama pe alta) ;)

Se poate, dar nici acesta nu e simplu. Dacă pui matca în etaj, peste gratie, riști să pățești ca Luvian Ves, când regina a rămas prinsă în gratie ... și acolo a murit.
Cea mai bună soluție, după mine e să scuturi toată albina în final de septembrie pe rame de 1/2 gata pregătite pt cuib.
Dar, aceste rame trebuie pregătite puțin din timp.

Cea mai the best soluție e să faci roi la pachet.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 03 Sep 2019, 17:57

jonny_it scrie:Jos ramaneau de cele mai multe ori toate ramele si sus lasam rame doar pentru cate albine aveam jos. Intotdeauna se organizau sub ramele pline cu miere.

Ești un fericit ...
Eu am pățit că am luat 3 rame din C2 și ghemul s-a format în C1 mai mult spre partea de unde am luat eu ramele din C2. Se știe că cuibul (scuzați cacofonia) este central stânga sau dreapta. Nu e la fel la fiecare stup, mai ales dacă-l lași de capul lui. Și nu știi când în C1 cuibul e spre stânga sau spre dreapta. Iar tu iei ramele din C2 întotdeauna din aceeași parte.
De aceea fie nu le iau, fie iau doar 2 rame. Sau dacă sunt familii cu albină mai puțină atunci prefer să pun ramele perechi.
Trec și peste iarnă 2-3 familii mai slabe, ca să am regină de rezervă primăvara.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 03 Sep 2019, 20:05

cristi_vidican scrie:

Se poate, dar nici acesta nu e simplu. Dacă pui matca în etaj, peste gratie, riști să pățești ca Luvian Ves, când regina a rămas prinsă în gratie ... și acolo a murit.
Cea mai bună soluție, după mine e să scuturi toată albina în final de septembrie pe rame de 1/2 gata pregătite pt cuib.
Dar, aceste rame trebuie pregătite puțin din timp.

Cea mai the best soluție e să faci roi la pachet.
eu am trecut ME pe dadant :lol: (tocmai invers)

m am capatat cu niste ME -uri
am pus in cuib dadant 5 rame bune de cuib +diafragma ...peste gratie haneman si corpul ME cu toate ramele cu puiet + albina....
matca jos.....bineinteles

in 2 saptamani erau 4 rame puiet jos ..am mai adaugat doua si cam in 3 saptamani tranzactia a fost completa fara nici un incovenient.....

ideal e sa i o rama cu puiet deschis jos si pastura... ;)

nu am gasit matci spanzurate ..pana acum....
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR