Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Balian » 18 Sep 2019, 18:56

cristi_vidican scrie:
Balian scrie:
cristi_vidican scrie:Scopul lui Balia e să ajungă cu înălțimea stupilor ca stupii lui Dan Mărgărit. :lol:
Cuib pe 3 corpuri, 3 corpuri de miere la rapiță, 3 la salcâm, 3 la floarea soarelui și iată-l pe 12 corpuri :lol:

:lol:
Mai storc câteodată și întretimp.

Lasă și tu toate magaziile pe stup, să vezi ce reclamă bună ai face la MER.
Trebuie să popularizăm acest stup, să facem un bine omenirii, de ce să se chinuie lumea cu 1/1? :lol:

Să știi că mulți sunt care ar dori să treacă pe MER. Dar nu știu cum să facă. Când spun receta, caută tot felul
de motive. Toate sunt realizabile altfel, numai să te apuci și să faci. La acest capitol însă apar probleme. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Api'Joan » 19 Sep 2019, 11:52

cristi_vidican scrie:Trebuie să popularizăm acest stup, să facem un bine omenirii, de ce să se chinuie lumea cu 1/1? :lol:

Cine se chinuie cu 1/1 se va chinui si cu MER . ul din cauza zgarceniei si a necunoasterii,
Si la 1/1 daca am corpul 2 plin cu miere capacit si corpul 1 bucsa cu albina.......
Api'Joan

Mesajde cristi_vidican » 19 Sep 2019, 12:20

Api'Joan scrie: Si la 1/1 daca am corpul 2 plin cu miere capacit si corpul 1 bucsa cu albina.......

Nu am înțeles ce fel corpul 2? tot 1/1?
Iernați pe două corpuri?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 19 Sep 2019, 19:25

Mai în urmă am citit pe forum un sfat interesant.
Cine se apucă să confecționeze corp de 1/1 e bine ca în jurul înălțimi de 170mm să nu bată
nici un cui sau holșurub, că altfel când va hotărâ să taie în două tot va știrbi pânza de circulara. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde 5rame » 19 Sep 2019, 21:44

:)

Tehnica face diferenta intre eficienta si timp pierdut.
Experienta (nu doar numarul mare de ani intre stupi) face diferenta intre profitabilitate si pierdere.

Sa luam de exemplu stupul dadant si pregatirea proviziilor pentru iarna.

Pe un numar de stupi punem caturi de 1/1 si ne vor da la final de sezon rame numai bune de format cuiburi de iarnat la familiile care au puiet dar nu au miere.

Sau.

Dupa salcam mai adaugam un cat de 1/1 in care regina isi va forma cuibul. La floarea soarelui si dupa ne asiguram ca avem rame pline in acest cat iar la restrangerea de taomna lasam familia pe rame pline cu miere.

Inclusiv pe dadant un stupar priceput poate sa intervina foarte putin dar cu maxim de eficienta.

Noi restul mai invatam. :)
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde cristi_vidican » 20 Sep 2019, 08:15

5rame scrie:Pe un numar de stupi punem caturi de 1/1

Încă ești tânăr. :lol:
Doar că e bine când ești tânăr să eviți catul de 1/1.
Nu că nu l-ai putea ridica. Dar nu rămâi toată viața la 34 de ani. ;)

P.S. Așa cum tâmplarul are probleme să-și păstreze toate cele 10 degete, apicultorul are probleme să-și păstreze spatele sănătos.
cristi_vidican

Mesajde mausica » 20 Sep 2019, 17:12

Balian scrie:Mai în urmă am citit pe forum un sfat interesant.
Cine se apucă să confecționeze corp de 1/1 e bine ca în jurul înălțimi de 170mm să nu bată
nici un cui sau holșurub, că altfel când va hotărâ să taie în două tot va știrbi pânza de circulara.

:P :lol: :evil: :twisted: :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde teinegru64 » 20 Sep 2019, 22:19

) oops: :twisted: :ugeek: :x :mrgreen:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde cristi_vidican » 22 Sep 2019, 07:31

teinegru64 scrie:) oops: :twisted: :ugeek: :x :mrgreen:

Tiule, mai ai MER-i?
cristi_vidican

Mesajde chivaran » 07 Oct 2019, 09:29

Cristi într-un comentariu mai vechi ,nu mai stiu unde l-ai facut aici sau într-o postare pe facebook spuneai ca daca ar trebui sa faci din nou un fund pt pt stupii mer ai alege fundul cu pivnita.Poti sa dezvolti un pic ideea,de ce ai alege acest fund si cum ar trebui să fie acesta,care ar fi distanta potrivita la pivnita in opinia ta
Pot totul în Hristos care mă întărește!
chivaran

Mesajde cristi_vidican » 07 Oct 2019, 19:46

Da, în momentul de față eu am un soclu la stupi de 5 cm înălțime.
Poate dacă aș face acum stupii de la 0, aș face de 10 cm, neapărat cu grilaj.
eu nu am grilaj la cel de 5 cm și acolo se cresc mulți trântori, care atunci când trebuie să-i tai, e complicat.
Așa că în iarna asta toate fundurile vor primi un grilaj din lemn, ca să nu mai crească trântori acolo.

De ce fund cu pivniță?
spațiu de refugiu la transport.
Tampon de aer - se știe că temperatura din cuib este f importantă.
Cam astea sunt. Stupul se ridică cu ceva în înălțime, dar ăsta e MER-ul, un stup înalt.
cristi_vidican

Mesajde chivaran » 07 Oct 2019, 20:46

Se pare ca sunt niste studii realizate de către rusi legate de distanță ideală la funduri.O sa postez un link la un forum in limba rusă poate ajuta pe cineva
https://beejournal.ru/tochka-zreniya/36 ... ranstva-2b
chivaran

Mesajde chivaran » 07 Oct 2019, 20:59

Marea majoritate a fundurilor pe care le-am făcut la stupii mer sunt cu pivnita,la mine distanță este de doar 9 cm(nu am vrut sa fac risipa de material)dar cu grătar si desi nu fac pastoral un mare plus este ca albinele nu mai fac barba la urdinis indiferent cat ar fi de cald.In cazul unui pastoral este un mare plus ca nu mai stai sa bagi albina in stup,închizi si pleci pur si simplu
chivaran

Mesajde Balian » 07 Oct 2019, 21:44

chivaran scrie:Marea majoritate a fundurilor pe care le-am făcut la stupii mer sunt cu pivnita,la mine distanță este de doar 9 cm(nu am vrut sa fac risipa de material)dar cu grătar si desi nu fac pastoral un mare plus este ca albinele nu mai fac barba la urdinis indiferent cat ar fi de cald.In cazul unui pastoral este un mare plus ca nu mai stai sa bagi albina in stup,închizi si pleci pur si simplu

Exact acest lucru se întâmplă și dacă se pune al treilea corp pentru cuib. Și mai un rând de avantaje ca: iarna izolare
termică în cazul folosirii fundului deschis cu grilaj, loc pentru polen și puiet tot timpul anului și evitarea blocării
cuibului la culesuri mari în spacial la fs. Cu gratia jos sub rame elimini posibilitatea folosirii colectorului de polen de fund.
Balian

Mesajde Balian » 07 Oct 2019, 21:49

cristi_vidican scrie:Da, în momentul de față eu am un soclu la stupi de 5 cm înălțime.
Poate dacă aș face acum stupii de la 0, aș face de 10 cm, neapărat cu grilaj.
eu nu am grilaj la cel de 5 cm și acolo se cresc mulți trântori, care atunci când trebuie să-i tai, e complicat.
Așa că în iarna asta toate fundurile vor primi un grilaj din lemn, ca să nu mai crească trântori acolo.

De ce fund cu pivniță?
spațiu de refugiu la transport.
Tampon de aer - se știe că temperatura din cuib este f importantă.
Cam astea sunt. Stupul se ridică cu ceva în înălțime, dar ăsta e MER-ul, un stup înalt.

Îl poți înălța cu o ramă de 5cm fixată pe soclu, să ajungi la înălțimea dorită. Iarna e lungă. :D
Balian

Mesajde cristi_vidican » 08 Oct 2019, 07:10

Balian scrie:Îl poți înălța cu o ramă de 5cm fixată pe soclu, să ajungi la înălțimea dorită. Iarna e lungă. :D

Tu vrei să mă bagi în faliment? :lol:
Mă pregătesc psihic să fac acele grătare. Mă costă doar materialul și debitatul cam 400 de lei la 70-80 de funduri.
Distracția va fi când va trebui să le pun. voi avea de tăiat acei faguri, dar va fi la primăvară, când albina nu va mai sta pe ei.
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR