de bmdna » 26 Feb 2017, 10:13
Eu am fost in situatia asta intr-un an si, pentru ca matca respectiva era buna, am decis sa o salvez. Dupa parerea mea, cea mai buna salvare este urmatoarea:
Este nevoie sa ai cel putin doi stupi (mai bine 3 sau 4) puternici, in care matca a inceput ponta si in care exista rame cu puiet larvar.
Intr-o zi cu temperatura macar de 8-10 grade (ideal ar fi sa fie peste 12 grade) se ia un stup curat in care se pun trei rame cu coronita de miere, pe care se scutura mana de albine si se aseaza cu grija matca intre ele. Se limiteaza cele trei rame cu diafragma. Se merge la primul stup puternic si se gaseste o rama cu puiet larvar. ATENTIE!!! pe aceasta rama NU trebuie sa se gaseasca matca familiei. Se ia rama respectiva si se scutura in spatiul gol de dupa diafragma din stupul in care am pus mana de albine cu matca. Dupa scuturare rama se intoarce RAPID stupului din care a fost luata. Procedura se repeta cel putin cu inca o rama din alt stup puternic, dar e mai bine daca s-ar putea scutura macar 3 rame din 3 stupi diferiti. Dupa ce se termina de scuturat, se inchide stupul. Albinele fiind din familii diferite nu se vor agresa nici intre ele si nici cu matca. Daca matca este valoroasa, la floarea soarelui familia va produce miere marfa. Aceasta operatie merita NUMAI daca matca este valoroasa, altfel ar trebui lasata sa moara pe limba ei.
Daca in stupina nu exista cel putin doua familii puternice, atunci mana de albine si matca nu mai au nicio sansa de salvare. NU se scutura rame din stupii slabi, pentru ca depopularea produsa astfel ar fi fatala pentru acele familii si am avea o pierdere si mai mare.